Сви споразуми са Приштином објављени су на сајту Канцеларије за КиМ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се сви потписани споразуми између Београда и Приштине налазе на сајту Канцеларије за Косово и Метохију, да су транспарентни и доступни на српском и енглеском језику, као и на ћириличном и латиничном писму.

Извор: TВ Пинк

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише захтев председника покрета Ослобођење Млађана Ђорђевића да се објаве сви споразуми који су потписани са нелегалним институцијама у Приштини.

"Све наше споразуме можете да пронађете на сајту Канцеларије за КиМ, све од А до Ш, морате само да знате да читате и да имате довољно жеље да то прочитате, не да измишљате и да се бавите теоријама завере. Можете да конвертујете у ћирилично и латинично писмо и имате сваки споразум на оба писма, као и на енглеском језику", рекао је Вучић у ироничном тону.

Истиче да Србија у односу са косовским Албанцима нема шта да крије, већ да је поносна што је у тешким условима успела да оствари мир и економски напредак.

Додаје да, када је постао председник Владе укупан БДП Србије у апсолутном износу био нешто мањи од 33 милијарде евра, а да ће ове године завршити на нивоу од 51 милијарду евра.

Истиче да је за тај напредак био потребан мир и добри споразуми.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svi sporazumi sa Pristinom objavljeni su na sajtu Kancelarije za KiM
Извор: Танјуг

"Својевремено сам рекао да ћемо се борити за остваривање и спровођење у дело Бриселског споразума, као што видите управо се то дешава, а онај ко избегава спровођење је албанска страна", истакао је Вучић.

Подсетио је да је то био и његов аргумент када је у априлу био у Косовској Митровици, када су, каже, грађани викали да је "издајник".

"Међутим, видите да сам био у праву. Зато што сам видео нешто даље и зато сам добро разумео шта се збива", рекао је Вучић.

Надам се да ће неки важни људи да разговарају са Приштином

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас наду да ће, пред наставак дијалога Београда и Приштине, неки важни људи разговарати са Приштином.

Вучић је казао да жели да верује да ће се приштинска страна појавити 25-ог јула на даљу рунду дијалога, и да ће имати конструктивнији однос према самом разговору.

“То је важно за све нас, а можда и важније за њих“, поручио је он одговарајући на питање шта може да се очекује од Приштине до наставка дијалога заказаног за 25-ог јул у Бриселу.

А упитан да ли има информације о томе да ли је шеф дипломатије Жозеп Борељ информисао председника САД Џозефа Бајдена о томе како је протекао јучерашњи сусрет у Бриселу и да ли је било неких сугестија око тога, казао да није упућен, али је пренео утисак како је Борељ био коректан у тим разговорима, као што је то био и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Ако не могу да мењам стратегију, могу тактику

Поводом спекулација да је променио протокол разговора у Бриселу и да је непланирано том догађају присуствовао министар спољних послова Никола Селаковић, председник Александар Вучић је рекао да је лично водио дијалог, јер се он одвијао на највишем нивоу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svi sporazumi sa Pristinom objavljeni su na sajtu Kancelarije za KiM
Извор: Танјуг

На опаску ТВ Н1 да је поред директора Канцеларије за КиМ јуче у Бриселу, Селаковић био формално шеф делегације, Вучић је рекао да је лично одлучио да члан делегације буде и министар спољних послова.

"Био ми је потребан због одређених података, односа са Борелом и то је био мој тактички приступ. Ја сам водио дијалог јер то је био разговор на највишем нивоу, а председник је изнад министра спољних послова", рекао је Вучић и додао:

"Немојте да се играте и правите логичке заврзламе да бисте рекли нешто за шта се залажете".

Истакао је да ће о делегацији у дијалогу са Приштином одлучивати Србија.

"Немамо намеру да признамо Косово, имамо намеру да разговарамо и чврсто ћемо бранити наше интересе", поручио је председник.

Говорећи о свом искуству у Бриселском дијалогу, Вучић је истакао да нико не зна боље од њега ситуацију и у Бриселу и у свим споразумима са Приштином и да, како је рекао, ако не може да мења стратегију, може да мења тактику.

"Тактику мењам у складу са интересима Србија и нашег народа на Косову и Метохији", поручио је Вучић.

Протерали 250.000 Срба са Ким, а оптужују нас за геноцид

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нас Приштина оптужује за геноцид иако су Албанци са КиМ протерали 250.000 Срба и етнички скоро очистили српска места.

Вучић је, одговарајући на питање новинара какав је на то одговор Приштине и Брисела, рекао да албанска страна на то одговара да смо ми фашисти и хитлеровци су учинили геноцид.

"А, то што ће да поднесу тужбу за геноцид. Па, то није тужба која има везе са Србијом, већ је то њихова унутрашња одлука како би се наводно дошло до правде и свега другог", навео је Вучић.

Добре вести се не објављују већ негативне и критике власти

Председник Србије Александар Вучић оценио је да смо постали робови кликова и да се добре вести не објављују, већ негативне и лажи имају више кликова, те је и критиковао што нико није реаговао на увреде на рачун премијерке Ане Брнабић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svi sporazumi sa Pristinom objavljeni su na sajtu Kancelarije za KiM
Извор: Танјуг

Вучић је, на питање Танјуга како је вест остала незапажена у Србији да је амерички магазин Форбс објавио чланак у којем је похвалио развој Србије и у којем се наводи да је Србија у последње 4 године остварила импресивни напредак, рекао да добре вести прођу незапажене код нас, јер ниједна добра вест није вест.

“Нећете рећи колико је БДП Србије порастао, да је Србија трећа у Европи. Ако има лоша вест она је вест, ако је добра она није вест. Као што можете да видите да у односу према људима са власти постоје двоструки аршини“, објаснио је он.

С тим у вези је подсетио да је пре две недеље ухапшен Александар Јовичић, председник општине Палилула, као и да је пре њега ухапшен човек који је много дуже био председник Палилуле, Данило Башић из ДОС-овског режима.

“Нико се не би сетио имена тог човека који је прихватио кривицу, иде на нагодбу, зато што то није вест. А на Јовичићу су се иживљавали на најгори могући начин пишући бесмислене глупости са ким је био у вези пре 15 година. То сви раде, и они медији које неки називају режимским, не у намери да се нанесе штета странци коју водим, већ због кликова. Сви смо постали робови кликова. Шта год измислио неко, шта се слаже има кликове“, објаснио је он.

Вучић је додао да тај који има кликове после помисли да има неку врсту моћи и да може да управља државом.

“Јесте ли приметили да нигде није вест да је један истакнути функционер једне политичке странке ДОС-овског режима, који је мењао странке као и Мариника Тепић, адвокат Гајић Ани Брнабић рекао “ало глупачо покварена, олошу“. Јесте ли реаговали? Да ли би сте реаговали да је то рекао неко од нас?“, упитао је он.

Вучић је казао да та увреда није примећена јер је постало уобичајено да се неком из власти каже олошу, или га треба убити.

То је, констатује, постала нова нормалност.

“А ако кажете некоме са ТВ Н1 да му није добра фризура то је притисак на новинарство, када кажете њиховим политичарима да су крали, иако је то тачно, то је онда страшна кампања и језиви терор над онима који мисле другачије“, додао је он. 

Вучић је рекао да сви у земљи ћуте на добру вест и када Форбс направи текст и покаже којом брзином Србија иде напред, као што сви ћуте и не реагују на вређање Ане Брнабић.

Уколико има злоупотреба, одговорни ће одговарати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће проверити све информације у вези гасовода у Белој Цркви, као и давања новца спортском клубу у тој општини и уколико се установи да је било злоупотреба, онај ко је одговаран, одговараће за то.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара који је указао на то да су грађани Србије одвојили 987 милиона динара за гасификацију у Белој Цркви, а да данас тамо не постоји ниједан гасни прикључак, док је Промонт фирма која је довела гас у Белу Цркву направила хотел на Фрушкој гори, као и да је шест милиона динара за пар година дато за спортски колектив који нема ниједног члана у тој општини.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svi sporazumi sa Pristinom objavljeni su na sajtu Kancelarije za KiM
Извор: Танјуг

"Примарни гасовод је урађен, а пластика није урађена, то не би требало да је велики новац", казао је Вучић и додао да ће у току сутрашњег дана његов комплетан одговор бити на сајту председника.

"Ако се утврди да су постојале икакве злоупотребе, онај ко је то учинио, одговараће", истакао је председник.

Када је реч о спортском клубу, Вучић каже да општине и градови помажу различите спортске клубове, као и да шест милиона динара за неколико година није велики новац.

"Али, не сме да буде злоупотреба уколико је клуб непостојећи и то ћемо проверити", навео је председник.

Мој брат хтео да помогне странци, то је све

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је поносан на своју породицу, као и на свог брата који је ишао у Месни одбор у Новом Саду како би помогао странци чији је члан.

"Нисте га видели како пуши томпус са министрима, већ како са обичним људима гледа како може да помогне странци у којој је члан Главног одбора, то је све", рекао је Вучић одговарајући на питање поводом нових напада на његову породицу и претњи упућених његовом брату.

Иронично примећује да је велики криминал што је његов брат био трећи у реду на слици Месног одбора СНС.

Поводом твитера Зорана Чичка каже да не зна детаље, осим да је позвао људе у Месним заједницама да узму снајпере. Истиче да правна држава треба да ради свој посао.

"Надлежни ће да раде свој посао, а тужиоци ће да одлучују да ли има поступка или нема", рекао је Вучић.

"Експлицитно или имплицитно знало се на шта се мисли", напомиње и додаје да је лицемерје оних што после претњи кажу да нису тако мислили.

Нећемо дозволити протеривање Срба оружјем са КиМ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србији ни случајно не треба још један сукоб са НАТО, али и да Србија не може да дозволи да неко оружје искористи како би протерао српски живаљ са Косова и Метохије.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли Србија као држава има начина да сачува и заштити Србе на Косову и Метохији уколико дође до ескалације насиља над српским живљем.

"Наше је да дипломатски реагујемо, да решавамо ствари мирним путем, у нади да никоме никада неће пасти на памет да покуша оружје да искористи како би протерао српски живаљ са његових вековних огњишта", казао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Pristinska strana dosla s namerom da dijaloga nema
Извор: Танјуг

Према његовим речима, са обзиром да су руске трупе напустиле Косово и Метохију, сада једино можемо да разговарамо са НАТО.

"Зато сам ишао да разговарам са Јенсом Столтенбергом, разговарао сам и молио их за поштовање свега онога што смо договорили у Бриселу у вези одласка оружаних формација на север Косова. Молио сам да се не прави права војска јер немају та права према Резолуцији 1244. Наравно да их то не интересује", казао је председник.

Како каже, у међувремену Србија прави снажнију војску него што је икада била.

"Али, ако ме питате да ли нам треба сукоб са НАТО-ом, ни случајно, једном смо имали сукоб и ја не желим да се такве ствари дешавају", каже Вучић.

Додаје да је истовремено спреман да каже и Албанцима и Међународној заједници да Србија неће дозволити угрожавање живота и имовине нашег народа.

"Ту нема велике филозофије и ја мислим да у тој врсти равнотеже лежи наша снага јер ми да гледамо слике које приказују Србе на тракторима од негде да нам долазе, не можемо", каже.

Истиче да је срце сваког од нас обележено тракторским колонама из Крајине, и да данас када долази 4-и и 5-и август и када погледамо снимке жена, деце и стараца на тракторима који долазе у Србију, нема никога да му срце не закуца јаче.

"Замислите да Србија то још једном преживи. То више не би био ожиљак у нашим срцима и души, то би био крај постојања наше нације и ми то себи не можемо да дозволимо", истиче Вучић.

Наглашава да је из тог разлога безброј пута казао и представницима Међународне заједнице и Албанаца да не би требало ико да се игра са угрожавањем мира и стабилности.

"А о свим другим решењима овде не могу да говорим, и ви то одлично разумете зашто", казао је Вучић.

Ова власт неће признати Косово ни пре ни после избора

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ова власт неће признати независност Косова ни пре нити после било којих избора, као што је то радила претходна власт, пошто депеше Викиликса потврђују да је претходни режим тражио од западних земаља да не потежу питање признања Косова пре избора.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svi sporazumi sa Pristinom objavljeni su na sajtu Kancelarije za KiM
Извор: Танјуг

Вучић, је на питање новинара да ли су после 2000-е године изгубљене шансе по питању КиМ-а, рекао да тада нисмо имали ниједну шансу пошто та тема никог суштински није ни интересовала у то време.

"Већ је било, само немојте ту тему да потежете пред изборе, већ ћемо да признамо Косово када се избори заврше", што можете да видите кроз депеше Викиликса и онога што је говорио Борко Стефановић", навео је председник.

Како је рекао, они су молили све западне представнике само да им не траже да не иду на признавање независности Косова пре избора већ после избора.

"И они су тако и урадили (западне земље), чекали су да прођу избори и онда су признали независност Косова. Постоје докази да су им то тражили. Шта ви очекујете да вам се деси, кад тражите да останете на власти и кажете њима - нас је баш брига за Косово", рекао је Вучић.

Поновио је да ова власт неће признати Косово ни пре ни после било којих избора, да то унапред каже иако слуша већ девет година о некаквој издаји Косово.

То говори о већој озбиљности и већој снази српске државе, додао је Вучић.

Казао је да су по питању КиМ највише пропуштене шансе после Другог светског рата, до 1971-е када смо имали до 22 одсто Срба на КиМ, пошто су после ти проценти почели нагло да падају.

На питање да ли српској економији прети већа опасност од пандемије или од нерешеног Косовског питања, Вучић је рекао и од једног и од другог.

Додао је да се најежи када види да градоначелници и њихови помоћници оцењују одлуке Кризног штаба и запитао да ли су то они постали доктори па боље знају од чланова Кризног штаба.

Случај Шарића вратила судија, легенда 5-ог октобра

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да клан Дарка Шарића није настао сада, већ у време бивше власти, као и да је другостепену пресуду на поновно одлучивање вратила судија Радмила Драгичевић Дичић, како је казао, легенда петог октобра.

Одбацио је тврдње Маринике Тепић да је процес против Дарка Шарића изрежиран, и да ће бити ослобођен после седам година и указао да је Шарић већ више од седам година у притвору.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svi sporazumi sa Pristinom objavljeni su na sajtu Kancelarije za KiM
Извор: Танјуг

Напомиње и да је клан Шарића настао у време, Тадића, Ђиласа, Јеремића и Тепић.

"Он је био слободан као птица, а имовину у Војводини прао заједно са руководством Демократске странке", навео је Вучић.

Вучић је одбацио и тврдње да то има везе са тим што је наводно његова пријатељица Јасмина Васовић, председница Високог касационог суда.

Каже да је познаје, али да му није пријатељица, да се наслушао лажи и прича, да такве ствари неће да демантује и да га је срамота и да слуша такве гадости.

Он је навео да је одлуку о враћању на другостепени поступак донела судија Радмила Драгичевић Дичић, за коју је рекао да је легенда петог октобра, која је била члан судског већа које је судило оптуженима за убиство Зорана Ђинђића, као и председница Апелационог суда од 2010-е године.

"Против ње немам ништа. Претпостављам да је донела одлуку у складу са законом и правом. И шта ћемо сада. Видите докле иду лажи људи који немају своју политику. Шта ако буде одлежао 10 или 12 година, да ли ће неко да каже извините", рекао је Вучић и додао да није он живео са нарко дилерима и тражио им услуге.

Он је истовремено честитао тужилаштву око случаја Ресавица, наводећи да се већ треће руководство те компаније хапси, јер се бавило пљачком, док се Ресавица на силу одржава, иако је требало да буде затворена.

"Свако руководство се бавило пљачком. Ухапсићемо и четврто ако то буду радили", рекао је Вучић напомињући да је невероватно да се то чини у предузећу које има толико проблема.

Покажите коруптивне активности у Рио Тинту ако их има

Председник Александар Вучић негирао је данас да је критиковао преминулу чланицу Савета за борбу против корупције Јелисавету Василић, која је изјавила да је нешто што држава ради са Рио Тинтом део велике коруптивне активности, и каже да је само одговорио на жестоке нападе.

Он је на питање ТВ Н1 о наводним критикама упућеним Василићевој, рекао:

"Ако говорите о коруптивним активностима, дајте ми доказе. Нисам нападао него сам одговарао на жестоке нападе".

Никаквих ту, додао је, коруптивних активностима нема.

"Осим код власника ваше телевизије и његовог помоћника Ђиласа. Начин на који чак и то покушавате да злоупотребите више говори о вама него о мени, ја говорим што мислим, чиста ми је свест, нисам богатији, ништа нисам украо", рекао је председник у одговору на питање ТВ Н1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svi sporazumi sa Pristinom objavljeni su na sajtu Kancelarije za KiM
Извор: Танјуг

Позвао је да му се покаже било која и било где, ако постоји, коруптивна активност код Рио Тинта.

Напротив, истакао је да је веома поносан на све што је и данас овде могао да покаже и то, како је рекао, у тренутку када смо притиснут од света по питању Косова.

Градња брзе саобраћајнице до Голупца од 1-ог новембра

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће брза саобраћајница од скретања са ауто-пута за Пожаревац до Великог Градишта и Голупца почети да се гради од 1-ог новембра, а ауто-пут Београд - Зрењанин од 21-ог децембра.

Вучић је казао да ће се када буде готова брза саобраћајница од Београда до Голупца стизати за свега сат и 10 или 15 минута.

Говорећи о великим инфраструктурним пројектима који су тренутно у току, Вучић је рекао да се на Моравском Коридору ради на чак 53 тачке, на деоници од Појата до Крушевца и да су отворени радови на делу од Адрана до Мрчајеваца.

Када је реч о градњи ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница, каже да на изградњи новог моста преко Саве код Шапца тренутно ради више од 300 радника и да ће тај мост бити завршен крајем 2022-е године, што је шест месеци пре уговореног рока.

"Отворени су радови и на траси код села Хртковци у дужини од 5,5 км и очекујемо 1-ог септембра почетак радова на траси од Шапца до Лознице. Када је реч о регионалном путу Нови Пазар - Тутин од 22 км, радови ће бити завршени у марту 2022-е године, што је пре рока", казао је Вучић.

Такође, додао је да сада крећу и радови на обилазници око Ужица и Горњег Милановца.

Каже да су у току интензивни преговори са ЕУ на пројектној документацији за пругу Ђунис - Сталаћ од 17,6 километара, као и да је задовољан како се одвијају. Такође, додао је да ће ускоро кренути и радови на изградњи ауто-пута од Ниша до Плочника преко Мерошине у сарадњи са европским партнерима.

Остале вести