Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора

Најновије
Извор: Танјуг

Председнику Републике Србије Александру Вучићу су данас акредитивна писма предали новоименовани амбасадори Сједињених Мексичких Држава, Краљевине Холандије, Републике Турске и Републике Бугарске.

Односи Србије и Мексика су засновани на међусобном разумевању и подршци

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора  Сједињених  Држава  Мексика Карлоса Феликса и пожелео мудобродошлицу и успешан рад у нашој земљи, који почиње у години када обележавамо 75.годишњицу успостављања дипломатских односа наших двеју земаља.

Председник Вучић је изразио уверење да ће амбасадор Феликс својим дипломатским умећем, уз помоћ наше стране, дати значајан допринос развоју свестраних веза између Србије и Мексика.

Aмбасадоp Феликс изразио је посебно задовољство због тога што ће овај дипломатски мандат провести у Београду, у којем је већ службовао.

Вучић Карлос Феликс Мексико 0002
Извор: Танјуг

Председник Вучић и амбасадор Феликс су констатовали да су односи Србије и Мексика пријатељски и засновани на међусобном разумевању и подршци, али да је неопходно интензивирати политички дијалог и снажити економску и сваку другу сарадњу.

Председник Вучић је захвалио амбасадору Феликсу на подршци Мексика територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на доследној и принципијелној политици поштовања међународног права.

Aмбасадор Феликс пренео је поздраве председника Обрадора и став Мексика да са Србијом има много заједничких интереса, укључујући и сарадњу на мултилатералном плану. Двојица саговорника су се сагласили да суверене државе са независном политиком треба више да се повезују и сарађују.

Председник Вучић је узвратио поздраве председнику Обрадору и најавио да ће делегација Србије на високом нивоу присуствовати прослави троструког јубилеја Мексика у септембру ове године.

Захвалност Холандији на подршци европском путу Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Kраљевине Холандије Јоста Реинћеса, којем је пожелео добродошлицу и успешан мандат у Београду.

Председник Вучић је изразио уверење да постоји значајан простор за унапређење политичког дијалога, као и интензивирање свих видова сарадње између Србије и Холандије.

Вучић Теодорус Антониус Реинћес Холандија 0003
Извор: Танјуг

Председник Вучић и амбасадор Реинћес су констатовали заинтересованост обе стране за унапређење економске сарадње. Они су изразили наду да ће велике мултинационалне компаније из Холандије сагледати одличну инвестициону климу у Србији и определити се за пословање у нашој земљи. Амбасадор Реинћес је изразио уверење да ће ближим контактима допринети и одлука холандске авиокомпаније KЛМ да уведе директан лет, уз постојећи Ер Србије.

Председник Вучић је захвалио на подршци Холандије да Србија испуни критеријуме неопходне за приступање Европској унији, истакавши да наша земља предузима неопходне реформе и да ће их убрзати у области владавине права. Он је нагласио да је наша земља прихватила нову методологију приступих преговора, изразивши наду да ћемо бити у могућности да ускоро отворимо одређене кластере.

Говорећи о регионалним питањима, председник Вучић је посебно нагласио да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација Западног Балкана ка што интензивнијој међусобној сарадњи.

Добри односи Србије и Турске доприносе целом региону

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Турске Хамија Аксоја, којем је пожелео успех током рада у Београду.

Амбасадор Аксој је председнику Вучићу пренео срдачне поздраве председника Ердогана. Узвративши поздраве, председник Вучић је изразио велико задовољство због постигнутог високог нивоа билатералних односа Србије и Турске, посебно због интензивног политичког дијалога, као и појачане економске сарадње, у атмосфери међусобног уважавања и поверења, чиме две земље дају и снажну подршку стабилности целог региона.У том контексту је поздравио све израженији интерес турских компанија да улажу у српску привреду, посебно у слабије развијеним деловима наше земље.

Вучић Хами Аксој Турска 0002
Извор: Танјуг

Председник Вучић је истакао да веома уважава лични допринос председника Ердогана доласку инвеститора из Турске у Србију.

Председник Вучић је нагласио да се нада да ће околности да дозволе да ускоро буде одржана седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, чијем раду наша земља придаје велики значај.

Двојица саговорника су разговарали и о резултатима конкретних заједничких пројеката, при чему су по значају издвојени пројекти у области инфраструктуре.

Односи Србије и Бугарске подигнути су на значајно виши ниво

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Бугарске Петка Дојкова. Пожелевши му добродошлицу, председник Вучић је истакао посвећеност Србије јачању свеукупних односа са Бугарском, у духу пријатељства и међусобног разумевања.

Вучић Петко Дојков Бугарска 0001
Извор: Танјуг

Амбасадор Дојков је пренео председнику Вучићу поздраве председника Радева и премијера Борисова. Узвративши поздраве, председник Вучић је казао да су односи двеју земаља заједничким залагањем подигнути на значајно виши ниво. Саговорници су констатовали да је Бугарска један од најзначајнијих партнера Србије по обиму трговинске размене, а такође су указали на то да постоје могућности за унапређење сарадње у области инвестиционих улагања, заједничких производних капацитета и програма, као и заједничког наступа на трећим тржиштима.

Они су, такође, констатовали да ће од највећег значаја за Србију и Бугарску да буде завршетак ауто-пута од Софије до границе двеју земаља, као и других инфраструктурних пројеката.

Председник Вучић је захвалио на подршци коју Бугарска пружа процесу евроинтеграција Србије.

Председник Вучић је нагласио и значај сарадње кроз формат Kвадрилатерале, односно Високог савета за сарадњу Србије, Бугарске, Румуније и Грчке, јер га сматра веома значајним за развој добросуседских односа и промоцију политике мира и стабилности у региону, као и друштвени и економски развој.

Остале вести