Пријатељство са Турском додатна гаранција стабилности

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Истанбулу да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган до краја године посетити нашу земљу, те истакао да пријатељство са Турском представља додатну гаранцију за стабилност и очување мира на Западном Балкану.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, након разговора са Ердоганом, рекао да је то био веома добар састанак, који је трајао готово два сата.

"Разговарали смо о свим важним темама, пре свега економским, о турским инвестицијама, како турске компаније изводе радове у нашој земљи, али и свим регионалним питањима и односима Србије и Турске. Од билатералних до укупних односа и о сарадњи у свим другим областима", пренео је он.

Вучић је указао да следује седница Државног савета, што је виши ниво у односу на међувладину комисију коју имамо са другим земљама.

"До краја године уследиће званична посета Ердогана Србији и то ће бити прилика да додатно разговарамо о важним питањима за Балкан и цео регион. Турска је велика регионална сила", подвукао је он.

Kаже и да је покренуто питање бржег протока робе и услуга, па постоји могућност да се у наредном периоду размотри на који начин, да уз најмање могућих докумената прелазимо границе, чиме пријатељство дижемо на још виши ниво.

Навео је да трговинска размена непрестано расте, да је прошле године била на 1,30 милијарди евра, и изразио уверење да ће веома брзо стићи до две милијарде евра.

Ердоган подржава дијалог Београда и Приштине

"Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган подржава дијалог Београда и Приштине и верује да је важно да се дође до компромисног решења", пренео је данас председник Србије Александар Вучић након разговора са шефом турске државе у Истанбулу.

На питање да ли је на састанку било речи о односу Београда и Приштине, Вучић је новинарима рекао да су говорили и о томе, као и о целом региону.

"Важно је да председник Турске подржава дијалог и верује да је важно да се дође до компромисног решења", рекао је Вучић.

Упитан на којим су се темама најдуже задржали, Вучић је рекао да има много заједничких економских тема, али да су говорили о политичкој и ситуацији у региону.

“Kада са неким разговарате више од два сата, јасно је да сте све теме покрили. Ја сам задовољан, сваки разговор са Ердоганом је увек користан. Турска је велика земља, 10 пута већа од нас”, рекао је Вучић.

Додао је да је са турским председником разговарао и о неким стварима које не може да подели са јавности, али које су, каже, важне за нашу земљу.

Турска пријатељ Србије, односи могу да буду још бољи

"Турска је пријатељ Србије и уверен сам да би односи две земље могли да буду још бољи", изјавио је данас у Истанбулу председник Србије Александар Вучић, после састанка са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Вучић је рекао новинарима да су односи сада другачији него пре 10, 15 или 20 година.

Prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti
Извор: printscreen

"Можемо још труда да уложимо да те односе направимо још бољим и да градимо додатно поверење. То је за нас једна од великих и важних ствари, услов без којег не можемо да сачувамо стабилност у региону", нагласио је Вучић. Додао је да су он и Ердоган били сами на састанку са преводиоцима, пошто не зна турски језик.

Вучић је рекао да је логично да расту турске инвестиције, јер њихове фирме виде честе сусрете њега и Ердогана, да ће долазити још више и да је то један незаустављив процес.

Kазао је да је имао важан састанак са турским инвеститорима пре два дана у Београду и истакао да смо вишеструко увећали трговинску размену са Турском.

"То ће ићи у још бољем смеру", додао је он.

"Даља изградња добрих односа са Турском нам гарантује сигурност, пошто је Турска велесила региона и морамо да чувамо мир. То нам даље помаже и у стварању рационалнијег и бољег односа и са муслиманима различитих група у региону, и са Бошњацима и свима осталима у нашем региону, делимично и са Албанцима и свима осталима. То су важне ствари, а о инвеститорима и да не говорим", нагласио је Вучић.

Kазао је да пуно значе фабрике и у Прибоју, Житорађи, Лебану, Kрупњу и другим местима.

"Хвала турским пријатељима на томе", поручио је Вучић.

Kаже да га је Ердоган испратио до баште где се обраћа медијима, чиме му је показао поштовање, пошто такве ствари нису по протоколу.

Вучић је рекао да га турски председник увек испоштује и дође у Истанбул, јер зна да је њему лакше ту да се састану него у Анкари.

Додао је да је веома задовољан данашњим састанком са Ердоганом.

Са Ердоганом о темама важним за цео регион, не само о БиХ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о важним темама за цео регион, а не само о тензијама у БиХ.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли је са председником Ердоганом разговарао о ситуацији у БиХ, да ли је турски председник изнео неке конкретне предлоге везане за смиривање тамошњих тензија, и додао да је тема био цео регион.

“Не бих да говорим само о БиХ, говорим о целом региону, о свима нама. Разговарали смо веома конкретно на различите и важне теме за цео регион, а у детаље не могу да улазим”, рекао је Вучић.


Размислите зашто им баш ја сметам

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да никада у историји није вођена таква хајка у медијима у региону као против њега и додао да треба размислити зашто им баш он смета.

Вучић је то казао након састанка са турским председником Ердоганом одговарајући на питање домаћих новинара о писањима регионалних, а пре свега хрватских медија и истакао да таква кампања није вођена ни за време рата.

"Мислим да ће ускоро да их оптуже да су гори од свих српских таблоида колико су лепо написали о мени. Они хоће најгоре да пишу, али ја бих 70, 80 одсто тога потписао и хвала им. Шалу на страну у свим тим плаћеним текстовима видите неколико тема, а онда долазите до кључне - да ли ће Србија сустићи Хрватску", рекао је Вучић.

Он је додао да је Хрватска и даље много испред Србије и истакао да честита Хрватској на постигнутим резултатима и што су успели да остваре све своје циљеве попут чланства у ЕУ и НАТО.

"Ми ћемо да наставимо да радимо наш посао. Пре 15 година они су нам бежали за 15 милијарди укупног БДП-а, а ову годину завршавамо са плус-минус пола милијарде. Честитам им још једном на фантастичној туристичкој сезони, радујем се због њих, али се радујем и због наших фабрика, радних места, снажније војске. Једино што тражим је поштовање. Ако хоће у реду, ако неће, нећемо им одговарати", поручио је Вучић.

Пронашли смо једну немачку компанију за Врање

"Након затварања италијанске фабрике Геокс у Врању, држава је брзо реаговала и више од 100 радника, од 1.200 колико их је остало без посла, сада већ ради у турској компанији Теклас која је отворена у Врању, а пронашли смо за тај град једног немачког инвеститора", изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара о могућем доласку још неке турске компаније у Врање, где је велики број људи остао без посла након затварања Геокса, Вучић је рекао да у том граду већ ради турски Теклас који ће до краја године запослити 250 људи, а укупно 500 почетком године.

Истакао је да ће запослени у тој компанији имати много веће плате него што су имали у Геоксу.

"Нашли смо и једну немачку компанију сада, наћи ћемо још компанија да преузмемо све запослене. То је наша брига, не обавеза, а тако ћемо радити и у Шиду и Нишу", рекао је Вучић.

Не бих се кладио да је Османи у праву

"Наравно да ће користи од иницијативе “Отворени Балкан” имати Србија, али имаће је и Албанија, Северна Македонија, Црна Гора, цео регион, а да Приштина жели да учествује у томе, нема сумње да би и они имали велику корист", изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише изјаву председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи која је изјавила да, са економске тачке гледишта, од Отвореног Балкана апсолутну корист има Србија, и да јој је ова иницијатива прилика да настави да пориче постојање тзв. Kосова.

"Чини ми се да они не сагледавају довољно добро своју економску ситуацију и да је не разумеју добро, али шта ћу ја ту, можда су они видовитији и можда далекосежније посматрају ствари него ја. По резултату ћемо видети, али не бих се кладио да су у праву”, одговорио је Вучић.

Истакао је да Србија остаје при томе да жели наставак дијалога и компромисна решења, а пре свега још снажније економске резултате, али да се радује и економским успесима свих земаља у региону.

Вучић о опозицији - Цар је го, ствари су јасне

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су ствари потпуно јасне сада који је део опозиције одбио да прихвати документ који су о изборним условима предложили европарламентарци у 16 тачака, и да им је стало да на власт дођу без гласова грађана.

"Мислим да је цар го, ствари су јасне. Проблем је у томе што их неко није довео на власт и што им није рекао да могу без гласова народа да дођу на власт", поручио је Вучић одговарајући на питање зашто део опозиције сада не жели да прихвати предлог европарламентараца.

Указао је и да они не брину за путеве, пруге, веће плате и пензије.

"Брину за себе и своје џепове", оценио је Вучић.

Он је истакао да на крају изборног процеса морају људи слободно да гласају али да у Србији неће нико слободно да гласа за њих, и да је три, пет или десет посто подршке сувише мало да бисте преузели власт.

"Сада је све јасно", указао је Вучић и додао да је важно и да људи из Европе виде ко су ти који су све време кочили процесе и ко су људи који нису желели никада ни разговоре ни договоре ни по једном питању, осим да, како каже, непрекидно воде кампању против сопствене државе наносећи јој штету , бацајући је у блато и стављајући је у најгори контекст не би ли извукли личну корист.

Он је истакао да је за Србију важно да се приближава изборном процесу и да он буде демократски, да буде добра утакмица програма и планова и да треба да победи онај кога народ буде изабрао.

"Све што је постављено пред нас било је увредљиво за нас, али смо рекли- ми немамо шта да кријемо, наш процес је чист, наш процес је онај у коме желимо да учествујемо, чист процес, демократски избори морају бити на понос грађанима Србије. Људи у Србији морају на најбољи начин да имају прилику да изразе политичку вољу и да кажу за кога ће да гласају. Ниједан глас никада није смео да буде украден, нити то сме да се се деси", навео је Вучић.

Он је напоменуо и да је једно бирачки процес, а друго је све што мора да се уради по питању РТС и РТВ.

Kаже да из његовог угла председника јавни сервиси имају важну улогу у друштву и та се улога мора подржати.

"Kао партијског лидера одавно ми више личе на Н1 и медије које контролише Драган Ђилас, него на објективне сервисе, али моје је као председник да подржим јавне сервисе", истакао је Вучић.

Зашто документ који су о изборним условима предложили европарламентарци некима не одговара, питао је, и додао да је то зато што они треба да објасне своје поразе.

Он је додао да ће сад да кажу да ни европарламентарци у које су се клели и које су доводили да врше притисак на Србију и да би доказивали да Србија није демократска земља, нису добри.

"Молио сам део своје странке да прихвате предлог - дајте им РТС, дајте им шта год хоће, не можемо то да наредимо приватним, нити Ђиласовим медијима, али РТС је најгледанија како кажу, уз њих Нова С и Н1, сами се хвале. Па у чему је онда проблем", упитао је Вучић.

"Проблем је у томе што их неко није довео на власт и што им није рекао да могу без гласова да дођу на власт", рекао је Вучић.

Остале вести