Заједно са Мађарском можемо много да урадимо

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Хоргошу, где су почели радови на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица - Хоргош - Сегедин, да Србија и Мађарска могу много тога заједно да ураде, као што су урадили и по питању снабедавања гаса, као и да снажнија Србија значи и јачу Мађарску и обрнуто.

Извор: YouTube

Вучић је, у присуству премијера Мађарске Виктора Орбана, поручио окупљеним грађанима на мађарском - ко сме тај побеђује.

"То је карактеристика свега што је урадио Орбан у односима са Србијом и захвалан сам мађарском председнику владе због тога што је уз много храбрости и праву визију за политичке односе између Мађара и Срба, што је направио услове за потпуно нове односе, у које ми Срби верујемо да ће снажнија и јача Србија значити и снажнију и јачу Мађарску, као што смо сигурни да снажна и јака Мађарска значи и снажна и јака Србија", поручио је Вучић.

Извор: Принтскрин


То никада кроз нашу историју није било, додао је, и срећан сам и поносан што данас у Хоргошу тако нешто могу да изговорим.

Председник је поручио Србима и Мађарима да заједно можемо много тога да урадимо и да смо заједно многоструко јачи.

"И све што градимо показује колико заједнички можемо да постигнемо боље резултате", истакао је Вучић.

Рекао је да је предвиђено да започети радови на прузи Суботица - Сегедин буду завршени у новембру 2022. након чега ће наше две земље добити најмодернију железничку деоницу.

Додао је да ће пруга имати модерне безбедносне системе и пругу оспособљену за оптерећење за 22,5 тона по основни.

Такође, биће потпуно обновљене и модернизоване станичне зграде у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу, као и стајалишта Јавно Складиште и Хајдуково.

Kако је рекао, биће ту и 13 путних прелаза у нивоу и два потходника у Палићу и Хоргошу. Идејни пројекат је финансирала ЕУ у оквиру ИПА програма Мађарска - Србија, док је наша земља издвојила 86,7 милиона евра које је обезбедила кроз кредит ОТП банке и из буџета.

"Пуштањем у промет ове трасе дуге 27 км биће унапређене транспортне и путничке везе између Суботице и Сегедина и ојачане економске, културне и пријатељске везе између Србије и Мађарске и између Срба и Мађара. Грађани и привреда ће имати директан приступ интермодалној луци Баја на Дунаву и луци Сегедин на Тиси, као и логистичким центрима у Војводини и Београду. Пруга Суботица Хоргош ће се у станици Суботица прикључивати на брзу пругу БГ - Будимпешта, чиме корисници добијају приступ југоистоку и северозападу Европе", навео је Вучић.

Додао је да ће читав простор, по окончају овог пројекта, између Суботице и Сегедина постати развојно чвориште за туризам, трговине и зближавање наших култура и народа.

Извор: Принтскрин

 "Шта је лепше и важније него да живимо у миру који нисмо често имали у својој прошлости већ да имамо поверење једни у други. Србима желим да кажем пошто Мађари то знају - слушао сам Орбана и људе из мађарске владе који су на међународним скуповима имали неретко више храбрости и жеље да учине нешто добро за Србију него што су то имали многи од наших представника. И то говорим са пуном одговорношћу и захвалношћу према мађарским пријатељима, који никада нису имали ''али''. И на последњем самиту у Словенији и свим скуповима од Брисела до Берлина и Париза - били су на сваком месту уз Србију пуним срцем, што нисам сигуран да смо ми били тамо уз мађарске пријатеље. Али, се и то мења јер су Срби такви да добро враћају још бољим", рекао је Вучић.

Извор: Принтскрин

Он је говорећи о значају реконструкције пруге цитирао Данила Kиша који је говорио да су за њега возови легенда и мит.


Председник је казао да је Србија велике процесе покренула изградњом пруге Београд - Будимпешта и навео даће сви који иду на запад и централну Европу ићи преко Будимпеште, као и што ће сви из Будимпеште који иду према Атини и Истанбулу ићи преко Београда.

Такође, Вучић је казао да ће данас имати састанак, разговор уз ручак, са Орбаном на коме ће говорити о најважнијим питањима који муче целу Европу и регион.

"Али ћемо и ту да приступимо заједнички као што смо решили проблеме снабдевања гасом заједнички, имали смо храбрости и једни и други да издржимо притиске, али зато и Срби и Мађари данас знају да ће имати довољно гаса", нагласио је Вучић.

Извор: ПринтскринДодао је да Србија то не би могла да уради сама, без Орбанове храбрости.

"Kада видим да они могу, онда и мене брига за све притиске, онда је и мени много лакше", истакао је Вучић.

Додао је да пруга Суботица - Сегедин показује да се налазимо у центру Европе и да ће та пруга донети конкретне резултате.

Изразио је уверење да можемо да се договоримо како да дамо заједничко име тој прузи у будућности, као и прузи која ће спајати Београд и Будимпешту.

Да има српско име, а мађарско презиме или обрнуто, да покажемо да све заједнички можемо да направимо, додао је Вучић.

Председник истиче да ће се ускоро ићи на реконструкцију болнице и у Суботици од 40 милиона евра, да се завршавају радови на позоришту у Суботици од 4,5 милиона евра, затим да ће тај град добити стадион од 22 милиона евра, као и да ће почети изградња водовода и канализације.

"А у новембру отварамо нову немачку фабрику за 500 запослених, инвестиција је вредна 65 милиона евра, за само месец дана", најавио је Вучић.

Суботица ће имати фантастичну будућност, али је услов за све то да Срби и Мађари имају најближе и братске односе.

Извор: Инстаграм АВучић

Остале вести