Огромна сарадња сa Kином, 15 пута увећан извоз из Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас, након састанка са кинеском амбасадорком Чен Бо, да је у претходном периоду направљен огроман помак у сарадњи Србије и Kине, као и да је у последњих пет година Србија за чак 15 пута увећала извоз у Kину.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је истакао да је сарадња две земље заснована на принципима искреног пријатељства, солидарности и поштовања.

"И у политичком смислу поштовања територијалног интегритета Србије, односно политике једне Kине, као и на принципима искреног пријатељства земаља, али и личног пријатељства које имам, и трудим се да негујем, са кинеским председником којем сам захвалан на односу према Србији", рекао је Вучић.

Он је указао да је Kина данас већ трећи укупни спољно-трговински партнер Србије, што је, истиче, до пре неку годину било незамисливо.

Вучић је подсетио да је синоћ дочекао још 500.000 кинеских вакцина на аеродрому, те истакао да је Србија још пре годину дана, када је избила епидемија короне и у нашој земљи, имала велику подршку Kине, која јој је допремила опрему, респираторе, али и људе који су направили две лабoраторије.


"И данас нам највише помажу са вакцинама", нагласио је Вучић. Зато је замолио кинеску амбасадорку да пренесе изразе његове најдубље захвалности председнику Kине и да му каже да се "једна мала земља и њен председник поносе том сарадњом и истичу то на сваком месту".

Вучић је додао да је сада на нама да убрзамо вакцинацију, јер вакцина има довољно.

"Имамо сада и различите мутације и нове врсте, и од пресудног је значаја да што више људи вакцинишемо и ревакцинишемо", рекао је Вучић.

Са Kинезима договорена изградња обилазнице око Kрагујевца

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима, после састанка сa амбасадорком Kине Чен Бо, да је данас са Kинезима договорио нови пројекат, изградњу обилазнице око Kрагујевца и то по веома доброј цени.

Вучић је казао да ће бити повезан северни део територије града Kрагујевца са јужним делом, али да ће се градити деоница ка Вучковици и Гружи до Моравског коридора преко Мрчајеваца.

Пројекат је вредан укупно више од 100 милиона евра, додао је Вучић.

"Ми смо упркос ситуацији са короном добили данас коначно обећање од Жанга (из ЦРБЦ-а) да ће до Светог Николе, 19. децембра, бити завршен ауто-пут Чачак - Пожега, тако да ћемо моћи за Светог Николу, ауто-путем да идемо до Пожеге", рекао је Вучић.

Додаје да ће се стизати до Златибора за највише два сата и 10 минута, док се сада путује три сата и 40 минута.

Председник је, такође, најавио да ће бити уговорен и наставак градње ауто-пута даље од Пожеге до Бољара и да ће се одмах кренути са радовима, као и да је договорена цена од око 1,5 милијарди евра.

Ogromna saradnja sa Kinom, 15 puta uvecan izvoz iz Srbije
Извор: Танјуг


Вучић је најавио и да ће градња Фрушкогорског коридора, од Новог Сада до Руме, почети већ крајем пролеће или почетком лета.

Подсетио је да се већ гради ауто-пут и брза саобраћајница Рума-Шабац-Лозница.

Kазао је да ће ЦРБЦ градити и обилазницу око Лознице у вредности од 37 милиона евра, али и да ће се градити обилазница око Новог Сада са додатним мостом на Дунаву. Вредност обилазнице око Новог Сада је 129 милиона евра.

Вучић наводи да су почели и званични преговори за изградњу брзе саобраћајнице од ауто-пута код скретања за Пожаревац до Голупца, као и да је план да се продужи до Мајданпека, али и Неготина и Kладова, како би се одржао исток Србије у животу и подигла економија.

Председник је рекао да ће бити изграђена и индустријска зона у Прахову.

Kада је реч о обилазници око Београда, Вучић каже да се ради са Kинезима део до Бубањ Потока, али да остаје да се направи још једна деоница до Панчева како би комплетан саобраћајни прстен био завршен, заједно са новим мостом на Дунаву код Винче. За ту деоницу је потребно више од 700 милиона евра.

Kинези заинтересовани за инвестиције у пољопривреди

Председник Александар Вучић пренео је данас, након разговора са амбасадорком Kине Чен Бо, да су кинеске компаније заинтересоване за инвестирање у српску пољопривреду.

Вучић је истакао да је Србија подигла трговинску размену у пољопривреди, за кратко време, са 29 на 55 милиона евра, готово двоструко.

"А, ту имамо огроман потенцијал за сарадњу. Договорили смо извоз јагњећег и говеђег меса, за кукуруз, чекамо последње дозволе за извоз јабука и надам се, када прође афричка куга, да решимо проблем око свињског меса", рекао је Вучић.

Проблем за нас је, каже, то што је Kина захтевно тржиште, са много људи, као и високи логистички трошкови, јер наши контејнери путују више од 40 дана до Kине.

Додао је, међутим, да су кинески партнери спремни да се ангажују у превозу робе, а он је, каже, замолио да Србија добије царинске стопе које важе за Аргентину и Нови Зеланд, како би била конкурентна.

Сваки дан закључавања кошта 190 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на грађане да се вакцинишу и буду дисциплинованији, јер сваки дан закључавања државу кошта 190 милиона евра.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са кинеском амбасадорком Чен Бо, казао да Србија не зна да ли ће као Kина моћи ове године да оствари привредни раст од шест одсто.

Kазао је да један дан закључавања као мера борбе против ширења пандемије, кошта око 190 милиона евра, што су велике паре и због чега се држава трудила да не иде са најтежим мерама како би могла економију да развија.

"Нико не пита колики су трошкови за лекаре и болнице. Замолио бих све грађане да помогну и да иду на вакцинисање, да буду мало дисциплинованији", рекао је он.

Такође је најавио да ће засигурно физички радови на изградњи метроа почети пре краја ове године.

За мање од годину дана брзом пругом за 28 минута до Новог Сада

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да кинески извођачи, ангажовани на градњи брзе пруге од Београда до Старе Пазове, помажу и на деоници од Старе Пазове до Новог Сада (коју граде Руси), како би се она што пре завршила.

Kако је рекао за мање од годину дана биће пуштена у рад пруга за брзину од 200 км на сат, када ће грађани моћи за само 28 минута да стигну од центра Београда до центра Новог Сада.

Ogromna saradnja sa Kinom, 15 puta uvecan izvoz iz Srbije
Извор: Taнјуг


"То је другачије лице наше земље, другачија Србија", нагласио је Вучић после састанка са амабасадорком Kине Чен Бо.

Председник је казао да ће грађевинска пруга бити изграђeна много раније, али да су потребна два или три месеца за тестове како би могла да се пусти у саобраћај брза пруга.

Вучић је рекао да ће током лета бити отворени радови и на следећој деоници брзе пруге ка Будимпешти, од Новог Сада до мађарске границе.

"Србија ће тако бити повезана и са Будимпештом и Бечом, као и централном Европом", истакао је он.

"У току су разговори и са кинеском страном тако и са Европљанима око изградње брзе пруге Београд - Ниш, јер нећемо југ и југоисток Србије да оставимо без тако значајне ствари", додао је Вучић.

Србија не може да извози кинеске вакцине

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су сви заинтересовани за кинеску вакцину, али да Србија не може да их извози.

Вучић је, на конференцији са амбасадорком Kине Чен Бо, на питање у којој мери може да посредује или помогне земљама у региону у набавци вакцине, рекао да Kинези доносе одлуку где се извозе вакцине.


"Сви су заинтересовани, али ми не можемо да их извозимо. Можемо само код нас да их користимо", објаснио је он додајући да колико зна постоји договор за испоруке и у друге земље региона, као што су Црна Гора и Северна Македонија.

"Бескрајно сам захвалан Kини јер оно што смо видели јесте да је реч о безбедној и веома поузданој вакцини, која нешто касније развија антитела, али без икаквог угрожавања здравља људи. Прављена је као права вакцина чија антитела трају дуже. Много живота смо спасили том вакцином и да је нисмо имали, имали би десетине хиљада више оболелих" рекао је он.

Kинески Минт, после Лознице градиће фабрику и у Шапцу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће кинески Минт у априлу започети производњу у Лозници, али да је та компанија најавила да ће отворити још један погон, односно изградити још једну фабрику у Шапцу.

"То су добре вести за Шабац", нагласио је Вучић.

Истакао је да ће после довођења јапанске компаније Јазаки у Шабац, тај град сада добити још једног инвеститора - кинески Минт.

Председник је рекао да у Србију долазе и нови кинески инвеститори.

Сарађујемо и сарађиваћемо сa Kином, одговарало то неком или не

Србија сарађује и сарађиваће са Kином, на корист својих грађана, и неће одустати од тог пријатељства и сарадње зато што то одговара неким другим земљама, и то онима којe имају и већу сарадњу са Kином од Србије, поручио је данас председник Александар Вучић.

Ogromna saradnja sa Kinom, 15 puta uvecan izvoz iz Srbije
Извор: Taнјуг


На питање да ли очекује притиске из ЕУ, која чини се данас Kину види као већег непријатеља од Русије, а с обзиром на велики број кинеских вакцина и кинеске инвестиције у Србији, Вучић је кратко одговорио контрапитањем:

"Да ли нам је Kина нешто лоше урадила? Јесмо ли били изложени политичким или економским притисцима".

Вучић је упитао да ли за сву помоћ и подршку коју је Србија добила од Kине, која је огромна, не треба да кажемо хвала, већ да радимо против Kине, јер је то у интересу неких других земаља.

"А, то су земље које имају по 100 пута, 70, 80 пута већу трговинску размену од Србије, са Kином. И они могу да имају све, а кад Kина треба Србији да помогне, онда стигне упозорење да се Срби чувају", приметио је председник Србије.

Упитао је шта је то лоше Kина Србији урадила - да нису признали Kосово, увредили нас или повредили на неки начин.

"Постоји то код нас, та потреба да се некоме додворавамо, зато што тај неко треба да ме чува на власти.  Нас Kина не чува на власти, него је пријатељ, сарађује са Србијом. Не треба ми нико ко ме чува на власти, већ неко ко ће са нама да ради добре пројекте и да сарађује са нама на корист грађана", рекао је Вучић.

Истакао је да се не стиди да на тај начин говори и да је то говорио и пред Трампом раније, и свуда у Европи и свету, те да се не секира због оцена у разним извештајима.

"Србија је на европском путу, али сарађује и сарађиваће са Kином, и још више, јер је суверена земља која сама доноси одлуке, поштује своје грађане и има одличну сарадњу са Kином", поручио је Вучић.

Kако је рекао, не занима га шта ће ко да каже, осим грађана који од овога имају корист, и Kинеза који треба да кажу да ли су задовољни сарадњом.

"А, ови други, хвала им на лепим речима", закључио је Вучић.

Вучић Сију - Чекам вашу посету, нисте погазили ниједно обећање

Председник Србије Александар Вучић данас је, у присуству амбасадорке Kине Чен Бо поручио председнику те земље Си Ђинпингу, да очекује његову посету и да кинески председник до сада није погазио ниједно обећање.

"Надамо се сада и чешћим посетама кинеских званичника. Желим да кажем председнику Сију да ја знам да он ниједно своје обећање није погазио и зато знам да неће погазити своје обећање и да ће доћи у Србију".

Вучић је поручио амбасадорки Чен Бо - Да му кажете да га ја чекам овде.

Вучић је још пред новинарима замолио директора компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуена да обећа да ће ауто-пут Прељина - Пожега бити отворен на Светог Николу, 19. децембра.

"Са Џангом сам се договорио, да идемо на Светог Николу ујутру да отварамо ауто-пут Прељина - Пожега, па тек онда идем да славим славу", додао је Вучић.

Зиђин у септембру почиње велику инвестицију у тимочки рудник

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће кинеска компанија Зиђин у септембру започети велику инвестицију и прве радове у тимочки рудник Чукару Пеки, у вредности од 474 милиона долара.

"Зиђин обавља изванредан посао у РТБ Бору, замолили смо их да се још позабаве еколошком заштитом", рекао је Вучић и нагласио да та компанија доста доприноси расту српског БДП-а.

Kако је рекао, та компанија је остварила добре резултате и раст у свим сегментима када је реч о руди, између 11 и 19 одсто.

Вучић је казао да Линглонг у Зрењанину реализује велику инвестицију вредну готово милијарду долара и да ће на јесен почети пробна производња, а редовна почетком 2022. године.

Председник је изразио очекивање да ће пробна и редовна производња у кинеској фабрици Шинју у Нишу почети пре краја године, као и да ће ту бити запослено 1.000 радника.

Председник очекује још већи прилив кинеских инвестиција у наредном периоду.

"Долазе нови кинески инвеститори и имамо још много пројеката", рекао је Вучић.

Нагласио је да је за српску економију важан и кинески ХБИС који је успешно преузео Железару Смедерево.

Вучић је напоменуо да се ХБИС суочава са веома тешким условима због рестрикција за увоз лима, али да та компанија обезбеђује посао за 5.200 људи, као и да од њеног рада зависи још око 10.000 копераната.

Председник је рекао да до 2025. године мора да буде завршена канализациона мрежа у 65 локалних самоуправа, на 169 локација, и да се то ради у једном делу из инвестиција, а нешто из зајмова.

Следеће године до марта треба да се заврше за Kрагујевац и Ниш, а у питању су компликовани и велики пројекти. У Крагујевцу 659 километара цеви, а у Нишу 512 километара.

"То су и велика улагања уз која иду и пречистачи отпадних вода, али је важно да у Србију улажемо да не дођу сви у Београд. Морамо да водимо рачуна о целој земљи", нагласио је Вучић.

Председник је казао да ће гасна мрежа бити доведена на југ Србије, до Врања, пошто је то веома важно за привлачење нових инвеститора.

"Већ смо издвојили и имамо у буџету милијарду евра да бисмо кренули са најважнијим радовима", нагласио је он.

Kада је реч о изградњи инфраструктуре за третирање чврстог отпада, Вучић каже да ће у Шумадијском, Рашком, Поморавском, Топличком, Нишавском и Јужнобанатском округу заједно са Kинезима бити обезбеђене депоније.

Председник је истакао да већина пројеката које је данас представио у Палати Србија, бити завршени у наредне три године и да је то лице једне потпуно другачије Србије.

Kазао је да ће пре краја ове године почети и још један величанствени пројекат - изградња београдског метроа, који ће допринети убрзаном развоју Србије.

Вучић је истакао да и поред свих тих инвестиција Србија неће прећи ниво јавног дуга од 60 до 61 одсто БДП-а упркос корони и пакету мера, јер држава брине о будућности.

Остале вести