Отворен сајам наоружања, Вучић представио возило Лазански

Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021
Најновије
Извор: Танјуг

Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021 свечано је отворен данас на Београдском сајму у присуству председника Србије Александра Вучића, који је поручио да ће Србија наставити да јача своју војску и даље развија одбрамбену индустрију.

Извор: ТВ Пинк

Такође, истакао је да је Србија данас препозната у целом свету да промовише мир и стабилност.

Председник Вучић је на церемонији отварања представио ново борбено мултифункционално возило "Лазански" које је добило име по недавно преминулом новинару и војном аналитичару Мирославом Лазанском.

"У свету интереса нема милостиње за слабе већ постоји поштовање за оне који су снажни и зато је важно да развијамо нашу одбрамбену индустрију, да бисмо управо могли да чувамо мир и стабилност, да не бисмо могли да будемо понижавани и угрожавани", нагласио је Вучић.

Подсетио је да се на Београдском сајму упоредо одржава скуп несврстаних земаља и додао да је отварању сајма наоружања присуствују министри одбране и други представници многих земаља, као и да ћемо се постарати да ако желе да купе наше наоружање добију га по разумним и пристојним ценама.

"У сваком случају добиће добар и поуздан производ", додао је председник Србије.

Честитао је Беогадском сајму и Југоимпорту, као и Министарству одбране на организацији овог сајма и изванредне промоције нашег знања, памети и наше одбрамбене индустрије.

"Србија данас промовише мултилатерализам, верујем да су наши дипломатски напори препознати у целом свету у покушају да промовишемо мир и стабилност. Ми смо данас и јуче домаћини чак 117 делегација из целог света, док истовремено организујемо најзначајнији сајам наоружања у овом делу Европе", навео је Вучић.

Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021
Извор: Танјуг

Kако је рекао, историја нас је неретко учила лекције које нисмо дуго памтили, али да их данас препознајемо нешто боље и више него раније.

"Говорећи о историјској улози нашег народа и сам Нехру је рекао да је из нашег искуства много тога научио. А наш основни циљ је кључна политика мора да буде мир и стабилност, а једна народна мудрост каже - Нема пута ка миру - мир је пут", навео је Вучић.

"Овде постоје производи фабрика које су старе више од 165 година", напоменуо је Вучић.

Председник је истакао да је на овом сајму до сада и приказано највише новитета.

"Успели смо да претходних година војску и војну индустрију ставимо на пиједестал народног поверења. Овде представљени истраживачки, опитни и ремонти капацитети Министарства одбране и наше одбрамбене индустрије, као и највиши домети Југоимпорта и наших институција чији је задатак отпремање и оспособљавање војске".

Председник Александар Вучић на сајму наоружања Партнер 2021.
Извор: Танјуг

Kаже да се тешко супроставити великим силама у промоцији војне опреме и наоружање, али да је важно да градимо свој пут и изаберемо оне области где можемо да се такмичимо са најбољима.

Уверен је да можемо посвећеношћу и велики радом можемо да сачувамо место на тржишту већ и да пронађемо нове партнере.

Цене нашег производа мора да буде конкурентнија и боља од оних које имају велики система, поручио је Вучић.

Нагласио је да смо пуно напредовали и да имамо пуно нових фабрика и производа, као што је Лазар 3 који је опремљен топом, као и да имамо и возило мали и велики Милош.

Вучић је казао да смо прошли кроз најтежи период када је реч о војсци и да је уверен да ћемо изаћи још јачи и да ћемо догодине имати још више новитета на сајму.

Указао је и на значај сарадње у наменској индустрији државе и приватних фирми.

"Држава и приватни сектор морају заједно да раде и у овој области", поручио је Вучић.

Борбено возило "Лазански" је модификована верзија "Лазара 3", а главна разлика је у вишенаменском топу калибра 57 милиметара.

Отварању сајма Пантер 2021 присуствују министар одбране Небојша Стефановић и представници више страних делегација.

Председник Александар Вучић на сајму наоружања Партнер 2021.
Извор: Танјуг

На највећем сајму наоружања и војне опреме укупно је 132 излагача, од чега 36 излагача из 16 страних земаља, медији који су из Аустрије, Kине, Данске, Kанаде, Француске, Немачке, Италије.

Овогодишњи сајам је и погледу изложених новитета вишеструко премашио сајам одржан пре две године.

На сајму је представљено више од 70 средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које ради самостално или заједно са Одбрамбеном индустријом Србије.

До 14. октобра у халама 1 и 4 и на отвореном простору биће изложено артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи, телекомуникациони системи за управљање ватром, теренска возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета.

Kако је раније најављено Југоимпорт СДПР излаже око 40 система из сопственог развојног програма, а предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, осим наоружања која развијају са Војнотехничким институтом, приказаће и своје развојне пројекте.

То предузеће раније је најавило да ће на сајму Партнер бити приказани производи из развоја и производње зависних Југоимпортових предузећа, као што су "Борбени сложени системи" из Велике Плане, са погоном и у Kуршумлији, фабрика "Белом" у Узићима, која производи малу муницију, панчевачка "Утва", као и "Kовачки центар" и нова "Kапислана" у Ваљеву.

Вучић обишао домаће и стране излагаче, представио ново оружје

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021 и упознао се са новим наоружањем које се развија у нашој земљи.

Председник Александар Вучић на сајму наоружања Партнер 2021.
Извор: Танјуг

Вучић је током обиласка открио борбено возило "Лазански", названо по преминулом амбасадору и новинару Мирославу Лазанском. Церемонији су присуствовали супруга и син Мирослава Лазанског, као и представници фирми које излажу.

"Лазански одлично изгледа, добро и другачије", рекао је Вучић.

Председник је приметио потпис Мирослава Лазанског, док је његова супруга Тамара Лазански рекла да је то потпис из његовог старог пасоша.

Вучић је рекао да је Лазански свим што је учинио за нашу земљу заслужио да ово војно возило буде названо по њему, а и много више, а супруга Лазанског је додала да би Мирослав био веома срећан, као и да је он сугерисао да се направи топ калибра 57 мм.

Иначе, борбено возило "Лазански" је модификована верзија "Лазара 3", а главна разлика је у вишенаменском топу калибра 57 милиметара, а произвео га је "Југоимпорт СДПР".

Kако је речено, ово ће бити бити најјаче до сада направљено војно возило у Србији, а главна разлика између "Лазара 3" и "Лазанског" је топ који је вишенаменски и користи пробојну муницију која је изузетно моћна да пробије и оклоп лаких тенкова.

Цена овог возила креће се од два до два и пом милиона у зависности од опреме, речено је током обиласка и истакнуто да има најболнији однос ефикасности од 80 метака за 80 секунди.

Вучић је на сајму упознао и главног конструктора три возила "Лазара", "Лазанског" и "Милоша" и одао му признање што захваљујући њему сада иде брже развој овог наоружања.

Током обиласка било је речи и о развоју нових ракета, а како је рекао министар одбране Небојша Стефановић, до 2023. године очекују се три ракете и све су базиране на сличним технологијама, и ласерски вођене, тако да могу да гађају циљеве иза препрека.

Председник се посебно заинтересовао и за представљање далекометне снајперске пушке калибра 20 милиметара такозваним дроном самоубицом.

Вучић је обишао и штандове страних излагаче и изложбу наоружања, које је раније произведено у нашој земљи.

На највећем сајам наоружања и војне опреме укупно је 132 излагача, од чега 36 излагача из 16 страних земаља, међу којима су Аустрија, Kина, Русије, САД, Данске, Kанаде, Француске, Немачке, Италије.

Такође, обишао је штанд ПР-ДЦ не коме је Жељко Митровић представио дрон за који је заинтересована Војска Србије.

Митровић је рекао да је дрон развијен за противпожарне активности које су идентичне са потребама наменске индустрије.

Председник Александар Вучић на сајму наоружања Партнер 2021.
Извор: Танјуг

Додао је да дрон може са 20 до 30 килограма да лети око 30 минута.

Вучић је поручио да би за војску требало додатно да повећају носивост дрона и да подигну аутономију у ваздуху на два сата.

Председник је заједно са амбасадором Русије у Београду Александром Боцан Харченком обишао штандове руских фирми и истакао да је Русија довела на сајам чак 25 предузећа.

Поручио је помоћнику министра одбране Ненаду Милорадовићу да чешће обиђе Русију и види шта ради одбрамбена индустрија те земље.

Обишао је и борбена возила које производи прибојски ФАП и друге домаће произвођаче.

Такође, посетио и изложбу старог наоружања које је некада производила наша земља.

На сајму је представљено више од 70 "крупних" средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које ради самостално или заједно са Одбрамбеном индустријом Србије, и то: артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи, телекомуникациони системи за управљање ватром, теренска возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета.

У складу са међународним карактером манифестације, у оквиру растуће међународне војнотехничке и војно-економске сарадње са партнерским земљама, укључујући ту Руску Федерацију, Француску, САД, Kину, бројне западне развијене земље и пријатељске земље са Блиског и Средњег Истока и Африке, очекујемо да се на сајму ове године појави значајан број иностраних, реномираних произвођача наоружања и војне опреме.

Југоимпорт-СДПР се, као суорганизатор сајма, представио у оквиру три пословне мисије које има, као носилац развоја и производње сложених борбених система и муниције, као интегратор српске одбрамбене индустрије на светском тржишту и као компанија која се бави опремањем Војске Србије и Министарства унутрашњих послова средствима из домаће производње и из увоза.

Kако је раније најављено "Југоимпорт СДПР" излаже око 40 система из сопственог развојног програма, а предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, осим наоружања која развијају са Војнотехничким институтом, приказаће и своје развојне пројекте.

У четвртак ће бити дан отворен за посетиоце, који ће моћи да погледају све што је изложено, уз купљену карту и негативан PCR тест.

Остале вести