Борићемо се и имаћемо вакцине

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом великог интересовања за вакцинисањем, да ће се држава борити да добије што више вакцина и да ће их обезбедити, те да је циљ да се до краја маја вакцинише половина пунолетног становништва у Србији.

На питање, да ли ћемо имати довољно вакцина ако се настави овим темпом, с обзиром да је јуче ракао да је вакцинисан рекордан број грађана, Вучић је казао да нико нема довољно вакцина.

Истакао је да се јуче изненадио, подсетивши да је пре краја дана рекао да се вакцинисало 70.000 људи, а било је преко 85.000 што је апсолутни рекорд.

Оценио је да ће слична ситуација бити и данас и прецизирао да је од 85.000 вакцинисаних јуче око 70.000 њих примило прву дозу, што значи да је реч о 140.000 доза, јер Србија чува вакцине за другу дозу док не добије нове количине.

"Много је тешко и када имате у три дана такву бројку, јер то значи 420.000 вакцина, што је много колико год да добијете. У понедељак добијамо даљих 106.000 доза Фајзера, чекамо нових пола милиона Синофарма“, објаснио је он.

Нагласио је да Србија није имала ни дана кашњења у давању друге дозе, док су неке земље управљале на тај начин процесом вакцинације, што Србија, како је рекао, не ради.

"Још много позива ћу морати да обавим да бисмо обезбедили довољно вакцина. Очигледно да је кренула вакцинација, да имамо огромну потражњу. Не можемо чак ни да одговоримо тим редовима. Хвала медицинским радницима што дају све до себе, јер имамо огромну гужву свуда, у свим селима, мањим местима“, објаснио је он.

Вучић је казао да би сада по броју захтева држава могла да вакцинише 3,5 милиона људи, а немамо 7 милиона доза.

"Борићемо се и имаћемо их. Наш циљ је да до краја маја имамо преко 3 милиона имунизованих. То је нешто више од половине пунолетног живља, који стварно живе у Србији“, закључио је он.


О изјави Шиба: Не треба да правимо непријатеље од пријатеља

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не би говорио ништа лоше и увредљиво на рачун амбасадора Немачке Томаса Шиба, указујући да није ништа друго рекао него што је свих 19 земаља које су учествовале у бомбардовању имало као објашњење за агресију.

На питање да прокоментарише изјаву амбасадора Немачке Томаса Шиба о бомбардовању Србије, Вучић је казао да имамо различито виђење онога што се дешавало 1999.

"Свих 19 земаља које су учествовале у бомбардовању имале су исто објашњење. Амбасадор Шиб није ништа посебно друго рекао. Познајем га као човека који је много помогао у приливу инвестиција, који воли Србију“, истакао је Вучић, коментаришући Шибову изјаву. Он је нагласио да је уверен, а то нико до сада није доказао, нити је то доказано никаквом пресудом, да је постојала геноцидна намера.

Изразио је уверење да је у том тренутку он морао да одговори на начин на који се залаже немачка политика.

Вучић је поводом Шибове изјаве да је циљ бомбардовања био да се спречи геноцид на Kосову, рекао да је уверен да није постојала геноцидна намера, и да такву намеру нико није ни доказао.

"Свих 19 земаља које су учествовале у бомбардовању имале су исто објашњење. Амбасадор Шиб није ништа посебно друго рекао. Познајем га као човека који је много помогао у приливу инвестиција, који воли Србију", истакао је Вучић.

"Не пада ми на памет да га лично вређам, јер није заслужио“, поручио је он.

Председник је истакао да је понекад добро да се чују такве изјаве јер можемо да видимо шта заиста мисли о свему што се дешавало много развијених земаља и они који су учествовали у бомбардовању.

"Наше је да одговоримо и кажемо да није истина, да ствари посматрамо другачије. Морамо да радимо и сарађујемо са Немачком, која је највећи инвеститор и главни трговински партнер Србије. То није питање само пара, већ и промене у земљи. Наше је да кажемо чиме се слажемо и чиме не, поносно штитимо своју позицију, али и да гледамо да чувамо интегритет оних који су нам пријатељи, да не правимо непријатеље од оних који су нам пријатељи“, закључио је он.