Пријатељство Србије и Русије нико не може да сруши

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Двојица државника су констатовали да пријатељство Србије и Русије нико не може да сруши, а да су односи двеју земаља стабилни и да иду узлазном линијом.

Овом приликом председник Вучић је захвалио председнику Путину за подршку у борби против коронавируса, а посебно за испоруку вакцине Спутник В, јер је допринела томе да наша земља предњачи у вакцинацији становништва. Председник Вучић је замолио председника Путина да помогне да што пре добијемо додатне количине руске вакцине, како би што више грађана Србије у најскоријем периоду примило поуздану заштиту од корона вируса. Он је, такође, нагласио да ће Србија, уз помоћ стручњака из Русије, изградити постројења и самостално производити вакцине.

Двојица државника су, у дугом пријатељском разговору, размотрили читав спектар тема које покривају области билатералне сарадње, као и регионалне и међународне ситуације.

Председник Вучић и председник Путин су констатовали да су Србија и Русија и у протеклом периоду, обележеном тешкоћама које је донео корона вирус, потврдиле висок степен међусобног разумевања и пријатељства. Председник Вучић је изразио захвалност председнику Путину на поруци коју је министар Лавров прочитао у Храму Светог Саве.

Председник Вучић је потврдио да Србија намерава да даље развија стратешке односе са Русијом и констатовао да су могућности за економску сарадњу много веће од искоришћених. Он је, стога, рекао да посебну пажњу треба усмерити на повећање робне размене, завршетак текућих и покретање нових заједничких енергетских и инфраструктурних пројеката и даље јачање сарадње у области технолошког развоја и иновација, као и војно-техничке сарадње. Председник Путин је, с тим у вези, истакао значај рада Међувладине мешовите комисије за сарадњу.

Председник Вучић је нагласио важност гасовода Балкански ток, који доприноси енергетској стабилности Србије.

Разматрајући са председником Путином регионалну ситуацију, председник Вучић је захвалио на непоколебљивој личној подршци председника Путина територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на активној подршци руске државе по питању Косова и Метохије. “Русија разуме наше напоре да обезбедимо мир и стабилност у региону и спремност Србије за дијалог и компромис као једини начин за решавање отворених питања“, рекао је председник Вучић.

Остале вести