Председник Александар Вучић посетио општину Деспотовац

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић започео је јутрос посету општини Деспотовац обиласком реконструисане средње Техничке школе, за коју је Влада Србије издвојила скоро 400 милиона динара.

Председника Вучића су испред школе дочекали челници општине и запослени у школи, као и грађани Деспотовца, којима је поручио да ће у њиховом граду бити урађено неколико ствари.

"Хвала за сваку врсту подршке. Нису лака времена пред нама, али као што смо до сада успевали да будемо међу најуспешнијима у економији, сигуран сам да ћемо бити и даље", рекао је Вучић.

Руководство школе упознало је председника са оним што је урађено у школи у протеклих неколико година и показало снимке објекта пре и после реконструкције.

Вучић је током посете Техничке школе у Деспотовцу рекао да бивша фабрика има 10.000 квадрата и да се простире на три хектара земље.

"Размишљамо да уложимо додатно велики новац у нашу наменску индустрију, јер може да буде веома профитабилна. Поново се оружје и муниција добро продају у целом свету, након периода од две године када је била стагнација", казао је Вучић.

Навео је да Србија прода сву муницију одређеног калибра чак три, четири године унапред, све што може да произведе, што иде за Америку.

Навео је да је већ за Деспотовац дато око пет милиона евра и да ће бити обезбеђено још 10 до 12 милиона за нове пројекте, што је велики новац.

Председник је нагласио да је џабе све што се гради ако не будемо имали у Србији више деце, јер то онда неће имати ко да користи.

"Гледаћемо у наредне две године да имате и направљен базен", додао је Вучић.

Вучић у Деспотовацу
Извор: Танјуг

Вучић обишао Дом здравља Деспотовац

Председник Александар Вучић обишао је данас и Дом здравља у општини Деспотовац, и обећао набавку мамографа, који недостаје тој здравственој установи.

Вучић је, наиме, запослене у Дому здравља упитао шта им недостаје, а пошто је добио одговор да им фали мамограф, председник је одговорио да је то најмање улагање, како жене из Деспотовца не би морале да иду на прегледе у други град, већ би то могле да обаве у свом месту.

"Сутра добијате новац за мамограф", рекао је Вучић и додао да је то део новог стандарда, нешто што није скупо.

Један мамограф кошта око 200.000 евра, а председник је констатовао да то није превелики издатак, ако се зна да држава у обнову клиничких центара, болница, опрему улаже и до чак 800 милиона евра.

"Биће повећања плата до краја године. Хвала вам на труду и раду", поручио је Вучић запосленима у Дому здравља, који су му пренели и да је пре око пола године 21 запослени примљен у стални радни однос, али да још увек има оних који чекају посао за стално.

"Није то увек лако за нас, јер то нама повећава обавезе драматично, али гледано да то радимо више него раније. Нећу да обећавам бог зна шта, али ћемо да покушамо", поручио им је председник.

Вучић обишао Деспотовац
Извор: Танјуг

Такође, пренели су му да Јагодини недостаје један скенер, који кошта око 200.000-250.000 евра, на шта је председник указао да и тај проблем мора да се реши.

"Да набавимо добар скенер, најбољи, да Поморавље добије најбољи скенер, 64-слајсни и да тиме решимо проблем за више година", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће Јагодину и Свилајнац посетити за око два месеца.

Вучић је у Дому здравља на кратко поразговарао и са неколико житеља Деспотовца, који су дошли на вакцинацију.

У тој општини, иначе, до сада је вакцинисано 6.681 особа, а ревакцинисано 6.239.

Ти подаци су, како је рекао за Танјуг директор Дома здравља Миодраг Рајић, задовољавајући имајући у виду да се процењује да на територији општине Деспотовац живи око 11.000 људи.

Осим у Дому здравља, навео је да су вакцинацију спроводили и по сеоским амбулантама у месним заједницама на територији општине Деспотовац.

Вучић посетио Деспотовац
Извор: Танјуг

Током радова на реконструкцији тог објекта замењена је комплетна столарија и кров зграде, израђена хидроизолација и фасада по највишим стандардима енергетске ефикасности, урађена нова котларница са системом централног грејања и соларним системом за грејање топле воде, систем централне климе, лед осветљење, нове телефонске и рачунарске инсталације као и електричне и водоводне инсталације.

Постављен је лифт и системи видео надзора, противпожарни систем и систем за евидентирање долазака на посао, а дограђене су и нове просторије Хитне помоћи.

Уз нове пројекте Деспотовац као место у Швајцарској

Уз велика улагања која су планирана, Деспотовац ће изгледати као неко место у Швајцарској, изјавио је данас председник Александар Вучић истичући да уз све промене, нове путеве, канализацију, школу, то неће бити исто место.

Вучић у Деспотовцу
Извор: Танјуг

Вучић је, говорећи о пројектима, за ТВ Пинк рекао да се Србија, нажалост, не развија равномерно, али да се труди да се то промени.

"Огроман је новац у Београду, Новом Саду, па тек онда свуда другде. Али, када говоримо о великом новцу за Деспотовац, то је 20 милиона, плус 40 милиона за канализацију, то је 60 милиона евра. То ће бити као неко место у Швајцарској када будемо урадили канализацију, фекалну, кишну канализацију са пречистачима, водоводом, обнова фабрике каблова, стакла, па пут према Жагубици, Манасију, главни пут, базен, салу и интернат у школи. Онда то није исто место", рекао је Вучић.

Председник је истакао да велелепно изгледа Дом здравља у Деспотовцу, који је завршен прошле године, као и Техничка школа, која је завршена претпрошле године.

"Али, морамо више деце да школујемо и то је тај дубински рад, то се можда не види, али мења живот људи. Зато нам је потребно још новца и раст, за то се боримо", рекао је Вучић.

Председник је навео и да очекује да прво полугодиште завршимо са растом преко осам одсто.

"Ако тако буде, онда можемо да се обрадујемо, да се надамо да нас корона неће убити у последњем кварталу", рекао је Вучић.

У том смислу, поново је апеловао на све да се вакцинишу.

Вучић обишао Деспотовац
Извор: Танјуг

Такође, Вучић је додао да се решава проблем фабрике стакла у Параћину, да верује у успех тог решења, а да су заинтересовани инвеститори из три земље.

"Параћин је други град после Јагодине у Поморавском округу. Инвеститори су из Швајцарске, Аустрије и Словеније. Сви су добри, а видећемо како ће то у отвореној процедури да иде", додао је Вучић.

Остале вести