Добијате у децембру нов 64-слајсни скенер

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић дошао је у Јагодину где ће му на свечаној седници Скупштине града, која се одржава поводом Дана ослобођења тог града од фашизма у Другом светском рату, бити додељено звање почасног грађанина Јагодине и најавио да ће тај град почетком децембра добити нов 64-слајсни скенер.

Извор: РТВ Пинк

Вучића је испред зграде општине дочекао градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма, али и велики број грађана којима је казао ће се радити и комплетна реконструкција болнице у Јагодини.

"Дошао сам да бих вам рекао да признање које добијам није израз нечије моћи већ израз моје понизности према вама грађанима Јагодине и Поморавља, јер знам да морамо још много да урадимо. Хвала на гостопримству", поручио је Вучић.

Kазао је да је држава у седам фабрика у Јагодини, од којих је последња Фишер, уложила 20,3 милиона евра за субвенције.

"Давали смо новац за различите потребе људи у Јагодини. До краја године, у децембру имаћете овде, што је посебно важно за жене, нов 64-слајсни скенер, тако да нећете морати више да долазите због тога у Београд и Kрагујевац", рекао је Вучић.

Додао је да нови скенер кошта 36 милиона динара и да ће га Јагодинци имати почетком децембра у својој болници.

Kазао је да је са Марковићем разговарао и око опремања Барутане, што је део индустријске зоне и да ће држава за почетак издвојити 300.000 евра, а укупно 20,5 милиона евра за канализацију и комплетно пречишћавање отпадних вода.

"Морамо да поправимо и улице по граду и путеве по околним селима, јер тек тада ће да осете грађани виши стандард", навео је Вучић.

Председник је казао да је просечна плата у Јагодини порасла за 48 одсто од 2012. године, али да је сада око 450 евра, што је ниже од републичког просека, због чега ће покушати да обезбеди инвестицију која неће бити, како је рекао, радно интензивног карактера већ компанија која ће запослити људе са високим образовањем.

Вучић је истакао да ће ускоро поред Јагодине, пролазити и брза пруга која ће се градити од Београда до Ниша, што ће додатно оснажити цео Поморавски округ и привући стране инвеститоре.

Председник Србије Александар Вучић дошао је у Јагодину где ће му на свечаној седници Скупштине града, која се одржава поводом Дана ослобођења тог града од фашизма у Другом светском рату, бити додељено звање почасног грађанина Јагодине и најавио да ће тај град почетком децембра добити нов 64 слајсни скенер.
Извор: Танјуг

"Спремни смо још више да уложимо. Молимо да донесете пројекте и уверен сам да ћемо заједнички да урадимо много тога и направимо још лепше лице Јагодине и целог Поморавља", поручио је Вучић.

Јагодину, која је била главно немачко упориште за време Другог светског рата у Поморављу, пре 77 година, 17. октобра, ослободиле су јединице Црвене армије под командом команданта стрељачког пука Матвеја Пузировског и јединице југословенских партизана.

Одлучне борбе за ослобођење Јагодине вођене су у периоду од 15. до 17. октобра 1944. године, а Немци су се повукли из тог града у ноћи између 16. и 17. октобра.

Током повлачења, минирали су и дигли у ваздух све мостове на Белици, а од експлозија настрадале су околне зграде, нарочито оне које су се налазиле у околини Kаменог моста.

У раним јутарњим сатима 17. октобра у Јагодину су ушле јединице 113. и 223. стрељачке дивизије Црвене армије.

Грађани су ослободиоце дочекали на улицама обасипајући их цвећем, а група омладинки сашила је заставу намењену црвеноармејцима и она је предата Матвеју Марковичу Пузиревском.

Осим пролетерских симбола - звезде петокраке, српа и чекића, на црвеној застави је извезен и текст "1041. пуку - ослободиоцима Јагодине - 17. октобар 1944".

Приликом ослобођења Јагодине погинуло је 13 становника града и један број војника Црвене армије, а погинули црвеноармејци сахрањени су у Мијатовцу, Мајуру и у дворишту Нове цркве.

Остале вести