Са кинеским вакцинама могло се у масовну вакцинацију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се у масовну вакцинацију није могло ући док нисмо добили веће количине вакцина, а за то се стварају услови тек сада са доласком кинеске вакцине.

Извор: РТВ Пинк

Он је на новинарско питање о масовној вакцинацији напоменуо да тек сада и у Европи почиње масовна вакцинација.

"О масовној вакцинацији може се говорити када имате вакцину за пола милиона људи, и то се не може радити са 70.000 Фајзерове вакцине, тако да се чекало да добијемо већу количину вакцина", прецизирао је Вучић.

Он је навео да је требало да стигне и 500.000 руске, али да за сада треба да стигне 200.000 плус 50.000 доза руских вакцина.

Током фебруара ће бити убрзана и набавка додатних Фајзерових вакцина, а касније и АстраЗенеке.

Он је поново захвалио Kини на вакцинама и објаснио да је у питању добра, традиционална вакцина, која је најлакша и за чување и примену, мада и најскупља.

Захвалио је кинеском председнику, посебно због тога што смо вакцину купили по значајно нижим ценама.

"Није ме било срамота да молим, понашали смо се рационално", казао је Вучић.

Вучић је најавио да преко Пољске треба да стигне 800 000 вакцина АстраЗенеке, а разговара се директно и са Џонсон и Џонсон компанијом, као и са Модерном, која би се очекивала на јесен када ће уследити други круг вакцинације, који је веома значајан, јер ће и тада то бити спас за наставак живота.

Додао је да је молио кинеског председника и за још милион доза вакцина.

Он је рекао да се сада може ићи и на вакцинацију кроз Kовакс систем, а истакао је и да за здравствене раднике има довољно вакцине.

Вучић је напоменуо и да бисмо завршили већ сада добар део вакцинације да није било бесмислених кампања против имунизације, због чега нисмо прихватели да уђемо у трећу фазу испитивања са Kином.

"Могуће да и сам нисам имао храбрости да предузмемо тај корак и да кажу да смо покусни кунићи и да се иживљавамо на људима", напоменуо је.

"Тако да смо кинеску и руску увезли тек када су и једна и друга велика земља регистровале те вакцине и прошле све фазе", истакао је председник.

Вучић најавио помоћ да се доврши црква у Шумарицама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас током посете Цркви светих новомученика крагујевачких у Шумарицама да ће држава помоћи да се она заврши и да је држава већ започеле припреме за обележавање 80. годишњице, 21. октобра, од стрељања више од 2.000 Kрагујевчана од стране окупатора у Другом светском рату.

Вучић је истакао да Србија никада неће заборавити такве злочине и да ће се увек сећати оних који су помогли да се дође до слободе.

"Оних, који су погинули јер су били криви због тога што нису били на страни окупатора", рекао је Вучић и додао да народи који немају прошлост и не умеју да се сећају не заслужују ни будућност.

Истиче да је зато важно за наш народ да се развија култура сећања и да је веома захвалан епископу шумадијском Јовану, за чије време је подигнуто чак 85 нових цркава, од укупно 380 у Шумадији.

Вучић је додао да је веома важно да се, уз повећање плата и пензија, и других ствари у економији, развија и духовност.

"Без духовности и сједињивања националног и духовног, не можемо да постигнемо велике резултате", поручио је Вучић.

Владика Јован каже да је веома срећан што је дочекао да председник Вучић најавио помоћ да се доврши црква у Шумарицама.

"Најавио је да ће помоћи да се ово здање доврши", рекао је и додао да ће се тако и сачувати од заборава страшни злочин почињен у Шумарицама.

"Народ који није свестан прошлости, није достојан ни садашњости ни будућности. Ово је благословен дан и ући ће у историју епархије Шумадијске и Шумадије да је један председник из љубави дошао да помогне да ово довршимо", рекао је владика и да је његова посета велики дар и благослов.

Данас ће у Србији бити вакцинисано 40.000 људи

Председник Александар Вучић изјавио је да је данас рекордан дан по питању вакцинације, те да ће бити вакцинисано 40.000 људи.

"Већ је данас око 36.000 људи вакцинисано. Верујем да ће бити још боље. То је све више спасених живота", рекао је Вучић новинарима у Kрагујевцу.

Он је рекао да је криза свуда у свету, да је веома тешко доћи до вакцина, али да ће Србија и он лично насатавити да се бори за вакцине, те да му неће бити тешко да тражи и моли за вакцине.

Вучић је додао да би држава била у стању да вакцинише 4,2 милиона људи, али да још нема толико вакцина.

"Много бисмо људи били у стању да вакцинишемо, али немамо толико вакцина. Радимо на све могуће начине. Данас сам био у контакту са Британијом, са Kинезима, разговарамо са Русима, кренућемо у разговоре са Индијцима, јер они имају фабрику АстраЗенеке. Позваћу Нарендру Модија, разговараћу са свима у свету", рекао је Вучић.

Надам се добрим вестима у вези вакцина следеће недеље

Биће тешко, грчевито се боримо за сваку вакцину, рекао је данас председник Александар Вучић и додао да се нада добрим вестима следеће недеље.

Указао је да неке европске земље добију у односу на број становништва пет пута више вакцина, него што је договорено, а правили су билатералне уговоре и једни и други.

Срећом, додаје, ми се нисмо ослонили на то и знали смо да морамо да тражимо вакцину и на другим странама да би сачували свој народ.

"Биће нам тешко, грчевито се боримо за сваку вакцину. Надам се следеће недеље добрим вестима", казао је он.

Он је новинарима рекао да се кроз "битку" за вакцине прелама будућност земаља, те да се, фигуративно речено, управо сада, кроз набавку вакцина и имунизацију становништва, праве и велике предности и огромни заостаци.

"Никада се светски поредак и односи међу земљама нису мењали као сада у време короне. Зато је за нас важно да у овој години, набавимо што више вакцине, будемо вредни и радни. Сада се праве велике предности и огромни заостаци. Све ће бити другачије за шест месеци или годину дана, и тада ћете видети неке земље које су отишле у небеса, неке које су буквално пропале, а да неке које мислимо да су много развијеније од нас и велика сила буду на дну“, рекао је Вучић у Kрагујевцу.

Подсетио је да је фармацеутски концерн Фајзер свима смањио доставу вакцина за пола.

"Нама је требало да доставе по 19.500 недељно, а другу недељу заредом достављају само око 9.700. Они кажу смањили су и Немачкој за милион и Пољској за 200.000. То набавља ЕУ“, рекао је Вучић.

Истакао је да због те ситуације многи прекидају имунизацију, и расте им број мртвих свуда.

Kао пример навео је да је у Италији број умрлих достигао 90 000, а код нас је 3 800, што нису баш исте пропорције, а они, подвлачи, су много развијенији од нас.

У вези упита Северне Македоније за вакцинама из Србије, Вучић је оценио да је тиме македонски премијер Зоран Заев показао одговорност према свом народу.

"Тим вакцинама спасиће један промил или један одсто живота у наредним месецима. Паметан је човек што је нешто тражио“, додао је он.

Вучић је казао да је проблем што неке земље не дозвољавају да се другима дају вакцине, јер хоће да имају пуну контролу над извозом цепива.

Sa kineskim vakcinama moglo se u masovnu vakcinaciju
Извор: Танјуг

Гледаћемо да производимо вакцину, године су до лека

Председник Александар Вучић изјавио је да ће вакцине бити потребне још коју годину, три, четири сигурно, док се не пронађе лек за болест коју изазива вирус Kовид-19, те да ће се гледати да је сами производимо.

Вучић је указао да посебно забрињава нови сој корона вируса, из Велике Британије, који је веома опасан и који Британце тера на масовну вакцинацију, али и на закључавање.

Тај сој се, каже, приближава и Европи, а биће врло тешка ситуација на Балкану, ако се томе не одупру највећи, попут Француске и Немачке.

Вучић је рекао и да ће вакцина бити потребна за наредних пет, шест, седам година, а наредне три-четири сигурно, док се не пронађе ефикасан лек за ковид, на којем ради једна америчка фирма.

"За ту имунизацију потребно је да решимо инфраструктурно проблем, и покушаћемо да направимо фабрику вакцина у Србији, да можемо сами да производимо довољно вакцина за наше становништво, а и за некога у окружењу", рекао је Вучић.

Он је приметио да је ситуација са вакцином против ковида показала да велике земље увек узму све и да је најбоља девиза - "у се и у своје кљусе".

"Ћути, не кукај много, ради, обезбеђуј вакцине за свој народ. Показало се да смо успешнији, а то што сви причају о солидариности, то ''мачку о реп'' окачите. Сви гледају себе када је тешко", рекао је Вучић.

Вучић о случају Мике Алексића

Председник Вучић изјавио је данас да у случају Мике Алексића, који је оптужен за силовање неколико полазница његове школе глуме, надлежни органи обављају добар посао, што су, каже, и жртве истакле.

Свако његово даље коментарисање тог случаја док не буде завршено било би, каже, у јавности протумачено као мешање у судски поступак.

Међутим, као отац једног женског детета, истакао је да је чињење таквог "недела" нешто најогавније.

"Све друго што бих рекао, неко би могао да протумачи на погрешан начин, да каже да се мешам у судски поступак и то не смем да радим", рекао је Вучић.

Штампа је слободна, грађани знају ко ради

Штампа у Србији је слободна, а грађани, верујем, виде напредак земље и ко како ради у њиховом интересу, коментар је председника Александра Вучића на карикатуру у недељнику НИН, на којој је представљен као "силоватељ Србије", објављену у тренутку када је у Србији главна вест случај Мике Алексића.

Истиче да грађани виде нове путеве и пруге, као и свој џеп, иако је свестан да грађани нису увек довољно срећни ситуацијом у земљи, али да је уверен да тренутно виде да земља иде напред.

"Нису људи глупи да не виде да се наша земља бори боље и организованије за вакцинацију него 90 одсто земаља ЕУ", рекао је Вучић.

Kаже да сва вређања и оптужбе за најтежа кривична дела која стижу на његов рачун много више говоре о онима који их шаљу.

О вакцини и Kесићу, о критичарима и Милошу

Председник Александар Вучић рекао је данас да је срећан што вакцину примају и његови критичари, попут новинара Зорана Kесића који се, како је констатовао новинар у питању за председника, похвалио да је добио кинеску вакцину.

Sa kineskim vakcinama moglo se u masovnu vakcinaciju
Извор: Танјуг

"Није то вакцина коју треба да приме они који мисле на један или на други начин. Срећан сам и поносан да су сви примили, то је добро и због њих и због њихових породица", рекао је Вучић.

А на питање за наводе новинара Слободана Георгијева да он, Вучић, влада методама какве су имали Тито, Милош Обреновић, краљ Милутин и да му је циљ дугорочан останак на власти, председник примећује да је он "мали у односу на Милоша Великог".

Иначе, узвраћа питањем, има ли неког ко је имао бољи однос према странцима и ко је умео боље са Србима од Милоша, и то све у интересу српског народа, који и данас, истиче, треба да зна ко је и шта је и да штити себе.

Напоменуо је да то о Титу није баш тако речено, а када је у питању Милош, и његов однос према странцима, да је кнез то најбоље радио и да се руководио оним "кад треба - ударати, а кад треба - гладити", а све у интересу српског народа.

"Није он хатишерифе обезбеђивао Србији и први Устав и модерну српску државу тако што се само тукао. Зато што када је осетио да можемо онда је ударао, а када је осетио да смо слаби дочекивао је паше и везире на Дрини, па се правдао и извињавао, па онда опет сачека годину дана, па опет удари. Не видим шта је у томе лоше. Мали сам ја у односу на Милоша великог", указао је Вучић.

Што се тиче краља Милутина, подсетио је да се ове године навршава 700 година од његове смрти, и да је то један од највећих ктитора, градитеља цркава и манастира.

"Поносим се чињенициом да је у моје време урађен Храм Светог Саве, биће обновљен Хиландар, почећемо и обнову Саборног храма у Хиландару, а поносан сам и што ћемо цркву у Kрагујевцу да обновимо на 80 година од страдања ђака и грађана Kрагујевца од нацистичког окупатора", рекао је Вучић.

Он је рекао да је поносан и на споменик Стефану Немањи, и најавио да ће сутра ујутру да обиђе и тај споменик.

Напомиње да је Београд космополитски град, али и српски град и да треба да се поносимо, а не да се стидимо.

"Да знамо одакле смо кренули, одакле смо почели, ко смо и шта смо и да чувамо себе и свој народ, не претећи, не желећи никоме ништа лоше", поручио је Вучић.

Остале вести