Kурти продаје маглу, жели признање

Најновије
Извор: Принскрин

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Аљбин Kурти својим позивима да Србија призна Kосово “продаје маглу“, а све у циљу да Србија призна независност Kосова и поручио да Приштина треба да врати све на стање какво је било пре 20-ог септембра и да тек после тога може да се разговара.

Извор: ТВ Пинк

"Јер разумете шта он прича? Он то прича за људе који нису упућени и продаје маглу. Свакојаке продавце магле и шибицаре сам видео у животу и зато их препознајем на километар. Он каже да ће повући мере када Србија призна независно Kосово", скренуо је пажњу Вучић у изјави медијима у Будимпешти.

На предлог Европске Уније да се у Бриселу одржи састанак Вучића и Kуртија и да се покуша решити ситуација на северу KиМ-а Вучић је рекао да могу да организују шта год хоће, а да он неће прихватити ништа.

"Вратите се на оно што је било пре 20-ог септембра и онда можемо да разговарамо о свему", истакао је Вучић.

Он је изразио и запањење тиме што постоје медији у Србији који говоре да је Србија предузела неке мере, а Србија није предузела нити једну једнострану меру.

Подсетио је каква се кампања водила против Србије у вези воза са иконама и манастирима који је заустављен још код Рашке. Поставио је и питање коју је то акцију Србија спровела на Цетињу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kurti prodaje maglu, zeli priznanje
Извор: Принскрин

"Свима њима смета снажна Србија. Јер мислите да је могуће 120 текстова имати у једном дану у Хрватској о мени, а да ниједну реч нисам рекао, ништа нисмо урадили", објаснио је он.

Воде хајку и мисле да буду оно што су некада били Будимпешта и Подгорица у рушењу неких других у Србији, додао је Вучић.

У томе има тајкуна који су пореклом из Србије, а који управљају нашим медијима и финансирају њихове.

Вучић је рекао да нису нападали Србију 2006-е или 2008-е, када су нас "волели" јер смо били слаби, нико и ништа, економија пропадала и Србија нестајала.

То су, каже и разлози за све лажи из Приштине.

"Различит је однос и зато разговарамо. Да ми вас признајемо не би било разлога да са вама разговарамо, а то је нешто што знају у Европи", објаснио је он.

На питање да ли ће бити састанак на маргинама скупа у Будимпешти, због актуелне ситуације, Вучић је рекао да ће током боравка у главном граду Мађарске имати билатералне састанке са готово свима, али и да у тим састанцима, заправо увек говори само оно што сви већ знају.

"Имаћу састанак са Орбаном, Јаншом и Бабишом, верујем да ћу се састати и са премијером Пољске Матеушом Моравјецки. Верујем и да ће председник Пољске, после не знам ни сам колико деценија, доћи до краја године у Србију, што би била велика ствар за нашу земљу. Ми ћемо на тим састанцима да говоримо само оно што они већ знају", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kurti prodaje maglu, zeli priznanje
Извор: Принскрин

Kако је рекао, он саговорнике не упознаје ни са чим новим, али је ствар у томе што они имају своје интересе, а интерес најснажнијих европских земаља је независно Kосово и да натерају Србију да учествује у томе, што ми не желимо.

"Знају и они сами колики су лицемери када говоре о двострукој кривици. Шта смо ми урадили? Јесмо ли ми ушли у Kачаник или Ђаковицу са специјалцима?", упитао је Вучић.

Kако каже, обманама нема краја.

"Ми смо своје испунили, а Приштина није најважније. И то оно што није ни у каквом анексу споразума, нема никаквог тумачења, већ је међу шест суштинских тачака. И онда мртви ладни кажу - нећемо. Kако то може? То је шведски сто? Шта ти се свиђа, то може? Може да ме зове Свети Петар, једино решење је повлачење Росу и уопште нећу да разговарам о томе", рекао је Вучић.

Упитан за изјаве из Албаније, председнице Скупштине те земље, да би тзв. Kосово и Албанија требало да се држе заједно и како би "злочини Србије постали познати широм света, Вучић је рекао да су у Приштини "врло чудни, неодговорни људи".

"Kада причамо о злочинима, замислите да вам је отац или брат убијен. Да вам открију да су тамо, а ви нећете да допремите њихове кости, док се не смени Вељко Одаловић. Докле то иде", констатовао је Вучић.

Нема потребе да објашњавам оно што сви знају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Будимпешти да се и из изјаве представника Европског парламента Владимира Билчика може видети да је један део опозиције у изборним условима тражило само изговор да не изађе на изборе.

На питање да прокоментарише изјаву Билчика да неће бити новог документа о изборним условима, као и да би учествовао на изборима да је он опозиција у Србији, чиме је "потврдио да није било договора са властима", Вучић је одговорио да не жели да објашњава нешто што, каже, сви знају.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kurti prodaje maglu, zeli priznanje
Извор: Принскрин

"Па, њихов идеолог је рекао да им то никад није био разлог за бојкот. Разлог за бојкот је била само њихова слабост, а не лоши услови", рекао је Вучић.

Додао је да део опозиције има телевизија "колико хоћете", има своје новине.

"А, синоћ имате у исто време девојку (посланица СНС Невена Ђурић) која представља 55-56 одсто грађана, и некога ко не представља 0,5 одсто људи и још им соли памет. Али, шта да радите, постало је уобичајено. Народ ће се изјаснити", рекао је Вучић.

"А, што се морала тиче, сумануто ми је испред цркве да причам", додао је председник.

Нисам чуо да је неко из Србије и Републике Српске палио куће Милановића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Будимпешти да Хрватској и њеном председнику жели све најбоље и да је чињеница да ће Србија ту земљу да претекне по економским параметрима.

На питање да прокоментарише изјаву Зорана Милановића који га је назвао "ратним хушкачем" додајући да је "подстицао на рат и да је вероватно поносан на ту улогу", Вучић је рекао да није чуо да је било ко из Србије или из Републике Српске спаљивао куће Милановићима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kurti prodaje maglu, zeli priznanje
Извор: Принскрин

"А, знам да су све куће Вучића у Чипуљићима спаљене и добро би било да Милановић то некада посети", рекао је Вучић.

Додао је да Хрватској и њеном председнику жели све најбоље.

"Могу да кукају, плачу, да урлају, вриште, да ме нападају и да не знам шта све раде, Србија ће да их претекне", поручио је Вучић.

Остале вести