Велико повећање примања за припаднике војске

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић најавио је даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.

Извор: Пинк

"Ове године следе велика повећања примања за војнике, подофицире и официре, уз 5 одсто повећања са почетка године, биће и додатних 10 одсто, укупно и до 17,6 одсто", рекао је Вучић након састанка у дому Гарде на Топчидеру на коме су представљени резултати анализе стања функционалних и оперативних способности Војске Србије за 2020. годину.

Пренео је да су на састанку коме су присуствовали министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић разматране и све могућности угрожености наше земље.

Вучић је рекао да се протекле године радило на повећању борбене готовости, на куповини најсавременијих наоружања и опреме, од панцира С1 до значајних беспилотних летелица.

Најавио је да ће ове године посебна пажња бити посвећена форми електронског ратовања, па ће се, осим беспилотних летелица, радити и на набавци радарских система.


Вучић је истакао да је Војска Србије уложила велики рад и труд и на самом почетку епидемије корона вируса, када је била једна од најзначајнијих институција у прихватању наших људи из иностранства, због чега је међу њима било много заражених у првом таласу.

Он је навео да је прошле године 16 припадника војске изгубило живот, као и још троје од почетка ове године, и изразио саучешће њиховим породицама.

Желимо да припаднике војске задржимо повећањем примања, нагласио је Вучић.

"Анализирали смо на састанку све могућности угрожавања безбедности Србије и разговарали о свим геостратешким и војним тактичким правцима и деловањима, затим које су борбене групе које примају први удар у случају агресије на нашу земљу и колико снага може да буде спремно у року од 24 сата, које су резерве војних средстава, хране и друго", навео је Вучић.

Председник је казао да је задовољан моралом наше војске, али да има још ствари на којима треба да радимо и да их исправимо.

"Наша војска је фактор стабилности и очувања мира и одвраћања за сваког ко жели да нападне нашу земљу", поручио је Вучић.

Истиче да ће бити још великих улагања у наш одрамбени систем и војску.

"Можемо још много боље и више, и верујем да ћу пре краја године моћи да кажем да сам задовољнији", навео је он.

Председник истиче да је наша војска сваке године све јача него што је била раније.

Отворићемо широку расправу о обавезном војном року

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на састанку са представницима војске разговарао и о увођењу обавезног служења војног рока и најавио да ће у наредним месецима бити отворена широка јавна расправа о томе.

Председник Александар Вучић најавио је даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.
Извор: Танјуг


"Разговараћемо пре доношења било какве одлуке, јер то има и своје добре и лоше стране", истакао је Вучић.

Додао је да је лоша страна јер само обезбеђивање хране кошта 70 милиона евра, а када се обезбеде и приходи за војнике треба додати још 1,2 до 1,8 милијарди евра.

Добра страна је, истиче, што се са војском могу попунити и оживети празна места у Србији.

Вучић каже да ће већ ове године бити попуњено неколико места са новим јединицама, у Прибоју, Лозници, Белој Цркви у Банату, Пироту, Неготину и Сурдулици.

Све велелепно смо изградили ми, уз свакодневну борбу

Све велелепно што је урађено је направљено протеклих неколико година, направили смо борећи се на дневном нивоу за сваку ситницу да би ишли напред, истакао је данас председник Србије Александар Вучић и додао да би волео да су све зграде у Немањиној реновиране.

"То је требало одавно завршити, продати било коме да направи елитни простор, а да војска искористи новац за своје потребе“, рекао је Вучић одговарајући на питање до када ће материјални ресурси војске као што су зграда Генералштаба и Војнограђевинске дирекције пропадати.

Рекао је да Министарство одбране и војска имају добре локације где могу да направе нове зграде Министарства, са већом квадратуром, да буду сви заједно, и да целокупни ланац командовања имамо на том месту.

Међутим, подсетио је да је, док је био министар одбране и то предложио, био изложен двомесечном линчу.

"Слушао сам како хоћу да срушим "Сутјеску и Неретву“, како хоћу да срушим трагове НАТО злочина. После два месеца схватите да просто не вреди да се борите да донесете новац. Некада за нешто имате снаге, некада за нешто не“, поручио је он.

Вучић је додао да је све морао да гура на силу.

"Видели сте синоћ велелепну слику споменика Стефана Немање, Београда на води у позадини, обновљену стару железничку станицу, са поправљеним сатом. Све то смо ми урадили. Све велелепно урађено је изграђено протеклих неколико година. То смо ми направили, а за све је била потребна борба на дневном нивоу, за сваку ситницу да би ишли напред“, нагласио је он.

Председник Александар Вучић најавио је даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.
Извор: Танјуг


Вучић је указао да је то све као некада када је вођена борба око прве сијалице у Београду.

"Верујем да ће Министарство одбране и војска имати снаге то да ураде што би желели“, поручио је он.

Највећи проблем попуњеност Војске, зато дижемо плате

Председник Србије Александар Вучић указао је данас на проблем везан за попуњеност војске, и навео да је зато важно повећати плате војницима како би остали у војсци.

Вучић је, упитан каква је попуњеност војске, рекао да ту има проблема, али да су бројке војна тајна.

Kада земља економски напредује, према његовим речима, то носи други проблем са собом да људи напуштају безбедносни сектор ако плате нису на већем нивоу и ако могу да добију веће плате на другом месту.

"Немамо више проблема са професионалним војницима као што смо имали до прошле године. Имамо проблем са онима који имају мало ниже плате и могу веће да добију на другом месту. Сада имате, на пример, две фабрике у Лозници - Минт и Алијент. Ми дајемо обичном војнику 45.000 динара, а просечна плата у тим фабрикама је 51.000. Зашто би био у војсци када је тамо много већа плата, рекао је он.

Истакао је да држава мора да подигне плате у војсци како би остали војници.

То је, како је нагласио, највећи проблем у војсци.

"Наоружали смо се, иако је потребно још доста да урадимо, али проблем је да војници остану у војсци", нагласио је он.

Србија мора да води рачуна о себи

Председник Александар Вучић пренео је данас да се на састанку са представницима Министарства одбране и Војске Србије разговарало "о свим могућим правцима угрожености безбедности Србије" и поручио да у том контексту Србија мора да води рачуна о себи.

"Знате какве проблеме имамо на Kосову и Метохији, имамо и друге регионалне проблеме, уз трећу врсту проблема, који се тичу геополитичких размирица великих сила, а где смо ми неретко земља око које се њихови интереси сучељавају", рекао је Вучић.

У складу са тим, Србија мора да води рачуна о себи, поручио је Вучић, одговарајући на питања новинара у Дому гарде "Топчидер".

Сутра стиже 40 000 доза руских вакцина

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ће сутра стићи 40 000 доза руских вакцина Спутњик V - 20 000 плус 20 000 за вакцинацију и ревакцинацију, а да ће и даље стизати и друге вакцине и да ћемо се за сваку борити.

Вучић је најавио и да ће стизати сукцесивно Фајзерове вакцине - 9 000 доза до 8. фебруара, 15. фебруара стиже 41 000, а 20. фебруара се очекује још 42 000.

Вучић је новинарима у Топчидеру рекао да је јуче вакцинисано 52 000, да је пријављено на списку 750 000, а да би вероватно хтело да се вакцинише три милиона грађана.

Председник је рекао и да ће сви који су вакцинисани, захваљујући најбољем информационом систему који имамо, бити и ревакцинисани и то адекватним вакцинама у периоду који су одредили стручњаци.

"Ми се не играмо са ревакцинама и нећемо да нагађамо ко је заштићен, а ко није. Од понедељка креће ревакцинација", најавио је Вучић.

Поручио је да је потребно много више вакцина и да се води тешка борба за набавку и за данас поподне најавио разговоре са другим произвођачима, напомињући и да не сме све да открива.

"Борићемо се за сваку вакцину, хвата ме љутња, јер имамо 6,5 милиона вакцина у уговорима, па гледајте, а не можемо да их добијемо", указао је Вучић.

Председник Александар Вучић најавио је даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.
Извор: Танјуг


Он је рекао да се радује да смо 10 000 доза добили од пријатеља, али да не сме да каже од кога.

Приметио је да су неки из богатог света хтели себе прво да вакцинишу, па су и како је иронично приметио у те чамце хтели и кучиће и мачиће да ставе и да узму и шест пута веће дозе вакцина него што им треба.

"Али то им се изјаловило, нека ме нападају, што се нека мала Србија снашла", рекао је председник, напомињући да је то учињено захваљујући пријатељима и предзнању како ће бити.

Рекао је и да ће молити Kинезе, а и неке друге, али да не може да открива кога све.

Не задужујемо децу, хоћете да не помажемо људима?

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се држава због новог пакета мера помоћи привреди и грађанима неће додатно задужити и да ће јавни дуг остати на нивоу до 60 одсто БДП-а.

Упитан за критике на рачун новог пакета мера помоћи, будући да поједини економисти наводе да ће држава тиме додатно задужити грађане, Вучић је рекао да је "најбоље када ништа не помажете предузећима, па онда питају што нисте помогли, а када помажете народу, кажу - задужићете се".

Вучић је истакао да ће се јавни дуг одржати на нивоу до 60 одсто БДП-а.

"Kако нису тако повикали и завриштали на Италију са 158 одсто дуга у односу на БДП, или Грчку са 220 одсто, Француску са 115 одсто, Шпанију 116, на Немачку са 88 одсто дуга. Или на Хрватску и Словенију са 85 - 90 одсто или Црну Гору са готово 100 одсто дуга... Све то показује колико је Србија у неупоредиво бољем стању и са највишом стопом раста", рекао је Вучић.

Он је упитао да ли би неки желели да држава не помаже грађанима.

"Не разумем... Дајемо колико можемо. Боримо се за то да живимо боље, а не да нас сваки дан нападате што народу дајемо нешто. Шта хоћете, да народу не дамо ништа", упитао је Вучић.

Kонстатовао је да се грађани већ довољно муче што не могу слободно да ходају и да живе, са безброј проблема, да би још држава рекла да не може да им помогне.

"Не задужујемо будућност наше деце", поручио је председник Србије.

Он је појаснио да у релативним бројкама јавни дуг не расте, него опада, а да је то једино важно.

"Ваљда ћете да задржите стопу раста, јаку економију, нећете да је уништите за годину дана када преузмете власт...", додао је иронично.

Председник Александар Вучић најавио је даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.
Извор: Танјуг


Истакао је да се неко седам година борио и градио да би Србија могла да буде прва у Европи по стопи раста и имала најбоље јавне финансије, па данас у земљи сви размишљају да ли ће и колико да им расту примања, а нико не мисли о томе да ће бити мање.

"Ништа у Србији није угрожено, осим здравља људи", закључио је Вучић.

Неки би желели да Београд никад не буде српски град

Споменик Стефану Немањи споран је за оне који би желели да Београд, осим чињенице да је он увек био космополитски град, никада не буде српски град, одговор је председника Александра Вучића на питање зашто је споран споменик Стефану Немањи.

Вучић је истакао да је Стефан Немања сидро српске државности, као што је Свети Сава, и у моралном и у духовном смислу крст наше духовности.

"Могу они да раде шта хоће, народ је био пресрећан и начином на који смо то урадили и скромношћу којом смо све извели, а истовремено смо добили један од најлепших споменика у Европи", рекао је Вучић новинарима, након састанка са представницима Министарства одбране и Војске Србије.

Споменик Стефану Немањи синоћ је свечано откривен на обновљеном Савском тргу у Београду.


Остале вести