Демографско питање постаће ускоро најважније

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Будимпешти да ће питање демографије ускоро постати најважније политичко питање.

Извор: TV Pink

Вучић је, на Четвртом демографском самиту, кога је мађарска министарка за породицу Каталин Новак најављујући његово обраћање апострофирала као храброг руководиоца, који се бори за бољу демографску слику, као и да су захваљујући њему данас мађaрско-српски односи одлични, казао да је у случају Србије, али и многих држава региона демографско питање, питање наталитета, питање опстанка.

Истакао је да је Србија, на основу примера Мађарске, увела велики број мера, а од прошлог учешћа на Самиту у Будимпешти, и да се већ виде неки резултати.

Рекао је да се нада већим резултатима, али да то није нешто што се види из дана у дан. У свом обраћању он се осврнуо на односе Мађарске и Србије.

Рекао је да је уложена огромна енергија у успостављање добрих односа.

"Премијер Виктор Орбан је био довољно храбар да изгради одличне везе са Србима. Није имао лак задатак, јер обојица знамо да смо имали проблема и јасно нам је какве су дилеме имали Мађари. Веома сам свестан тешке прошлости које су две државе имале“, објаснио је он.

Нагласио је да је Орбан био храбар и знао да треба нешто да уради да се наше везе побољшају.

Вучић је указао да пре 10 до 15 година, када је Мађарска играла у фудбалу или ватрполу неку утакмицу, у Србији су навијали увек за противника, а данас се то променило и небитно с ким игра Мађарска, Срби навијају за њих, изузев ако играју са Србијом.

Према његовим речима 90 одсто грађана Србије тако размишља, додајући да је то најбољи пример за добре односе и како је могуће променити став људи, односно однос две нације и две земље.

Ускоро представљање мера демографске политике

“У наредних месец дана изаћи ћемо са нашим мерама наталитетне демографске политике“, најавио је данас у Будимпешти председник Србије Александар Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће грађани бити задовољни мерама које ће власти у Србији изнети.

“Ако нешто нема тактичко или краткорочно дејство оно није предмет интереса људи. Демографија и питање рађања деце је суштинско питање опстанка Србије, али и њеног напретка, економског развоја. Без људи не можемо да имамо већи БДП, не можемо ништа да направимо и ништа не можемо да урадимо“, нагласио је он у изјави новинарима.

Вучић је казао да је добро што је таква тема покренута на овако важном форуму као што је будимпештански.

Рекао је да је министар за бригу о породици Радомир Дмитровић већ поднео премијерки и њему предлог мера.

“Чини ми се да је доста радио. Али не смемо да покажемо те мере, јер ћете рећи зашто нисте све те мере прихватили, али толико новца не можемо да пронађемо. Један део тих мера  прихватамо и урадићемо све што можемо да подигнемо наталитет“, рекао је он.

Вучић је нагласио да колики год био морталитет, најважнији је наталитет, јер се тиме подиже све, побољшава економска позиција.

Остале вести