Неће одлучивати партије и медији ко шта да ради у МУП-у

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да неће одлучивати ни партија на власти, ни опозиционе, а ни медији ко ће шта да ради у МУП и БИА.

Извор: СНС

Извор: ТВ Пинк

Вучић је на питање око информације да се начелник Одељења за сузбијање наркотика Слободан Миленковић премешта на место инспектора у одељење за ратне злочине, као и питање да ли је то нека врста казне за Јовањицу, рекао да нема појма о томе да ли се премешта или не.

"Упознао сам га када су га Дијана Хркаловић и Небојша Стефановић предложили за неку награду. Ја му је уручио“, објаснио је он.

Вучић је казао да је јасно из онога што раде поједини медији, и посебно, како је рекао, што политички мешетари из разних странака желе да кадрирају по МУП-у и БИА у складу са политичким оријентацијама.

"Тога не сме да буде. Професионалне вредности које неко поседује морају да буду једини критеријум. Не могу да одговорим на питање јер не знам да ли се то догађа. То није мој посао, а још мање Н1 или политичара. Препустио бих то полицији или БИА“, казао је он.

Што се тиче предмета Јовањица истакао је да ако постоји било чија кривица ти људи ће одговарати и подсетио да су неки провели две године у притвору.

Изразио је уверење да ће суд донети пресуде на основу доказа.

"Што се тиче свега другог, а постоји други део, а то су све оне ствари које немају везе са извршењем тог дела, већ других дела, а то су несносне и бесмислене лажи које две године слушам“, рекао је он.

Вучић је казао да је, када га је Стефановић обавестио о Јовањици рекао "ухапсите све“.

"Прича о умешаности моје породице и лично нећу да допустим. Нећу да допустим да те лажи опстану не само у јавном промету већ и политичком дискурсу. Никада те људе нисам ни чуо ни видео“, поновио је он.

Вучић је казао да такве ствари није чуо ни од Миленковића нити је то рекао било ко из полиције, па не зна што би му се, и због чега, неко светио.

"Ако се неком неко допада на Н1 то не значи да не сме да буде на неком другом месту, или ако им се не свиђа да не треба да напредује“, нагласио је он.

Модерна стиже у новембру, а ускоро и руска из Торлака

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних недељу дана примити трећу дозу кинеске вакцине и позвао све грађане који су примили прве две дозе да приме и трећу.

Он је након обиласка Безбедносно информативне агенције (БИА) рекао да ће премијерка Ана Брнабић данас примити трећу дозу, највероватније Фајзерову вакцину.

Он је одговарајући на питање новинара о трећој дози вакцине рекао да вакцина Модерна у Србију стиже у новембру.

Истакао је да ће ускоро Србија имати 1,5 милиона доза произведених у Торлаку.

Рекао је и да фабрика вакцина за кинески Синофарм напредује, сада, додао је, радимо на ширењу капацитета у производњи вакцина.

Очекује да ће кинеска вакцина већ од лета почети да се производи у Србији.

Подсетио је да је Србија набавила и најновије лекове против корона вируса, те додао да се нада да ћемо амерички МСД лек имати први у Европи, а цена једне пилуле кошта 400 долара.

Председник је поновио позив грађанима да приме трећу дозу и констатовао да су запослени у БИА 50 одсто примили кинеску, а 50 одсто руску вакцину, док је у полицији и војсци тај однос, казао је, мало другачији.

Уздржите се и не подржавајте неодговорне потезе Приштине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је било незваничних примедби и разговора, након његове изјаве да је у дешавања на северу KиМ прошле седмице умешан страни фактор, и да о томе не може прецизније да говори, али је поручио и замолио западне партнере да не подржавају такве једностране и неодговорне потезе Приштине, које могу да коштају нечијег живота.

“Било је неофицијелних примедби и разговора, али, мени је било довољно да кажем људима да само прочитају своја саопштења, да не морају да слушају шта сам ја рекао”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је било или очекује ли да буде реакције након те његове изјаве.

Вучић је подсетио да је чак и сам рекао да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом, што је тачно, будући да је много уложио и личног ауторитета да имамо најбоље односе са Британијом, која нам је помогла око набавке Астразенека вакцина и финансирања изградње Моравског коридора.

“Али, прочитајте саопштење Амбасаде у Приштини, и све ће вам бити јасно. У њему се каже да је баш лепа, нормална и да подржавају ту дивну акцију против криминала и корупције. На то не можете ништа да кажете, осим - немојте да нам вређате интелигенцију”, рекао је Вучић.

То је, каже, можда претерана реченица, али је искрена, и верује да је рекао истину, јер чак и да се оставе по страни да неко осам пута упада са аутоматским наоружањем, оклопним возилима иако нема право, тобожњи прекршаји за које би гонили људе са севера су веома спорни.

“Са њихове стране можда је то у реду, јер је Kосово за њих независно, али са наше није, ни по Резолуцији СБ УН 1244 не би било у реду ни да прекршајне казне изричу, јер је за те људе једина територија на којој живе, територија Србије”, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да неће одлучивати ни партија на власти, ни опозиционе, а ни медији ко ће шта да ради у МУП и БИА.
Извор: Танјуг

Зато је поручио да, када постоји таква врста конфликта, идејног и реалног, када је важно да се по сваку цену избегне ескалација, такве потезе не треба подржавати.

“Немојте то да радите и подржавате и очекујете од нас да кажемо да је ''баш дивно што сте упуцали Срећка Софронијевића''. То не могу и нећу да кажем. Kако би реаговала нека друга велика сила, да је било другачије, да смо се ми умешали у њихове послове. Шта би било да је Софронијевић погинуо, рекли би да се акција отела контроли. Молим вас да се бар мало уздржите”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија са Великом Британијом градити добре односе, најављујући да би ускоро требало да путује у Глазгов на велики самит који ће окупити 90 светских лидера, што ће бити прилика да разговара и са британским званичницима.

То, каже, једва чека, јер је увек имао изванредне разговоре са њима, али и поново упитао коме је у интересу да неко оде са пушкама и бојевом муницијом на север, због чоколадица.

“Шта ћете да им кажете, да нису платили царину, а они да кажу да је за њих ово иста држава”, додао је Вучић.

Вучић је истакао и да је јуче и данас требало да се спроведе слична акција у Гњилану и Урошевцу, да би се показало да је реч о акцији против корупције, да би направили медијски трик.

“Али, када су чули да знамо сад воде истрагу како то Вучић зна. И сад је највећи проблем у Приштини како смо знали”, рекао је Вучић додајући да није реално да туђе безбедносне службе имају боља сазнања од српске на KиМ.

Зато је, понавља, важно да се чува мир и да се не подржавају неодговорне акције које су могле да коштају нечијег живота.

“Да се извињавам због емоције, можда могу, али због речи не могу и нећу и зато молим партнере са Запада да се понекад уздрже”, рекао је Вучић.

БИА у функцији заштите државе, а не било које партије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да припадници БИА нису у функцији заштите било које партије већ искључиво заштите државних и националних интереса.

Вучић је, такође, поручио да се, са друге стране, они полицајци и припадници БИА који учествују у извршењу кривичних дела процесуирају и кажњавају.

"Сваког дана или недеље по један је ухапшен, процесуиран или осуђен. Тако се то ради у свим нормалним земљама света, као и код нас. Суд одлучује да ли су криви или нису и све је чисто као суза", рекао је Вучић.

На питање новинара зашто данас на представљању активности БИА није било ни речи о Јовањици, с обзиром да су поједини припадници ове агенције на оптужници Јовањици 2 ,односно да су директно сарађивали са подземљем, Вучић је рекао да је тај проблем решен и да су ти људи процесуирани.

"Ако неко учини кривично дело, процесуирате га. Ти људи су ухапшени и процесуирани и какав проблем сад постоји, да их стрељамо или је суд довољан", запитао је Вучић.

Истакао је да је суд довољан, тужилац подиже оптужницу, затим иде процес и судија у складу са законом доноси пресуду.

"Људи из БИА су се похвалили својом највећом акцијом у којој су учествовали, хапшењем најмонструознијих убица, која не би била могућа без учешћа храбрих полицајаца из МУП-а", навео је председник.

Такође, по питању случаја Јовањица је рекао:

"Имао бих ја разна питања да поставим - зашто неко није сачекао да се види коме иде марихуана и ко је главни у том ланцу и да видимо ко су ти највећи нарко-дилери, има ту много питања".

Нагласио је да нико не може да каже ништа о учешћу врха државе у случају Јовањица на било који начин и да се ту само ради о нападу на њега као председника државе, али и на све наше безбедносне службе.

"Што се тиче оптужби за уплитање врха државе, апсолутно га није било и све је засновано на неистинама, ничега није било од почетка", навео је Вучић.

Kазао је да је поносан на припаднике БИА који нису учинили ниједно кривично дело, а да ће они који јесу да одговарају.

"Србија је суверена, самостална и независна држава и у складу са тим је снага БИА веома значајна за нас. БИА доприноси да Србија буде много успешнија. БИА је веома поштована у целом свету због професионализма, храбрости и посвећености. Ови људи се боре на дневном нивоу и увек су у функцији не заштите неке политичке партије већ заштите државних и националних интереса", навео је Вучић.

Остале вести