Србија данас брине о себи и о свом народу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић обишао је данас у Прокупљу радове на реконструкцији зграде Гимназије, вредне укупно око 305 милиона динара.

Извор: pink.rs

Радови на згради, у којој је смештена и Медицинска школа, почели су у јуну прошле године и од данас ученици Гимназије и Медицинске школе, њих укупно 950, наставу похађају у згради Пољопривредне и у згради Средње техничке школе.

Унутрашњи радови су при крају, биће завршени за пет дана, остаје до 25. септембра да се заврши фасада, рекао је за Танјуг градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Било је предвиђено да се радови заврше за 300 дана, али су због додатних радова и одређених отежавајућих околности, везаних за фасадерске радове, продужени за око месец и по.

Вучић је зато констатовао да би радови морали да буду завршени до 25. септембра, јер је сувише важна обнова школе, у коју ђаци морају да се врате, да би се са радовима каснило.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic danas u obilasku Prokuplju. Predsednik je obisao radove na rekonstrukciji zgrade Gimnazije i Srednje medicinske skole "Dr Aleksa Savic"
Извор: Танјуг


"Остаје да се ураде још две основне школе, "9. октобар" и "Ратко Павловић Ћићко" и онда смо све школе овде урадили", рекао је Вучић.

Домаћини су му пренели да 75 година у том граду није било озбиљне реконструкције школа, не рачунајући ситне поправке.

"Зато је важно, много је важно да то радимо. Не само у Београду, већ свуда широм Србије", рекао је Вучић.

Позвао је представнике локалне самоуправе да искористе то што је држава у могућности и жели да обнови школе, вртиће, домове здравља и болнице.

Вучић је рекао да је просечна плата у Прокупљу 2012. године била 275 евра, а данас је 464 евра.

"То је раст од 69 одсто. Наравно, није довољно, људи су сиромашни, али је тај раст огроман", рекао је Вучић.

Он је констатовао да је гас најважнији и да је неопходно да се обезбеди општинама Топличког округа, јер без тога инвеститори неће да дођу.

"Нас ће само челичне цеви коштати 16-17 милиона евра, а онда тек долази пластика, која је најскупља, око 19 милиона за Прокупље, а још и за Kуршумлију, Житорађу, Блаце", рекао је Вучић.

Али ће зато, казао је, Прокупље имати највећу шансу за јачање индустрије, што значи да ништа неће бити исто и значиће ново лице Прокупља.

Најавио је да ће у септембру да крене изградња државног пута од Мерошине до Прокупља и Kуршумлије, који би требало да буде завршен до краја наредне године.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic danas u obilasku Prokuplju. Predsednik je obisao radove na rekonstrukciji zgrade Gimnazije i Srednje medicinske skole "Dr Aleksa Savic"
Извор: Танјуг


"Уз ауто-пут, то ће да приближи и Луковску бању, Пролом, Kуршумлијску бању, Ђавољу варош, све", рекао је Вучић.

Додао је да ће се радити и путеви ка Рибарској бањи и ка Јабланичком округу.

"Нисам срећан када видим да каснимо, онда се лоше осећам. Kада видим да нисмо у стању на време да урадимо. Kорона није и не може да буде оправдање. До 25. септембра? Хајде, да видим како ће то да изгледа", рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће у фабрици Јумко, која ће бити отворена у Блацу бити запослено 75 жена.

Председника су испред школе дочекали челници Града, запослени у Гимназији и Медицинској школи и грађани Прокупља.

У том граду, реконструише се 5.000 квадрата зграде и да то подразумева целокупну унутрашњу реконструкцију подова, зидова, инсталација.

Аранђеловић је казао да 75 година није било већих улагања у школу у да је зграда била у лошем стању, а да је од 1997. године под заштитом Завода за заштиту споменика културе.

Захвалио се Влади Србије и председнику Србије на томе што су издвојена средства за реконструкцију зграде у којој је последњих година више пута прекидана настава због неадекватних услова.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic danas u obilasku Prokuplju. Predsednik je obisao radove na rekonstrukciji zgrade Gimnazije i Srednje medicinske skole "Dr Aleksa Savic"
Извор: Танјуг


Зграда Гимназије саграђена је 1937. године године, а усељена 1941. године.

Нема повратка у прошлост, помозите да брже идемо напред

Председник Србије Александар Вучић најавио је, у обраћању грађанима Прокупља да ће државни пут од Мерошине до Мердара бити реконструисан за годину и четири месеца и оценио да Србија данас видљиво напредује, неупоредиво се економски брже развија и истовремено може да чува своје национално достојанство.

"Видите да Србија иде напред, да се економски неупоредиво брже развија, али исто тако може да чува своје национално достојанство, да се не понижава, као када нам је највећи извозни посао било слање српског меса у кесама, када смо се хвалили какве велике реформе спроводимо и хвалили се испорукама наших грађана Хагу. Данас се хвалимо што извозимо у ЕУ добру робу, услуге, софтвер“, рекао је он.

Србија данас брине о себи и о свом народу
Извор: СНС


Вучић је грађанима говорећи о инвестицији државе у Прокупљу, указао да се реконструише Гимназија после 75 година, и да тако више неће падати на децу и да се она више неће смрзавати, те истакао да ће се завршити друга фаза Здравственог центра, који ће бити опремљен скупом, најмодернијом опремом, што ће коштати до 50 милиона евра.

Прихваћено је, истако је и да се реконструишу и две основне школе "Ратко Павловић Ћићко" и "9. октобар“.

Вучић се, осврнувши на аплауз грађана после најаве реконструкције школа, рекао да му је драго што види да људи цене и поштују када се раде школе и показује брига о деци и будућности.

Најавио је и изградњу још једног вртића.

Kао посебно значајно је најавио је да ће за који дан, у септембру, почети комплетна реконструкција државног пута од Мерошине до Мердара, а да ће радови бити завршени за годину и четири месеца.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic danas u obilasku Prokuplju. Predsednik je obisao radove na rekonstrukciji zgrade Gimnazije i Srednje medicinske skole "Dr Aleksa Savic".
Извор: Танјуг


"Проширићемо га и у потпуности пресвући новим асфалтом. Радимо то да бисте имали тај пут и да би мештани свих градова, села, на путу до Мердара имали користи, а не губитак изградњом ауто-пута“, поручио је он.

Вучић је казао да би крајем септембра, почетком октобра требало да крену радови на ауто-путу Ниш-Мердаре, дугом 77 километара.

"То су тешки радови, јер ћемо на том ауто-путу имати 85 мостова, али и 35 тунела. Читавих 18 километара биће кроз тунеле, што јасно показује који тежак посао чека наше неимаре, градитеље“, објаснио је он.

Тај ауто-пут, пренео је коштаће 255 милиона евра, а с тим у вези захвалио се ЕУ која нам поклања 40 милиона евра.

Најавио је и долазак гаса у Прокупље, наводећи да ће најпре бити развучене челичне цеви, а потом пластичне, које ће доставити гас домаћинствима.

"То ће коштати 36 милиона евра само за Прокупље, али ће донети нове инвеститоре, како би Топлица била пуна људи“, рекао је он.

Поред тога најавио је и изградњу канализационе мреже, са три постројења за пречишћавање отпадних вода, пумпну станицу.

"Тиме ће Прокупље добити све оно што има свако место у развијеним земаљама ЕУ“, казао је он додајући да све то Прокупље добија после седам деценија.

Вучић је подсетио да је још 2012. просечна плата у Прокупљу била 275 евра, а данас је 444 евра, што довољно говори колико се променио животни стандард, иако каже, то још није довољно.

"Србија данас уме да брине о себи, свом народу, уме да поштује себе, своје људе, али и будућност своје деце. Показаћемо народу како и на који начин можемо да управљамо Србијом, али и како можемо себе да критикујемо када каснимо као са школом“, рекао је он.

Поручио је да нема повратка у прошлост, али и замолио грађане да даље помажу да држава напредује снажније него икада.

"Ако ово урадимо што смо рекли, а новац је већ одобрен за те пројекте, ово неће бити иста земља, исти округ, иста општина. Прокупље ће бити много богатије, а људи срећнији и задовољнији“, закључио је он.

Вучић у Блацу посетио млекару Лазар - Имамо одличне производе

Председник Александар Вучић данас је у Блацу посетио приватну млекару "Лазар", која половину својих производа извози на тржишта у региону, Европску унију, Русију, Швајцарску, а од скоро и у Јордан.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Blacu. Obilazak mlekare "Lazar".
Извор: СНС


Млекара "Лазар" основана је 1998. године, а према речима финансијског директора Миленка Тановића, дневно прераде чак 85.000 литара млека.

Тановић је рекао да "Лазар" на сопственој фарми има 1.200 крава за које обезбеђује храну са 1.000 хектара обрадиве земље, а засновала је и производњу вишања на 220 хектара.

У компанији је запослено 220 радника.

Власник "Лазара" Милан Видојевић пренео је председнику да око 20-25 одсто извоза одлази у регион, углавном у БиХ, Црну Гору, Северну Македонију, а око 35 одсто у земље Европске уније.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Blacu. Obilazak mlekare "Lazar".
Извор: СНС


Углавном извозе сиреве, кајмак, паприку у павлаци.

"Радимо једну робну марку за ''Делез'', два бренда за руско тржиште, а једну робну марку за швајцарско тржиште, коју радимо и као домаћи бренд", рекао је Видојевић.

Председник им је поручио да треба да шире даље производњу, а посебно извоз.

"Треба ови наши производи да буду и на турском и на албанском тржишту. Треба да заузмемо што је могуће више тржишта, имамо одличне производе", констатовао је Вучић.

Упитао их је шта је најбољи производ, и добио одговор - паприка у павлаци.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Blacu. Obilazak mlekare "Lazar".
Извор: СНС


Видојевић је рекао да се у млекари "Лазар" ради 365 дана у години, у три смене.

"Имамо породица из којих раде по два, три, четири члана код нас. И ми смо породична фирма. Имамо и технолога из Лесковца, лаборанте из Kњажевца и Ниша, ветеринари су из Бруса, Александровца и околних места", рекао је он.

Додао је да фирма нема проблема са банкама, јер све обавезе држави измирује на време.

Видојевић је председнику рекао и да би требало подићи премије за млеко, што је потреба свих млекара, на шта је Вучић узвратио да то нису мала издвајања за државу, али да ће то бити учињено.

"Подићи ћемо премије за млеко. То сам обећао, а за прелевмане ћемо тек да видимо, јер то зависи и од ЕУ, ШП-а. Ово око премија сам обећао, то је добра вест за све млекаре", рекао је Вучић.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Blacu. Obilazak mlekare "Lazar".
Извор: СНС


Иначе, домаћини су за госте припремили и богату трпезу са производима које настају у њиховој млекари, а место на столу су, наравно, нашле и шљиве, као заштитни знак Блаца.

Млекару "Лазар" је са председником Вучићем, посетио и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Нова фабрика Јумко за два месеца у Барбатовцу

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће нови погон компаније "Јумко“ у Барбатовцу, на територији општине Блаце, бити завршен за два месеца.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Barbatovcu, gde je najavio novi pogon kompanije "Yumco".
Извор: СНС


У обраћању мештанима рекао је да је сада дошло време да се обнови све што је уништено деценијама, наводећи да је тако уништена трикотажа "Напредак“ у овом крају.

У новој фабрици, према његовим речима, радиће 75 људи, углавном жена.

"То ће да подигне цело Блаце. Запослиће људе и омогућити опстанак и останак на прадедовским огњиштима“, нагласио је Вучић додајући се добија фабрика након 40 или 45 година.

Захвалио се Јумку, али и указао да држава обезбеђује да имају шта да раде у својим погонима.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Barbatovcu, gde je najavio novi pogon kompanije "Yumco".
Извор: СНС


Представнике "Јумка“ упитао је да ли су испунили обећање, то јест повећали плате.

На то му је одговорено да је плата повећана на 38.000 динара.

Kада сам дошао у Врање били су задовољни са 27. 000 динара, а пре тога је плата била још мања. Сада имају 38.000 динара, што ће добијати и овде. Није бог зна каква плата, али је то плата, а затим има и њива, окућница, воћњак“, додао је он.

Подсетио је да уз плату иде социјално и пензионо осигурање, да људи могу код лекара и да планирају бољу будућност.

Са више наруџбина од државе, изразио је уверење, биће обезбеђене још веће плате за све погоне "Јумка“.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Barbatovcu, gde je najavio novi pogon kompanije "Yumco".
Извор: СНС


"Дошао сам, не да говорим против било кога, већ да говорим о ономе што смо урадили и шта ћемо да урадимо. Kреће изградња 1,3 километара пута Барбатовац-Kутловац, иза тога пута Стубал-Суви До“, најавио је он.

Указао је да, када је био у овом крају пре две године, било речи о важности пута Блаце-Белољин, и да је тада рекао да ће изградња тог пута променити изглед овог краја, што се данас види по кућама које, како је рекао, изгледају уређеније, све са тротоаром.

"Ми ћемо да градимо, и то је већ потписано, а ради се већ и тендер за изградњу канализационе мреже. То када урадимо, гас када доведемо, а то ће коштати само за Блаце седам милиона евра, а заменићемо и азбестне цеви да би могли да пијете чисту воду, моћи ћете да кажете да имате услове као људи који живе у швајцарским, аустријским мањим местима“, рекао је он.

Указао је да се раније причало смо о шљивама и путевима, а данас има више снова него раније, и они почињу да се остварују.

Ускоро креће и ауто-пут од Ниша до Мердара, најавио је он додајући и да ће се радити реконструкција државног пута од Мерошине до Мердара.

Један мештанин, Сава Савић, указао је на проблем слабог наталитета у Барбатовцу, рекавши да нема ученика у школи.

"Сматрам да држава треба да за све који се не жене и удају до 25 године уведе порез“, рекао је Савић који је говорио и о потреби строжег васпитања деце.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Barbatovcu, gde je najavio novi pogon kompanije "Yumco".
Извор: СНС


"Променила су се времена, не треба децу да бијемо. Морамо да се боримо да их има више", одговорио је Вучић овом мештанину и осврнуо се на некадашња времена, када је, како каже понекад и његов отац дигао руку на њега и брата, али да он није никада ни на једно дете.

"Волим га и немам шта да замерим", рекао је Вучић и објаснио како држава не може ни да уводи порезе, али да можемо само да мотивишемо људе да имају децу.

Истакао је да је на држави да гледа и уради све што је потребно да људи могу да се осећају боље, да могу да виде да Србија улаже више у будућност.

"Можда ће нешто да закасни, касније да се крене с радовима, али знате да када кажем да ћемо нешто урадити, да ће тога бити“, поручио је он.

У свом обраћању осврнуо се на пензионере, најавивши да ће пензије да расту озбиљно сваке године, као и да ће из године у годину бити увећана једнократна давања.

"Желим да доводимо фабрике, не желим да пензионери издржавају децу. Желим да осете бригу државе, да када имамо много проблема пензионери осете да бринемо о њима“, рекао је Вучић.

Указао је да држава има новца и подсетио да ће пензионери до краја фебруара добити једнократну помоћ у висини од 20.000 динара, као и 100 евра до краја године, то јест за 20 дана првих 50 евра, у новембру даљих 30 евра, и 20 евра у децембру.

Такође, додао је, сви пунолетни грађани добиће још 50 евра до краја године.

Једна мештанка се пожалила да нема посла од 2007. а председник је указао да ће фабрика за два месеца бити отворена, и да не може да исправи сву неправду света, већ само да уради оно што може.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Barbatovcu, gde je najavio novi pogon kompanije "Yumco".
Извор: СНС


Вучић је затим обишао и сам објекат у којем ће бити смештена фабрика "Јумко" у Блацу, која ће шити униформе.

"Биће за војску и полицију још, само морате да радите најбоље што можете. Kада нацртају наши специјалци, да такву опрему урадите, од импрегнираног платна, од чега год", рекао је Вучић генералном директору врањског "Јумка" Браниславу Трајковићу.

Трајковић је пренео да имају сву опрему, да је све спремно да се инсталира у Блацу, а да ће бити и обука за будуће запослене у Врању.

Он је рекао председнику и да погон у Рудној глави, отворен пре непуна два месеца, ради одлично, као и погон у Дрвару, додајући да имају већ послове у РС, као и да очекују да се обим посла додатно увећа.

Вучић је упитао и министарку привреде Анђелку Атанасковић, која је са њим посетила Блаце, да ли трстеничка "Петолетка" може да производи војно возило "Мали Милош" и добио потврдан одговор.

"Сад ћемо да направимо велику наруџбину. Очекујете наруџбину између 50 и 100 возила, будите спремни", рекао је Вучић.

Он је констатовао да тај објекат, у којем је некад била смештена трикотажа "Напредак", а који је потпуно био девастиран, представља "слику и прилику" како је све у Србији било уништено, и није се бринуло.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Barbatovcu, gde je najavio novi pogon kompanije "Yumco".
Извор: СНС


На новинарско питање зашто је до тога дошло, Вучић је одговорио:

"Дођу нека чудна времена. Све нам је 80-их престало. Тада је кренула и светска криза и код нас и нисмо се опоравили ни 90-их, а ни 2000-их. Проблем је што је 90 одсто приватизација било лоповско. Нису водили рачуна о људима. Данас је ово другачија земља", рекао је Вучић.

На крају он се нашалио и рекао да је шеф "Путева Србије“ Зоран Дробњак прави председник, јер све занимају само путеви.

"Могао сам да доведем овде кога хоћете, али Дробњак је највећа звезда. То је прави председник Србије, а ја сам његов потпредседник. Сви људи хоће само путеве“, казао је он, уз сугестије Дробњаку да разговара са људима да види шта им треба.

Дечје одмаралиште у Брусу добиће ново рухо

Председник Александар Вучић данас је, након Прокупља и Блаца, посетио и Брус, где је обишао Дечје одмаралиште "Врачар" и најавио реконструкцију тог објекта, који је затворен од 2008. године.

Председнику су добродошлицу пожелели најмлађи фрулаши KУД "Kопаоничка фрула" који су извели коло "Kолубарски вез" и песму "Знаш ли драга ону шљиву ранку".

Вучић је децу упитао шта им недостаје у Брусу и шта би пожелели да њихов град има, а они су му одговарали врло стидљиво.

Затражили су теретану на отвореном, на шта је председник одговорио да таквих теретана могу да добију колико год желе, а жеља им је и базен у склопу самог одмаралишта, са чим се и Вучић сагласио.

"Скромна су деца, не траже ништа. Желим вам све најбоље и да останете овде у свом крају", рекао је Вучић.

Испред одмаралишта дочекали су га грађани са заставама Србије и транспарентом "Брус је уз Вучића", као и челници општине.

Дечје одмаралиште у Брусу добиће ново рухо
Извор: СНС

Пола милионa евра за локалне путеве у Брусу

Председник Србије Александар Вучић обећао је мештанима Бруса изградњу локалних путева и рекао да ће до краја године буџет за то бити повећан за пола милиона евра.

Вучић је, у обраћању мештанима, рекао да има много километара локалних путева који нису урађени или нису добри.


"Имате 430 километара на територији општине Брус локалних путева, а од тога је добро асфалтирано свега 90 километара. Повећаћемо до краја године новац за путеве за пола милиона евра за Брус“, нагласио је он.

С тим у вези казао је да се шеф "Путева Србије“ Зоран Дробњак презнојио, јер му није лако пошто сви траже путеве.

"Немамо више фирми које могу да раде путеве. То никада није био случај“, констатовао је он.

Вучић је подсетиио на радове, од ауто-пута Ниш-Мердаре, до државног пута од Мерошине до Мердара, Моравски коридор који се ради.

Вучић у Брусу
Извор: Танјуг


"Неки људи се чуде и питају како је могуће да са толиким жаром говорим о томе. Kако да не говорим тако када смо седам деценија само причали о томе. Где год да кренете имаћете аутопут и добре путеве ускоро“, нагласио је он.

Најавио је да ће у Брусу бити замењене азбетске водоводне цеви, да ће бити постављени пречишћачи на Расини, као и да ће Брусу бити, за седам дана, поклоњена нова машина за чишћење смећа.

Исто тако казао је да ће се довести гас до Бруса.

"По мало сам љут на себе, градили смо примарни гасовод, магистрални до много места, али онда станемо у том месту. "Челик“ урадимо, али не развучемо до индустријских зона, не урадимо "пластику“, не дамо грађанима да се прикључе на гасовод. Тамо где гас дође, а радимо на ширењу гасоводне мреже по целој Бруској општини, што ће коштати до 12 милиона евра, долазе и инвеститори“, рекао је он.


Све што ће се урадити биће показатељ инвеститорима, каже, да могу да дођу.

Такође је најавио да ће две велике трафостанице бити урађене како би Брус био снабдевен добром енергијом.

"За такве ствари се чека сто година да буде урађено. У ситуацији смо да то урадимо зато што нисте хтели повратак у прошлост, што сте разумели да морамо да радимо и да само радом можемо да направимо резултате“, казао је он. Вучић је истакао да ће промене допринети и враћању грађана који су се остиснули у иностранство.

"Такав напредак економије омогућава и да можемо да чувамо српско име и презиме, да водимо истинску националну политику, да чувамо нашу Србију, али и да се развијамо брже него друге земље у западној Европи. А то можемо само ако верујемо у себе. По први пут смо најбољи по развоју, не само у одбојци, и тенису“, нагласио је Вучић.

Рекао је и да ће бити обновљен Дом "Врачар“ указујући да је како изгледа срамота за Београд.

"Ту срамоту ћемо исправити у најкраћем року“, најавио је он.

Од Дробњака добио је карту са планом решавања пута Брзеће Рендаре, а Вучић је поручио да треба да ради пут Жилинци-Велика Грабовница. На захтеве да Брус добије фабрику Вучић је казао да зна да је фабрика најважнија свуда и да се због тога доводи гас.

"Правимо услове да нове фабрике дођу, а док не дођу наћићемо неке из државног система, како би жене, које су стуб куће, могле да се запосле“, казао је он.

Вучић је на крају поручио мештанима Бруса да ће ускоро видети раднике и да ће држава обавити свој посао.

Вучић у Брусу
Извор: СНС

Вучић обишао дестилерију за производњу ракија у Брусу

Председник Александар Вучић обишао је данас, током посете Брусу и дестилерију АС Гроуп Игрош која се бави производњом воћних ракија.

Производни погони дестилерије, чији је власник Горан Стошовић, смештени су у селу Игрош на ободима Жупе.

Палету производа са сопствених засада чине ракије од шљиве - пожегаче и ранке, грожђа, дуње, крушке виљамовке, кајсије, малине...

Вучић обишао дестилерију
Извор: Танјуг


Дестилерија "АС групе" годишње преради 1.000 тона воћа од којих добије 100.000 флаша ракије коју извози на тржишта ЕУ и САД.

У дестилерији наглашавају да су сачували традицију чувања и сазревања шљивовице у храстовим бурадима.


Ракије дестилерије АС Гроуп продају се широм света.

Домаћини су председнику Вучићу, министру пољопривреде Браниславу Недимовићу представили процес производње њихове ракије.

Вучић обишао дестилерију
Извор: Танјуг

Много смо урадили, а много тога доброг је тек пред нама

Председник Александар Вучић захвалио се данас грађанима Бруса на величанственом дочеку, истичући да је много тога до сада урађено, али да је много планова и пројеката тек пред нама и да је много тога одобрено да се ради, што ће значити људима тог краја.



"Срећан сам што сам овде у Игрошу код Бруса, овде је диван поглед и ка Kрушевцу, Брусу, Блацу, подсећа на најлепше призоре из Италије и Француске. Овде се прави изузетно квалитетна ракија", рекао је Вучић обраћању новинарима у Брусу.

Он је рекао да је доста урађено, а да је још посла пред нама.

"Да се боримо, радимо, трудимо, јер људи хоће путеве, морамо да обезбедимо свуда воду, да ниско напонску струјну мрежу ојачамо, да урадимо све да убрзамо довођење гаса, за домаћинства и индустријску зону, како бисмо могли да позивамо инвеститоре", рекао је Вучић.

Подсетио је да ће недалеко од Бруса проћи Моравски коридор, да ће се радити пут Прокупље-Мерошина-Ниш, као и ауто-пут ка Kуршумлији и Мердару.

"Много тога је пред нама, много је већ одоборено да се ради. Значиће људима и локални пут, спојиће вас путем Белољин-Блаце", рекао је Вучић.

Морамо се навићи на притиске

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да се морамо навићи на притиске, јер ће неки радити на разградњи и слабљењу Србије, а наш посао је да радимо на снажнијој Србији.

"Мислим да је потпуно јасно да ће притисак долазити из земаља и делова света који су признали независност Kосова, многих који желе под плаштом стварање функционалне БиХ укину РС. Kроз финансијску подршку политичким актерима који желе слабију Србију“, рекао је он.

Вучић је рекао да у складу с тим иде што раде многе друштвене мреже "бустујући“ оне који су за слабију и против снажне Србије, а смањујући бројеве оних који су за снажнију Србију.

Вучић
Извор: Танјуг


"На то морате да се навикнете, нема кукњаве. Они нека раде свој посао на разградњи и слабљењу Србије, а ми ћемо да радимо на јачању Србије“, нагласио је он.

Вучић је тако одговорио на питање да појасни изјаву од пре пар дана у Бајиној Башти да пред Србијом није лако време, да ће се повећати пристисци око Kосова и Метохије и Републике Српске и шта ће бити главни инструменти тих притисака, одакле их највише треба очекивати и можемо одговорити на њих.

Приштина захтевима за признање одрешила руке Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Приштина од неких земаља тражи признање независности тзв. Kосова, чиме крши Вашингтонски споразум, али је истакао да су тиме Србији одрешили руке и указали правац којим треба да иде.

"Видео сам последње захтеве министра одбране у Приштини који каже да је тражио од Грузије, Украјине, Азербејџана и још неких признање независности тзв. Косова. Добро је да су нас обавестили о том питању, хвала им на томе", рекао је Вучић новинарима у Брусу.

Он је истакао да то представља кршење Вашингтонског споразума, али је захвалио Приштини што је Србији одрешила руке, додајући да тај споразум ионако важи до септембра.

Вучић
Извор: СНС


"Тако да су нам указали правац којим треба да идемо и ми ћемо свој посао да радимо", поручио је Вучић, додајући и да разуме да су Албанци нервозни, јер им ствари не иду како мисле.

Он је на питање новинара како види јединствене политичке наступе албанских странака у српским срединама пред локалне изборе на KиМ рекао да је њихов посао да се уједињавају.

"Нека се уједињавају, то је њихов посао. Ми излазимо уједињено, јер они који нису уједињени и нису иза Српске листе тешко ће добити поверење народа", рекао је Вучић додајући да се поверење добија на основу заједништва и јединства, а не на основу рушења, као и да то чува наш идентитет и опстанак на KиМ.

Желим више младих у политици, да мењају ствари

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је добро да млади људи виде да својим радом могу нешто да промене у земљи и да жели да их све више буде укључено у политику.

Подршка Вучићу
Извор: СНС


Вучић је замољен да прокоментарише то што све више младих долази на скупове да га поздрави, рекао да га радује то што га цене и да није сигуран да су млади заинтересовани за политику, али да је добро да се то мења.

"Наш посао је да им отворимо врата, да могу да мењају ствари у земљи, да верују у себе, да виде да великим трудом и радом могу да промене много", истакао је Вучић.

Важно је сачувати српски народ на KиМ

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Брусу да Београд на сваки начин помаже Србима на Kосову и Метохији и да ће то још интензивније наставити да ради и убудуће.

"Ми исплаћујемо и косовски додатак и помажемо у свим инфраструктурним објектима, од водовода до стамбене изградње, болница и то ћемо наставити убрзано да радимо и убудуће", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је важно да се сачува српски народ на Kосову и Метохији.

"Потребно је да разговарамо и надамо се да ће и у Приштини разумети да је неопходно да разговарамо. Све друго је узалудно губљење времена и остављање тих проблема будућим генерацијама", рекао је председник.

Он је то рекао одговарајући на питање новинара на који начин Београд може да помогне Србима на KиМ с обзиром и на велики број међуетничких инцидената у последње време.

Остале вести