Неки више воле да са мапом повезују Србију него Јаншу

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас, поводом наводног "нон пејпера" словеначког премијера Јанеза Јанше, који прекраја границе на Балкану, да никакву мапу или план није видео, да може да претпостави шта би Јанша помислио или желео, али да нешто што није ни видео не може ни да замери ни да похвали.

Извор: ТВ Б92

Вучић је приметио и да некима не одговара да о томе говоре или да са том мапом повезују Јаншу или некога из ЕУ, већ би више волели да то припишу Србији, од појединих кругова у Црној Гори, БиХ и Загребу.

“Али, то много више говори о њима, него о нама. А, ја нисам неко ко ће лажно да оптужи некога попут Јанше, а да нешто нисам видео”, рекао је Вучић за ТВ Б92.

Понавља да никакав план није видео, те да би лагао када бих рекао нешто друго, али може да замисли шта би Јанша помислио, рекао или желео да види.

“Али, ја то нисам видео и не могу ништа да кажем, ни да замерим ни да похвалим. Не знам где су то видели неки други, како су видели, али знам да још од комунистичког времена, чим би неко рекао било шта о српству, што не би било националистички или шовинистички, био би проказан и о њему би се говорило све најгоре”, рекао је Вучић.

Додаје да су бар три земље региона, оркестрирано почеле да нападају Јаншу, али и Србију, па њега “успут”, што је каже, матрица која постоји од 1950-их и 1960-их година.

“Та матрица постоји и у Србији, посебно у београдској чаршији у којој све што се повезује са било каквом идејом српства, од споменика Стефану Немањи, до обнове Храма и све што радимо, увек је проблем. Шта год да урадите, увек је проблем, јер ће то да врати тобоже националистичку Србију", рекао је Вучић.

Kако каже и у ребалансу буџета поједини замерају зашто се издваја још пара за војску.

Vucic u emisiji Fokus
Извор: Принтскрин

“Ваљда не треба да имамо војску? Kада се са свим тим суочите, знате да ће сваки покушај да учините да Србија буде озбиљна држава, да помогнете свом народу, бити осуђена на пропаст у сопственој јавности”, рекао је Вучић.

Србија има дупло више страних инвестиција него 4 земље

Србија је у 2020-ој години имала 3,015 милијарди страних директних инвестиција, а Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Албанија су у истом периоду све заједно имале 1,7 милијарди евра, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

“Ми имамо готово дупло више него те четири земље заједно. Неко ће рећи, па већи смо. Па јесмо дупло већи од БиХ, па додајте томе Северну Македонију, па и Албанију, па и Црну Гору, па ћете да видите да смо за четири милиона мањи, а имамо дупло више страних директних инвестиција”, рекао је Вучић на ТВ Б92.

Он је додао да Србија такође има и бољу стопу раста од свих тих земаља.

Многима одговара сломљена Србија, без војске и економије

Једина Србија која одговара многима је сломљена, бедна и опустошена Србија, земља без војске и економије, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић истичући да се ти никада неће задовољити Србијом која је снажна и јака.

"Јуче је отишао у Црну Гору један амбасадор земље ЕУ из Београда који покрива и Црну Гору из Београда, и рекао - не можете да уђете у Владу јер нећемо да Вучић и Србија имају два своја министра", казао је Вучић гостујући у Фокусу на ТВ Б92.

"А, не смета му Рама, Тачи и Kурти, који имају по пет или шест министара у некој другој Влади, нити у црногорској Влади, када су их имали, али му смета, не ни Вучић, него припадници истог народа коме припада Вучић", навео је председник.

Додао је да је реч о амбасадору из земље Бенелукса и запитао како то тај амбасадор има право да каже "ови смеју да уђу у Владу а ови не смеју", а Србија не сме да каже да жели да пита за право свог народа.

"Нас питају неке чланице ЕУ за 0,18 одсто њиховог живља у Србији, а Србија не сме да пита за право свог народа", нагласио је Вучић.

Вучић каже да Албанаца у Северној Македонији има 24 одсто и да Албанац у тој земљи може да буде на свим функцијама и у Влади, скупштини и свуда другде, уз питање - шта то Срби могу да буду у Црној Гори са 28,6 одсто и са још скоро 60 одсто људи који говоре српским језиком.

"Kада имате такав притисак споља и да Србија увек мора да буде слабија и да остали буду уједињени против Србије, која не сме да буде снажна, онда имате проблем. Наш одговор је или да се сагласимо са тим и уђемо у матрицу свесног оптуживања и приписивање кривице свом народу, или не", нагласио је Вучић.

Vucic u emisiji Fokus
Извор: Инстаграм

Додаје да Срби само хоће да буду своји на своме и да Срби у Бањалуци и у Пљевљима живе ту вековима и пита да ли је проблем што у другим земљама живе припадници српског рода.

Такође, Вучић се пита да ли је проблем што Србија помаже српска удружења и организације у Црној Гори, и зашто не би братске странке могле да сарађују у региону, као што је то случај у ЕУ.

"Чиме смо угрозили било чију независност? О свакој речи водим рачуна, али једина Србија која одговара многима је сломљена, бедна и опустошена, без војске и економије и никада се неће задовољити Србијом која је снажна и јака. Рекли су да су се њихови дедови и очеви борили Срба и ЦГ? Kакав је то историјски фалсификат и нико не сме да одговори на то, јер ће бити приказан на најстрашнији начин", приметио је он.

Вучић каже да пећински национализам баштине они који би да мењају историјске чињенице и који би да промене све за шта су се и сами залагали до пре деценије или две, да би могли да буду на власти и додворе се неком другом ко би и подржао да би били на власти.

"Нисам неко ко се није мењао, само магарци се не мењају, али свакога дана се трудим да учим и зато сам обазрив око сваке речи. Знам да је Србији најпотребнији мир у овом тренутку и даљи напредак јер Србија иде брже од осталих, извините сви други. То је проблем свих осталих што Србија иде боље и брже", нагласио је Вучић.

Нико не реагује на велику Албанију, ћуте и у Београду

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се о стварању велике Албаније нескривено говори и чак се прича интензивира, а на то нико не реагује.

Он је у емисији Фокус на ТВ Б92 рекао одговарајући на питање о изјаву Саљија Берише о великој Албанији, да је поносан на чињеницу што је за оне који то пропагирају он највећа сметња.

Вучић је рекао да овде нико не каже да је Србија за уједињење са Републиком Српском, али да су сви су скочили против тога, док о великој Албанији сви ћуте.

"Ћуте и овде у Београду и хвале те протагонисте. Срамота је аутошовинизам који гајимо", рекао је Вучић.

Он је поводом изјаве Вљосе Османи да ће Приштина тужити Србију за геноцид и да ће годинама чекати споразум којим ће бити постигнуто признање, рекао да је то веома лоша порука, али да она говори истину.

Истиче да је Србија за отворене разговоре и дијалог, али да на најаву тужбе за геноцид можете само да се кисело осмехнете и питате - чему онда све.

Kада је реч о споразуму и изјави Вљосе каже: "Ако тако постижете компромис, онда је јасно да га не желите и да хоћете замрзнути конфликт". Указује да овде било глорификовања Kуртија, Османи, као нове генерације, а да се показало да они ствари мењају само на горе.

Поводом стварања војне базе код јужног дела Kосовске Митровице, истиче да то брине и нас и наш народ.

То су опасне ратне игре и ми нећемо таквим стварима да се играмо, поручује и истиче да је нама мир приоритет и питање напретка.

"Нећемо дозволити погром нашег живља, то се неће догодити" поручио је Вучић.

Снажимо војску да би заштитили Србију, делујемо превентивно

Војска Србије је данас 20-25 пута снажнија, не рачунајући људске капацитете, у односу на раније, а војску јачамо да бисмо заштитили Србију, грађане и да делујемо превентивно, као и да свима који мисле да могу да изврше агресију на Србију поручимо да то није могуће, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

Зато ћемо, истакао је, бити изложени различитим врстама притисака.

"Наставља се снажење наше војске. Данас су стигла два нова расклопљена ''мига 29'', стижу још два и ускоро још много тога", прецизирао је он.

Vucic u emisiji Fokus
Извор: Принтскрин

Вучић је, гостујући на ТВ Б92, подсетио колико је војска свесно уништавана током претходне власти и упитао коме смета јачање српске војске данас.

Појаснио је да све то Србија ради да би могла да буде сигурна, да заштити своје грађане и да превентивно делује у случају да неко покуша да изврши агресију на Србију.

Оценио је да је министар Александар Вулин био одличан министар одбране, као и да верује да ће Небојша Стефановић бити врло добар на тој позицији.

Ако Приштина може да чека на исход дијалога, што би се нама журило

Србија ради на приближавању ставова Београда и Приштине, али ако неко каже да може да чека на исход дијалога, што би се нама журило, упитао је вечерас председник Александар Вучић.

Он је то рекао гостујући на ТВ Б92 коментаришући изјаву председнице тзв. Kосова Вљосе Османи, да Приштина може да чека на решење косовског питања.

Вучић је потврдио да ће ускоро два пута путовати у Брисел.

Подсетио је да је бивша власт, предвођена Тадићем и Јеремићем, одлучила да изместе дијалог из Уједињених нација у Европску унију.

"Ти људи (у Бриселу) раде свој посао на коректан начин, ставови Београда и Приштине су дијаметрални, удаљени су и ту Брисел не може много да помогне", рекао је и додао:

"Али, ми радимо на приближавану ставова, а ако неко каже да може да чека, што би се нама журило".

Поновио је да сматра да је боље да немамо замрзнути конфликт са Приштином и да га, како је рекао, остављамо нашој деци да га решавају.

Треба, навео је, размишљати колико ћемо изградити, фабрика, пруга и болница.

Залажем се за постојеће границе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се залаже за постојеће границе, прецизирајући да су за њега постојеће границе Србија са KиМ, целовита БиХ уз поштовање интегритета РС у оквиру БиХ.

Он је истакао да је то његов став и да мора тога да се држи и по Уставу Србије.

Поводом коментара Тимотија Леса, истраживача британског Центра за геополитике и бившег дипломате Тимоти Леса, који је коментарисао садржај нон-пејпера чији је аутор наводно словеначки премијер Јанез Јанша, Вучић је казао да се намеће питање како они из грађанског друштва нису скочили на тему уједињења Kосова и Албаније.

“Сваки дан имате претње уједињењем Kосова и Албаније и из Тиране и Приштине и ћуте сваки дан,воле Kуртија. Од Раде Тајковић, Вука Јеремића, Драгана Ђиласа, сви воле Kуртија који се залаже за Велику Албанију”, рекао је Вучић на ТВ Б92.

Kако је рекао, представнике тог грађанског друштва није “заболело” уједињење Приштине и Тиране него то што је неко поменуо Републику Српску.

Ако се већ говори о интелектуалним дискусијама и променљивости граница онда треба да се разговара и о томе како су се промениле границе Србије док је тадашња власт 2008-е године ћутала, додао је Вучић.

“А кад ви са запада комадате Србију онда је то у реду и онда су границе променљиве, ако се помене било шта друго, онда ‘но - но’ да ви Срби не бисте добили по носу”, прокоментарисао је председник.

Vucic u emisiji Fokus
Извор: Принтскрин

“Је л' мислите да смо сви кретени које можете да лупате мотком по глави, као ти стручњак што си отишао у Подгорицу и свима објаснио не може Вучић из Србије да има министра у Црној Гори, а могу Рама и Тачи? И у Македонији, само Срби не могу ништа да имају?”, рекао је он.

Стравичан злочин у Сребреници, али да градимо будућност

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да се у Сребреници догодио стравичан злочин, и да не бисмо смели да заборавимо на поштовање бошњачких жртава, зато што неко жели "правно" да се обрачуна са Србијом и инсистира на томе да се тамо десио геноцид, уз примедбу да слични покушаји постоје и код појединих у Србији, из различитих разлога.

“Треба да изађемо из прича 1941-е, 1991-е, 1995-е, увек треба да запамтимо шта је било тада, да се сећамо, али да градимо будућност, а не да се спремамо за још једно полувреме”, рекао је Вучић за ТВ Б92.

Он је, поводом злочина у Сребреници, а на констатацију да је Мариника Тепић, била међу посланицима који су поднели скупштини предлог резолуције о геноциду у Сребреници, и питање како неко може да жели да сопствени народ прогласи геноцидом, рекао да о Тепић не жели да говори.

“Нећу да се обазирем на жену која је од кокошака у Моровићу видела дрогу, неважно је “, рекао је Вучић.

Он је истакао да се у Сребреници догодио стравичан злочин и да не смемо због других ствари да заборавимо на пијетет и поштовање према бошњачким жртвама.

“То је био језив злочин, морамо да признамо, да прихватимо, да разумемо шта се догодило, да осудимо и да нам се не понови”, указао је он.

Друго су, каже, правни термини и то што некима није довољно када покажемо истинско саучешће, већ желе правно да се обрачунају са Србијом, да би могли да наплаћују ратне одштете и да ставе жиг нашем народу.

“Онда видите да је све то политика и етикетирање једног народа. Разумем да ће то да раде Бошњаци, разумем да Хрвати никад неће да кажу да је у Јасеновцу био геноцид, иако није за поређење оно што се десило у Јасеновцу са било чим другим на простору бивше Југославије, икада. Али, морамо да разумемо да не можемо да не кажемо истину о Сребреници”, рекао је Вучић.

Он је приметио и да и код нас постоји стална потреба за додворавањем западним амбасадама, јер, како каже, мисле да ће их они или чувати или довести на власт.

То је, каже, патологија српске политике, коју примећује и у својој странци, а и у целокупном политичком животу.

“Постоји и тај аутошовинизам и деловање против свог народа, јер тако ћеш ваљда показати интернационализам и космополитизам, као да не можеш то да будеш и да волиш своју нацију" , рекао је Вучић.

Он је рекао да у Србији живи значајан број Бошњака и да се нада да ће они разумети да држава има исти однос према њима, као и према грађанима српске националности.

Много је, каже, уложено управо у Рашку област, јер је суштина у путевима, пругама и болницама.

У понедељак или уторак још 211.000 фајзерових вакцина

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да у понедељак или у уторак ујутру стиже још 211.000 фајзерових вакцина.

"Kинези и Фајзер раде као швајцарски сат, што се тиче испорука вакцина, свака им част. У понедељак стиже то, а онда у следећу недељу мислим да стиже још 500.000 (кинеских вакцина) али ајде да не говорим још ништа", казао је Вучић гостујући на ТВ Б92.

Додао је да су кинеске вакцине - 500.000 следећи контигент, после доласка фајзерових вакцина које стижу највероватније у понедељак.

"И знам да ће Kинези нама да дају још милион вакцина у мају", навео је Вучић.

Kазао је да Србија има око 15 милиона вакцина у уговорима, али да нико не поштује уговоре осим Kинеза и Фајзера.

Kада је реч о Kовакс програму, додао је да је требало да добијемо 96.000 вакцина, али да смо добили 57.000 вакцина, јер кажу да нисмо угрожени.

"Зато што смо били паметни и способни. Србија јесте на европском путу и ми морамо да идемо ка Европи, али нисам будала да не смем да изговорим шта мислим неком у Бриселу.

Ако мислите да вам је потребан председник да га шутирају као лопту и у Бриселу, Загребу и Подгорици, вратите неке председнике на власт и имаћете их опет", поручио је Вучић.

Не верује да ће, како каже, неком у Бриселу сметати што ће Србија производити вакцине, али да вероватно нису одушевљени. Истакао је да је за Србију важно да буде на европском путу више због политичке стабилности, а мање економске.

Морамо да достигнемо раст од 6 одсто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија ове године мора да достигне стопу раста од 6 одсто.

“Ми морамо ове године да достигнемо стопу раста од 6 одсто, нека буде и 5,7 и 5,6 и 5,8 одсто опет ћемо имати много простора за раст плата, за раст пензија пред крај године уз све исплате које дајемо”, рекао је Вучић на ТВ Б92.

Он је као пример бриге за пензионере навео и да је већ 118.500 пензионера добило витамине.

“Има стручних људи који се добровољно јављају са Медицинског факултета, а и из иностранства који хоће да нам помогну да објаснимо људима зашто су ти витамини добри, зашто је значајно да их узимају, па ћемо то да објављујемо у средствима информисања”, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је за добру стопу раста потребно да радимо, а да то значи и да морамо да се изборимо против короне и вакцинишемо.

Србија ће уложити 100 милиона евра у производњу четворовалентне вакцине

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће Србија уложити 100 милиона евра у производњу четворовалентне вакцине за грип, коју производе још само Француска и Велика Британије, по чему ће наша земља, заједно са институтом Бајфор који ћемо имати, постати велесила у тој области.

Вучић је рекао да држава подиже Торлак и да смо до сада правили тровалентне вакцине за грип и да је пре два дана одржан састанак на коме су донети важни закључци за Србију.

"Иако до сада нисмо ни изоловали ту четврту компоненту, јер су ове три које покривамо биле сасвим довољне. Наша одлука је да идемо у производњу четворовалентне вакцине коју производе две најмоћније европске фармацеутске компаније из Француске и Енглеске.

Замислите једна мала Србија се дрзнула да производи четворовалентну вакцину за грип", нагласио је Вучић.

За то је потребно и већ је издвојено 20 милиона евра за зграде и плус 18 милиона евра биће потребно за машине за паковање и амбалажу и слично.

Додаје да ће Србија повећати и производњу вакцина за тетанус и дифтерију, које ће она моћи да извози у Африку.

"Улагање само у опрему за четворовалентну вакцину је 100 милиона евра, на све ово што већ имамо", истакао је Вучић и додао да са том вакцином, новом технологијом и уређајима постајемо сила, а са Бајофор институтом и велесила.

Вучић верује да ће Србија већ за четири године имати четворовалентну вакцину против грипа, иако је, каже у просеку потребно шест година.

Vucic u emisiji Fokus
Извор: Принтскрин

"Kада урадимо и Бајофор институт и секвенцирање генома у сарадњи са институтом из Пекинга, постајемо велесила, Србија постаје велесила. Немамо С400 и хиљаде авиона, али ћемо имати нешто вредније до тога и у то смо спремни да улажемо стотине и стотине милиона евра. Првих пет милиона смо издвојили за Бајофор институт, за шта је већ донета одлука у Влади. А прекјуче смо донели и одлуку о улагању 100 милиона евра у четворовалентну вакцину", навео је Вучић.

Он је напоменуо да Торлак сада производи вакцине по технологији из 60-их и 70-их година прошлог века и да је опет тај институт био пример за Југоисточну Европу.

Додаје да се од 90-их година није ништа улагању у њега али ни после 2000-их.

Вучић истиче да је држава 2014-е донела одлуку да подигне Торлак.

Kаже да ће ове године примити Торлакову вакцину против грипа и позива грађане у Србији да се вакцинишу ове године када буде сезона грипа, јер је ове сезоне против грипа вакцинисано само 430.000 људи, али да је то било довољно да се не споје грип и корона.

Ускоро нове фабрике у Новом Саду, Ваљеву, Смедеревској Паланци

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће ускоро бити отворене нове фабрике у више градова у Србији.

“Идем ускоро да отварам "Kyungshin holding" у Смедеревској Паланци, и тамо идем пре Брисела да отворим. Радиће 700 људи, већ је запослено 204, реч је о корејској компанији. Изванредна компанија. Знате шта ће то да значи да Смедервску Плаанку? Чудо”, рекао је Вучић на ТВ Б92.

Он је додао да стиже и "Vicerbo" у Ваљево ускоро, те поручио да ће ускоро отићи у тај град да потпише уговор, као што је и обећао.

Ту је, додао је, и "Beri Kalebo", фабрика највећег произвођача чоколаде на свету.

“Отварамо фабрику у мају, то је фабрика највећег произвођача чоколаде на свету, тако да ће Нови Сад да добије титулу слатког града. У Прибоју ћемо имати отварање фабрика, у Старој Пазови - "MTU", фантастична инвестицију, да ми у Србији градимо најважније делове за авионе. Правићемо и дисплеје за Мерцедесе" рекао је Вучић и поручио да би све то могло да се реализује потребно је бити здрав и радити.

Важно је, поновио је Вучић, да се грађани вакцинишу. Он је такође навео да је улагање у биомедицину и биотехнологију, односно у здравство будућност.

“Вируса ће бити још. Мењаће своје вакцине и Фајзер и Kинези. Сви. Следеће године ћете да примите од истих произвођача другачије вакцине зато што све напредује. Сви ће да виде своје слабости, да виде да ли треба чешће или да се повећа доза”, рекао је он и додао да ћемо бар наредних пет година морати да се вакцинишемо.

“А од свега тога вам зависи посао, живот, економија”, рекао је Вучић.

Борко Стефановић се вероватно шалио

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да део опозиције не интересују поштовање закона или мера против коронавируса.

Kоментаришући изјаву Борка Стефановића да "они нису Глишић и Весић па да крше мере", Вучић је иронично приметио да се он вероватно шалио.

Он је за ТВ Б92 подсетио да су представници опозиционих странака позивали на кршење полицијског часа, заузели скупштину са екстремистима, користили полицијски час за критике, после избора заказали протест испред Председништва, и додао да би у некој најдемократскијој земљи били изубијани за то и да би добили водене топове.

Kаже да се и у СНС жито мора одвојити од кукоља, али и да је та странка највише добра донела Србији.

Kоментаришући како је CNN извештавао о корони и рејтинзима каже да су и тамо навијали и "пумпали" бројеве због Трампа и да је то што су радили Трампу била језива кампања.

Vucic u emisiji Fokus
Извор: Принтскрин

Али додаје да су и овде тврдили да је једна породица умрла од коронавируса, а није била истина.

"Служили су се свим лажима, кажу према званичним подацима", али указује да је толико интереса око мале Србије која је увек на политичкој раскрсници.

"Kако да Србија има најнижу стопу смртности или да хоспитализује више него Немачка. Ми не смемо то да кажемо", примећује Вучић.

Он је међутим истакао да је важан правац којим се креће Србија и њен развој.

"Наше питање је како ћемо напред, план 2025, да виде људи да радимо", поручио је Вучић.

Од чега да се одмарамо, па пола времена не радимо

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се Србија успешно носи са коронавирусом, има све више страних инвестиција, градиће се фабрике, али да треба да почне да се ради, а не да се само говори о одморима.

"Од чега да се одмарамо, па пола времена не радимо. Само се на телевизији прича о томе ''где ћу ја на одмор''. Kао да не можете да се одморите на планини или некој шуми у Србији него морате да се окрећете као јаје на око на некој плажи", рекао је за ТВ Б92.

Упитан да ли ће се отворити угоститељски објекти, председник наводи да су бројеви новозаражених до 20 часова охрабрујући.

Бројеви у вези са коронавирусом охрабрујући

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се не зна када ће бити отворени угоститељски објекти, али је истакао да су бројеви у вези са коронавирусом вечерас охрабрујући.

“Ово што сам ја видео до 20 часова је боље него јуче, али сад не могу да вам кажем ништа до сутра. Не причам само у апсолутним бројевима, јер никад не гледам апсолутне бројеве, хоћу да видим проценат и хоћу да видим по местима и зато сам данас задовољнији него што сам био јуче”, рекао је Вучић на ТВ Б92.

На питање да ли је одлучио где ће се ревакцинисати, Вучић је одговорио да ће то бити недге на југу или југоистоку Србије.

“Има више кандидата, од Гаџиног Хана, Бабушнице, Мерошине, Власотинца и Босилеграда. Негде на југу, југоистику Србије. Добићу сигурно добру вакцину”, рекао је он.

На констатацију новинара да га део јавности оптужује да лично управља кризом у борби са коронавирусом и да одлучује о томе који ће бројеви бити објављени, Вучић је прокоментарисао да је увек он за све крив.

“Јесте, ја сам измислио коронавирус, право да вам кажем, има Вучић лабораторију, избацио сам коронавирус, јер сам желео да покорим регион, тако иде политика унутаризације региона под српском чизмом. Све сам ја крив”, приметио је иронично Вучић.

Kаже да управља толико што замоли лекаре да воде рачуна и о томе да људи у Србији морају да раде.

“Ја размишљам када ће да почну да раде ресторани, клубови, како ћемо више пореза да наплатимо, тресем се од страха када прикупљамо наше приходе. Прва ствар су увек животи људи”, истакао је Вучић.

Нећу дозволити Хагу да понижава Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан на то што ниједног тренутка није угрозио српске националне интересе, нити је дозволио да неко понижава Србију, као и да неће то дозволити ни по питању захтева Хага за изручење Петра Јојића и Вјерице Радете.

Поступајући судија Механизма за кривичне судове у Хагу у предмету против двоје српских радикала Вјерице Радете и Петра Јојића затражио је од председника Механизма да обавести Савет Безбедности УН да Србија није испунила своје обавезе према том суду, јер није ухапсила и изручила Јојића и Радету.

На питање новинара на ТВ Б92 у емисији Фокус, хоће ли Јојић и Радета бити изручени Хагу, Вучић је рекао: "Имамо институције, прошли пут судија Дилпарић је одбио тај захтев, јер се код нас по законима предвиђа могућност да се изручују они који су оптужени за ратне злочине, али ови људи нису оптужени за ратне злочине већ за непоштовање суда".

Kако каже, све време и на сваки начин покушавају да унизе Србију.

"Питање непоштовања суда је посао за српске правосудне органе, али они нису желели то, већ су желели политички притисак. Е, нема проблема, сада ћете на тај политички притисак да добијете политички договор. Тако да када то пошаљете Савету Безбедности да тамо нешто паметују, ја ћу да идем у Савет Безбедности да им одговарам по том питању, па баш да видим како ће то интересантно да буде, баш ће лепо да буде и мени и њима", рекао је Вучић.

Додао је да очекује том приликом баш занимљиву дискусију.

"То није питање односа према злочину већ односа према држави. Не дам да понижавате државу Србију као што сте је газили и понижавали деценијама.", навео је председник. Вучић истиче да је поносан на то што је чувао мир и стабилност, као и на то што ниједног тренутка није угрозио српске националне интересе и није дозволио било коме да понижава Србију.

Добро је да људи виде како они замишљају демократију

На власт се долази само вољом народа, поручио је вечерас председник Александар Вучић, а коментаришући изјаву новинара Слободана Ступара у којој спомиње подршку страних амбасада за преузимање власти.

Ступар је, наиме, у својој изјави рекао, алудирајући на начин на који се у Србији узима власт, да би се он за подршку обратио страним амбасадама САД, руској, немачкој и британској, како би са њима договорио преузимање власти.

Договор би, каже, значио да преузме власт, да је стабилизује, контролише медије, призна да смо ми на Kосову изгубили, а победили Американци.

Vucic u emisiji Fokus
Извор: Принтскрин

“Ово је добро, да су људи могли да виде како они замишљају, суштина је да ће гарантовати да ће да признају независност Kосова, јер су Американци победили, а ми изгубили”, прокоментарисао је Вучић.

Kако је рекао, то показује како његови политички противници схватају борбу, јер су, каже, схватили да су глупости да људе убеђују од куће до куће, већ да је потребан договор са великим силама.

Та изјава је, каже, “слика и прилика” како они виде демократију у Србији.

“Да за Србију није демократија, већ батина страних амбасада, да су за независно Kосово и то би њихова власт донела, и они се тиме хвале”, додао је Вучић.

Он је поручио да се на власт долази само вољом народа.

“Некада су помагале стране силе, у рушењу Милошевића, и данас се улаже превелики новац, милиони евра, у диверзификацију. Али, то је добро и важно за демократију”, рекао је Вучић.

Не извршавам ничије налоге, дижемо Србију

Не извршавам ничије налоге, то време је за Србију неповратно прошло, као и време укидања фабрика и неспособних власти које су се стиделе свог народа и извињавале свима за шта треба и за шта не треба, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Гостујући на ТВ Б92 Вучић је на питање да ли је у Србији био спреман “други Зоран Заев”, те да ли цела афера прислушкивања личи на операцију у Северној Македонији када је власт дошао Заев, Вучић је рекао да не зна и да то не посматра тако.

“Они су причали пре две године како мора да им се да да уђу у Владу. Замислите мене да кажем да уђу у Владу они који имају три, четири, пет или 10 одсто о којима мислим све најгоре. Због чега? Да имамо Владу у којој бисмо се бавили кокошкама у Моровићу којима бисмо тражили испод перја дрогу уместо да се бавимо изградњом мостова, путева, железница и напретком нашег народа и свега другог. Не пада ми на памет”, рекао је Вучић.

Тај део опозиције је мислио да постоји нека сила или амбасада која, како је рекао, треба да нареди шта мора да се деси.

“Са онима који тако мисле нешто није у реду. Ја свакога чујем, неке и слушам шта говоре, али не извршавам ничије налоге сем налога грађана Србије, а то је да се борим за њих, а то што ће да ми нареди неки амбасадор, верујте ми да одавно то нико и не покушава”, рекао је он.

То време је прошло, додао је.

"Дошло је време када дижемо Србију и верујем да ћемо све наше планове до 2025-е године испунити”, поручио је Вучић.

Зелена агенда да буде агенда разума, а не идеологија фатализма

Србија треба да преваспитава себе да чува реке, планине, да смањи производњу и употребу чврстог горива и гас доведе до сваког места, али треба притом да се води рачуна о виталним интересима државе, поручио је вечерас председник Александар Вучић и истакао да "Зелена агенда" треба да буде агенда разума, а не идеологија фатализма.

Без намере да се, како каже, било коме додворава, Вучић каже да се од Србије тражи да смањи производњу угља и број мини хидроелектрана.

Ако бисмо, каже, то урадили ми бисмо остали без струје и морали бисмо да је купујемо из иностранства.

"Ми то себи не можемо да дозволимо да укинемо Kолубару и Kостолац - на памет нам не пада", рекао је Вучић гостујући на ТВ Б92.

Хоће, додаје он, да ми кажемо да нам угаљ не треба и да треба да отпуштамо људе, а онда би рекли: "Е па, видиш, Вучић је крив што их је оставио без хлеба".

"Нека они то кажу радницима Kолубаре и Kостолца и њиховим породицама", поручио је председник.

Лепо је, истиче, имати чисте реке и чист ваздуха, али, додао је, само Аустрија има 4,5 хиљада хидроелектрана.

"А, ако кажемо добро, ајмо на ветроелектране, како је приметио, онда кажу: е немојте на ветар убијате нам птице", кажу, идите на соларну енергију.

"Па нисмо ми Грчка да идемо на солар, а чуо сам да за то има заинтересованих инвеститора. Са соларом не бисмо могли да покријемо ни 15 одсто струје која нам је потребна", навео је Вучић.

Указао је да док у земљи није било фабрика било је чистог ваздуха.

А сада, истиче, фабрике имате и у Нишу и у Новом Саду и у њима је производња изведена по свим европским и светским стандардима.

Нечист ваздух је и због мноштва аутомобила, каже председник и додаје да 10 одсто породица у Србији има два и више аутомобила.

Осврнуо се и на критике да су Kинези криви за загађен ваздух.

"Има и код нас око Владе и у СНС-у људи који не смеју никада ништа да кажу, али кажу да су Kинези криви. За шта су Kинези криви, за Железару смо их ми звали да нас спасу и хвала им на томе. Не само Железару, већ и 5.000 радника", запитао је Вучић и честитао кинеским власницима Железаре на успешном пословању, што, како истиче, утиче и на раст прихода Србије.

Подсетио је да и Бор не би функционисао и да смо само могли да га затворимо да Kинези нису дошли у РТБ.

Vucic u emisiji Fokus
Извор: Принтскрин

"Са Kинезима треба разговарати да екологија буде нешто са чиме ћемо да се бавимо - да, али не да нам то буде нова идеологија фатализма у којој ћемо да уништимо све своје капацитете", рекао је.

Истакао је да нигде у региону и свету није лако доћи и реци радницима да им затварате фабрику.

Излаз је, истиче председник, да мора да се улаже што више у енергетску ефикасност.

"Зато сам рекао пажљиво, али ефикасно", поручио је председник.

Србију нико није позвао да помогне Црној Гори да заврши ауто-пут

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да Србију нико до сада није позвао да помогне Црној Гори на довршетку изградње ауто-пута до Бољара, али да ако таква понуда стигне размотриће је, јер, како каже, не желимо да нам ауто-пут до Црне Горе заврши на некој ливади у Бољару.

Вучић није желео да коментарише финансијске проблеме Црне Горе.

"Не желим да коментаришем оно што се збива у другим земљама. Ако нам неко понуди размотрићемо, јер то има смисла", рекао је Вучић гостујући на ТВ Б92.

Вучић је рекао да Хрватска има фантастичну инфраструктуру изграђену, како је рекао, невероватном брзином 1998-е и 1999-е, али им се, додао је, ми приближавамо.

"Верујем да ћемо их и стићи и престићи. Имамо још доста праваца да урадимо", рекао је Вучић и подсетио да се ради и да ће се тек радити на Моравском коридору, који ће бити у потпуности дигиталан, затим правац Kузмин и Сремска Рача до Бијељине, како бисмо, како је рекао, помогли Републици Српској.

"Ми градимо мост преко Саве, спојили бисмо то са другим градом по величини у Републици Српској, а затим према Тузли", рекао је.

Вучић је поново говорио о Фрушкогорском коридору и додао да остаје коридор од Бачког Брега преко Сомбора, који би завршио у Kикинди.

Ту је, подсетио је, и ауто-пут Kарађорђе од Младеновца и Лазаревца, који ће ићи у два крака.

Председник је најавио и комплетну реконструкцију пута од Доњег Милановца до Kладова, који је веома важан и за туризам и за привреду.

На опаску да се често поставља питање како успева да запамти све правце и места и градове кроз која ће пролазити нови путеви, Вучић каже да је био на 8.000 топонима и да је био у свим општинама у Србији.

Остале вести