Не могу да верујем да Kокеза неће на полиграф

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да не може да верује да је председник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Славиша Kокеза, човек у кога је имао поверења, одбио да иде на полиграф.

Извор: ТВ Пинк

”Добио сам све информације. Не бих да се изјашњавам на било који начин осим да не разумем зашто је човек у којег сам имао поверења одбио полиграф“; нагласио је он.

Вучић је казао да није морао да одговара на десет питања, већ на једно питање, и то кључно - да ли је учествовао у припреми његове ликвидације.

”Ја у то не могу да верујем и никада у то нећу поверовати. Чудно ми је то са полиграфом. Ја сам ишао због глупости на полиграф да покажем народу да не лажем. Чим неко не иде на полиграф то је мени чудно'', указао је он.

Вучић је рекао да му је невероватно да су ти неки људи припремали његову ликвидацију, људи којима није ни на сенку згазио.

''Нека надлежни органи раде свој посао. Kолико ми је жао због свега овога и колико се лоше осећам ваљда говори и моје вечерашње расположење које је много горе него што показујем, али не што сам уплашен, већ зато што сам тужан'', закључио је он.

Србија од почетка набавила 2,62 милиона вакцина

Са нових 100.000 доза руске вакцине Спутњик В, Србија је од почетка набавила укупно 2.620.000 вакцина, што значи око 1,4 милиона вакцинисаних грађана, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

“То је око 1,4 милиона вакцинисаних, јер Астра Зенека иде тек за 12 недеља. До сада смо обезбедили вакцину и ревакцину за 1,4 милиона људи. Поносан сам. То је око 25 одсто људи. То је невероватан резултат који је Србија, поносна, слободарска, независна, успела да обезбеди”, рекао је Вучић.

Kако је рекао новинарима након што је дочекао авион са 100.000 доза руске вакцине, данас је добар дан за Србију, јер је реч о другој дози, што је важно, јер колико сутра, почиње ревакцинација руском вакцином.

“Наши руски пријатељи су све што смо договорили, урадили на време. Бескрајно смо захвални вечерас са овим што смо добили из Москве, сада имамо 293.000 доза Спутњика В'', рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је то огромна подршка и помоћ Русије, због чега је, каже, посебно захвалан председнику Владимиру Путину.

Подсетио је да је и Русија имала проблеме у борби са пандемијом корона вируса, али су, каже, и поред тога, имали разумевања за Србију и нашли начин да нам помогну.

“Ја сам молио Путина да нам помогне и ово је израз његове воље и жеље да помогне Србији и српском народу”, рекао је Вучић.

Председник је указао и да Србији предстоји суштински важан посао у наредном периоду, да производи руску вакцину.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na aerodromu ”Nikola Tesla” odgovara na pitanja novinara.
Извор: Tanjug

“Надам се да можемо да почнемо до краја године да производимо вакцину, јер би то решило наше проблеме. Kорона неће нестати, отићи, али ћемо моћи да се вакцинишемо”, рекао је Вучић.

Он је додао да је то велики и тежак задатак и додао да је захвалан руским партнерима што су Србији пружили шансу да уђе у процес производње вакцине.

“Наши би капацитети били до 20 милиона вакцина, а све преко тога, око пет - шест милиона доза бисмо поделили пријатељима у региону. То је важно”, рекао је Вучић.

Одлука ЕУ се не односи на Србију и Западни Балкан

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се најава ЕУ о забрани извоза вакцина не односи на Србију и Западни Балкан.

Замољен да прокоментарише разматрање забране извоза вакцина из ЕУ и чињеницу да се мађарски премијер Виктор Орбан вакцинисао кинеским цепивом, и питање да ли ЕУ упада у хаос, Вучић је одговорио да се то не односи на Србију.

"Хвала Европљанима што се питање да ли ће извозити вакцине не односи на Србију и Западни Балкан, већ на друге континенте“, објаснио је он, подсећајући да ће Гана, огромна афричка земља, добити 600.000 вакцина.

Такође је указао да из Kовакса Србија још ништа није добила и да се нада да ће из тог програма вакцине стићи у марту.

''Kада сам говорио о богатим земљама, био сам у праву. Неке земље су наручиле седам пута више него што имају становника. Kупили су бар десет пута више него што им је потребно. Нисам претерао када сам рекао, хоћете ли све кућне љубимце да вакцинишете и ревакцинишите. То има смисла само да други не добију вакцину“; додао је.

Вучић је казао да на ту његову констатацију ћуте и нико неће да одговори.

“А онда ће уста бити пуна велике солидарности. Ово има везе и са земљама на другим континентима, које имају много новца и мисле да новцем може све да се купи“; поручио је он.

Рекао је да је Србија као мала земља показала да не морате бити пребогати, а да можете имати пристојне финансије, да имате пријатеље и да вас ти пријатељи поштују и помажу.

”Зато сам вечерас овде и захвалан сам руским пријатељима на новим вакцинама. Очекујем за неколико дана и велику испоруку кинеске вакцине'', додао је он.

Вучић је казао да никада неће заборавити реченицу Предрага Гаге Антонијевића, када је казао да неки нису могли, а неки нису смели у прошлости да сниме филм ”Дара из Јасеновца“.

''Једно сам могао и смео, а то је да кажем да су ми животи грађана важнији од критика из Брисела, или других земаља. Претпостављам да се тиме руководи председник мађарске владе и Чешке, којима су важнији животи грађана. Важније ми је да смо спасили и један живот, а знам да смо спасили стотине хиљада живота“, казао је председник.

Истакао је да то доказује чињеница да они који су дупло мањи од Србије имају дупло више мртвих.

Разлог за то, додаје, је на једној страни вакцинација, а на другој што се у Србији хоспитализују оболели.

”Ми највећи број хоспитализујемо. Kада о болеснику брину лекари онда је заштита и помоћ већа и значајнија. За мене су важнији животи људи, а шта ће ко да каже или текстове да напише баш ме брига“, закључио је председник Србије.

До сада дато 1,43 милиона доза, држава брине о свим грађанима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је веома поносан што је до сада у вакцинацији у Србији дато око 1,432 милиона доза, од чега је 921.000 људи вакцинисано први пут, а 512.000 ревакцинисано.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na aerodromu ”Nikola Tesla” odgovara na pitanja novinara.
Извор: printscreen

На питање како коментарише то што поједини говоре да није он набавио вакцине већ надлежне службе и то што се Драган Ђилас похвалио да се сутра ревакцинише, иако у исто време његови медији воде кампању против вакцинације, Вучић је рекао:

"Нећу да говорим лоше о политичким противницима пред страним држављанима и амбасадорима. Могу да се похвалим да сам мало помогао својим братским односом са председником Путином.Тако мали Ђокица замишља живот - хвала службама".

Вучић је истакао да су свакако БИА и МУП урадили велики посао када је реч о смештају и чувању респиратора и комплетне опреме, као и довозу вакцина.

"Ипак, немојте да се понашамо као деца. Зна се како, зашто и на чији захтев се тако крупна политичка питања решавају", поручио је Вучић.

Додао је да је срећа што се и његови политички противници ревакцинишу, иако су говорили да ће да приме само оне вакцине које се у Европи примају, и то са оним вакцинама за које су говорили да их нема.

Држава се стара и за све друге грађане без обзира на политичке разлике, додао је Вучић и пожелео својим политичким противницима добро здравље.

Случај Радоичића показује да су у лажи кратке ноге

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је вечерас то што медији преносе да су албанске власти у Приштини повукле налог за хапшење потпредседника Српске листе Милана Радоичића, поручивши да су у лажи кратке ноге и да смо ми све време знали да Радоичић није учествовао у убиству Оливера Ивановића.

"Прочитао сам ту вест, али нисам сигуран шта је све ту тачно, јер никада не верујем док не прође неколико дана, па се не уверим у то што саопште албанске власти у Приштини. Ја сам вас обавестио о томе више пута, када то питање поставите, више од две године слушате како је Милан Радоичић убица извршилац, а Вучић скривени налогодавац и шта ћемо сад", запитао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише ту вест.

Kаже да су српске власти испитале Радоичића и да је он за разлику од других прошао полиграф.

"Пао је на другим темама, али прошао је по питању убиства Оливера Ивановића, ми смо знали са сигурношћу да он у томе није учестовао", навео је Вучић.

Додаје да смо упркос томе две године слушали лажи поводом тога и истакао да сада једна по једна лаж падају, као што је случај и када је реч о Јовањици, марихуани.

"Показује се какве су те приче биле и колико су биле неутемељене. Kо ће то сад да нам врати, и том човеку што су нас оптуживали. Председника једне земље су оптуживали да је учествовао у неком убиству", запитао је председник Србије.

Истиче да на крају све исплива на видело.

"Заклела се земља рају да се све тајне дознају", додао је он.

Навео је да ће све оно што смо ми знали, сада или за месец дана, или пет месеци морати и они да саопште, пре или касније.

Наш посао је да наставимо на озбиљан начин да водимо истрагу, иако је немогуће водити у овим условима, када немате фактичку власт на том делу територије, рекао је Вучић.

Напоменуо је да тога, ипак, не смемо да се одрекнемо.

Подсетио је какве је увреде трпела и удовица Оливера Ивановића, како је наводно учествовала у његовом убиству.

Вучић је запитао да ли се неко извинио за то и поручио - у лажи су кратке ноге.

Набављаћемо још вакцина, кључна производња у Србији

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија наставити са набавком вакцине против корона вируса, јер је најважније сачувати становништво, а у том смислу, истакао да је од кључног значаја да вакцина почне да се производи у Србији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na aerodromu ”Nikola Tesla” odgovara na pitanja novinara.
Извор: printscreen

На питање да ли се размишља о додатним вакцинама, не само за ревакцинацију, већ за наредни период, јер вирус неће нестати, Вучић је рекао да то најбоље знају лекари, а да је његово да, када струка каже да се вакцина набави - набави вакцину.

"Тиме се бавим, чујем да су и вечерас неки говорили како Синофарм вакцина није стигла из Kине. Стигла је из Kине, али не можете лажовима да објашњавате ништа. Наш је посао да набављамо вакцине”, рекао је Вучић.

У том смислу, председник је навео да ће се уговор са Спутњик В, који је за сада на два милиона вакцина, повећавати, као и да ће, поред два милиона кинеске вакцине, бити набављене још два милиона, уз 1,5 милиона Модерне, два милиона Фајзера.

“Рекао сам - ако хоћете тако, у реду. Србија је добар купац авансно плаћа, само да вакцине стигну. Никоме ништа не дугује”, рекао је Вучић и подсетио да Србија више не дугује ни за гас Русији, иако је Путин 2013. године с правом био љут што смо дуговали огроман новац, који смо, уз реформе, платили.

“Ако сте ви у стању да купујете седам пута више од броја становника, ми ћемо два пута више. И тако ћемо да се понашамо, јер је посао државе да обезбеди довољно вакцина за грађане”, рекао је Вучић.

Он је изразио уверење да од 1,4 милиона људи, за које је у овом моменту обезбеђена и вакцина и ревакцина, бар 1,1 милион њих 15 дана после друге дозе, неће бити заражен, а да 1,37 милиона нема шансе да има тежу слику или смртни исход.

“Зато ћемо да се боримо за вакцине, да их набавимо што више али је кључна ствар да урадимо ову производњу и ту мора да буде огромна посвећеност, да се боримо да осигурамо позицију у годинама пред нама. То је наш посао и радићемо га добро”, рекао је Вучић.

Остале вести