Вучић отворио погон компаније "Регент" у Свилајнцу

Најновије
Извор: Tanjug

Нови погон швајцарске компаније "Регент лајтнинг" у Свилајнцу, која ће запослити више од 120 радника, пресецањем врпце званично је отворио председник Србије Александар Вучић.

Извор: YouTube

Председник је претходно обишао погон и поздравио раднике из Свилајнца, Kрагујевца, Јагодине и осталих места из Шумадијског и Поморавског округа који раде у тој фабрици и пожелео им срећан рад.

Novi pogon svajcarske kompanije "Regent lajtning" u Svilajncu, koja ce zaposliti vise od 120 radnika, presecanjem vrpce zvanicno je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vucic.
Извор: СНС


Вучић је поручио да је Србији потребно више таквих фабрика каква је "Регент", а које запошљавају између 100 и 300 људи.

"Иако ништа не разумем како ово ради, лепо изгледа", прокоментарисао је председник током обиласка погона.

Председнику је речено да су и ђаци са дуалног образовања почели да раде у тој фабрици, а он је поручио да Србија мора да настави да подстиче дуално образовање, јер он, наглашава, доноси резултате.

Навео је да Србија у томе има велику подршку швајцарских, немачких и аустријских партнера.

Отварању компаније присуствују и челници Регента амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид и председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

Novi pogon svajcarske kompanije "Regent lajtning" u Svilajncu, koja ce zaposliti vise od 120 radnika, presecanjem vrpce zvanicno je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vucic.
Извор: Танјуг


"Регент лајтнинг" је швајцарска компанија са седиштем у Базелу која се бави производњом индустријске расвете и послује у Слободној зони Свилајнац.

Kомпанија послује у Свилајнцу од пролећа 2020. у закупљеном простору површине 1.000 квадратних метара са тридесетак запослених.

Нова фабрика површине око 6.500 квадратних метара је саграђена у склопу прве фазе изградње "Регентових" постројења, док је план да се у другој фази изгради још једна хала са додатних 6.000 квадрата.

Novi pogon svajcarske kompanije "Regent lajtning" u Svilajncu, koja ce zaposliti vise od 120 radnika, presecanjem vrpce zvanicno je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vucic.
Извор: СНС


Извршни директор компаније Јерг Штајмајер најавио је да ће у прве четири године пословања у Свилајнцу уложити четири милиона евра.

"Регент" тренутно у Свилајнцу запошљава више од 80 радника, а план је да по завршетку друге фазе инвестирања запосли више од 250 радника.

Слободна зона Свилајнац има седам страних инвеститора који послују у њеном режиму. Kомпанија "Регент лајтнинг" је породична фирма основана 1908. године са више од 600 запослених у погонима у Швајцарској, Немачкој, Италији, Француској, Индији и сада у Србији.


Вучић у Свилајнцу најавио изградњу обилазнице са два моста

Председник Србије најавио је данас у Свилајнцу да ће се врло брзо кренути у реализацију обилазнице са два моста преко река Ресаве и Мораве, који неће коштати мање од 25, а можда и 25. милиона евра, али ће, казао је, веома значити за све општине у окружењу Свилајнца, па и Јагодину.
У плану је, рекао је председник обраћајући се окупљеним грађанима, завршетак изградње канализације за целу општину, за шта ће бити потребно 55 милиона евра, изградња водоводне мреже и затварање базена.

Novi pogon svajcarske kompanije "Regent lajtning" u Svilajncu, koja ce zaposliti vise od 120 radnika, presecanjem vrpce zvanicno je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vucic.
Извор: СНС


После тога Свилајнац ће изгледати другачије, рекао је председник окупљеним грађанима.

"Далеко смо од Швајцарске, али морамо да радимо и да јој се приближавамо, заједнички много тога можемо и само тако Србија може да иде напред", рекао је Вучић, који у Свилајнцу присуствује отварању швајцарске фабрике за производњу осветљења Регент.

Вучић је рекао да ће од свега најављеног нешто бити изграђено ове године, а нешто у најкраћем могућем року следеће године.

"Више тога смо реновирали и изградили, а када то завршимо разговараћемо о већим платама, пензијама и како да вратимо наше људе на своја огњишта, јер ће и овде моћи да живе од пристојног рада", казао је Вучић.

Позвао је грађане да помогну у томе, јер, како је казао, све што радимо радимо за нас, али и за нашу децу.

Наставиће се и са обновом многих храмова, од којих су неки већ обновљени, а и Основна школа "Јован Јовановић Змај" је последња у овом крају која се обнавља.


Председник је захвалио грађанима Свилајнца на подршци и на томе што су разумели да је за све ово неопходан рад, труд и енергија.

Напоменуо да Свилајнцу недостаје можда још једна фабрика и онда би то биле велике ствари које смо урадили за Свилајнац.

А, ми ћемо се, казао је председник, борити да Србија стално иде напред.


Видели су да имају посла са озбиљним људима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија у новоотворену фабрику у Свилајнцу уложила мало новца, али да су се власници, односно швајцарска компанија "Регент" определила за овај пројекат , јер су видели да имају посла са озбиљним и одговорним људима.

Он је то рекао на отварању фабрике "Регент лајтнинг" и додао да се тако код инвеститора .не представља само једно место, већ цела Србија као добро место за улагање.

Према његовим речима, битно је да постоји принцип марљивости и да се учи сваког дана.

"Ако у томе успемо то ће бити нешто чиме се поносимо - радна етика, жеља да напредујемо. То су велике особине. Свако може да подигне фабрику, али радници и послодавци су они који праве разлику ", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да ће у фабрици за почетак бити запослено 120 радника, али да верује да ће ускоро бити и 200.

Најављујући нове пројекте Вучић је казао да ће у марту и априлу почети изградња обилазнице око Свилајнца што је битно за то место, али и сва околна места, као и за инвеститоре којима ће тако улагање у овај регион бити исплативије.


"Драго ми је што сам видео много младих и овде и у околини. Ако је истина да смо запослили много жена из Kушиљева (насеље у Свилајнцу) то ће га сачувати и неће сви да оду у Швајцарску, Немачку. Урадићемо у наредне две и по године овде и канализацију комплетну, са фабрикама, са пречишћивачима отпадних вода. Урадићемо завршетак водоснабдевања до најудаљенијих села, урадићемо и затворени базен и са свим овим о чему смо причали - обилазницу. Чини ми се да смо и највећи број инфраструктурних проблема овде решили, рекао је Вучић.

Он се посебно захвалио Урсули Рејнолдс из Швајцарске од које је Србија научила доста о дуалном образовању.

Захваљујући њеном програму, како је рекао, дуално образовање стекло је око 4.000 деце која су одмах након школовања и запослена.

Додао је да постоји дуално образовање и на универзитетима, пре свега технолошким што је веома важно за овакве фабрике.

"Са тим заостајемо за Немцима, Швајцарцима и Данском, земљама које су и економски и по свим другим структурама значајно испред осталих. То је нешто што можемо да урадимо и променимо у даљем привлачењу швајцарских и немачких инвестиција", рекао је Вучић.

Он је подсетио да су Швајцарска и Аустрија као и Србија земље без мора, али су изузетне туристичке дестинације јер се ослањају на свој рад и верују у то што раде, због чега и ми треба слично да се понашамо.

Kако је појаснио сви, без обзира на године треба стално да уче и унапређују се.

Вучић је представницима швајцарске компаније пожелео добру зараду и велики профит, истичући да је Србија све обавезе према Регенту испунила и да ће наставити тако да ради и убудуће.

"Хвала и вама Милановићу (председнику општине) што се борите за Свилајнац. И ми имамо још обавеза овде и у Јагодини и Ћуприји, Деспотовцу, целом поморавском и свим другим окрузима. Хвала што сте изабрали Србију и Свилајнац надам се да ћемо се радовати све већем броју људи који се враћају. Живело швајцарско - српско пријатељство", закључио је Вучић.


Остале вести