Да лаж не победи истину, а џелати не постану жртве

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да никада мање земаља није обележавало Дан победе над фашизмом и да је због тога, на свима нама да не кријемо истину, већ да о свему отворено говоримо, како се не би десило да лаж победи истину.

Извор: Танјуг

Вучић је своје обраћање на свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом, почео стиховима “Крваве бајке” Десанке Максимовић, истичући да управо ти стихови, као и поема “Стојанка мајка Кнежопољка” Скендера Куленовића на најбољи начин описују трагедију српског народа и све што се догодило у Другом светском рату.

“Тешко је говорити данас, јер иако сви данас у савременом свету желе да кажу како поштују жртве ужаса рата, велики део на сваки начин и по сваку цену, покушава да промени ток историје, да жртву прогласи за џелата, а џелата за жртву”, поручио је председник Србије.

Иако се, каже, на академији чуло да све више земаља обележава и слави Дан победе, Вучић је истакао да са тим не може да се сагласи, јер је управо супротно.

“Суштински, никада мање земаља није обележавало Дан победе над фашизмом и наше је да не кријемо истину, већ да отворено о томе говоримо и не дозволимо да лаж победи ту истину”, рекао је Вучић.

Он је истакао и да није случајно што се данас ниподаштава улога Црвене армије и баца под ноге чињеница да је за слободу Европе животе дало 22 милиона Совјета, највише Руса.

“Онда није чудо ни што у нашем региону присуствујемо дневном прекрајању чињеница и покушају потпуног фалсификовања историје”, рекао је Вучић.

Вучић је казао да ће данас говорити са поносом о антифашистичкој борби, али и улози народа који је на овим просторима неупоредиво са другим народима допринео величанственој победи над хитлеровским, мусолинијевским и павелићевским злом, а то је наш српски народ.

Подсетио је да је афирмисани хрватски писац Миљенко Јерговић казао да су усташе биле мануфактуре смрти, а не индустрија као њихови нацистички другови.

"Као додатак само релативно тачној констатацији једни и други су свој терор спроводили пре свега над српским народном. Траг њиховог нечовештва остаје као жива рана у колективном сећању српског народа", истакао је Вучић.

Рекао је да је немогуће је побројати сва места страдања, додајући и да сматра неукусним помињати број невиних жртава.

"Постоји мудра јеврејска пословица - када си спасао један живот, као да си спасао читаво човечанство. Шта је по тој аналогији човек који убије човека, да ли је он онда убица целокупног човечанства, шта је убица чија кама усмрти дете, нерођено, убиством његове мајке, шта је политички систем који у смрт отера милионе људи, који их преобраћа у другу веру и протерује са огњишта", упитао је он.

Тај систем који оличен окупаторским силама које су тлачиле српски народ, истакао је, нису ништа друго до исконско зло, а читав један народ српски, страдални народ био је невина жртва исконског зла,

Вучић је казао да за Србе Дан победе не означава крај рата и долазак слободе, већ и крај страдања незабележеног у повести нашег вековног страдања.

Како је рекао, Срби поносни правдољубиви, поносни и пркосни морали су да плате прескупу цену свог слободарског државотворног импулса.

"Ко мисли да су Срби срљали у рат против Хитлера несвесни последица, тај не зна Србе. У живом сећању Срба је био Велики рат, али и казнене експедиције које су по Срему убијале жене и деце. Знали су наши Срби то", рекао је он и поручио да ће сваком будућем Хитлеру наша престоница прва рећи - не.

Србија и српски народ ма где живео јасно је рекао - не фашизму у Другом светском рату и да се не лажемо - ниједан други народ на простору бивше Југославије то није тако јасно и гласно рекао, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић Дан Победе 0010
Извор: printscreen

Он је подсетио да су се Срби дигли на оружје, свуда на простору бивше Југославије и да је српски народ у борби против окупатора изнео на властитим плећима терет страдања и тријумф победе.

"Наш народ се сврстао у редове савезничке коалиције против сила Осовине и њихових локалних мизерних, крволочних балканских сатрапа, који су били крволочнији, бизарнији и мизернији о Хитлерове војске. Ревизија о којој говоре, води се силом и покушајима да се само једна политика воље наметне, што води ка успостављању нове истине, због које ће све што она прогласи за лаж бити уништено", навео је Вучић.

Поручио је да је отворено се супротставити тој ревизији готово света обавеза свих који су се жртвовали током Другог светског рата у име победе над злом.

Не смемо да заборавимо, јер тиме ћемо да заборавимо и на настрадале крагујевачке ђаке, нагласио је председник Србије.

Каже да је српски народ учинио да антифашистичка борба буде општенародни покрет, до коначног ослобођења.

Када би рекли да то није тако, било би исто што и рећи да смо безвредни и сувишни, додао је он.

"Србија неће да на то да пристане, немамо право на то, јер заборавити фашизам резултирало би само једним - да у још гротескнијем облику фашизам поново настане", нагласио је председник Србије.

Поручио је да Срби неће поново пристати на обезвређивање и посебно не на такву врсту понижења овде у региону. Посебно не од оних који су док је Београд био бомбардован и рушен, гажен, цвећем дочекивали Хитлерову војску и који су проводили најтеже уништење једног народа на овим просторима икада, као што је то чињено над српским народом.

"Није чудо што покушавају на бестијалан начин то да забашуре и сакрију. Покушаји да од жртве српског народа праве џелате и кривце за сопствена злодела, само јер су се Срби супротстављали усташама. Зато ће нам Глину помињати увек, да се не бисмо сетили, да не бисмо смели да говоримо о покољу у глинској цркви, али Срби неће да ћуте и неће да им се додворавају онако како су чиниле раније генерације српских политичара", навео је Вучић.

Можете да вређајте српски народ, али као председник вам нећу дати да вређате јасеновачке, глинске и друге жртве, поручио је он.

"Када кажете да сам безобразан, мој одговор је да ћу бити још дрскији и безобразнији", истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић каже да се пробудио слободарски дух у Срба, дух убијаног али никада побеђеног народа, којег нико неће моћи да сатре.

"Србија мало брже напредује од вас, али желимо да и ви ухватите тај ритам и имаћете онда мање брига како да нешто против Срба учините", поручио је он..

Председник каже да су Срби били део коалиције која је победила фашизам и да се и данас тако понашамо и не заборављамо да помажемо свима којима је то потребно, због чега је Србија и делила вакцине и наставиће тако да ради.

"Регион и свет у коме владају солидарност и сарадња и разумевање је завет наших предака, који морамо да испунимо. Да сви имамо исте шансе и права, а не да ли смо припадници једне или друге политике", истакао је Вучић и поручио да Србија неће одустати од принципа на којима је побеђен фашизам, јер би одустајање од тога значило и одустајање од будућности.

Вучић Дан Победе 0020
Извор: printscreen

Вучић се поклонио свим жртвама Другог светског рата, као и преживелим јунацима уз захвалност за све што су урадили за Србију и српски народ.

За нас је 9. мај Дан победе, дан симбол и дан наде и тријумфа, као и дан победе добра над злом, али и победе живота над смрћу и победе жртве над џелатом, поручио је Вучић.

Остале вести