Да се Јесеновац не заборави и да се никад не понови

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Доњој Градини да су сећање и прича о злочину једини начин да се тај злочин не понови, и додао да је управо данас ту да покаже поштовање за жртве, али и да се страдање Срба више не понови.

Извор: РТВ Пинк

"Тешко је не остати нем над овим костима набијеним у плитку земљу, не осетити немоћ над злочином над целим једним народом и вером. Злочином истребљења, системским и коначним, смишљеним због теорије тла и крви и убеђења да неко има право на живот, а неко не”, рекао је Вучић.

Подсетио је на речи Симона Визентала, који је, каже, историју човечанства доживљавао као историју злочина и, убеђен да се историја понавља, а са њом и злочин, упозоравао да су сећање и прича о злочину једини начин да се спречи да се злочин понови.

“И зато смо овде данас, да укажемо поштовање страдалима али и да се не понови, никада више”, рекао је Вучић

Da se Jesenovac ne zaboravi i da se nikad ne ponovi
Извор: Taнјуг


Да нико, каже, више никада не изговори као фра Дионизије Јуричев, шеф верског одсека усташке владе, пре 80 година, који је рекао да у НДХ не може нико више да живи осим Хрвата, и да је дао да се “очисти од пилета до старца”, јер није грех убити ни дете од седам година, а да он сам некад "тамани све до колевке".

"Све до колевке била је политика државе која је настала и трајала на једној идеји - да Срба више не буде. Тако масован злочин здушно убијање, одушевљење којим је погром спроведен, данас је тешко схватити. Делује као страшна прича пред спавање, као нешто немогуће, а догодило се, овде, у Јасеновцу, Јадовну, Пагу, Пребиловцу…”, рекао је Вучић.

Подсетио је да тада, убити Србина званично није био грех, већ прека потреба.

Додао је да сви они који су протерани, побијени или покрштени, нису смели да буду припадници Српске православне вере, већ “грчкоисточне”.

"Таква дехуманизација није нигде забележена, па ни у Немачкој, где су убијани Јевреји, а овде Јевреји, Роми, а највише Срби. Срби ни мртви нису могли да буду Срби”, истакао је председник Вучић.


Председник је навео и да не постоји израз који би здравој свести могао да приближи размере, боје, бол тог злочина, јер су данашњи речници политички, бирократски, а одреднице се користе не због истине и сажаљења, већ због интереса дневних политика.

“Хуманост је постала изговор за нови злочин, чињенице су променљиве и прилагођавају се. И зато, када овде крочим, једино могу да занемим. Радије бих ћутао да та ћутња не крије у себи опасан заборав”, рекао је Вучић и наставио:

"Да нису сви ћутали плашећи се да се спомену злочин и његове размере, да та ћутња није била закон који је забрањивао именовања криваца и жртава и да се ћутање није завршило 90-их, још једним физичким одстрањивањем Срба из нове Хрватске у којој је стари сан остао исти - да ће им бити боље без Срба”.

Председник Вучић је поручио да не смемо да пристанемо на ћутање које би проузроковало нове логоре и нове кости.

"И зато са овог места још једном поручујем - нови Јасеновци и нове Олује неће се догодити нашем народу и то им данас поручује мала, невелика, али поноснија, снажнија и достојанственија Србија него што је била у претходних 30 година", навео је Вучић.

Истиче да не смемо да изгубимо сећање, које је једна препрека новим злочинима, да се више никада не понове.

"Оно је ту да опомене, не неког другог него нас саме, шта и како да запамтимо и опростимо и живимо без страха и враћајући се стално на догађаје који су нас обележили", казао је Вучић.

Такође, нагласио је да су Срби нација која је највише страдала на овим просторима, али да нам то нико неће признати, ни у Европи, региону, нити у свету.

"Џаба бројеви и чињенице", додао је Вучић.

Da se Jesenovac ne zaboravi i da se nikad ne ponovi
Извор: Taнјуг


Председник Србије је рекао да ми морамо, са наше стране, да осудимо злочине чињене у наше име и да се по томе разликујемо од лицемера, као и да је у томе наша снага.

Вучић је поручио да очекујемо исто тако од других да осуде злочине, затим да ми не смемо више никада да поновимо злочине над било ким, али и да морамо да спречимо друге да остваре такве злочине.

Kаже да је у српској крви поново рођена српска нација, да буде још јача и способнија да закорачи у будућност.

Подсећа да нема породице у козарском крају и западно од Дрине која није страдала од усташког ножа и додаје да је и поред тога српски народ преживео на том простору.

Вучић је рекао да је у Kозарској Дубици први младић стасао за војску тек 1952. године, пошто је све што је било старије од 15 година било побијено.

"Ето какав је злочин почињен над нашим народом. Наш народ је, ипак, преживео и због вас који сте овде оставили кости. Никада вас нећемо заборавити нити дозволити да се то понови. Живеће српски народ упркос свему", поручио је Вучић.

Mир је најважнији за српски народ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у меморијалном комплексу Доња Градина, да је Србима важан мир, да морамо бити део међународне заједнице, упркос лицемерју међународне заједнице, али да чувајући сећање на злочин спречавамо да се овакав злочин, као што се догодио на овом простору у НДХ, не понови.

"Нови Јасеновци и Олује неће се више догодити нашем народу", поручио је Вучић.

"Имамо обавезу да говоримо, јер се овакав злочин може сутра догодити било ком другом. Морамо да га спречимо на време управо указујући на оно што се догодило нама, али не штедећи себе, говорећи када смо ми грешили и правили злочине“, нагласио је Вучић у обраћању.

Он је истакао да свет у којем било која нација може бити истребљена, свет клања и логора за децу не сме више никада да буде могућ.

"Данас ми овде спречавамо тај свет. Спречавамо сваку помисао да је могуће изградити државу на злочину, крви и туђој несрећи. Подсећајући на страхоту која нас је снашла подсећамо себе на злочин који је почињен у наше име, спремни да га никада не заборавимо. Свесни смо да је разум све што нам је остало у овој несрећи. Разум који ће бити у стању да пронађе друге начине за живот, који ће да упозори на размере зла, али и лакоћу у којој може да настане овакав злочин“, указао је председник Србије.

Рекао је да је важан разум и свест да на овим просторима морамо да живимо заједно и да смрт није решење.

"Србија данас почива на овом разуму. Захваљујући њему зна да своју величину мора да пронађе у својим, а не туђим двориштима, да су раст, напредак, путеви, инвестиције, слободна трговина једини одговор који доноси живот. Сваки други одговор је пут понављања историје“, поручио је он.

Da se Jesenovac ne zaboravi i da se nikad ne ponovi
Извор: Танјуг


Вучић је нагласио три приоритета за будућност целокупног српског народа.

"Мир, мир, мир је најважнији за српски народ. Под два, и Србија и Српска, српски народ у целини мора бити део међународне заједнице и никада не смемо дозволити да будемо изоловани. Под три, нема никакве сумње да је међународно јавно право одавно сахрањено, да правде у међународним односима нема, да лицемерје и двоструки стандарди владају. Све што важи за друге за Србе не важи, све што не важи за нас важиће за друге“, нагласио је он.

Скренуо је пажњу да када, како каже, лицемери говоре да су против промене граница, не треба заборавити да су их мењали 1992. године, да су то чинили 2008. године, а данас им одговора да кажу да су против промене граница.

"Ми у границе не дирамо, ни у оне од 2008. године. Само немојте да говорите о моралу и правди. И без обзира на лицемерје и лаж које нам сервирају лажови морамо да се вратимо на прве две тачке - мир, као и да никада више себе не смемо, па макар и у најгорем лицемерном свету, да се постраднимо. То је залог да не бисмо имали нове хумке“, истакао је он.

Вучић је поручио да се нови Јасеновци и Олује неће више догодити нашем народу.


Остале вести