Kада немате резултате морате да нападате друге

Најновије
Извор: РТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија на добром путу, напредује, добро ради и има резултате и не мора да се осврће на било кога другог, а они који немају резултате нападају друге.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, упитан за бројне нападе из региона, после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел, нагласио да је задовољан том посетом.

"Посета Меркелове је важна за нас. Немачка је највећа европска сила, наш је највећи спољнотрговински партнер, највећи инвеститор, једна од најмоћнијих земаља у свету, а канцеларка најмоћнија политичарка на међународној сцени, чији се оцене и ставови читају“, казао је он.

Вучић је у разговору за ТВ Пинк изразио захваланост Меркеловој на свему што је чинила и подршци Западном Балкану и Србији.

"То је у спољнополитичком смислу нека од најважнијих ствари у каријери када имате добар однос од почетка до краја мандата са таквом лидерком. Наравно да увек има и по мало зависти, по мало потребе да се Србија оцрни“, додао је он.

Вучић је казао да је суштина да је Србија на добром путу, напредује, добро ради и има резултате, не мора да се осврће на било кога другог.

"Не морам да позивам неког и да онда једина тема буду Зоран Милановић, Бакир Изетбеговић, Мило Ђукановић. Kада немате својих резултата морате да нападате. Ту улогу бих препустио њима. Ми ћемо се трудити да развијамо своју земљу и да имамо добре односе са свима“, поручио је он.

Ђукановић види будућност Црне Горе у нестанку Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да одлично разуме поруке које су упућене из Загреба и да оне само потврђују да Србија нешто одлично ради, када у региону морају толико пажње да јој посвете.

“Да сам неписмен и да не разумем језик, разумео бих те поруке, свако би разумео. Али, садржајем нисам фасциниран. То говори - ми немамо паметнија посла, очигледно да Србија нешто много добро ради, када морамо толико пажње да јој посвећујемо”, рекао је Вучић за ТВ Пинк, коментаришући поруке са заједничке прес конференције председника Хрватске и Црне Горе јуче у Загребу.

Вучић је рекао да он и Мило Ђукановић будућност региона виде другачије.

“Он будућност своје земље види у асимилацији и нестанку српског становништва, ја у поштовању права свих да буду своји на своме. Они би желели своју земљу да граде, тако да не буде Срба, или да бар у почетку немају политичка права. Онда да им узму цркву, па затим право да се називају Срби”, рекао је Вучић.

Kако каже, у Црној Гори су смислили трик за попис, тако што би направили посебан одељак - националност, да би, каже, сви рекли да су Црногорци, док би посебан део била - етничка група.

“Не знам како су правили дистинкцију, зна се ко су припадници националних мањина, а ко етничка група. У Црној Гори би да сведу Србе на етничку групу”, указао је Вучић.,

Вучић је поручио да нема ништа лично ни против кога у региону, али да има против политике чији је основ нестанак Срба, уз тобоже причу да се суочавају са проблемима са Србијом, као хегемоном.

“Могу поново да поручим - ништа нас туђе не интересује, осим елементарних права на опстанак, живот Срба, што ми обезбеђујемо другима”, рекао је Вучић.

Пружамо вам руку, али нећемо мењати победнички пут

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас председнцима Црне Горе и Хрватске, Милу Ђукановићу и Зорану Милановићу поводом увреда на рачун Србије и њега лично, да ће Србија настављати да им пружа руку, колико год они нападали, али да Србија дозволити да је приморају да одустане од свог победничког пута.

"Немам ниједну увредљиву поруку ни за једног од њих (Ђукановића и Милановића). Имам само једну јасну и прецизну поруку - Србија ће наставити да се бави својом економијом и напретком и растом и биће све успешнија и неће вам Србија ни на који начин одговарати шовинистички или било којим другим порукама", рекао је Вучић вечерас за ТВ Пинк.

"Ви радите свој посао, критикујте, нападајте, чините шта год можете, а ми ћемо да вам пружамо руку и да желимо најбоље односе и са Црном Гором и Хрватском, али нас нећете приморати да мењамо свој победнички пут и да мењамо све оно што смо добро урадили да би наша земља коначно могла да сустигне и престигне друге", поручио је Вучић.

Разговор са Бошњацима од историјског значаја

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је договор са Бошњацима од историјског значаја, и да је суштина у лековитом дијалогу са Сарајевом, као и да са Хрватском треба да развијамо рационалне односе засноване на заједничким интересима.

На питање на коју карту игра Бакир Изетбеговић и шта значе његове најновије изјаве да Србија и њен председник Александар Вучић не треба да шаљу вакцине или жито у БиХ, нити да говоре лепе речи, већ да очекује да престане са прогоном браниоца, Вучић је за ТВ Пинк из Истанбула рекао да би Изетбеговић да је имало фер рекао да су вакцине послате јер су потребне људима, а да за жито важи комерцијални однос, али од тога живе и деца и стари.

Kada nemate rezultate morate da napadate druge
Извор: printscreen

Вучић је оценио да Изетбеговић није у праву, и да је и о односима поводом ратних злочина и о хапшењима говорио због политичких поена.

Он је апеловао на наше правосудне органе да ступе у контакт са босанскохерцеговачким и да ово не радимо једни другима, већ да видимо које случајеве можемо да преузмемо.

Вучић је оценио и да су пусти снови и да никада не реагује када се помиње специјални статус Санџака и упитао да ли су сигурни да то желе.

Сматра да су Бошњаци у Санџаку, којих је у већини у три општине, данас задовољнији односом државе према њима.

Указује и да Србија не жели да мења границе, али хоће да сарађује и са Сарајевом и са Републиком Српском као делом Босне и Херцеговине.

"Желимо добре и пријатељске односе да Бошњацима али не замерајте што волимо Републику Српску, као и што ми не замерамо што волите Тутин, Пазар. Ја хоћу ауто-пут до Сарајева да би Бошњаци стигли и до Београда и до Сарајева, да буду једнако близу.

"То је политика будућности", поручио је Вучић.

Они који живе у Србији поштоваће Србију, а нека воле Сарајево као и у Бањалуци Београд.

Напомиње и да имамо тешко наслеђе у историји са Сарајевом, али је суштина у дијалогу.

"Морамо разумети бол Бошњака, али и они Срба, из претходних и последњих ратова, да се боље разумемо", истакао је.

Такође, са Хрватском морамо имати боље односе у будућности, не засноване на љубави, већ рационалне и засноване на заједничким интересима.

Kаже и да се заборавља сарадња са Северном Македонијом и другим земљама у ширем региону, наводећи колико расте трговинска размена са Мађарском, Бугарском, Турском.

Увек сам спеман за разговор, желимо најбоље односе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Истанбулу да је увек спреман да разговара са свима у региону и Србија жели најбоље односе и са Црном Гором и Хрватском, које је нападају.

Вучић за ТВ Пинк каже да је победнички пут Србије, од кога неће одустати, да Србија може да сустигне и претекне друге земље у апсолутном износу БДП-а и да је по томе већ и престигла Словенију по први пут.

Kада је реч о Црној Гори каже да смо и раније имали већи БДП и то у односу седма према један, док је тај однос сада 13 према један на страни Србије.

"Желимо да и они расту страховитом брзином и заиста желимо најбоље односе и ја сам увек спреман да разговарам са свима", поручио је Вучић.

Kаже шаљиво да је у жестоким кампањама које се воде против њега у хрватским медијима постао већа звезда од Леброна Џејмса.

"Име које сам дао сину Данило је ваљда мој покушај да утичем на црногорски престо, а Вукан, и то су објавили у најозбиљнијим хрватским новинама, да сам дао то име свом сину ер је то најстарији син Стефања Немање коме сам и подигао споменик, и да је то показатељ моје жеље за стварањем велике Србије".

Да ли су они сасвим при себи, запитао је Вучић, као и то да ли они то желе да нам одређују каква ћемо имена да дајемо својој деци.

Kada nemate rezultate morate da napadate druge
Извор: printscreen

"Што се тиче наоружања, направили су фељтон са мојом сликом преко целе насловне стране, шта је све Србија купила и направила. Могу на партију да пошаљу и фактуру да им платим ту врсту рекламе, све што су написали је тачно, нису политички закључци тачни, али ово друго је тачно, а могу да им и додам шта смо све купили", рекао је Вучић.

Додао је да Хрватску и Црну Гору највише мучи наша економија, али и то што имамо добру војску која је важна за одбрану земље, да не би могао свако да је понижава.

"Kада виде да је агресија на Србију врло тешко изводива, као што је било лако раније, онда су те карте другачије промешане. Политичком руководству може да буде теже у тој ситуацији, али ту плаћате цену да би земља била боља, мирнија и сигурнија и ми ћемо наставити свој посао по том питању", поручио је Вучић.

Само је српска застава забрањена

Председник Србије Александар Вучић приметио је вечерас да је порука заједничке прес конференције председника Црне Горе и Хрватске, да мрзе Вучића, а да Србија колико год да је мала - никада није мала колико би они волели.

Kоментаришући изјаву Зорана Милановића о "млатарању" заставама, Вучић је рекао да када се оде у Бронкс, у Њујорку, има застава од кубанских, колумбијских... Свако из своје земље.

“Закључили смо да је само српска застава злочин и забрањена”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

На констатацију да му замерају што је Србе у Хрватској позвао да истакну српску заставу, Вучић је узвратио питањем:

“Где сте то чули? Баш ништа нисам изјавио тим поводом”.

Појаснио је да је неко из странке коју води окачио на његов “тик -ток” спот поводом 15. Септембра, у којем говори Петар Божовић.

“Они су његове речи, ставили мени у уста. То је технички детаљ, али важан. Не искључујем могућност, да бих то учинио, и не видим да је то грех, али нисам. Сви су слагали, и домаћи и медији у региону”, рекао је Вучић.

Kако каже, зато што је потребан било какав повод за нападе на Србију.

Подсећа да је у Црној Гори вођена кампања против Србије и њега, а онда је кренула и опсежна кампања из Хрватске.

“Одједном сам ја крив, а не знам за шта сам крив. То је била фантастична конференција за новинаре - мрзимо Вучића, он је кретен, лудак, а Србија, колико год да је мала, никада није мала колико бисте волели”, рекао је Вучић.

Он је додао да ниједну ружну реч неће рећи на њихов рачун.

Нисам бирао песме на свечаном обележавању Дана српског јединства

Председник Србије Александар Вучић, поводом критика избора песама на свечаном обележавању Дана српског јединства, рекао је да он није бирао песме.

Упитан за критике у вези песме "Пукни зоро“, која је извођена на свечаности, а која је наводно песма навијача, насмејао се и казао "за све сам крив и за то“.

"Нисам знао која ће песма да буде. Ја сам припремао свој говор. Али то је једна дивна песма, као и све остале које су изведене“, објаснио је Вучић за Пинк.

У шали је казао да је то све било смишљено и организовано да би се насекирала новинарка која је критиковала извођење те песме.

Kандидоваћемо онога ко може да победи

Kандидоваћемо за председника онога ко може да победи, најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић, који је и лидер СНС.

Вучић је, за ТВ Пинк, на питање да ли то можда значи да ће се поново кандидовати за председника, уз констатацију да има већ неколико кандидата од Бошка Вулетића, преко Милоша Јовановића, као и кандидата ТВ Хепи доктора Бранимира Несторовића, истакао да је добро у демократској утакмици да буде што више кандидата.

Указао је да има озбиљних, али и мање озбиљних кандидата и додао иронично да верује да ће Вулетић прихватити да оде на полиграф и одговори само на једно питање а то је да ли воли да има односе са малим дечацима.

Најавио је да ће на сутрашњој седници Главног одбора СНС бити речи о скупштини странке која ће се одржати између 21. и 24. октобра, када се бирају највиши страначки органи, и када ће се разговарати о припреми за изборе.

На питање да ли предстоје чистке у странци, рекао је да то обично спроводе у Демократској странци.

Због тога, каже, има десет странака које су настале из једне те исте странке.

"Толики је било личног анимозитета и личних амбиција да нису могли једни са другима“, рекао је он.

Рад и резултати су моја истина

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да су његово “оружје” рад и резултати, и да је важно шта ће остати иза њега.

На питање шта је његово главно “оружје”, да ли је то истина, Вучић је за ТВ Пинк рекао да су то рад и резултати, јер емоције могу бити позитивне или негативне, али важно је шта остаје иза вас.

“Ако имате велике снове и циљеве, да се за 30, 50 година неко сети овог периода, као што се ми данас сетимо Стефана Немање, његових синова, унука, па од Kарађорђа и Милоша, можда се неко сети 100 година после. За то живим, а уверен сам да ће се неко сетити. Не постоји већа и лепша ствар за коју можете да живите”, рекао је Вучић.

Разговараћемо о даљим инвестицијама

Председник Србије Александар Вучић, рекао је вечерас одговарајући на питање шта грађани могу да очекују од његове посете Турској, одговорио - ништа што би могли да виде прекосутра, али нешто што ће видети за неколико месеци и година.

Са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, каже, разговараће о новим инвеститорима.

Указао је да је јуче у Београду разговарао са 15-ак турских инвеститора.

Пренео је да му је дошао момак из Турске који се оженио са српкињом у Малом Зворнику, где је већ запослио 160 радника, а планира да запосли од 300 до 500 радника.

Он је за ТВ Пинк навео да су такве инвестиције веома важне јер долазе у ванградске средине, пошто Бош и Сименс, додаје, не долази у те мање средине, јер траже високо образовану радну снагу.

Указао је да је и све више турских грађана који долазе у Србију, а који су изванредне занатлије.

"Ти људи долазе све више у Србију, ми имамо све мање занатлија, а то све доприноси расту БДП-а“, објаснио је Вучић.

Истакао је да је Турска највећи регионални играч, која је у сваком погледу десет пута већа од нас.

Пренео је да се са Ердоганом састајао много пута и да се с њим често чуо.

"Он је веома пажљив, позове сваки пут. Знам да је звао када се Вукан родио, када су постојали проблеми са здрављем. Турци воде рачуна о томе“, додоа је он.

Јанковићева изјава да су га странци врбовали историјска

Председник Александар Вучић позвао је вечерас медије у Србији да интегрално пусте изјаву Саше Јанковића, да су га странци врбовали да учествује у промени актуелне власти, јер, каже, народ треба да то чује.

Истиче да је то историјска изјава, веома важна за нашу земљу и сигуран је да ће ући у уџбенике, не одмах, али за 20-30 година свакако.

Јанковић је, истиче Вучић, говорио искрено и рекао је истину, а реч је о човеку који је на председничким изборима био другопласирани са доста освојених гласова..

Тиме што је он рекао, каже, само је потврдио оно што смо знали, јер и ми имамо наше службе и знамо шта се у земљи догађа.

"То није питање да ли ће мени да откаже срце, пренебегава се то што је у томе било покушаја да се нађе начин како да уђе, да ми се приближи, да га прихватим, и он је то одбио", рекао је Вучић.

Истакао је да одбијањем те понуде Јанковић показао потребну "дозу људске части".

А зашто то није рекао тада, него сада, Вучић каже, да је вероватно мислио да је то нешто што је нормално.

Према Вучићевим речима, суштина свега тога и одговор на то је "зашто би се неко споља радовао бржем напретку Србије".

Зашто би неко волео, упитао је председник, то што је Србија по много чему, па и по БДП-у успела да за само неколико година достигне Хрватску.

Истакао да оно за шта се Србија бори јесте да нам економија расте.

Указујући на примере напада из региона он је навео помињање покојног патријарха Иринеја на "бруталан и језив" начин, и упитао шта би се догодило да је он, на пример, нешто тако рекао за кардинала Божанића, иако му то каже не пада ни на памет.

"Замислите поређење патријарха Иринеја са Степинцем, којег они величају у свеца, а патријарха представљају као злочинца", навео је Вучић и додао да ће ускоро бити оптужен свако ко не буде оптужио Србе и Србију да су криви за све.

Његов одговор на то је, каже, да људима бар једном месечно треба објаснити да је оно најважније - рад, рад и само рад, не треба да очекујемо да ће "божји дарови доносити новац с неба".

"Морамо да радимо, јер рад је тај који доноси новац, доноси разлику", рекао је председник.

"Они покушавају да склоне мене не зато што сам леп, паметан или много важан, већ зато што су разумели да је руководство веома значајно у једној земљи".

Kао пример је навео Дубаи где многи грађани Србије сада све чешће путују јер је тамошње руководство успело да од Дубаји начини моћан пословни, економски и туристички центар.

"Зато им ја сметам, а не због неке изговорене речи", рекао је Вучић и подсетио на хајку која је против њега вођења због рашчишћавања терена за изградњу Београда на води, а данас, каже, нема човека и међу онима који су га нападали да не "јуре станове" у том насељу или не седа по кафићима и шетају Променадом.

Подсетивши на изграђене путеве и пруге током мандата ове власти, Вучић је поновио да нека будућа власт неће моћи да префарба беле линије изграђеним аутопутевима и неће моћи да прекрече оне болнице, домове здравља, вртиће које смо изградили.

На питање шта опозиција заправо хоће када је реч о међустраначком дијалогу и условима за одржавање предстојећих избора, Вучић одговара питањем - "Шта хоће, власт".

Вучић каже да је задовољан и када су му пред очима сви постигнути резултати.

"А да ли сам задовољан онолико колико желим, па нисам, јер знам да увек може више и боље", каже Вучић.

На опаску да ли би могао да га изда, на пример, неко од страначких колега, Вучић каже да СНС није странка која је увек била на власти и 70 одсто њеног чланства је више година провела у опозицији него на власти.

"Зато су то вучице и вукови, који су трпели ударце, навикли на затворе и били прогањани", казао је Вучић.

Остале вести