Поносан на резултате, чувамо животе људи

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић изјавио је да је поносан на постигнуте резултате у спровођењу вакцинације у Србији и истакао да Србија није могла да бира, наводећи да смо само хтели и данас желимо да сачувамо животе људи.

Председник Вучић рекао је за Јуроњуз да "наша искуства показују да су све вакцине веома безбедне", а неке које долазе са Истока су, наводи, чак и безбедније него оне које смо добили са Запада.

"То је када је реч о безбедности, али све оне су биле одличне. Сада оцењујемо ефикасност тих вакцина, али нема сумње да је једна од тих вакцина спасила живот моје мајке, која је била у болници. Девет дана пошто је примила једну од тих вакцина, сви лекари су рекли да је почела да ствара антитела и могу да кажем, на основу личног примера, да смо урадили нешто добро за народ", напомиње Вучић.

Вучић Јуроњуз 0002
Извор: printscreen

Навео је да су многе земље чланице Уније добиле вакцине, а Србија до сада није добила ниједну преко Ковакс система, већ на основу билатералних споразума.

"Од САД Фајзерову вакцину, од Кине, од Русије, али нисмо ниједну од Европске уније. Надамо се томе, али ја не желим никога да критикујем. Надам се да ћемо добити вакцине од Уније", истакао је председник Србије.

Одговарајући на питање да ли сматра да га је Европска унија напустила и која је порука Урсули фон дер Лајен када је реч о вакцинацији, Вучић је рекао да се не осећа одбаченим.

"Не бих хтео да коментаришем, јер је Србија на европском путу. Ценим улогу Оливера Вархељија и других комесара...Урсуле фон дер Лајен. Много очекујем од ЕУ. Али морамо да се побринемо за себе. Зато су нам људи дали поверење да управљамо земљом. Да учинимо све што можемо да спасемо људске животе", рекао је Вучић.

Каже да је Србија до сада остваривала добре резултате и да се нада да ће и у будућности.

"До синоћ смо вакцинисали више од 550.000 људи, а 50.000 ревакцинисали. Добили су другу дозу, а до краја фебруара план нам је да вакцинишемо двема дозама више од милион људи. Што ће бити скоро 15 посто целе популације. То је нешто чиме ћу бити веома задовољан", нагласио је Вучић.

На питање шта мисли о приступу ЕУ када је реч о њеној стратегији вакцинације, Вучић је рекао да је ЕУ велика сила.

"Ми смо на европском путу, мала смо земља. Било је очигледно да ћемо се сви суочити са недостатком вакцина. То се исто догодило, на исти начин, пре годину дана са респираторима широм света. А сада се надам да ће све бити боље када је реч о ЕУ и свима нама заједно. Али заиста смо уложили огромне напоре и напоран рад", рекао је председник Србије.

Наводи да је више пута разговарао с људима у Великој Британији, Кини, Русији, са високим званичницима и молио их, тражио, да добије више вакцина за Србију и не само за Србију.

"Надам се да ћемо наредних дана, када решимо нека техничка питања, бити спремни да донирамо већи број вакцина нашим суседима Северној Македонији, а затим ћемо видети и другим државама. Потребно је да и људи у суседним државама као и код нас буду вакцинисани", нагласио је председник Србије.

Остале вести