Морамо много више заједно о себи да бринемо

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је, у интервјуу сарајевском Дневном Авазу, да сутра долази у Сарајево и да доноси 5.000 доза вакцина, вакцине које припадају свим нашим балканским народима, уз поруку људима у БиХ да ми о себи заједно морамо да бринемо много више.

"Kада смо заједно, онда све можемо да постигнемо, а не да се стално свађамо и препиремо и да другима дамо да нама управљају, а тада не добијемо ништа. Лепо је што се свима другима захваљујемо, који нам неретко дају мрвице са стола. Ја мислим да је најважније да се ми окренемо будућности, да се окренемо себи“, поручио је он.

Треба да покушамо заједнички да решавамо све проблеме. То је моја порука, рекао је Вучић.

"Ја сам Србин, од оца и мајке, Србина и Српкиње, али једнако ово желим сваком Бошњаку, свакој Бошњакињи, као и сваком Хрвату и свакој Хрватици. Јер када смо ми заједно, када ми радимо заједно за добробит свих нас, и свих наших људи, онда смо непобедиви и много снажнији и јачи него што смо данас“, поручио је он.

Вучић је, у интервјуу који ће Аваз објавити у свом сутрашњем издању, рекао да долази сутра у Сарајево, само на аеродром где ће вакцине предати члановима Председништва БиХ Милораду Додику, Жељку Kомшићу и Шефику Џаферовићу.

"Није важно ко је набавио вакцине, зато што је то важно за здравље грађана. Мислим да то може да помогне у Босни и Херцеговини свим лекарима пре свега, који раде у црвеној зони и неким старијим људима. Доносимо сутра 5.000 доза вакцина, а за који дан још 5.000 доза. Значи, укупно 10.000 доза Астра Зенеке вакцина, мислим да је то посебно важно за здравствене раднике који раде у црвеној ковид зони у Босни и Херцеговини. Моја порука је да ми морамо да се окренемо једни другима, да не мислимо да су нам сви други значајнији, а да је важно колико ћемо тога лошег да кажемо о онима који су нам најближи“, нагласио је председник Србије.

Вучић је подсетио да је и раније говорио о балканским народима који имају огромну снагу, огромну моћ када су јединствени.

"То не значи никакве заједничке државе или било шта, али када заједнички делујемо, када заједнички иступамо - онда можемо све. Да бринемо једни о другима, такође. Бићу срећан да ове вакцине могу да користе и Бошњаци и Срби и Хрвати, без икакве разлике, а помоћи ћемо, ако то тако називамо, и у будућности. Бићу исто тако слободан да тражим од Босне и Херцеговине помоћ у неким другим питањима када нама буде требало. Тако пријатељи и комшије треба да разговарају једни са другима“, поручио је он, додајући да је то његова најважнија сутрашња порука.

Нагласио је да већих и важнијих порука немогуће да има, јер мисли да смо учени годинама да морамо да захваљујемо онима који нам превише не помажу, а да нисмо научили да погледамо оног себи ближњег, своје пријатеље и комшије.

"Мислим да је време да то почнемо да радимо“, навео је Вучић.

Коментаришући чињеницу да вакцине из Ковакс програма нису стигле у земље Западног Балкана, упитао је да ли неко стварно мисли да ситуација у Сарајеву, Бањалуци, Тузли или Бијељини важнија за некога у Брондеу или Бронингену, него за некога у Београду или Подгорици.

"Просто, то свакако није случај. Али, ја говорим о свим нашим грешкама. Ми смо живели у томе да говоримо да је код нас све лоше, а да је код других све боље. Ми смо, на пример, у Србији показали да можемо бити земља с највећом стопом раста. То може и БиХ, то можемо сви, то могу сви одавде, али морамо да вратимо веру у себе“, рекао је Вучић.

Каже да не жели да говори ништа лоше, али да су неке ствари индикативне.

"Добићемо ваљда једном и вакцине из Ковакса, али, ево вам чињенице: прошло је 65 дана како су земље ЕУ добиле прве вакцине, а ми на Западном Балкану нисмо одатле примили ниједну вакцину! Друга је ствар што смо се ми као Србија снашли, па смо обезбедили и са Истока и са Запада 2,6 милиона вакцина. Али, ја говорим о томе - колико сви мисле на нас и најлепше говоре - чињеница је да ми до сада нисмо добили. Не тражимо ништа од ЕУ, али ја онда тражим и не желим да нас ико спутава да ми међусобну сарадњу развијамо. Онда можемо да будемо у свему најбољи. Па да видимо ко ће да нас претекне у дрвној индустрији, ко ће да има боље пољопривредне производе, бољу инфраструктуру од нас самих", казао је он.

Рекао је да ће се тада видети да ми можемо да градимо више путева него што их граде много веће европске земље.

"Дакле, само је важно да ми разумемо и да почнемо да верујемо у себе. Да почнемо да верујемо у комшије и пријатеље. А не да су нам они најгори непријатељи, а да верујемо у неке друге. Хвала им кад нам помогну, много су нам важни, али они никада не могу да нам буду тако близу“, нагласио је председник Вучић.

Истакао је да су односи у региону од кључног значаја и да морамо сви да одустанемо од наших максималистичких захтева и да се не додворавамо само својим унутрашњим јавностима, већ да гледамо оно што је реално, рационално.

"Имамо Дејтонски споразум, имају га грађани БиХ, три народа могу увек да се договарају. А све што намећу странци, на било који начин, увек је наметнуто и увек ће да буде нешто што ће неко од народа желети да промени. Ја сам за разговоре и договоре између народа који овде живе. А све остало што странци намећу, то је као у оној народној - један каже ја имам јачу подршку са стране, па ћу тебе да победим, а онда за 10 година дође време да неко други буде јачи, па сад овај други каже, сад ја имам некога. И тако стално. Важно је да ми разумемо да смо једни другима најпотребнији. Да једни без других не можемо. Када то будемо разумели, верујем да ћемо пронаћи решење“, уверен је Вучић.

Што се прошлости тиче, рекао је да не морамо да остављамо прошлост по страни и да заборављамо шта је било, али да је потребно направити и корак даље.

"Не треба да заборављамо шта је било. Сваки од наших народа има своје тешке дане, има своје ужасне жртве, а има и ствари којима се не би увек поносио. Али, оно што је за нас најважније јесте да гледамо на садашњост, да гледамо будућност. Јер нећемо опстати. Сви ће напустити подручје Балкана, сви ће отићи из наших земаља, а онда да се десеторо људи бије око два камена, нема никаквог смисла. Али, ако будемо направили да наши односи буду добри, ако будемо успели да направимо добре системе, да сарађујемо и радимо једни са другима, не гледамо увек у то ко је које вере, онда сам сигуран да можемо да постигнемо најбоље резултате“, закључио је Вучић.

Остале вести