Вучић са Чен Бо о стратешкој сарадњи Србије и Кине

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо, са којом је разговарао о стратешкој сарадњи између две земље, као и о постојећим и новим инфраструктурним пројектима.

Председник Вучић је истакао изузетну динамику у сарадњи између Србије и Кине која је заснована на међусобном поверењу и уважавању, као и на стабилној економији и стратешком планирању који за циљ имају дугорочне пројекте на националном и регионалном нивоу.

Председник је посебно истакао да је пријатељство две земље утемељено и на доследном поштовању територијалног интегритета Србије и политике "једне Кине“, као и на борби за очување принципа међународног права, што је од кључног значаја за очување стабилности на глобалном нивоу.
Председник Вучић је подсетио да је Кина трећи највећи трговински партнер Србије, као и да инвестиције ове земље у Србију бележе сталан и снажан раст.

Саговорници су размотрили и детаље у вези са комерцијалним уговором за изградњу деонице ауто-пута од Пожеге до Бољара, која представља изузетан изазов за грађевинаре будући да ће бити дуга 107 километара и да ће имати 97 мостова и велики број тунела, што је чини изузетно захтевном.
Председник Вучић и амбасадорка Чен су разговарали и о новим инфраструктурним пројектима попут изградње Сектора Ц београдске обилазнице на ауто-путу Е-70/Е-75 на деоници Бубањ Поток–Винча–Панчево, као и о изградњи коридора Пожаревац-Градиште-Голубац.

Саговорници су такође размотрили и статус радова на великом броју инфраструктурних пројеката који су у току. Председник је посебно изразио очекивање да ће након већ успешно реализованих великих пројеката, доћи и до нових инвестиција попут пројеката као што су ХБИС у Смедереву, Зиђин у Бору, Шангдонг Линглонг у Зрењанину, Минт Аутомотив у Лозници и Меиту у Обреновцу.
Посебна тема разговора био је и један од највећих комуналних инфраструктурних пројеката ревитализације и изградње канализационе мреже са фабриком за пречишћавање отпадних вода у 65 локалних самоуправа у Србији, чиме ће се у значајној мери одговорити на еколошке изазове, али и унапредити квалитет живота грађана Србије.
Амбасадорка Чен је навела да ће се изузетна сарадња између Србије и Народне Републике Кине наставити још интензивнијим темпом, те да ће фокус обе земље остати на борби против пандемије и на економском расту, као и на инфраструктурном и економском повезивању кроз велики број иницијатива и пројеката.

Председник Вучић је још једном захвалио амбасадорки Чен Бо на спремности да редовно разговара о даљем унапређењу сарадње између Србије и Кине, као и на великој помоћи њене земље у најтежим временима за Србију, при чему је посебно истакао чињеницу да је НР Кина до сада испоручила 3 милиона вакцина компаније
"Синофарм“, чиме је наша земља успела да имунизује велики број грађана и сачува многе животе.
Председник је такође изразио уверење да ће председник и велики пријатељ наше земље Си Ђинпинг поново посетити Србију чим то услови буду дозволили, те да ће та посета још једном потврдити снагу пријатељства и међусобног уважавања између Србије и Народне Републике Кине.

Остале вести