У Бриселу не очекујем притиске већ разговоре о будућности Србије

Најновије
Извор: RTS1

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да никада није имао лако и лепо проведено време у Бриселу.

Извор: РТС

 "Штитимо интересе Србије у не тако лаком времену", каже Вучић.

Немачка снажно подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, рекао је председник Александар Вучић након разговора са немачким министром спољних послова Хајком Масом у Београду.

Хајко Мас јуче је рекао да дијалог треба да се настави, да је важно да се оствари нормализација односа и да је један елемент тог дијалога и постизање споразума признање Србије, али то није поновио у Београду.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Александар Вучић је рекао да је то немачка жеља од 2008. и није ништа тајно - они су сви прихватили наратив Приштине.

"Ми морамо да будемо свесни да нам је Немачка један од кључних партнера и морамо да водимо рачуна о свакој речи. Они ће бити на страни Приштине, исти је случај са САД, нема за нас великих изненађења", истакао је Вучић.

Рекао је да га брине изјава Османијеве да желе ресетовање дијалога, маштају о тужбама за геноцид и не разумеју да је компромис нешто друго.

"Ми ћемо се супротставити борбеношћу, енергијом и да штитимо националне интересе Србије", каже Вучић.

U Briselu ne ocekujem pritiske vec razgovore o buducnosti Srbije
Извор: РТС 1

Вучић у недељу путује у Брисел, где га очекују важни разговори са Шарлом Мишелом, Жозепом Борелом, Урсулом Фон дер Лајен.

"Не очекујем притиске већ разговоре о будућности Србије. Очекују нас разговори. Биће то знак поштовања, али морамо да знамо које су кључне земље чланице", подвукао је председник Србије.

"Нисам имао лако и лепо проведено време у Бриселу, то је тешко време за нас. Штитимо интересе Србије у не тако лаком времену", каже Вучић.

Сматра да су наредни дани важни, Брисел и наставак дијалога су "страховито важни".

Дајте шансу да се боримо за раст, а то не можемо без вакцинације

Председник каже да сутра отвара корејску компанију у Смедеревској Паланци са 700 запослених што ће допринети да људи одатле не иду трбухом за крухом у Београд. Најављује отварање фабрике и у Ваљеву, почетак изградње ковид болнице у Новом Саду, једне траке од Орловаче према ауто-путу "Милош Велики".

"Молим људе да се вакцинишу, имамо око 150.000 доза остављених за прву дозу. У понедељак стиже пола милиона кинеских вакцина. Молим људе посебно у Новом Пазару, Тутину и Сјеници да се вакцинишу и у Колубарском делу од Обреновца па све до Лајковца, нишавском округу места као што су Дољевац, Мерошина, Жагубица...", апеловао је Вучић.

Наводи пример Новог Сада где је мање људи примило вакцину него у Нишу и то се види кроз бројке.

"У Новом Саду нам најспорије пада број заражених. Хвала свима који хоће да се вакцинишу, јер људи из целог света траже начина да дођу код нас да се вакцинишу. Дајте нам шансу да се боримо за сваки проценат раста а то не може без вакцинације", истакао је председник Србије.

Очекивао је да ће вакцинација ићи брже, после почетног одличног одзива, али како каже сада видимо да не иде.

"Када се вратим из Брисела, поред отварања фабрика, сваки други дан ћу да обилазим и пунктове за вакцинацију", нагласио је.

Најавио је да ће вероватно у Дољевцу примити другу дозу вакцине, јер је у том месту свега 12 одсто грађана примило прву дозу вакцине.

"У Нишу је скоро 45 одсто грађана примило прву дозу", казао је Вучић и напоменуо колика је разлика међу местима.

U Briselu ne ocekujem pritiske vec razgovore o buducnosti Srbije
Извор: РТС 1

Морамо да водимо рачуна о социјалним картама

У Скупштини Србије је усвојен ребаланс буџета за ову годину који треба да омогући наставак помоћи грађанима и привреди погођени епидемијом.

"Пакети помоћи које је држава припремила су велики, имајући у виду снагу наше економије. Морамо да водимо рачуна о социјалним картама и да помогнемо најсиромашнијим, можда је некоме смешно када дамо витамине али то значи пензионерима. Србија је обезбедила огромне пакете помоћи а није оставила дуг који ће да сутра враћају наша деца", нагласио је Вучић.

Каже и да морамо да обезбедимо људима чисту воду у Зрењанину и решавамо друге проблеме везане за чист ваздух, изградњу канализација али да би све то могли да урадимо морамо да се вакцинишемо, да будемо здрави и да радимо.

Не смемо да ћутимо, морамо да негујемо културу сећања на жртве

На питање да прокоментарише јучерашњу изјаву хрватског председника Зорана Милановића о Јасеновцу председник Србије каже да не знам шта да кажем на такву изјаву.

"Не желим тешке речи али то говори колико је важно да негујемо културу сећања, да направимо у Градини велики меморијални центар и да свако наше дете које иде на екскурзију то посети. Мислио сам да то интересује пре свега свет али када чујете овакве изјаве, да је све срамота да кажу да су највеће жртве у НДХ били Срби, ми не смемо да ћутимо. Дакле, не узвраћати на увреде већ да чувамо наше жртве од заборава и да им искажемо поштовање", истакао је председник Србије.

Немојмо да уводимо политику, нека институције раде свој посао

На питање да прокоментарише оптужбе на рачун лидера Јединствене Србије Драгана Марковића, председник Србије каже да ни раније није хтео да коментарише такве случајеве, ни када су оптуживани његови политички противници, јер то је питање, не за политичаре, већ за надлежне институције.

"Реч је о тешким случајевима, то су сувише велике оптужбе. Политичари су лагали за многе друге случајеве, али неко мора да заврши у затвору. У овом случају или Марковић, ако се докаже да је крив, или ако није, онда онај ко је лагао. Ако се покаже да је истина, то је језиво, али је још језивије ако се покаже да није јер шта ће Драган Марковић да каже унуцима", рекао је председник.

Вучић каже да није његово да закључује шта је рекао неки страначки активиста.

"Немојте да у то уводимо политику, нека институције раде свој посао, полиција и тужилаштво. Заштићених нема и неће их бити. Ако има жена, малолетница нека кажу, ако је крив било Марковић или било ко други, ићи ће у затвор. Али само питам, ко ће да врати живот Драгану Марковићу ако се покаже да није крив", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Остале вести