У обнову школа уложено 22,7 милијарди динара

Најновије
Извор: Танјуг

У протеклих неколико година држава је уложила 22,7 милијарди динара, односно 200 милиона евра у обнову школа у Србији, истакао је данас председник Србије Александар Вучић након обиласка Земунске гимназије, чији је био некада ђак.

Извор: Пинк

Вучић је у обраћању присутнима рекао да је у Србији обновљено 180 школа, и додао да је само у две или три школе уложено више него у Земунску гимназију, а да ће најскупља бити школа у Сјеници која кошта 10 милиона евра, јер има највише ђака.

Вучић је испричао како је једном Марка Благојевића питао како може да кошта обнова школе 80 милиона евра, ако клинички центар кошта 60 до 70 милиона евра, на шта му је Благојевић рекао да не треба да кука, јер се у сто година само једном укаже прилика да се у 5 или 10 година направи толико ствари.

Указао је да је држава уложила у комплетну реконструкцију Земунске гимназије нешто више од 4,5 милиона евра и нагласио да школа сада изгледа предивно.

"Овако школа није изгледала у наше време, ни близу. Много сам срећан што данас изгледа лепше“, казао је Вучић.

Подсетио је да је та школа изнедрила много дивних људи, али и људе који су задужили нашу земљу од Саве Шумановића, до Бранка Пешића и многих других великана.

У протеклих неколико година држава је уложила 22,7 милијарди динара, односно 200 милиона евра у обнову школа у Србији, истакао је данас председник Србије Александар Вучић након обиласка Земунске гимназије, чији је био некада ђак.
Извор: Танјуг

"Много сам срећан што смо за оне који данас похађају ову школу могли да учинимо нешто“, рекао је он захваливши се директору и наставном особљу, али и посебно Лазару Давидовићу декану Медицинског факултета, некадашњег ђака Земунске гимназије који је дошао на ову свечаност.

"Срећан сам што сам видео много младих професора и величанствену енергију“, казао је он захваливши се посебно и својој професорки руског Ирини Велкини што је дошла да се сретне с њим.

Вучић је пожелео да се ђаци у обновљеној школи осећају као код своје куће, а директору се захвалио што има снаге да учи нашу децу, да се бори за њихову и будућност наше Србије.

У протеклих неколико година држава је уложила 22,7 милијарди динара, односно 200 милиона евра у обнову школа у Србији, истакао је данас председник Србије Александар Вучић након обиласка Земунске гимназије, чији је био некада ђак.
Извор: Танјуг

"Срећан сам што сам провео јутро на неки начин у својој школи. Kада сам улазио унутра питао ме Благојевић "сећаш ли се керамичких плочица“, рекао сам - наравно. Нисам провео пар дана у овој школи, већ много година“, пренео је он.

Председник је најавио да ће се наставити рад на обнови школа, и истакао да је Земунска гимназија једна од најлепших зграда у Земуну и можда у Београду.

"Ово декоративно спољно осветљење морамо да направимо свуда, јер сада Земунска гимназија сија и ноћу“, додао је он пожелевши Земунској гимназији да ради још 163 године "па да видимо даље“, а ђацима да буду успешни, вредни и поштени људи.

Kако је председник Вучић учио руски у Земунској гимназији

Председник Александар Вучић данас се, током посете Земунској гимназији, чији је ученик био, у разговору са својом некадашњом разредном, која му је предавала руски језик Ирином Галкином, присетио како су изгледали часови са легендарном професорком и открио како му је ишло учење руског.

"Она је била најчувенија професорка руског језика у целом Београду и била је веома строга, али правична, а ја сам се трудио и учио добро", присетио се председник својих школских дана.

Испричао је како је изгледало одговарати код професорке Галкине и да ли је било тешко добити петицу, те једну анегдоту са часа када се управо он нашао да одговара пред таблом, и замало избегао јединицу.

"Професорка је имала фантастичан модел за учење језика. Изведе нас на таблу, диктира 20 речи на српском, а онда ми напишемо то на руском и морамо правилно да изговоримо. Мени је тада задала реч споменик, који се на руском каже "памјатник". Али, сам ја променио акценат, са првог на последњи слог. А, она је умела да када то неко погреши да јединицу, која личи на споменик. Али, пошто сам остало знао, а можда сам јој био симпатичан, рекла ми је да ћу следећи пут добити правог ''памјатника'', јединицу, ако будем поново то погрешио", испричао је Вучић уз осмех.

Додао је да је то запамтио за цео живот, и није више грешио.

"Имали смо дивну професорку и нешто од руског је остало", додао је Вучић.

На то је професорка одговорила да је председник своју оцену из руског сам заслужио, и да она никада није поклањала оцене.

"Слушам сваки пут кад наступаш и поносим се, кажем да је то мој ученик", рекла је професорка Галкина.

Додала је да је председник седео до прозора, и испричала да је увек знала ко зна, а ко не зна градиво, када је требала да прозива ученике да одговарају, јер, каже, ако ученик седи право, нормално, онда је спреман.

"Ја сам 37 година радила овде и сви моји ученици су били јако добри", поручила је професорка.

Вучић је рекао и да сада сваки други дан узима часове руског језика, како би побољшао своје знање.

"Имаћу наступ у Државној думи Русије, и на руској телевизији, први пут на руском језику. Ви пратите, па ми пошаљите шта све није ваљало", замолио је Вучић своју професорку и свима у Гимназији се захвалио на срдачном дочеку.

Остале вести