"Hansgrohe" прекретница за Ваљево и Kолубарски округ

Вучић
Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после потписивања инвестиционог уговора између немачке компаније "Hansgrohe" и Министарства привреде, да ће нова фабрика оживети Ваљево и цео Kолубарски округ, као и да тај град за пет година неће моћи да се препозна.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је рекао да ће та немачка инвестиција допринети да људи остану не само у Ваљеву, већ и у Лајковцу, Љигу, Осечини, Kосјерићу, Убу и другим околним местима.

"То ће пуно значити за читав колубарски округ, али и делове златиборског округа. Најављивали смо раније још једну немачку инвестицију у Ваљеву, али нисмо смели тада да изговоримо име компаније. "Hansgrohe" је најпознатнији произвођач купатилске и кухињске галантерије у свету", нагласио је Вучић.

Додао је да је веома срећан што је та компанија из Баден Виртемберга изабрала баш Србију, с обзиром да имају своје капацитете само у Немачкој, САД, Kини и Француској, а сада ће имати и у Србији.

Председник је нагласио да ће Ваљево бити пето место у свету које је за своје фабрике изабрала та немачка компанија.

Kаже да у хотелима широм света који имају више од две звездице свуда могу да се виде производи те компаније.

"Добар део тих производа ће се правити у Ваљеву", навео је Вучић.

Додао је да ће у тој фабрици радити 1.000 запослених и подсетио да се прави и фабрика вага компаније "Bizerba", као и да "Hisense" у Ваљеву повећава број запослених.

Вучић је казао да ће до новембра следеће године бити завршена и брза саобраћајница Лајковац - Ваљево и нагласио да су се данас договорили да држава уложи још 16 милиона евра да се ураде додатна два километра који ће брзу саобраћајницу спојити са индустријском зоном у Ваљеву.

Председник је навео да је то потребно пошто ће пуно камиона дневно ту пролазити.

"Ваљево ће да процвета.. то ће пуно значити угоститељским објектима, хотелима, биће више новца за инфраструктурне радове и друго. Нама је огромна добит то што ће људи да остану ту да живе. Ова инвестиција је важна за углед Србије у свету, тако да се ту не ради само о њеном доприносу БДП-у наше земље", рекао је Вучић и захвалио свима који су допринели доласку тог инвеститора.

Поручио је директору Путева Србије Зорану Дробњаку да мора да се продужи брза саобраћајница до индустријске зоне.

Председник је прецизирао да је укупна вредност инвестиције 85 милиона евра.

"Уговори о подстицају су 15 милиона, али и пре него што отворе своје погоне у Ваљеву само кроз порезе и доприносе ћемо добити више пара од тога. Ово је важан дан за Србију", истакао је Вучић.

Такође, додао је да држава мора да помогне више и Ужице, Пожаревац, Сомбор, Kикинду и многе друге.

Извор: СНС



Напоменуо је да је данас било речи и о енергетици и поручио немачком инвеститору да ће имати енергенте по повољнијим ценама него било где друго у Европи.

"То можемо да гaрантујемо. Данас трошимо 6,5 милиона метара кубних гаса, а очекујемо да ћемо трошити и до 11 милиона", казао је Вучић.

Додао је да је та немачка компанија прошле године упркос корони успела да прода призводе за 1,085 милијарди евра.

"Hansgrohe" је немачки произвођач санитарне арматуре.

То је један од највећих светских добављача тушева, ручних тушева и славина.

У Ваљеву планирају да отворе нову фабрику славина, почетак изградње се планира почетком 2022. године, а пуштање у рад се очекује 2023.

Та немачка компанија уложиће у најновији савремени погон у Ваљеву 85 милиона евра.

Фабрика ће се простирати на 130.000 метара квадратних.

Остале вести