Вучић дочекао Меркел по слетању у Београд

Вучић и Меркел
Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић дочекао је управо на београдском аеродрому Никола Тесла немачку канцеларку Ангелу Меркел која ће боравити у дводневној званичној посети Србији.


У делегацији која је дочекала канцеларку, једну од најмоћнијих политичара данашњице је и амбасадор Немачке Томас Шиб и амбасадорка Србије у немачкој Снежана Јанковић.

Авион је слетео у 16.15 минута, а председник Вучић дочекао је канцеларку са букетом цвећа.

Ово је други пут да Александар Вучић у Београду дочекује Меркел, претходни пут било је то 2015. године у улози председника Владе.

Вучић се од 2014. године састао 16 пута са немачком канцеларком. Почетком јуна 2014. године разговарали су у Берлину, три месеца касније у оквиру Берлинског процеса такође у Берлину, а потом је уследио долазак Меркел у Београд. Исте 2015. године, 26. августа двоје државника разговарало је у Бечу у оквиру Берлинског процеса, а само две недеље касније уследио је сусрет у Берлину. У седмом месецу 2016. састали су се у Паризу, у оквиру Берлинског порцеса а у марту наредне године у Берлину, као и у фебруару и априлу 2018. године.

Те године састали су се пет пута, поред та два пута у Берлину, председник Србије са немачком канцеларком разговарао је још у Софији, Хелсинкију и Паризу.

Извор: Танјуг

Наредне 2019. године састали су се три пута у Давосу, Берлину и Њујорку. 2020. године одржали је видео конференција,

Свечана церемонија биће организован испред Палате Србија након чега ће уследити тет а тет састанка двоје државника, а потом и састанци делегација.

Авион којим је дошла допратили су мигови 29 Војске Србије, који су бригу о безбедности Меркел преузели по уласку у наш ваздушни простор.

У част Мекрел, коју зову и Краљица Европе, у знак добродошлице на зграду Генекса на Новом Београду постављене су огромне заставе Немачке и Србије, а широм града и бројни билборди на којима пише добродошли канцеларко.

Одлазећа немачка канцеларка посетом Београду почиње мини балканску турнеју током које ће 14. септембра боравити у Албанији, где ће бити организован заједнички ручак са премијерима држава региона.

Према оцени домаћих аналитичара тиме је Берлин јасно ставио до знања да Србија има кључну позицију у региону и да сви процеси на Западном Балкану у највећој мери зависе од Београда.

Посету оцењују и као намеру Меркел да на крају мандата и политичке каријере наследнику остави "у заоставштину" управо Западни Балкан.

Извор: Танјуг

Оцењује да ће Меркел рећи да Немачка не мења политику када је реч о овом региону и да Берлински процес остаје на снази као механизам који би требало да нас приближи ЕУ.

Срдачна добродошлица за Меркел на немачком језику

Председник Србије Александар Вучић, који је немачку канцеларку Ангелу Меркел дочекао на београдском аеродрому, пожелео је гошћи срдачну добродошлицу на немачком језику.

"Срдачно, добродошли", рекао је Вучић Меркеловој, уручивши јој букет цвећа.

Претходно је председник, уочи самог доласка Меркелове у Београд, најавио да ће немачку канцеларку и једну од најмоћнијих жена света, поздравити на немачком језику, пошто јој је обећао да ће научити тај језик.

Такође, и приликом уласка канцеларке у службени аутомобил, Вучић који ће који се са Меркел састати у 18. часова, јој се обратио на немачком: "До скорог виђења".

Извор: Танјуг

Свечани дочек за Меркел испред Палате Србија

Председник Србије Александар Вучић приредио је свечани дочек испред Палате Србија за немачку канцеларку Ангелу Меркел, уз постројену Гарду, интонирање химни две државе и испаљивање почасних плотуна.

Канцеларка Меркел је током интонирања химни које је пажљиво слушала, седела, што није први пут када је реч о званичним посетама, с обзиром на њено здравствено стање. Након свечане церемоније уследиће тет-а-тет састанак двоје државника, који ће трајати најмање 30 минута, а неке од тема биће евроинтеграције, политичка, економска сарадња, инвестиције.

Након састанка "у четири ока", Вучић и Меркел обићи ће и изложбу у Палати Србија, а потом одржати и конференцију за медије.

Остале вести