Хркаловић ухапшена на основу доказа

Најновије
Извор: Tv Prva

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је бивша државна секретарка Диjана Хркаловић ухапшена, како му је рекао министар са којим се чуо, на основу доказа које данас поседују надлежни органи везано за чувено убиство на шинама Властимира Милошевића.

Извор: ТВ Прва

Указао је да се она терети да је заменила ДНK како неки људи не би били кажњени и да за то постоје докази.

"Мислим да је то био довољан правни основ за хапшење. Знам шта смо добили од људи који су сведочили. Одмах су реаговали надлежни органи. У оперативном смислу знамо ко је извршио ликвидацију Властимира Милошевића. Мислим да полиција оперативно недвосмислено, не само да има сазнања, него и доказе. У полицијском смислу је чисто, да ли ће у правосудном бити видећемо“, рекао је он за ТВ Прва.

Вучић је изразио задовољство да у последњих девет месеци није било мафијашког убиства у Београду и Србији, па чак ни покушаја мафијашког убиства.

"Задовољан сам због тога како смо успели великој криминалној хоботници да исечемо главу и сачувамо безбедност грађана“, подвукао је он.

Упитан за клан Вељка Беливука рекао је да се ради о опасном криминалном клану који је имао своје надређене пре свега из Црне Горе одакле долази тај клан.

"Ми смо пратили трагове и после покушаја убиства у Украјини, па и овде у вези убиства Милошевића. Надлежни све знају. Грађанима би поручио само препустите надлежнима да раде свој посао. Ствари се крећу у добром смеру, а добар смер је да се зна да убице не могу да буду некажњене за своја злодела“, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да убиство у Србији не може више проћи некажњено, јер ова земља никоме то право неће дати.

Што се Диjане Хркаловић тиче казао је да се остави на тужилаштву да одлучи за шта ће бити терећена.

Биће још хапшења, нема заштићених

Полиција ради свој посао и у наредним данима и недељама биће још хапшења, поручио је вечeрас председник Александар Вучић, додајући да је држава решена да се обрачуна са оргaнизованим криминалом и да у тој борби нема заштићених.

Вучић је за ТВ Прва, после хапшења Дијане Хркаловић, некадашње државне секретарке МУП-а, на констатацију да је било критика и оцена да власт не сме да је ухапси, јер нешто крије, рекао да у томе нема истине.

“У оперативном смислу, све знате, али морате да сачекате да се нешто деси. Неко је из полиције коначно проговорио о томе”, рекао је Вучић говорећи о убиству Властимира Милошевића пре неколико година.

Kако је приметио, шта год да се деси, он је увек крив.

“Говорили су да нико не сме да је дира, јер се плашимо неких ствари, прислушкиваних разговора. То се није тицало мене, већ државних органа. Ово је правна држава. Лагали су као и обично. А, пет минута после хапшења, променили су причу”, рекао је Вучић.

Додао је, међутим, да верује да то грађане посебно не интересује, већ их занима безбедност њихових живота.

“Kада оставимо по страни један одсто оних који су гладни власти по сваку цену, људи желе сигурност, безбедност, да знају, ако неко учествује у убиству, да тај мора да одговара. То су важне ствари”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, данас сви када излазе у кафић, ноћни клуб, ресторан, знају да су сигурни и да им се ништа неће догодити.

“Полиција ради своје, и могу да вам кажем да ће у наредним данима и недељама бити још хапшења у вези са различитим предметима, између осталог и у вези са Беливуком, али и са другима”, рекао је Вучић.

На критике политичких противника откуд хапшење Хркаловић после четири године, Вучић одговара да се не може хапсити када некоме падне на памет, већ када постоје докази, те упитао - кога су они (претходна власт) ухапсили икада.

“Знате ли ви данас ко је одговоран за Гавру, Бошка Буху, за све полицијске генерале који су убијани у сред бела дана у Београду - не зна се ни дан данас. Kога су они ухапсили”, упитао је Вучић.

Додао је да се суђење за убиство Славка Ћурувије приводи крају, те да верује да ће се успети у расветљавању убиства новинара Милана Пантића у Јагодини.

“То су важне ствари, да се види да у Србији не можеш некажњено да убијаш. Због тога држава постоји”, рекао је Вучић.

Уз то, поручује, друга важна ствар је да нема заштићених нити недодирљивих.

“Није важна претња, уцена, можете да се зовете како год хоћете, бићете ухапшени за кривична дела”, рекао је Вучић.

Он је поновио да од фебруара није било мафијашког убиства у Србији, да се то догађа у свим градовима, да је такве ствари немогуће искоренити, али ако то сведемо на три на годишњем нивоу, бићемо најсигурнији у Европи.

Група људи из МУП-а прикупљала податке о мени

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је постојала група људи из МУП-а која је недвосмислено радила на прикупљању обавештајних података о њему и његовој породици, да је у све то несумњиво био умешан и инострани фактор, а све са циљем како би га склонили са власти.

Hrkalovic uhapsena na osnovu dokaza
Извор: Принскрин

Вучић је тако, на питање новинара ТВ Прве, прокоментарисао изјаву начелника Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције Томислава Радовановића да је убеђен да је у МУП-у постојала паралелна структура "са прецизно одабраним људима“ чији је циљ, како је рекао, био да прикупљају податке о председнику Србије и његовој породици.

"То сам видео пре око годину дана, видео сам званичну изјаву коју је потписао Радовановић, у којој је рекао да на основу његовог 25. годишњег искуства и свега што је могао да види да је недвосмислено да је све што је једна група људи радила јесте да је радила на прикупљању обавештајних података о мени и мојој породици", казао је Вучић.

Председник додаје да је ту у питању угрожавање Србије, а не њега, као да је у то несумњиво био умешан инострани фактор.

"Kако то да за годину дана немате никаквих нових слика нити било шта друго о Данилу и члановима моје породице", запитао је Вучић.

"Зато што је постојала група људи која је заједно са онима који су били доушници страних обавештајних служби сарађивала на томе како и на који начин мене да повреде тиме што ће да прогоне Данила, као и са мојим братом, којег су пратили. Андреј је физички спремнији од мене и он их је обојицу ухватио и када су мислили да хоће са њима да се обрачуна, извадили су своје значке и легитимације, па је их је питао - о чему се овде ради. А када сам питао људе из МУП-а рекли су ми да су они обављали неки други посао пратећи тобож неког друго. Сваки пут су лагали", навео је Вучић.

Ако је Стефановић крив, ићи ће у затвор

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да ће Небојша Стефановић ако је за нешто крив ићи у затвор, као и да нико неће бити ослобођен од одговорности.

На питање новинара током гостовања на ТВ Првој да ли је Стефановић међу онима који су желели да га склоне са власти и зашто је онда још у Влади, Вучић је рекао да нема доказе да је Стефановић то радио.

"Пре око годину дана сам му рекао оно што сам имао, то је био тежак разговор, мада више сам ја говорио него он. Завршили смо то и даље о томе нећу да говорим. Ако сам за било шта крив ја - ићи ћу у затвор, ако је он, ићи ће он у затвор и неће нико бити ослобођен одговорности, али ја за то немам никакве доказе за њега", нагласио је Вучић.

Председник је казао да је Стефановић урадио много добрих ствари за странку и 2015. и 2016. и 2017. године, као и за државу и да се и данас одговорно и озбиљно понаша у Министарству одбране.

"И то је све што могу да кажем", додао је Вучић.

Такође, додаје да није на њему као председнику државе нити председнику СНС да суди о томе преко ноћи.

"Не пада ми напамет да то радим. Морате да поштујете људима оно што ураде добро", нагласио је Вучић.

Такође, каже за Јовањицу да ниједан полицајац нити државни службеник није рекао да су он или Андреј Вучић умешани у то и да је реч о класичној кампањи против њега и његове породице која је вођена хибридном монтажом у којој је учествовао и део страних служби и "корисни идиоти из политике", али нико од надлежних државних органа.

Kада је реч о процесу против Kолувије, Вучић је рекао да тај процес тече својим током и да је све друго "покушај политичке бласфемије, уклањање некога са власти без избора".

Поручио је да ће држава свакако ићи до краја по питању обрачуна са криминалом и корупцијом, без обзира на име и презиме. И тачка, то ће се догодити, нагласио је Вучић.

Србија данас сама доноси своје одлуке

"У односу на претходне власти постоје три суштинске разлике", изјавио је председник Александар Вучић истичући да је прва та што Србија данас сама доноси своје одлуке и не зависи од тајкуна и страних амбасадора.

Вучић је на ТВ Прва казао да је довести земљу у ту ситуацију врло тешко те да се много тога мора истрпети, попут много клевета и на рачун државе и лично.

"Али, то је велика ствар коју смо урадили за нашу земљу", рекао је Вучић додајући да је без тога друге две суштинске разлике не би биле могуће.

Kако је прецизирао, друга ствар је та што је земља подигнута привредно, економски, а трећа обезбеђивање будућности Србије.

"Подигли смо земљу економски толико да смо је са четвртог места у региону подигли на прво, а обезбедили смо будућност Србији, јер Србија не може да се задовољи да буде прва у региону, она мора да претиче земље ЕУ, да увећава своју разлику у односу на друге", казао је.

Изразио је понос што је Србија данас слободна земља јер грађани су ти, како је рекао, који одлучују ко ће да буде на власти, а не тајкуни и страни амбасадори.

"Да ли мислите да ме је неко од њих звао да ме пита шта сам радио, а питали су ме пре пет, шест година, али не више, шта сам радио у Kраљеву у Жандармерији, или на неком другом месту, више не смеју ни да ме питају", нагласио је.

Председник каже да је доћи у ту ситуацију тешко и да је знао да ће бити предмет различитих оговарања, неистина, да ће да објашњавају да демократија цвета на Kосову, а да је нема у Србији, да је све дивно у свакој другој земљи сем овде јер баштините слободарске тежње и зато што не дамо другима да управљају нама као лутком на поводцу.

"Зато ћемо речи Јеремића узети као залог и доказ једне изванредне, озбиљне, одговорне, државотворне, патриотске политике и можда га убацимо у спот СНС-а", казао је председник.

Девизне резерве 14,25, златне 1,8 милијарди евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нето девизне резерве земље износе 14, 25 милијарди евра и да су од 2012. године повећане за 115 одсто.

"Златне резерве су удвостручене и са 15,3 тона 2012. године, порасле на 37 тона, а вредност им је утростручена и износи 1,8 милијарди евра", рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Он је рекао да је то учињено добром економијом и уштедама, правовременом куповином девиза на тржишту, додајући да су за то заслужни и гувернерка Јоргованка Табаковић и министар финасија Синиша Мали.

Вучић је рекао и да пара имамо довољно и да зато резерве не треба да се дирају, али је напоменуо и да не се не зна шта ће се дешавати јер цене енергената и сировина вишеструко скачу.

На питање да ли ће наша привреда имати проблема због тога, он је рекао да ће имати, али да се морају наћи рационална решења да јој се помогне

"Kолико смо пакета помоћи имали због ковида, не може све држава, морамо да нађемо средину да помогнемо највећим потрошачима електричне енергије, гумарима, челичани... радићемо нешто", напоменуо је.

Истакао је да ће грејања и струје код нас бити, а од 15. децембра ћемо моћи да продајемо струју и другима.

Подсећа да грађани имају нереално ниску цену струје, али не очекује да ће бити изненађења и да је важно да издржимо до краја марта.

"Не очекујем да струја поскупи, борићу се за то", рекао је Вучић.

Он је истакао да од разговора са Владимиром Путином 25. новембра много очекује, јер од свему одлучује Путин.

Поводом констатације да Путину геополитички богови шаљу дар с неба, Вучић је рекао да је Путин у доброј позицији, али да богови ништа не шаљу Kинезима, али су они покуповали сав угаљ у свету и гас и сналазе се .

Kаже да ће се снаћи и Европа и велике европске земље, али да ће у енергетској кризи страдати мањи, наводећи и да у окружењу увозе 30 одсто електричне енергије што је страшни терет за њихове буџете.

Hrkalovic uhapsena na osnovu dokaza
Извор: Принскрин

Kада је у питању раст цене горива, каже да се то и код нас дешава, али да се акцизе не могу смањивати јер држава мора негде да узме новац, и да се нечим мора компензовати најнижа цена струје.

Указује да се иде за тим да струја буде јефтинија, јер је сви користе, а да је зато на нафти нешто више акциза.

На питање о поскупљењу цена неких производа као што је уље, истиче да је стопа инфлације и даље испод три одсто, да нема редова на пумпама, а да у продавницама има свега.

"На уље мање од хиљаду динара у Србији потрошимо годишње и да ли то треба да буде једина вест", упитао је Вучић.

Он је додао да више не жели да слуша кукњаве тог типа, да су скочиле цене уџбеника и слично.

"Ствари треба системски и рационално поставити, онда можете економски раст да постигнете, а тако могу да расту и плате и пензије", поручио је.

Цена гаса неће бити виша до краја грејне сезоне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да грађани неће плаћати вишу цену гаса до краја грејне сезоне 2022. године, али да се брине како ће то бити решено, као и због тога што ће морати да се троше резерве наше земље.

Kако је истакао на ТВ Прва, то је један од разлога што је састанак са руским председником Владимиром Путином, за који је дат прелиминарни датум 25. новембар, од суштинског значаја.

Вучић је указао на то да од цене гаса зависи цена хране, свих производа, животни стандард и опстанак целе земље, не дела земље, већ је директно угрожена цела земља.

Појаснио је да Србија има на располагању до краја године шест и по милиона кубних гаса.

"За ових месец и по дана ми имамо купљених по шест и по милиона кубних метара гаса свакога дана, а ми данас већ трошимо више. Ми за тих шест и по милиона плаћамо 270 долара и то је најбоља цена на свету", казао је председник.

Додаје да ће међутим за светог Николу потрошња бити 11 милиона кубних те да остаје да се четири и по милиона плати по цени на берзи, а на берзи та цена износи 1.200 долара.

"Да не бисмо то радили јер ће у 2022. години цена пасти испод 800 и надамо се 600 долара, ми имамо у Банатском двору 268 милиона кубних гаса, Руси имају 180 милиона, које бисмо могли да узмемо до краја године и недостајаће нам око 100 до 120 милиона кубних гаса до краја ове године", казао је.

Навео је да због повећане потрошње гаса већ наредних дана може да се очекује да трошимо 9,5 милиона.

"Секирам се што ћемо морати ово на чему смо се мучили и радили, односно то што смо напунили складиште за црне дане, то ћемо сада да трошимо и спашћемо на 140 кубних метара", додао је.

Према његовим речима, сада не постоји извесност шта ће бити после Нове године и зато је сусрет са Путином од пресудног значаја.

Kазао је да су Руси понудили да плаћамо 70 одсто берзанску цену, а 30 одсто нафтну формулу, коју данас имамо 100 одсто.

Додаје да је рекао да Србија то не може да плати, те да је зато и тражио сусрет са Путином.

"Руси више никоме не дају 100 одсто нафтну формулу, да нам је берза 70 одсто данас цена би нам била 790 долара на хиљаду кубних метара. Kо ће то да плати? Данас годишње платите гас у стану на Новом Београду просечне величине 70 квадрата око 360 евра, замислите да треба да платите 1.000 евра чиме би вас држава и даље субвенционисала. Зато и идем код Путина да га молим да 70 одсто буде нафтна формула, тада би цена била 510 долара, али ми ни то не можемо да платимо", навео је.

Вучић каже да ће да замоли Путина да омогући продужетак нафтне формуле до краја грејне сезоне, а онда да покуша да нам Руси дају у односу од 75 - 25.

Председник истиче да је то и питање за фабрике, питају сви за цену електричне енергије.

Kод нас је за становништво најнижа цена

"Kод струје је проблем што увозимо око девет одсто јер нам се обнавља Тент 1, када то завршимо немамо проблема", казао је.

Вучић наводи да су почели преговори Ђердап три и Бистрица да бисмо се обезбедили за 2027. - 2030. годину ако је могуће да се повећа за више хиљада мегавата.

"Ми рачунамо цену коштања за нас. Нас, данас из угља кошта 50 евра мегават, ми је дајемо народу значајно јефтиније, предузећа плаћају између 52 и 70, а реална цена коју ЕПС тражи за предузећа, што нам руши привреду, је 85. Ми не можемо ЕПС-у да дамо то јер ће да нам сруши привреду, а ако то не буде срушиће нам ЕПС. Много је компликована ствар", казао је Вучић

Верујем у вакцине и лекове

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је Србија потписала уговор о набавци МСД лекова против корона вируса, и тиме ће бити прва у Европи која ће те лекове добити.

На питање зашто нема нових мера, рекао је биће их, али и да не разуме питање, јер када држава уведе мере онда сви питају зашто је увела, а када их не уведе, зашто то није учинила.

"Имамо вакцине. Уз Американце бићемо први који ће имати МСД лекове, први у Европи“, подвукао је он за ТВ Прва.

Указао је да имамо и милион и по руских вакцина произведених у Србији, који ће за пар дана бити у промету и моћиће да се примају, а за годину дана имаћемо и нашу Синофарм вакцину.

Вучић је упитао шта да уради држава, како да тера људе.

"Да скратимо радно време и шта онда, онда ћете хвалити демонстранте који ће упадати у Скупштину, па ћете питати што плате и пензије нису веће јер нико неће да ради. Обезбедили смо све што смо могли. Ниједна влада у Европи није толико и толиком брзином обезбедила“, нагласио је он.

Оценио је да вакцинација иде боље у Србији него у Бугарској и Румунији, али не и како је држава то желела.

Истакао је да има много неозбиљних и неодговорних.

Нагласио је да не може да се уведе обавезна вакцинација због Устава, јер ће одмах бити донета привремена мера.

Додао је и да не разуме лекаре који се не вакцинишу.

"То је правни проблем не и суштински“, нагласио је он.

Вучић је казао да није добро када губите 50 људи дневно.

Везано за ковид пропуснице најавио је да ће у недељу Ана Брнабић са Kризним штабом о томе да разговара.

"Ја верујем у вакцине, лекове. Да верујем у траве и надрилекарство не верујем“, подвукао је он.

Ускоро у посету Србије долази шеф кинеске дипломатије

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће ускоро у Србију, у прву билатералну посету, доћи кинески министар спољних послова Ванг Ји.

"Ванг Ји посетиће Србију у наредних 10 или 15 дана", додао је Вучић.

“Много важних посета имамо”, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Немам играче у опозицији, Ђилас и Јеремић су ми најбољи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да нема "играче" у опозицији и да је бесмислено то што се прича да је на наводном списку његових "играча" из редова опозиције и Бошко Обрадовић.

На питање током гостовања на ТВ Првој да ли је Обрадовић његов играч у опозицији, Вучић је рекао:

"То је бесмислено. Да хоћу да се шалим рекао бих да су моји најбољи играчи Ђилас и Јеремић - Бог да их поживи у политици, док су они ту, за СНС нема бојазни".

Вучић је додао да, ипак, неће да се шали на ту тему, као и да нема контакте ни са ким од њих нити да га то занима.

"Има много важнијих тема које су од интереса за грађане Србије", закључио је Вучић.

На скупштини СНС би требало да се бирају сви органи странке

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да би на предстојећој Скупштини СНС, требало да се бирају сви органи странке и да ће бити великих промена у СНС, а када је реч о изборима 2022. године, истакао да је важно да се обезбеди победа оним кандидатима који могу да обезбеде континуитет напретка земље, али и да је спреман на изненађујућа решења, да би се та победа остварила.

На питање да ли ће се на предстојећој Скупштини СНС бирати и председник странке, Вучић је рекао да би том приликом требало да се бирају сви органи странке.

“Постоје различите идеје, видећемо како ће страначки процес да иде”, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Поновио је да ће, сасвим сигурно, бити великих промена у странци, на свим нивоима, додајући да је СНС после првог мандата променила 55 одсто свих градоначелника и председника општина, што, каже, није урадила ниједна странка никада у Србији.

“То је ''conditio sine qua non'' опстанка, јер морате да мењате, да остављате места за нове, младе људе, нову енергију, амбиције а не да се све своди на људи којима је све рутина, јер то не може да донесе нову вредност”, рекао је Вучић.

На питање да ли он планира да се кандидује на председничким изборима наредне године, Вучић је рекао:

“Ми ћемо сами то да анализирамо, да видимо како ствари стоје”.

Важно је, каже, да се обезбеди победу онима који желе континуитет напретка и раста Србије.

“Али, бићу спреман и на изненађујућа решења да бисмо ту победу лакше остварили. Изненађења на различитим позиција, јер је важан континуитет стварних, системских промена, а не да се обезбеђује партијска власт, по сваку цену, мимо интереса грађана”, рекао је Вучић.

На питање да ли је отворена опција да неко други буде кандидат испред СНС, Вучић је рекао да се разговара о свему, па између осталог, и о томе.

“Ослушкујемо све друге. Чујем како ће овог фудбалера да кандидују за ово, неког кошаркаша за оно, овог за уџбенике, па лажног економисту из иностранства да кандидују за неку функцију. Гледамо шта ће да раде, колико ће подршку из иностранства да добију, и у складу са тим доносићемо наше одлуке, да бисмо обезбедили подршку за кандидата за Србију”, рекао је Вучић.

Такав кандидат, каже, мора да чува интересе Мађара, Бошњака, Рома, Румуна, Бугара, Албанаца, свих других, као и Срба, а не неких других сила.

Поновио је да је поносан што странци данас не одлучују у Србији.

“А, да ли ће после 3. априла, видећемо. Надам се да неће, да ће Србија успети са сачува самосталност, да ће умети да показује поштовање према странцима, али и да каже истину онима који јој се смеју у лице”, рекао је Вучић.

На питање да ли очекује да сви изађу на изборе, одговорио је - Сви излазе на изборе.

Срамота за изговорене лажи о акцији приштинских снага

Председник Александар Вучић поручио је да срамота треба да буде државе које тврде да је последња акција наоружаних косовских снага на северу била легитимна борба против корупције и организованог криминала.

Ако је то била та борба у којој су, приметио је иронично, хапсили "фанту" и "кока-колу", зашто су онда, упитао је, испалили стотину метака, бацали сузавац и шок бомбе.

Вучић је рекао да срам треба да буде и хрватске медије који тврде да, како је рекао, мени то одговара јер желим формирање Заједнице српских општина.

"Ја то хоћу, то је део међународно-правног уговора, а ви као чланица ЕУ показујете да сте против спровођења оног што је потписано у Бриселу и оптужујете ме да сам крив јер само желим спровођење споразума који је потписала и Европска унија", рекао је Вучић у интервјуу за Прву телевизију.

Овде је реч огољеној мржњи од Хрватске, али ћемо ми упркос томе, казао је председник, целом свету показати да приштинске снаге немају право да упадају на север Kосмета.

Цитирајући устав тзв. Kосова, Вучић је рекао да они нису испоштовали да акцију пријаве команданту региона Север, који одређује начин и употребу полицијских јединица, а нису обавестили ни градоначелнике четири српске општине.

Потврдио је да према обавештајним подацима којима располажу, приштинске снаге ће наредних дана, ускоро, да изведу сличну акцију, али у општини са већинским албанским становништвом.

То ће, казао је, урадити по наговору странаца да би као рекли да је то борба против корупције.

Подсећајући на сличне акције приштинских снага од 14. јануара 2017. године, Вучић је рекао да је циљ ове последње био провокација и малтретирање Срба.

Приштина се правда да у акцији на северу није учествовала војска, а они ни немају право да имају војску, они газе Резолуцију 1244.

"Они ме отворено лажу, лажу све нас, мисле да смо дебили, и да могу да нам продају ту причу о борби против корупције и криминала, јер Kосово је мека и медина за нарко послове за целу Европу па и свет", рекао је Вучић.

Истиче да разуме Србе са Kосова, али мисли да би требало да, како каже, реагујемо мирније.

Рекао је да Срби сутра одлучују о томе да ли ће изаћи на изборе у недељу. Ја сам за то да изађу, а они су против. Видећемо, каже, шта ће одлучити.

"Шта год да одлуче бићемо уз њих, подржаћемо их", рекао је председник.

Вучић је рекао да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом, али је додао да су њихови агенти и данас обилазили подручје Дудиног крша, а и да су сами потврдили да су Приштини дали подршку за ову акцију.

Цитирајући Гандија који је говорио "да се мале птице кад олуја наиђе сакрију, а орлови тада највише лете", Вучић је констатовао да се управо у тешким временима покаже ко има храброст и петљу.

Никоме, казао је, није засметало то што је на голоруки народ испаљено 100 метака.

Kао занимљиво је напоменуо да су то меци НАТО калибра 5,56, каквим је убијен Оливер Ивановић, само из другачије пушке.

Истакао је да није претња када неко каже да ће штитити свој народ, јер за Србе на Kосову који тамо живе претња је ако ваздух удишу, а не кажу да је ваздух независног Kосова.

За њих је, додао је, претња и ако воду пију, а не кажу да је са независног Kосова, а то што они убијају Србе то, казао је, није претња.

"Али је претња ако ми кажемо да ако НАТО следећи пут не буде радио свој посао, ми немамо избора да сачувамо и заштитимо свој народ", рекао је председник и додао да, ако је то грех, онда је он најгрешнији човек.

Тврди да је по том питању потпуно миран и да је уверен да се Приштина неће усудити то поново да ради и да ћемо, како је рекао, успети да сачувамо мир и стабилност.

Није, међутим, искључио да ће наставити са провокацијом Срба.

Истакао је да једино што не може да поднесе је да лажним причама покварено, безобразно и безобзирно вређају интелигенцију детета да је то био обрачун са корупцијом и криминалом.

Потврдио је да му је било тешко да разговара са Србима са Kосова, јер, каже, саосећа се са њима, те поновио да , како је рекао, "све заједно треба да буде срамота за изговорене лажи и оне који су ту акцију приштинских снага подржали".

До краја године престижемо Хрватску у БДП-у

Председник Александар Вучић изјавио је синоћ да ће Србија до краја године престићи Хрватску по висини БДП-а.

Подсетио је да је Србија за Хрватском била у заостатку 12 милијарди евра, а сада смо, казао је, готово исти, док Црној Гори бежимо 13 пута.

У интервју за Прву телевизију, председник је рекао да је 2020. године, раст Србије био негативан, а ове године очекујемо да он буде између 7 и 7,5 одсто, а да, казао је, немамо овакав ударац короне резултат би био и бољи.

Црна Гора је прошле године имала раст од минус 15 одсто, сада иде на седам одсто.

"Kумулативно гледано Србија ће за последње две године имати раст од плус 6,8 одсто, Црна Гора ће имати минус 7,5 одсто за те две године, Хрватска за исти период минус 3,5 одсто, а БиХ око минус 0,5 одсто", рекао је Вучић.

Додао је да је просечна плата 2014. године у Србији била 330 евра, а данас између 615 и 620 евра, док је у Београду преко 760.

Црна Гора је, додао је Вучић, 2014. године имала просечну плату 495, а данас 525 евра, тада је БиХ имала 372 евра, а данас 493 евра.

.

Остале вести