Континуирани политички дијалог Србије и Грчке

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Републике Грчке Никосом Дендијасом, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа, процесу евроинтеграција Србије, економској сарадњи, ситуацији везаној за пандемију ковид-19, као и о другим регионалним питањима.

Председник Вучић је изразио задовољство узлазним трендом односа и сарадње две земље, који су достигли највиши ниво и који имају карактер стратешког партнерства.

"Уверен сам да ће данашња посета дати снажан допринос континуитету политичког дијалога Србије и Грчке и даљем јачању сарадње у свим сегментима, као и бољем и конкретнијем идентификовању тема које су од заједничког интереса за наше братске народе“, казао је председник Вучић и додао да се Србија озбиљно и посвећено припрема за одржавање Четвртог састанка Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, који треба да се одржи у Београду чим епидемиолошки услови то дозволе.

Говорећи о економској сарадњи, председник Вучић је изразио велико задовољство што Грчка остаје један од највећих инвеститора у нашу привреду са око 2,2 милијарде евра инвестиција у различитим областима.

Председник Вучић је захвалио Грчкој и на континуираној подршци Србији у процесу европских интеграција, као и на интензивном ангажовању унутар саме Уније у циљу спровођења активније политике проширења.

"Сматрамо да што скорија интеграција свих земаља Југоисточне Европе у ЕУ представља једину реалну гаранцију за трајну и одрживу стабилизацију целог региона“, рекао је министар Дендијас и нагласио да ће Грчка наставити да интензивно подржава европски пут Србије.

Председник Вучић је истакао да Србија високо цени принципијелну и познату Грчку позицију по овом питању, као и њено активно ангажовање на убрзању процеса евроинтеграције Србије, као и осталих земаља из региона.

Извор: Танјуг

У разговору о наставку дијалога између Београда и Приштине, председник је нагласио да је постизање компромисног решења једини начин да се у региону дође до трајног мира и стабилности.

Говорећи о актуелним питањима у региону, председник Вучић је истакао да је Србија заинтересована за развијање добросуседских односа у региону као главног предуслова за стабилност и економски напредак.

У том смислу, саговорници су се сагласили да је и у борби против пандемије ковид-19 сарадња међу земљама региона од највеће важности, јер је болест са којом се суочава читав свет донела и нека од највећих изазова у свим сферама живота.

Председник Вучић и министар Дендијас су констатовали да Србија и Грчка улажу велике напоре у борби против пандемије вируса корона, те су изразили очекивање да ће ускоро доћи до стабилизације епидемиолошке ситуације, како у региону, тако и у читавом свету.

Министар Дендијас је честитао Србији на изразито успешном процесу имунизације становништва и додао да очекује да ће се успешном вакцинацијом створити услови да се, уз поштовање епидемиолошких мера, омогући путовање српских туриста у предстојећој туристичкој сезони.

Остале вести