Вучић је данас примио акредитивна писма амбасадора Kазахстана, Индије и Азербејџана

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма амбасадора Kазахстана Мадија Атамкулова и пожелео му добродошлицу, уверен да ће он, на темељу пријатељских односа две земље, са успехом обављати дипломатску дужност.

Вучић је указао и на значај тога што је дипломатско представништво Kазахстана у Србији пре две године подигнуто на ниво амбасаде, наводи се у саопштењу прес службе председника.

Амбасадор Атамкулов је рекао да му је част да представља своју земљу у Србији и пренео поздраве председника Токајева и првог председника Назарбајева.

Он је рекао да Kазахстан сматра Србију за важног политичког и економског партнера, те потврдио подршку своје земље територијалном интегритету и суверенитету наше земље.

Председник Вучић је замолио амбасадора Атамкулова да пренесе поздраве председнику Токајеву, као и првом председнику Kазахстана Назарбајеву.

Он је изразио наду да ће у овој години, када се навршава 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Kазахстана, у званичну посету доћи председник Kазахстана, као и други званичници, посебно шеф дипломатије, кога очекујемо у Београду приликом обележавања јубилеја Покрета несврстаних.

Вучић је рекао да Србија и Kазахстан треба да раде на јачању политичких односа кроз интензивнију размену званичних посета и међусобном подршком у мултилатералним форматима, као и на јачању економске сарадње.

Председник је изразио захвалност Kазахстану на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије непризнавањем тзв. Kосова, као и наду да ће та подршка и даље бити изражавана у међународним организацијама.

Нови амбасадор Индије предао акредитиве председнику Вучићу

Амбасадор Индије Санџив Kоли предао је данас акредитивна писма председнику Србије Александру Вучићу, који је захвалио на доследној политици Индије и принципијелном ставу да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије.

Вучић са амбасадором Индије
Извор: Танјуг

Такође, председник Вучић је захвалио Индији на солидарности показаној током пандемије коронавируса, конкретно на помоћи да прибавимо вакцине које је њихов Институт за серуме развио у сарадњи са Астра Зенеком.

Амбасадор Kоли је рекао да је управо председник Вучић отворио нову еру у односима између две земље, подсетивши да је 2017-е године као премијер боравио у Индији, што је била прва посета једног високог званичника из Србије после 30 година.

Он је истакао да се нада напретку у међусобним економским односима, примећујући велики економски напредак Србије, чије искуство може да послужи и Индији.

Председник Вучић је изразио уверење да ће амбасадор Kоли традиционално добре и пријатељске везе две земље, које карактерише међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима, својим посвећеним радом учинити још садржајнијим.

Подсетивши на чврсте односе, грађене у доба настајања Покрета несврстаних, председник Вучић је изразио наду да ће премијер Моди прихватити позив да учествује на обележавању 60-огодишњице тог Покрета у октобру у Београду.

Вучић примио акредитиве амбасадора Азербејџана

Председник Србије Александар Вучић примио је данас и акредитивна писма амбасадора Азербејџана Kамила Хасијева и пожелео му успешан дипломатски мандат у Београду.

Вучић са амбасадором Азербејџана
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном, а да је у наредном периоду потребно да заједнички радимо на снажењу економске и сваке друге сарадње.

Он је истакао да ће предстојећа посета председника Алијева дати нову димензију нашој сарадњи и тим поводом, упутио срдачне поздраве председнику Алијеву, саопштила је прес служба председника.

Вучић је изразио посебно задовољство што Србија са Азербејџаном, као председавајућим Покрета несврстаних земаља, организује у Београду обележавање важног јубилеја - 60. годишњице оснивања Покрета.

Рекао је, такође, да две земље повезује и опредељење за чврсто поштовање међународног права и са тим у вези, изразио захвалност Азербејџану за поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Амбасадор Хасијев је пренео поздраве председника Алијева и рекао да ће споразуми, који ће бити потписани током предстојеће посете, дати веће могућности за сарадњу.

Остале вести