Вакцинација битна да Србију померамо брже од других

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на грађане да се вакцинишу, уз констатацију да уколико бисмо успели готово сви да се вакцинишемо онда бисмо могли да радимо, да живимо нормалан живот, померамо Србију неупоредиво брже од других.

Извор: РТВ Пинк

"Ми се налазимо у такмичењу са свима", указао је он.

Вучић је, након обиласка мобилног пункта за вакцинацију у селу Звечка код Обреновца, рекао да пре свих морамо да изађемо из короне, да се посветимо раду, послу и животу да бисмо урадили све оно што нисмо стигли до сада да урадимо.

Он је нагласио да мобилни пунктови треба да помогну људима да се лакше и брже вакцинишу.

"Људи се често питају зашто је то све важно за нас, зашто претерујемо и инсистирамо да се вакцинишемо. Инсистирамо због здравља сваког нашег човека, наших живота", подвукао је Вучић.

Рекао је да је у Звечки разговарао са Веселинком Тадић из Вукићевице која је рекла да јој је важно да буде заштићена, лично, али и како би заштитила своју породицу.

Указао је и значај градње школе у Звечки, која ће се отворити 1. септембра, као и на то да се завршава канализациона мрежа, те додао да је остало да се асфалтирају локални путеви и истакао да смо то све могли да сањамо и радимо само када је наша економија ојачала, када је ојачала држава.

Истакао је да Србија треба пре свих да изађе из короне.

Нагласио је да је ауто-пут ставио Обреновац на европску мапу и да је тиме поскупео и квадрат простора у центру.

"Суштина је да се виде резултати, шта све можемо да направимо заједнички, али је услов да се вакцинишемо", истакао је он и скренуо пажњу поново да је реч о озбиљном вирусу и да не треба веровати разним теоријама завере.

"Ја сам примио две дозе кинеске вакцине, нисам ни осетио и данас знам са 95 одсто сигурности да ћу да преживим ако се разболим. То ми даје могућност да се осећам слободније, да могу да планирам", казао је он.

Вучић је рекао да грађани виде да постоје проблеми у образовању, стварању радних навика код деце због короне и поручио "морамо да их учимо да раде, не да лењствују".

Изградња ауто-пута и школа не представља крај, нагласио је, већ нови почетак за нове снове и ствари које морају да се остваре у целој Србији.

"Молим да ред за вакцину буде још већи не само овде, већ у читавој Србији", поручио је Вучић окупљеним грађанима.

Вакцинишите се, заштитићете и себе и друге

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас грађанима у Звечкој да треба да се вакцинишу, јер тако штите и себе и друге.

Вучић је у аутобусу за вакцинацију разговарао са баком Веселинком Тадић из села Вукићевица код Обреновца и запитао је коју вакцину прима.

Она је рекла да ће примити кинеску, а Вучић је рекао да не брине, пошто је ништа неће болети, као и да то говори из свог личног искуства.

"И ја сам примио кинеску и није ме ништа болело, нећете ни да осетите. Заштитићете себе и биће сигурнији сви око вас, а чланови ваше породице ће се мање плашити да вас не заразе. Зато је важно да се вакцинишете", поручио је Вучић.

"Хвала Веселинка, помогли сте и себи на нама", додао је Вучић након чега је она примила вакцину пред представницима медија.

Народ ће проценити ко је радио у његовом интересу

Председник Александар Вучић није данас желео да коментарише то што је његова најава о разговорима о уједињену СНС и СПАС-а Александра Шапића изазвала реакције пре свега једног дела опозиције у јавности, додајући да је њему најважније шта ће рећи грађани на изборима.

Извор: РТВ Пинк

"Не желим о таквим стварима да говорим. Видим да се сви већ радују како су победили на изборима и ја им честитам на томе, а коначно ћу да честитам када се преброје гласови", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у селу Звечка код Обреновца.

Он је истакао да су за њега најважнији гласови грађани на изборима, а светиња је воља народа, а не оно што пишу поједини политичари и њихови медији. "А, народ ће проценити ко је радио у његовом интересу", рекао је Вучић.

Националне фреквенције неће, као пре, делити тајкуни

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да у Србији неће, као што је то пре био случај, националне фреквенције медијима делити тајкуни и политичари.

На питање новинара како коментарише то што део бившег режима окупљен око Драгана Ђиласа у разговору са европарламентарцима захтевао да се националне фреквенције поделе оним медијима које контролише Ђиласов пословни партнер, као и тврдње Зорана Лутовца да је он, Вучић, додељивао националне фреквенције својим тајкунима, председник је одговорио да су националне фреквенције биле додељене управо када су на власти били Ђилас, Тадић, Лутовац, Јеремић...

"Тада сте имали РТС као тобожњи јавни сервис, Пинк, Хепи, Прву и Б92 са националним фреквенцијама, а то је било и 2010. и 2009. и 2008. године, па ко им је онда дао фреквенцију? Они су им дали. Жале се сада на сопствене одлуке, сметају им њихове одлуке, то што су сами урадили", казао је Вучић.

Захвалио је, како је рекао, што су признали да су "тајкуни подржавали тајкуне", јер он то никада, каже, не би рекао.

"Тада су им и Пецони и Жељко Митровић били дивни, а сада им нису толико дивни. Правили су марифетлуке како ће са Грком да се договоре да они контролишу секунде... Kо ће да добије фреквенције, то није на тајкунима и политичарима, већ на струци да донесе одлуку", навео је Вучић.

То је пример, каже он, да поједини не доживљавају политику као частан посао којим треба нешто да ураде добро за грађане, већ као прилику за свој лоповски бизнис и извлачење десетина милиона евра "путем секунди".

На питање да прокоментарише то што Ђилас негира да има рачуне у Сосијете Женерал банци у Цириху, Вучић је казао да се Ђиласовим рачунима сада баве надлежни органи и да ће истрага утврдити чији су то рачуни.

"Раде на томе надлежни органи. Сваком је јасно да нико није могао да измисли онакве ствари. У сваком случају, много је важније то што је Ђилас и сам признао да су његове фирме зарадиле 620 милиона евра, пошто је са тим новцем могло да се направи око 310 школа по Србији, с обзиром да нова школа са фискултурном салом кошта око два милиона евра", навео је председник.

Вучић је додао да му није криво што је Ђилас пребогат, већ зато што тај новац није потрошио на народ.

Примили смо поруку, Хрватска хоће да унизи Србију

Србија жели да има добре и коректне односе са свима у окружењу, а поступци и изјаве из Хрватске нису израз поштовања према Републици Србији, поручио је данас председник Александар Вучић поводом најава Хрватске да ће направити војни камп на Kосову.

"Зашто је некоме потребно да се хвали и да учествују на такав начин? Могли су да одбију Kфор, али су са намером донели такву одлуку да би додатно унизили Србију. Примили смо поруку и разумели", истакао је Вучић данас у Обреновцу поводом најаве хрватског министра спољних послова Гордана Грлића Радмана да ће његова земља на KиМ формирати војни камп.

Србима на Kосову и Метохији који су због овога забринути, поручио је да се не брину и да ће за неколико дана ићи у Брисел где ће разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, јер, како истиче, желимо да избегнемо сукобе и сачувамо мир.

"Сви они који мисле да ће бити нових Олуја, нових погрома и протеривања живља, моја порука и гаранција је да се то неће десити", истакао је Вучић, додајући да су сви они јаки, али да то што су планирали неће да се догоди.

Он је указао и да Хрватска, иако је признала независност Kосова, не може да се прави да не зна шта Србија мисли о KиМ, да се прави да не зна да је то наша територија и да на њој живи велики број Срба који имају сећање на страдања у прошлости.

Вучић је додао и да не може нико да вас унизи, већ можете само сами ако се недолично понашате.

Вучић је навео и да ће порука сутра бити послата и из Градине где ће се обележавати пробој и страдање српских жртава у Јасеновцу, као и победа над нацизмом у Другом светском рату.

Имамо новца за помоћ, немамо проблем са јавним дугом

Председник Александар Вучић је одбацио критике на рачун новчане помоћи државе грађанима и истакао да у буџету има новца за исплату, јер су предвиђене уштеде, додајући да спасавање живота грађана нема цену.

Додао је и да су га више забринуле изјаве о тобожњим задужењима Србије на Далеком истоку, односно у договорима са Kином, те истакао да Србија нема проблем са јавним дугом.

Он је тако одговорио на питање како види критике проф. Дејана Шошкића да је селективна помоћ грађанима упитан потез у време пандемије, Вучић је рекао да не жели да га дисквалификује, али да то говори човек који је НБС преузео када је један евро вредео 75 динара, а по његовом одласку 118 динара.

"Толико о његовом успеху, стручности и самокритици. Чини ми се да када сад тако лошим резултатима владате, а после некоме држите придике, ономе ко тај курс држи без промене девет година, онда то више говори о њему", рекао је Вучић.

Kако је рекао, по питању помоћи грађанима, шта год да уради, неће ваљати, јер ако се не издвоји новац, неко би то критиковао, јер људи тешко живе, чега је каже и сам свестан, али има и помака.

"Одлуку смо донели да мотивишемо људе, да покажемо да нам је стало да се вакцинишу. Неко је јуче рекао да није нормално да обезбедимо вакцине, а да онда морамо да им платимо што им спасавамо животе... Интерес државе је да спасавамо животе. Некад неког не можете да уверите да му тиме спасавате живот и на који год начин да морамо да убедимо људе, то радимо, то није питање цене", рекао је Вучић.

Он је истакао да има довољно новца у буџету за исплату новчане помоћи, јер да са планираним уштедама у буџету има и за више од 3.000 динара, које издвајају за вакцинисане.

"Али, забринуле су ме лажи и бесмислице око задуживања. Србија нема проблем са јавним дугом. Нас не занимају политички ратови великих сила, нас занима да се не презадужимо, да не остављамо дугове нашој деци", рекао је Вучић.

У том смислу, навео је да Црна Гора има јавни дуг 105 одсто, што је, подсећа, он већ годинама говорио.

"Имамо доброг министра финансија, гувернерку, никад то себи не бисмо дозволили. Дуг може да нам буде максимално 60,5 одсто", рекао је Вучић.

Додао је и да се не сме заборавити да држава све ради и успева у време корона кризе, када је то најтеже.

Остале вести