Не тражим захвалност, Србија се понаша као комшија и пријатељ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александра Вучић изјавио је данас да Србија, као комшијска и пријатељска земља, не тражи захвалност за донацију вакцина БиХ, као и да је "сит шупљих прича" - да су то вакцине које су јефтине и доступне свима и да Србија заправо жели на тај начин да доминира.

Извор: ТВ Пинк

Председник Србије Александра Вучића изјавио је данас да Србија, као комшијска и пријатељска земља, не тражи захвалност за донацију вакцина БиХ, као и да је "сит шупљих прича" - да су то вакцине које су јефтине и доступне свима и да Србија заправо жели на тај начин да доминира.

Председник Вучић је, након што је предао у Сарајеву контингент од 5.000 вакцина компаније "АстраЗенека" на питање новинара да ли Србија у ствари ради посао ЕУ тако што снабдева друге земље у региону вакцинама и како коментарише изјаву министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић како Србија у ствари жели да доминира у региону, рекао да му не пада напамет да ми радимо посао ЕУ, већ да се само понашамо нормално у овој ситуацији као комшије и пријатељи.

"Не тражимо ни захвалност, само се уобичајено понашамо. Али, замислите ту дозу безобразлука у тој тези - када ЕУ нешто даје то је солидарност и онда причате да је то добро, а када ви урадите оно што ЕУ није урадила или више од ЕУ онда је то доминација", рекао је Вучић.

Додаје да изгледа говоримо другачијим језиком и поручује:

Председник Србије Александар Вучић са Представницима Федерације БиХ.
Извор: Tanjug

"Сит сам тих шупљих прича у којима када једни ураде једно то је дивно, а када ви урадите, онда то ништа не ваља".

Вучић је казао да смо очекивали вакцине из ЕУ, али да их још нисмо добили, као и БиХ што их није добила.

Додаје да ћемо се захвалити ЕУ када стигну, у марту или априлу, прве вакцине из Kовакс програма.

"И једни и други смо на европском путу, то нико не доводи у питање, али то не значи да можемо чињенице да мењамо, јер нам се нешто свиђа или не. Радимо само оно што би нормалан комшија и пријатељ урадио", нагласио је Вучић.

Kада је реч о примедбама на вакцину, Вучић каже да ће Србија послати коју год вакцину БиХ да траже и да мисли да је "АстраЗенека" одлична вакцина.

Додаје у контексту тих примедби да увек када су у питању он и Србија постоји, како каже "500 побочних ствари" које се могу чути како су намере биле другачије".

Ајде што су лагали за Бањалуку, али какве то намере имам за доминацијом када је реч о Сарајеву, запитао је Вучић.

Председник Србије је на питање око дочека на аеродрому рекао да на састанак на аеродрому нико није каснио и захвалио свој тројици чланова Председништва БиХ што су дошли додајући да је у питању само то што је он дошао нешто раније него што је планирано.

Не мислим да смо близу ванредног стања

Не мислим да смо близу ванредног стања у Србији, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, али је истакао да су лекари у праву и да сви морају да буду много дисциплинованији.

Он је на аеродрому у Сарајеву на новинарско питање да ли има нове податке о броју заражених у Србији, јер се сваког уторка стрепи, рекао да има пресек од јутрос али да он није репрезентативан.

Рекао је да ће о наредним мерама да одлучује влада, али да економија и људи морају да раде.

Рекао је и да се са владом разговара о изградњи још једне ковид болнице недалеко од Новог Сада.

Истакао је да се у Србији тестира дневно између 15 000 и 20 000 људи, а такође се и хоспитализује огроман број људи.

Указао је да је 530 000 људи данас ревакцинисано и да ћемо ових дана имати милион укупно вакцинисаних.

Подсећа и да у петак долази нови контингент вакцина и очекује да ће све то утицати на сузбијање епидемије.

Председник Србије Александар Вучић са Представницима Федерације БиХ.
Извор: Танјуг

Вучић истиче и колико је и у овој ситуацији важно повезивање у региону, напомињући да не очекује много од Kовакс програма.

"Хвала кад год да дође, али ми смо се снашли и без тога", рекао је Вучић и напоменуо да су неки наручили и седам пута више вакцина него што имају становника.

Kаже да је Србија наручила два пута више вакцина од броја становника.

"Богати су мислили да ће само они да се снађу, а сиротиња да пропада, ми показујемо да смо способни да бринемо о себи и да се комшијски удружујемо, нисмо ни глупљи ни мање вредни", оценио је.

Он је указао да земље у региону само технолошки заостају.

"Технолошки заостајемо, али хајде да радимо заједно и да напредујемо брже, да нам не би бацали мрвице", поручио је.

Донација вакцина није шамар за политичаре у Федерацији БиХ

Донација вакцина против корона вируса Србије, Босни и Херцеговини није никакав шамар политичарима у Федерацији, изјавио је данас у Сарајеву председник Србије Александар Вучић, док је председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао да у БиХ ниједан домаћи добављач неће да прихвати улогу набавке вакцине.

На констатацију да је пре донације БиХ, Србија осигурала вакцине за РС, али их није испоручила том ентитету, те питање у чему је разлика између тих вакцина, Вучић је рекао да је разлог за то био технички, формални.

Kако је рекао, Србија увек прво разговара са међународно правним субјектом какав је БиХ, а да са РС има стални, подразумевајући дијалог, али и да увек говори о Републици Српској у БиХ.

"Не мислим да је реч о било каквим шамарима, људи у БиХ се боре за вакцине, али није лако да се изборите", поручио је Вучић.

Вучић је навео да се Србија изборила за вакцине, јер он, пошто је, каже, мало искуснији, нема страх да каже све што мисли, док други брину шта ће да им кажу у Бриселу.

"Не могу да објасним колико се не секирам шта ће неко да ми каже негде. Није ми стало. И по том питању смо имали врсту предности и могли да се понашамо мимо устаљених шема и да проналазимо вакцине", рекао је Вучић.

Kаже и да за Србију не би био пораз када би јој БиХ понудила дрво или било који пољопривредни производ, већ би то прихватила оберучке, братски, пријатељски, јер како каже међу комшијама и пријатељима нико никога не жели да шамара нити да доминира.

Вучић је додао да су два српска лидера страдала због идеје "Балкан Балканцима", а да се ми данас стидимо да кажемо да само са Балкана и да смо сви научили и понављамо као папагаји, шта је наша перспектива, а већ деценијама живимо ван тога.

"Kад већ живимо ван тога, да она преуредимо наше животе, да помогнемо једни другима", додао је Вучић.

Позвао је грађане БиХ да се вакцинишу, јер су, каже, све вакцине добре и спасавају животе, наводећи као пример његову мајку, којој је вакцина спасила живот.

"Важно је да се вакцине дају што пре. Даћемо РС, Федерацији, целој БиХ. Ако ове не ваљају, кажите које хоћете", рекао је Вучић.

Договорен самит Србије и БиХ,боља сарадња у заједничком интересу

Председник Србије Александар Вучић и чланови Председништва БиХ сагласили су се данас у Сарајеву да у Београду крајем пролећа или почетком лета буде одржан форум званичника и привредника двеју држава с циљем проширења сарадње двеју држава и свих нивоа власти.

То је саопштено на заједничкој прес конференцији после састанка Вучића са члановима Председништва БиХ, којима је уручио донацију од 5.000, односно 10.000 вакцина против корона вируса.

Вучић је изразио задовољство што ће дониране вакцине некоме спасити живот, али и истакао да је та донација више од вакцина - питање поверења једних у друге и да, како је рекао, говоримо једним гласом јер тада смо снажнији и јачи и брже можемо напред.

Вучић је рекао да је на састанку са члановима Председништва БиХ иницирао велики самит Србије и БиХ у Београду, који би окупио би све нивое власти, али и привреднике обе земље.

"То би био самит, највећи до сада, самит сарадње, поверења и отворености, да видимо како да у будућности шире отворимо границе једни према другима, да камиони брже пролазе, да људи живе боље", рекао је Вучић.

Председник је рекао да данашња донација није питање вакцина већ поверења једних у друге.

"Да не живимо за то да опањкавамо једни други пред европским и светским званичницима, да не говоримо иза леђа све најгоре једни о другима, јер смо себи најпотребнији, зато што живимо једни са другима, једни поред других. Ближег немамо", поручио је Вучић.

Инсистираће, казао је, на томе да балкански народи могу сами себи највише да помогну, јер тек када разумемо да ми јесмо снага, да можемо да имамо највишу стопу раста у Европи - заједно можемо много брже напред.

"То је политика и биће политика Србије", поручио је Вучић.

Приметио је да неки имају примедбе на вакцине "АстраЗенека" и понудио да могу да траже коју хоће и Србија ће им доставити.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су односи Србије и БиХ свакако добри, али да има доста отворених питања.

Остале вести