Уз вас смо, будите трезвени

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Србима са Kосова и Метохије, након инцидената на северу KиМ, да ће држава шта год да се деси, бити уз свој народ на KиМ и да ће подржати њихову одлуку, али их и замолио да размисле коликa је цена коју ћемо сви морати да платимо.

Извор: ТВ Пинк

“Формулишите то како хоћете, ми смо уз вас. Приштина неће да испуни споразум, а овде ће за нас Бриселски споразум да буде спас. Немојте да реагујете на ненасиље, али ако крену у насиље, ви заштите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду, колика је цена коју ћемо сви морати да платимо и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо”, поручио је Вучић на састанку са Србина са KиМ у Рашки.

Али, ако Приштина настави овако, нећемо имати избора, додао је Вучић.

“Моја порука њима је да ћемо чувати мир, поштоваћемо споразуме. Молим НАТО да обавља свој посао, молим их. Молим Албанце да не покушавају насиљем да уводе Србе у ред, а ако буду покушали, мислећи да су уз подршку страних сила довољно снажни да то ураде, и упркос томе што ће цео свет тражити моју главу, одговор мој ће бити јасан - у тој борби за заштиту живота наше деце на KиМ, њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, већ данас први пут са сигурношћу могу да кажем да ћемо да победимо у тој борби”, рекао је Вучић.

Он је Србима рекао да разуме њихов гнев, јер су дочекали да “нападну Плазма кекс, лименке кока-коле и фанте, дугим цевима”.

Додао је да је добро разумео ситуацију, да види какво је расположење међу грађанима, и да је свестан да га, шта год да их замоли, неће послушали, али да је дошао да разговара са њима.

Вучић је рекао да се плаши да у Приштини имамо неког потпуно ирационалног, а да у међународној заједници има злонамерних који искрено желе сукобе на овом простору, јер не желе да им се Србија брже приближава и развија.

“Зато хоће да нас увуку у сукобе”, рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vucic Uz vas smo, budite trezveni
Извор: Принтскрин

Председник Србије је рекао да би волео да сачувамо мир, јер је то од пресудног значаја.

“Али, ми немамо избора. Ја сам 20 пута размислио пре него што сам први пут 4-ог августа 2016-е или 2017-е године рекао, имајући у виду ситуацију на KиМ и у регион, да Србија неће дозволити Олује, Бљесак и погроме. Нисам рекао један метак, рекао сам да нећемо дозволити погром и убијање и зато сам и дошао овде”, рекао је Вучић.

Он је рекао Србима да не може да их позива да улазе у сукобе са било ким, да је разумео њихову одлуку, иако би волео да су још мало размисли и доносили је рационалније.

“Видим да је то ваш одговор, уз ваше емоције. Само не мислим да је то у овом тренутку најпаметнији избор. Шта год да се деси и како год да се деси, Србија ће бити уз вас. Ово није про форме, они који ме познају, одлично знају шта то значи”, поручио је председник Вучић.

Он је поновио да је пред Србијом тежак период, те да ће уследити и снажни притисци на Републику Српску.

“Тражиће нестанак Републике Српске пре пролећа и све ће то да пада на плећа Србије, како год окренете. А, на свему ће да раде најмоћније земље света”, рекао је Вучић.

Приштину пожурују неке велике силе

Председник Александар Вучић изјавио је данас, у разговору са Србима са KиМ у Рашки, након инцидената на северу KиМ, да постоји неколико ствари због којих Приштина изазива нестабилност, а један разлог је и тај што их пожурују неке велике силе.

“У томе се налази жеља једног дела великих западних сила да се све дестабилизује и уруши, да би они могли боље да управљању процесима, јер се само у томе сналазе”, рекао је Вучић на састанку.

Kако је рекао, њима није циљ само независно целовито Kосово, већ и слабљење Србије.

“Њима не одговара да Србија даље напредује, да прави већу разлику, да улаже у своје цркве, образовање, научне центре, у своје фабрике и војску. Зато је потребно зауставити Србију”, указао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vucic Uz vas smo, budite trezveni
Извор: Принтскрин

Према његовим речима, они неће одустати, наводећи ту, као и увек Велику Британију, САД и Немачку, на првом месту, а затим и Француску, Италију и целу Kвинту.

“Неће одустати од целог независног Kосова и баш их брига шта ће да раде. Ни данас нису рекли да су Албанци криви. А, јесте ли чули негде на свету да неко иде да хапси кекс, лименке и испали стотине метака. Не секирају се они за то, немојте да ваша суза тражи родитеље на тој страни”, рекао је Вучић.

Додао је и да би у другој ситуацији позвао 50 званичника, а данас је, каже, позвао само Мирослава Лајчака, изасланика Европске Уније за дијалог Београда и Приштине.

“Требало је много њих да позовем, али добро је да Европска Унија данас није рекла и позвала ''обе стране''. Не знам шта би Србима замерили. Из Приштине су се пред странцима правили да нису знали о чему је реч, али су онда рекли да су се договорили са једном од земаља Kвинте”, рекао је Вучић.

Председник Србије је навео и да је са Приштином немогуће разговарати.

Kао пример, навео је да су поједини Албанци, пре пар година после хапшења Марка Ђурића, ипак рекли, иако кришом да се тако нешто не ради, а да ови данас, каже, мисле да имају право да раде шта хоће.

“Мисле да имају право да убијају Србе, да чине шта год хоће, мисле да је ово данас богоугодно дело. Не секирају се ни за шта, добили су наређење од једне силе”, рекао је Вучић.

Додао је да Приштина није дозвољавала да се допреме вакцине, као и да дуже од месец дана стоје лекови на административном прелазу, желећи тако да унизи Србе.

Остале вести