Хвала на свему учињеном за Србију

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић вечерас је, у заједничком обраћању са немачком канцеларком Ангелом Меркел, још једном изразио огромну захвалност на посети Београду, што је, рекао је, велика част за нашу земљу, као и на свему што је до сада учинила за Србију и Западни Балкан.

Извор: РТВ Пинк

"За разлику од многих других, код нас захвалност не траје кратко и када не буде овде као канцеларка, на исти начин ћемо говорити о томе шта је све урадила", рекао је Вучић.

Пренео је да је са Меркеловом имао, као и увек, отворен разговор, конкретан, о најважнијим питањима за Србију и регион.

Према његовим речима, разговарали су о евроинтеграцијама Србије, и усклађености спољне политике Србије са ЕУ, која је у последња четири месеца са 46 одсто повећана на 62,5 процента.

Вучић је рекао и да је веома захвалан Меркеловој на свим конкретним резултатима у оквиру Берлинског процеса који је покренула.

Како је навео, било је речи о свим регионалним питањима, као и о односима Београда и Приштине.

"Србија је посвећена дијалогу, јер сматрамо да замрзнут конфликт није добро решење и да је потребно да дођемо до компромисног решења. Увек ћемо бити отворени да разговарамо како да дођемо то тог решења, јер је то добро за Србе и Албанце. Ми само у миру видимо будућност", поручио је Вучић.

Председник Србије је навео да ће гошћи из Немачке вечерас додатно представити иницијативу "Отворени Балкан".

"Верујем да ћемо од предложених решења за заједничко тржиште имати конкретне резултате у наредном периоду. О томе ћу говорити више када будемо успели нешто да урадимо, јер не волим да обећавам унапред", рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао и да је билатерална сарадња на високом нивоу, те да иако би неко могао да каже да не мора тако нешто да говори, јер Меркелова одлази са функције, он то каже јер је истина.

Додао је да се разговарало и o владавини права у Србији, те да је канцеларки предао нови извештај о свему што је урађено по том питању.

"Знамо да још много морамо да урадимо, да су ствари далеко од идеалних, али посвећени смо уставним, реформама у правосуђу, медијског и комплетног политичког сектора", рекао је Вучић.

Подсетио је да су Србија и Немачка потписали и ратификовали споразуме о меморијалима и одбрани, додајући да верује да ће ускоро у потпуности бити постигнут договор око обнове Народне библиотеке.

Указао је да се кренуло у заједнички рад на споразуму о сарадњи и климатским променама са немачком владом, што је како каже, од великог значаја и интереса за цео регион.

На крају обраћања Вучић је додао да је вежбао да Меркеловој ода поштовање на њеном матерњем језику, али због треме и страха од грешке, то ће ипак учинити током вечере.

Две државе тесно повезане, односи засновани на поверењу

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас у Београду да су односи две земље засновани на сарадњи и поверењу.

Меркелова је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Вучићем, рекла да јој је драго што је могла још једном посетити Србију.

"Кроз године наше сарадње успоставили смо отворен однос пун поверења. На том путу смо постигли цео низ резултата без обзира што је пред Србијом и целим регионом још дуг пут до чланства у ЕУ, што је наш заједнички циљ“, подвукла је она.

Указала је да су две државе тесно повезане и додала да је имала прилику да, кроз збирку историјских докумената које је видела у Београду, спозна да су немачко-српски односи успостављени давно у областима економије, културе и политике.

Истакла је да, што се тиче економске сарадње, две државе имају успешну "причу“ иза себе.

У свом обраћању медијима посебно је указала на 80-ту годишњицу напада Вермахта на Југославију.

С тим у вези је најавила пола милиона евра које ће Немачка дати за обнову, истичући да је то важан сигнал помирења и сећања на догађаје, што је важно и за регион.

Пренела је да је са председником Вучићем разговарала и о унутрашњо-политичким питањима, као и потреби даљег спровођења реформи, те и нагласила неопходност отварања даљих приступних поглавља.

Рекла је да је у области правосуђа потребан напредак, те додала да је председник Вучић изнео план рада у тој области.

Vucic i Merkel o bilateralnoj saradnjii i odnosima u regionu
Извор: Принтскрин

Указала је да важну улогу у процесу приближавања ЕУ има Берлински процес, те изразила задовољство што се већ виде резултати.

Међутим, нагласила је да Берлински процес не замењује приступни процес, већ има за циљ повезивање у региону.

"Доста тога смо већ постигли. Драго ми је што је председник указао на успехе који су настали на основама Берлинског процеса, те да можемо доћи до напретка у остваривању заједничког тржишта“, објаснила је она.

Истакла је да ће ускоро уследити и Самит о Западном Балкану у Словенији.

Пренела је да је било речи и о Косову, као и Босни и Херцеговини, те многим другим темама.

"Верујем да искреност у нашим разговорима и способност да се друга страна чује, на основу чега се предузимају даљи кораци одликује наше односе“, истакла је Меркел.

Казала је да је упознала Вучића као особу која не даје лажна обећања, већ која их храбро спроводи у дело.

"Охрабрујем да се настави напредак у области владавине права, као и кретању ка плуралном друштву. Економски успеси треба да буду подстрек за чланство у ЕУ“, закључила је она.

Велики геостратешки интерес да се земље региона приме у ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да чланице ЕУ имају велики геостратешки интерес да се све земље у региону Западног Балкана приме у ЕУ.

На питање новинара да прокоментарише то што поједини кажу да земље региона нису постале демоктратскије и нису се приближиле ЕУ, она је рекла да треба разликовати две ствари.

"Спремност ЕУ да прими нове државе чланице, а ми знамо да постоје извесна забринутост што се тиче функционалности. Председник Француске је покренуо реформе увођењем нове методологије кластера и имаћемо велики напредак ако се испуни један кластер, али ће бити и дужи период између два кластера", рекла је Меркелова.

Истиче да јој је драго што чује да се Србија сада интензивно бави реформом правосуђа и додаје да ЕУ мора то да цени.

"Знам да је понекад перцепција таква да тај процес тече споро и да европска страна смишља неке нове захтеве, али видимо низ резултата и напредак. Берлинским процесом се повећава повезаност у региону и помаже процесу приступања. Такође, постављају се исти услови свим државама чланицама. Ми који смо већ државе чланице имамо велики геостратешки интерес да се све ове земље приме у ЕУ", рекла је Меркелова.

Пре Берлинског процеса сусрет представника Србије и Албаније био 1947. године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас говорећи о значају Берлинског процеса, који је покренула немачка канцеларка Ангела Меркел за земље Западног Балкана, да је пре тога последњи сусрет представника Србије и Албаније био 1947. године, док се сада он и Еди Рама виђају сваког месеца како би градили аутопутеве и отварали границе.

Вучић је, одговарајући на питање новинара какве перспективе Берлинског процеса види након што Меркелова напусти политику, рекао да су се он и Рама састали први пут код немачке канцеларке као премијери две земље, што довољно говори о значају Берлинског процеса и колики је њен допринос.

Vucic i Merkel o bilateralnoj saradnjii i odnosima u regionu
Извор: Принтскрин

"Данас, за само неколико година од почетка Берлинског процеса, Еди Рама и ја се чујемо сваких седам до 10 дана и видимо се сваких месец дана, градимо ауто-путеве и отварамо границе, што је добро и за Албанију и Србију", истакао је Вучић.

Пренео је да са Северном Македонијом, заједно са ЕУ, градимо брзу пругу до те земље и да ће ускоро, 30. септембра, бити и отварање првих радова на деоници Ниш - Брестовац.

"То је оно на чему је радила Ангела Меркел. Ако име питате да ли сам се осећао сигурније када је у Европи постојала Ангела Меркел, нећу да околишам - да она је била и јесте несумњиви лидер Европе и она је била једна од ретких која је могла да подигне слушалицу и позове било кога од нас и да утиче на догађаје у региону и ми смо осећали обавезу и одговорност, не да слушамо и да неком служимо већ смо осећали одговорност да будемо озбиљни и да увек водимо рачуна о миру, а Меркел јесте политички ауторитет који смо желели увек да чујем. Ко ће и како ће то бити касније, то не могу да кажем".

Додаје Вучић да има мало и страха како ће то да се одвија и да се пита ко ће то из Европе да позове лидере у региону и каже да морају да буду одговорни и граде више путева и пруга уместо што ће да се свађају преко плота.

"Злонамерни када кажу да се не види велико наслеђе и за Берлински процес и рад Меркелове на Западном Балкану, увек бих рекао три ствари: имали смо мир, све ово време. Друго, пролазили смо кроз најтурбулентнији период због миграција што је изазивало кризе у региону и уз подршку њену смо то превазилазили. Под три, имали смо и корону и тешке економске ствари и кроз подршку Немачке то превазилазили и улазили преко ЕУ у све већи број инфраструктурних пројеката на којима смо радили. Мислим да је то изузетно наслеђе", истакао је председник Србије.

Каже да мисли да Меркелова има чиме да се поноси и због онога што је оставила на Западном Балкану и да је зато и питао данас да ли је видела колико градимо.

"А, Берлински процес, ако будемо тамо око 6. октобра, ако се не варам,да је то у Словенији,( Самит о западном Балкану) можемо још одређене компромисе да постигнемо везано за заједничко регионално тржиште, о чему сам причао са Меркел, то би била добра вест за све нас и даље убрзање европских интеграција", закључио је Вучић.

Јасно да је услов за ЕУ решење косовског питања

Немачка канцелар Ангела Меркел казала је данас да косовско питање неће нестати и да се мора решити, али да се нека питања решавају на крају неког процеса, а председник Србије Александар Вучић нагласио је да је Србија свесна шта је услов за улазак у ЕУ.

На питање немачког новинара канцеларки Меркел да је и пре 10 година када је била у Београду било на дневном реду да Србија мора признати Косово ако жели у ЕУ, и да ли је то неминовни услов, она је нагласила да ће се нека питања решити на крају процеса.

Подсетила је да нису све чланице ЕУ признале Косово, али да се ради о питању које се мора решити да би Србија добила од свих чланица пристанак за пријем у чланство.

"Нема смисла разговарати о крају неког процеса пре решавања других проблема. Ово питање неће нестати, мора се решавати. Али ја сам за мапу пута где се решавају најпре сва друга питања. Надам се да ћемо имати нови напредак и у процесу око Косова“, објаснила је она.

Рекла је да Немачка на основу своје историје добро зна да је потребно време за решавање таквих питања и подсетила колико је трајало уједињење Немачке, док смо дошли, како је рекла до споразума.

Председник Вучић казао је да Србија зна шта је услов за приступање ЕУ, да је то решавање односа са Приштином.

"Ми то не кријемо пред нашом јавношћу. И вечерас када то сви прате, нећу ни једном речју негирати та наша сазнања. Зато водимо дијалог на озбиљан начин“, објаснио је он. Вучић је указао да, као што се чује да Приштина има свој устав, тако га има и Србија и мора га поштовати.

Србија, подвукао је, је спремна да разговара о свим компромисним решењима, да разговара да се уреде односи, а пре тога да се договори да имамо слободан проток робе, услуга, новца и људи, да приближимо људе, јер ће онда бити лакше наћи решење.

"Ако је питање да ли смо свесни да нећемо ући у ЕУ пре решавања косовског питања - апсолутно је јасно“, рекао је он.

Вучић је казао да је о томе отворено разговарао са Меркеловом и када су се слагали и када нису.

"Ја сам се трудио да увек будем отворен према вама и према њој. Ја сам против замрзнутог конфликта, и не мислим да је то решење. Нико се мојим речима неће обрадовати у Србији. Мислим да је добро да ово решава ова генерација, али мора бити компромисног решења, а не решења које би понизило или поразило једну страну“, поручио је он.

За 10 година три пута повећана размена са Немачком

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија за последњих 10 година чак три пута увећала своју трговинску размену са Немачком, те да свој економски развој велику захвалност дугује тој земљи.

Вучић је подсетио да је 17.000 људи радило у немачким компанијама у Србији 2014. године, када је он постао премијер, а да је данас та бројка 72.684.

"Немачка је наш највећи спољнотрговински партнер", нагласио је Вучић и истакао да верује да ће ове године размена достићи шест милијарди евра.

Нагласио је да је у последњих 10 година три пута увећана трговинска размена, а више пута увећан наш извоз у Немачку, све то захваљујући немачким компанијама које послују у нашој земљи.

"За економски развој дугујемо и Немачкој, влади Ангеле Меркел, њој на подршци улагању у Западни Балкан", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија имала и подршку Немачке у унапређењу образовања,

"Обавестио сам канцеларку да имамо првих 4.000 ученика који су добили посао кроз дуално образовање", рекао је Вучић.

Меркел: Србија има несто што вреди, Вучић: Одлуку доноси народ

Председник Србије Александар Вучић и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су данас и о питању заштите животне средине, истичући да, уколико у Србији буду реализована било каква ископавања литијума, све мора да буде урађено у складу са највишим стандардима, чувајући животну средину.

На питање новинара да ли је Немачка заинтересована за литијум у Србији, будући да интересовање за ову руду показују и САД и Кина, Меркел је рекла да се, уколико се цео свет интересује за то, интересује и Немачка.

Подсетила је да је велики број немачких инвестиција у области аутоиндустрије у Србији, наводећи да је литијум важан за будућу мобилност и прављење батерија, те је и то била тема разговора.

"Србија ту има нешто што заиста вреди. Наравно, постоји забринутост да ли ће се експлоатација врштити у складу са еколошким стандардима. ЕУ има добре стандарде одрживости. Није само реч о немачким интересима, то је питање којим ће се бавити државе чланице ЕУ, јер је очување животне средине у Европи заиста важно питање", рекла је Меркел.

Председник Србије је такође указао да су разговарали о питању потпуне заштите животне средине.

"Да све буде, ако би било екслопатације, у складу са највшим европским и светским стандардима, да заштитимо народ. Народ мора да донесе одлуку да ли ћемо да радимо или не", рекао је Вучић.

Како је рекао, то је свакако велика прилика за нас, али само ако се обезбеде чист ваздух, вода, планине и безбедна и сигурна животна средина за људе.

Циљ да у интеграцију буду укључене све земље Западног Балкана

Канцеларка Ангела Меркел рекла је вечерас да је оптимиста када је у питању наставак Берлинског процеса, као и да је циљ да у интегративним процесима учествује свих шест земаља Западног Балкана.

Она је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем рекла да ће се и сваки изабрани канцелар Немачке залагати за такав развој на Западном Балкану који укључује Берлински процес.

Меркел је истакла и да Европска комисија и њен председник Шарл Мишел имају велики интерес у интеграцији Западног Балкана и да ће Европска Комисија пратити и спроводити и Берлински процес.

Напоменула је да је Немачка била покровитељ Берлинског процеса, али да су се укључиле и друге земље и да је оптимиста да ће се он наставити.

На питање како гледа на иницијативу Отворени Балкан и да ли су ова два процеса комплементарна или су један другом конкуренција за заједничко тржиште Западног Балкана, она је рекла да су можда три земље нашле другу најбољу могућност, али да је циљ да у пороцес буде укључено свих шест земаља Западног Балкана.

"Не сме се десити да се неке земље одвоје. Можда ће доћи до напретка, али не бих желела да неки имају утисак да постоји посебан круг. Процеси морају бити отворени. Ако три земље кажу да желимо напоравити неки корак, мора бити јасно да када се јави четврта земља, она се мора укључити.

Увек морамо имати циљ да на крају буде свих шест земаља", истакла је Меркел.

Председник Вучић рекао је поводом иницијативе Отвореног Балкана да су врата оворена за све који желе да му приступе.

Вучић о одласку Меркел - Не знам шта ће бити, нисам пророк

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не може да претпостави како ће се одвијати ствари по питању европских интеграција након одласка Ангеле Меркел у политичку пензију, али да је на Србији да спроводи реформе ради сопственог напретка.

На питање како види позиве Меркелове за наставак Берлинског процеса и евроинтеграције Западног Балкана, да ли као "мртво слово" на папиру после одласка или као задатак за наследнике, Вучић је одговорио:

"Шта ће бити, стварно не знам. Нисам пророк. Нисам сигуран да, уз све што ми морамо да урадимо, постоји велико одушевљење у појединим државама чланицама за проширењем ЕУ".

Вучић је рекао да је наше да ми себе мењамо, да спроводимо реформе ради сопственог напретка.

"Верујем да ће доћи политички моменат да, када урадимо све што је до нас, постанемо чланица ЕУ. То је свакао наш стратешки циљ", рекао је Вучић.

Вучић Меркеловој - Ово је ваша друга кућа

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас, на крају заједничког обраћања медијима са Ангелом Меркел, да је Србија њена друга кућа.

Уз захвалност на посети, пренео је новинарима да је немачку канцеларку последње две године "молио" да дође у посету Београду.

"Хвала што је то и прихватила", рекао је Вучић.

Додао је да је у разговору на тераси Палате Србија, рекао Меркеловој да је нашем народу увек важно да покаже колико смо добри домаћини, те да би једина увреда могла да буде да нам гост каже да у томе нисмо успели.

"Она ми је на то одговорила да би свашта могла да каже, али не и да нисмо добри домаћини. Хвала вам на посети, ово је ваша друга кућа", поручио јој је председник Вучић.

Очекујемо подршку Немачке и Меркел и убудуће

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће се Србија трудити да има најбоље могуће односе са новим канцеларом Немачке, али да ће и за годину дана имати само речи хвале о Ангели Меркел.

"Верује да уз Намачку подршку и у будућности уз подршку канцеалрке Меркел можемо да очекујемо само добре ствари за Србију и регион", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је навео да ће многи који су желели да јој се приближе првом приликом рећи нешто против њених 16 година власти, али да је Меркел за то време успела да сачува мир и бринула о Западном Балкану.

Вучић је на питање какве потезе очекује у Европи након одласка канцеларке са те функције казао да он представља земљу добрих, вредних и достојанствених људи, која не одлучује о било чему у Европи, али да Србија и Западни Балкан могу да буду и машина раста, а не неко ко само прави проблеме.

"Постоје неке економске ствари које могу да нас увезују и приближавају и зато верујем у добру будућност Србије и региона и уверен сам да можемо да постижемо боље резултате од оних који су постизани. Ако погледате разлику у резултатима у БДП-у између појединих земаља Западне Европе и нас, та разлика је огромна, али је мања него што је била пре пет, шест година", истакао је Вучић.

У част Ангеле Меркел изложба о Србима и Немцима у 19. веку

Председник Србије Александар Вучић након тет-а-тет састанка с немачком канцеларком Ангелом Меркел био је домаћин на изложби "Срби и Немци, Србија и Немачка у 19 веку".

Изложба обухвата документа која осликавају односе двеју земаља и два народа у области културе, економије и дипломатије, а део су грађе Државног архива Србије.

Немачка канцеларка имала је прилику да види писма кнеза Михаила Обреновића руском генералном конзулу у Београду Герасиму Вашченку у којима пише о утисцима током боравка у Берлину у јануару 1844. године.

Међу документима на изложби у Палати Србија, приређеној у част доласка једног од најмоћинијих политичара данашњице, налазила су се и писма која говоре о боравку филолога и реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића у Лајпцигу, где је 1823-1824 штампао "Српске народне пјесме."

Такође ту су и документа из 1856. године која сведоче о томе да је српски Кнез Алаксандар Карађорђевић стипендирао школовање српских војних питомаца у Берлину.

Драга Ангела, хвала на свему, пријатеље не заборављамо

Председник Србије Александар Вучић захвалио се вечерас немачкој канцеларки Ангели Меркел не само на свему што је урадила за грађане Србије, већ за све на Западном Балкану.

"Драга Ангела, хвала на свему. Хвала не само у име Србије и моје лично име, већ хвала и у име свих људи из нашег региона који последњих деценија не учествују у ратовима, не размишљају о њима, већ само о економском напретку. То никада не би било могуће без вашег тешког рада и огромног доприноса", поручио је Вучић.

Он је истакао и да је Меркелова увек добродошла у Србију, јер ми своје пријатеље никада не заборављамо.

Остале вести