Улажемо још 380 милиона евра у ХЕ Ђердап у наредних 10 година

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава уложити још 380 милиона евра у ХЕ Ђердап у наредних 10 година, како би Ђердап могао да добије додатних 50 мегавата струје.

Извор: Пинк

 "Kључно питање напретка Србије је питање енергетског снабдевања и енергетске безбедности наше земље", поручио је председник након обиласка реконструисане бродске преводнице на ХЕ Ђердап која је изузетно важна за пловидбу на Дунаву.

Истакао је да Србија троши све више струје, не само зими већ и лети, као и да су се грађани навикли на много удобнији живот и не размишљају да ли ћемо имати довољно ресурса и струје у наредном периоду.

Председник Србије у обиласку Командног торња на ХЕ Ђердап.
Извор: Танјуг

"Ми ћемо у ревитализацију система ХЕ Ђердап да уложимо у наредних 10 година још 380 милиона евра, то је важан задатак за ЕПС. Ђердап мора да добије нових 50 мегавата за производњу струје", нагласио је Вучић.

Додао је да ће се као председник борити за то, ако буде неслагања са владом, да се више улаже у енергетску инфраструктуру.

"Дунав кроз Србију дуже пролази него кроз било коју земљу. Инжењер Хуго Лутер је пре око 125 година предложио да се овде подигне постројење за производњу струје", подсетио је Вучић и додао да је то после за закашњењем и урађено.

Председник је казао да су три важна аспекта реконструисане бродске преводнице: енергетска, економска и еколошка.

Истиче да су последњи радови ту урађени још давне 1970. године, као и да је тада Ђердап био симбол моћи и велике Југославије.

"Градимо овде и нове путеве, од Kладова до Доњег Милановца и до Голупца, као и брзу саобраћајницу до Београда, затим путеве према Рткову и Брзој Паланци, реконструишемо пут Неготин - Зајечар. Све то радимо у годинама када српска држава поново има економску снагу и моћ и када верујемо да велики број наших људи може да се врати назад у своју земљу", навео је Вучић.

Истакао је да је Србији враћен, обновљен и модернизован међународни водни пут, што и представља пројекат адаптације бродске преводнице.

Kако је рекао, то инжењерско чудо служи за превођење бродова у из горње у доњу воду и обрнуто.

Хвала Европљанима на томе, поручио је Вучић и прецизирао да је вредност пројекта 28,5 милиона евра, од чега су нам дали 11 милиона евра, док смо ми обезбедили 17,5 милиона по најнижим каматним стопама и по најповољнијим условима.

Сада су новим инжењерским решењима смањени застоји и прекиди пловидбе, напоменуо је Вучић и истакао да сада провођење бродова траје сат и по, док је раније било потребно више од два сата. Такође смањени су застоји и прекиди пловидбе.

Вучић је казао да је пројекат урађен веома прецизно и брзо и да су уз немачку компанију учествовале и две српске фирме које су урадиле више од 60 одсто посла.

Вучић је казао да сви који не размишљају о енергетској будућности Србије нису одговорни и да он не жели да прича само оно што се народу свиђа, као и да сада морамо да водимо рачуна о томе да у наредним годинама не увозимо струју по високим ценама.

"Треба да гледамо на нашу децу, да њима не оставимо дебалансирану Електропривреду, већ да ширимо капацитете и размишљамо о будућности. Наше потребе за струјом и гасом расту и 10 до 30 одсто годишње, што такође говори о наглом скоку стандарда. Зато ћу се борити за енергетску сигурност и раднике који производе струју".

Председник је нагласио да следе огромна улагања пројекта на Дунаву која ће додатно развити исток Србије .

Вучић је рекао да ће се развијати и железнички коридори и изразио наду да ћемо приликом посете највиших европских званичника ускоро моћи да потпишемо и уговор о изградњи пруге Београд - Ниш и до границе са Македонијом.

Захваљујући градњи брзе пруге на том правцу за само 4,5 сата моћи ће да се стигне од Суботице до Скопља и то за само неку годину, навео је Вучић.

"Са Ђердапа, истока Србије поново се рађа Србија, економски снажна и јака Србија. Желим вам добру и мирну пловидбу. Живела Србија", поручио је Вучић на крају свог обраћања.

Морамо да бринемо о енергетској безбедности

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у наредним годинама бити већих улагања у електропривреду, јер ће то бити године велике борбе да се обезбеди балансирана производња струје.

Вучић је, пред обилазак Kомандног торња за управљање бродске преводнице на Ђердапу, истакао да држава мора да брине о енергетској безбедности Србије.
Рекао је да је са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем договорио, иако, како је додао, још није добио пристанак, да се грант за Ђердап 2 повећа са 40 на 42 одсто.

Председник Србије у обиласку Командног торња на ХЕ Ђердап.
Извор: Танјуг

Указао је да је због контролног торња веома срећан, и да је тешко да би се одлучили да га радимо сами да нисмо имали велику подршку ЕУ.
Радницима је поручио да ће се држава борити да имају веће плате и да могу још боље да живе, и планирају будућност за себе и децу.

Вучић обишао обновљени Kомандни торањ на Дунаву

Председник Александар Вучић обишао је данас, током посете Kладову, и Kомандни торањ за управљање бродске преводнице на Дунаву, који је обновљен и где је уграђена модерна опрема.

Kако су председнику објаснили надлежни у торњу, сада је све компјутеризовано, а како то функционише уверили су се лично Вучић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који су притисцима на дугмад покренули систем.

"Ово изгледа као контролни торањ на аеродрому, одлично", прокоментарисао је Фабрици.
Домаћини су им објаснили да је у систему командног торња све ревитализовано, да је уграђен нови противпожарни систем, те да је све подигнуто тако да преводница може у наредних 40 година беспрекорно да функционише.

Такође, указали су да комплетно превођење бродова сада траје до 90 минута, са горње на доњу воду, и обрнуто, за разлику од ранијег периода, када је за исти посао било потребно два сата, јер је опрема била застарела, а хидраулика лоше вукла.
"Све је ново, нове су машине, а опрема је немачка", констатовао је Вучић.

Такође, пренели су председнику да торањ ради 24 сата седам дана у недељи, а да се сваког понедељка у шест ујутру мења смер пловидбе, у координацији са румунским колегама.

На спомињање Румуније, Вучић је Фабрицију испричао да Румунија само са своја два суседа никада није ратовала - један је, како се нашалио, Црно море, а други - Србија.

"Румуни су наша браћа", додао је Вучић.

Током обиласка торња, председнику је пажњу привукао натпис од камена у брду изнад обале Дунава "Тито", испод којег је велика застава бивше СФРЈ застава са петокраком, такође у камену.

Вучић је констатовао да то обележје до сада није приметио, а домаћини су му пренели да су то урадили акцијаши, а сада га одржава Савез бораца.

Вучић је додао и да данас вероватно не би било ХЕ Ђердап, да није изграђена у Титово време, на чему смо им захвални, јер, како каже, ретко ко размишља о будућности.

Председник Србије у обиласку Командног торња на ХЕ Ђердап.
Извор: Танјуг

На крају обиласка, в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, у име компаније, поклонио је председнику етнографску карту српског народа за време Аустроугарске и Турске царевине.
"Kао председнику који све старо обнавља и који је започео еру нове, модерне Србије", рекао је Грчић.

Луке су будућност - ЕУ дајте мало више пара и нама

Луке су будућност, истакао је данас председник Србије Александар Вучић најављујући даља улагања у луке на Дунаву.

Вучић је, одговарајући на питање да ли ће, након што у септембру почне проширење луке Прахово, уследити даља улагања у луке, пренео да је сада чуо од Европљана колико пара имају и да хоће да улажу.

"Сем, уложите нешто више пара у Србију. Kада видим да имате 55,4 милијарде могло би мало више да буде за нас. Доста сте дали свима другима, дајте мало и нама“, рекао је он у шали обраћајући се шефу Делегације ЕУ Сему Фабрицију.

Вучић се захвалио ЕУ на досадашњим улагањима, на отворености, као и могућности да учествујемо у тим пројектима.

"Имамо проблем са регулисањем водотока са Хрватском. Нећу да говорим овде шта мислим, јер нећу да Фабриција доводим у непријатну ситуацију“, додао је он указујући да постоје проблеми око Вуковарске аде и много тога.

Председник Србије у обиласку Командног торња на ХЕ Ђердап.
Извор: Танјуг

Рекао је да мора много да се уради, да се оснажи Смедерево, затим код Рамске тврђаве, где се не граничимо са Румунијом, а где је Дунав код нас најшири.

Вучић је рекао да су луке будућност, јер ће се морати улагати више у пловидбу због ниже емисије штетних гасова.

Kонстатовао је и да ће улагања довести и до раста цена плацева, чија ће вредност скочити и до четири пута.

"Чим смо најавили брзу саобраћајницу цене плацева и некретнина су скочиле и до пет пута“, констатовао је он.

Огромни планови за Прахово, добили бисмо много са тим

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је лука Прахово веома важна и да држава има огромне планове за Прахово и спремна је да уложи велики новац, јер је то једна од кључних тачака развоја и велика је ствар за Србију ако се успе у ревитализацији тог подручја.

На констатацију новинара да је један од важних инфраструктурних пројеката и вађење потопљених бродова код Прахова, Вучић је рекао да то јесте веома важно, да су планови за Прахово велики и да би у наредних месец или два требало да држава дефинише своје захтеве и потребе, како би се тај посао обавио.

"Са прављењем индустријске зоне у Прахову, довођењем великих компанија, добили бисмо додатни излаз, ја кажем на наше море, јер нас то приближава и Црном мору, повезује са свима и омогућава лакши превоз баржама и бродвима до свих европских дестинација", рекао је Вучић.

Он је указао да би то подигло не само Душановац, Михајловац, Јабуковац, Брзу паланку, већ и цео Неготин, Kладово, а то додатно помаже Бору, Доњем Милановцу, Мајданпеку.

Председник Србије у обиласку Командног торња на ХЕ Ђердап.
Извор: Танјуг

"Спремни смо да уложимо велики новац. Ми још тражимо како да добијемо обезбеђење да ће ту фирме које имају пословне планове, моћи да дођу да раде. Да не уложимо 50-100 милиона, а да немамо ништа. Тражимо гаранције и сигурност за озбиљан посао, а онда бисмо тиме запослили цео незапослени део истока Србије и то је за нас од пресудног значаја", рекао је Вучић.

После тога, каже, остаје да се доведе један велики инвеститор у Пожаревац.

Подсетио је да је у плану изградња брзе саобраћајнице до Пожаревца, и даље до Великог градишта и Голупца, а намера је да се раде и други путеви у том делу, како би се увезао цео исток Србије, до Зајечара.

"Много тога радимо и правимо, али Прахово јесте једна од кључних тачака развоја и ако то успемо, то је велика ствар за Србију", рекао је Вучић након обиласка Kомандног торња на Дунаву код Kладова.

На том месту Вучић је рекао да ће одговарати само на питања о инфраструктурним пројектима, а не и политичким противницима, јер о њима, каже, не жели да говори пред европским представницима, па ће на остала питања одговарати по обиласку реконструисаног пута, деоница ХЕ Ђердап 1 - Kладово.

Брза саобраћајница ће стићи и до Брзе Паланке

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће брза саобраћајница, која ће се градити дуж Дунавске магистрале, стићи и до Брзе Паланке између Kладова и Прахова.

"До Брзе Паланке ће доћи брза саобраћајница, која би се настављала на потезу од Голупца преко Доњег Милановца и Мајданпека, а одавде (у Kладову) би се рачвао крак ка Kладову и Неготину", рекао је Вучић за Пинк.

Председник је нагласио да никада нисмо градили толико путева и да је много тога урађено или започето у претходне три године.
Вучић је додао да држава сада има новца да гради путеве и у источној Србији и да се, на пример, ради пут од Kладова до Ђердапа и Текије.

"Такође, напали смо део од Доњег Милановца ка Поречком заливу и ка Kладову. Остаје нам после тога, Доњи Милановац - Голубац и донели смо одлуку, уз сагласност министра финансија Синише Малог и крећемо у радове. Тако да ћемо целу Дунавску магистралу да урадимо".

Вучић је напоменуо да ту нема пуно возила и да само са те стране та улагања не би била оправдана, али да су то развојни пројекти који привлаче људе да се врате у своју земљу и место одакле су отишли у иностранство.

Председник је рекао да ће се, такође, улагати даље у плаже, марине, пристане, бициклистичке стазе, културно-историјске објекте, а све како би се оживео тај део Србије.

Додао је да ће, на пример, бити урађено 10 километара бициклистичке стазе код места Винци у близини Голупца.
Напоменуо је да сада еколошки покрети и организације оспоравају инвестирање у разне пројекте не размишљајући о томе да морамо да водимо рачуна о томе шта ће бити у будућности и да треба да имамо довољно струје.

Kако је рекао, чак поједине организације оспоравају изградњу ветропаркова због птица.
Имамо најјефтинију струју у Европи, али нико не пита одакле та струја, додао је Вучић.

Остале вести