Остављамо Приштину неко време да промене одлуку, ако не - следе мере

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће мере према Приштини Србија разматрати и у неколико наредних дана и затим са њима изаћи.

Извор: Пинк

"Желимо да покажемо добру вољу и да оставимо неко време Приштини да промене своје лоше одлуке, ако не буду желели ми ћемо доносити мере у циљу заштите Србије " рекао је Вучић после седнице Савета за националну безбедност.

Он је рекао да је о томе обавестио чланице Kвинте, као и представнике ЕУ.

"Све сам им у лице рекао. Србија неће прихватати политику свршеног чина да нечија криминална акција добије правну легализацију и легитимизацију, а насиљем можете шта хоћете, али без печата Србије", поручио је Вучић.

Он је истакао да на физичко насиље мора да реагује НАТО, а ако не реагује НАТО поручује да то не значи да ће више бити погрома нашег становништва, ни Олује ни Бљеска.

Тражимо од ЕУ да за месец одговори има ли Бриселског споразума

Од Европске уније тражићемо у року од месец дана да нам одговори да ли Бриселски споразум постоји или не, а и њихово ћутање биће одговор да тај споразум не постоји, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

На конференцији за медије након седнице Савета за националну безбедност, а наводећи закључке са те седнице, истакао је да је то један од услова Србије за наставак дијалога.

"Тражићемо од представника ЕУ хитан одговор да ли Бриселски споразум постоји, када ће бити формирана Заједница српских општина, и тај одговор ћемо тражити у наредних месец дана. И њихово ћутање биће знак да Бриселски споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО", рекао је Вучић.

Подсетио је да је суштина тог споразума и била да се формира ЗСО.

Вучић је нагласио и да ће један од услова за наставак дијалога у Бриселу бити повлачење свих трупа са севера KиМ.

"Тражимо повратак на пређашње стање, а онда идемо у Брисел", рекао је Вучић.

Истиче и да Србија позива ЕУ, Велику Британију и САД да утичу на Приштину да поништи противправну пресуду Ивану Тодосијевићу.

Председник Србије Александар Вучић после седнице Савета за националну безбедност.
Извор: Танјуг

"То сматрамо следећим могућим разлогом за велику кризу, можда највећу до сада", рекао је Вучић.

Том пресудом су, истиче Вучић, директно прекршили Бриселски споразум, јер је у већу судија требало да буде двојица Срба и један Албанац.

Вучић наглашава да такво веће никада није ни било формирано.

"Или ће Приштина укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршку за исељавање Срба и српских породица, и у складу са тим ћемо реаговати другачије", рекао је Вучић.

Kаже и да Србија захтева да буду обезбеђене лиценце за снабдевање струје две српске компаније.

Председник је нагласио да ће у међувремену, док траје криза на северу Kосова, Србија наћи начин да помогне свом народу и да ће најважнијих намирница за нормалан живот бити.

Одбио сам предлог Kвинте, јер не дозвољавам понижење Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је одбио предлог за компромисно решење за ситуацију на северу KиМ које је добио од Kвинте јер је, како каже, сит политике свршеног чина.

На конференцији за медије након седнице Савета за националну безбедност, Вучић је казао да су током јучерашњег дана, а и јутрос у разговору са представницима Kвинте и да је добио предлог како би требао да изгледа компромисно решење.

Председник Србије Александар Вучић после седнице Савета за националну безбедност.
Извор: Танјуг

"Преузео сам ту одговорност на себе и одбио сам тај предлог, јер није компромисно решење, јер би унижавало Србију. То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци хтели да раде на административној линији они би заборавили, али би увели 20 до 30 одсто мера и то било компромисно решење и то сам одбио", рекао је Вучић.

Поновио је да је "сит политике свршеног чина" и поручио да тако не може да се разговара са Србијом.

Вучић је истакао да су и чланови Савета за националну безбедност подржали његову одлуку.

О закључцима Савета за националну безбедност

Председник Србије Александар Вучић изнео је након данашње седнице Савета за националну безбедност закључке који се тичу даљих потеза Србије након јучерашње акције РОСУ на административним прелазима Брњак и Јариње.

Вучић је истакао да су на седници Савета разговарали о ситуацији на KиМ, а посебно после, како је рекао, криминалне акције приштинског режима и шестог по реду упада на северу KиМ уз коришћење оклопних транспортера, дугих цеви, малтретирање локалног становништва, необавештавање градоначелника четири општине донети закључци, утврђени предлози и услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Закључци Савета су: да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али сигурности за Србе на KиМ, да Србија сматра непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају и кривица пребацује на обе стране.

Закључено је и да је Србија спремна да настави дијалог у Бриселу, али да неће да прихвати решења наметнута једностраним криминалним акцијама.

Истакао је да су на Седници анализирали и стање одбрамбених капацитета Србије, стање у Војсци и МУП-у, али и сагледавали шта је неопходно да се у наредном периоду учини како би ти капацитети били оснажени и како би Србија могла што снажније да делује у одвраћају агресора или претњи терористичких напада.

"Задовољан сам стањем и борбене готовости, моралом, мотивисаношћу људи да унапређује наше капацитете, али и оним што нас чека, значајније опремање и наоружавање наше војске и полиције", закључио је Вучић.

Остале вести