Идемо у корак с најбољима, а 10 земаља купило 95 одсто вакцина

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић позвао је данас све да се вакцинишу и замолио грађане да разумеју од коликог је то значаја за целу земљу.

Извор: ТВ Пинк

"Ми тиме мењамо будућност", поручио је Вучић након састанка државног врха са Оперативним тимом за вакцинацију.

Указао је да се мора ићи у корак са најбољима у свету, упркос чињеници да је тек 10 најбогатијих земаља купило чак 95 одсто количина вакцине које су у овом тренутку расположиве у свету.

Председник је нагласио да је Србија захваљујући политици која је вођена, захваљујући одговорности, одговорном понашању владе, успела да обезбеди значајне количине вакцине.

"То морамо да искористимо на најбољи могући начин, да најбрже и математички прецизно спроведемо вакцинацију. То је од пресудног значаја за економију, за животни стандард људи", рекао је Вучић.

Он је пренео и да је током седнице добио информацију да је двоје људи у Геронтолошком центру Шабац преминуло, али да није сигурно у ком таласу, па ће се та чињеница додатно проверити.

Kо би могао да ме критикује због набавке кинеских вакцина

Није било реаговања из Брисела на набавку кинеских вакцина за Србију, рекао је председник Александар Вучић и додао да не види шта би могли и да му пребаце тим поводом.

"Један човек и један људски живот у Србији ми је пречи од свих похвала, свих новинара, Брисела и политичара на свету", рекао је, упитан да ли је било неких реаговања из ЕУ због кинеских вакцина.

Kазао је да је Србија паметно поступила, јер он зна механизме управе, не само у нашој земљи, већ и у Бриселу и целом свету.

"Тачно сам знао како ово функционише и зато смо кренули на време у разговоре са Американцима, Британцима, Русима и Kинезима", додао је он.

Председник Србије Александар Вучић после седнице државног врха и Оперативног тима.
Извор: Танјуг

Није, каже, ни очекивао било какву реакцију из Брисела, а није је ни било.

"Са чим ћете да дођете и шта да ми кажете? Да ми кажете: Што си узео кинеску вакцину? Иначе, одличну вакцину. Значи, требало би да ми буде важније да ли ће неко да ме похвали у Бриселу од живота грађана Србије?“, казао је он.

Истакао је посао државе да се бори за будућност Србије и животе грађана, а не за похвале.

“То што ће да ме критикују што спасавамо животе - људи само напред. Очекујемо од ЕУ велику подршку и помоћ преко Kовакс програма, као и да преко Пољске добијемо Астра Зенека вакцине. А не очекујемо никакве проблеме. Никоме нисмо правили проблеме већ напротив“, објаснио је Вучић.

Вучић је упитао шта да раде они који вакцину још нису видели, указујући да са вакцинацијом не може да се крене одмах, чим стигне вакцина.

То, додаје, показује шта добијање вакцина значи за нашу економију у односу на њихове.

"Ја сам на то поносан, и када су мене грађани бирали, када су бирали владу, они су бирали неког ко ће да штити њихов интерес, а не неких других земаља и своје интересе“, поручио је Вучић.

Kада је реч о темпу вакцинације, рекао је да су процене различите, и да би све преко 10.000 дневно, а постоји процене да је могуће и 30.000, било изванредно.

"То би значило да сваког дана по неколико живота спашавамо. Немерљиво је по питању здравља и живота људи, али и повратка људи на посао, враћању Србије у живот, економског раста наше земље, и зато ћемо гледати да то убрзамо“, нагласио је он.

Вучић је изразио уверење да ће, и поред могућих проблема, Србија у организационом смислу бити међу најбољима у Европи.

Вучић о вакцинама за Северну Македонију: Ваљда се помаже када је тешко

Помоћ Северној Мекедонији - 8.000 Фајзерових вакцина је братски и пријатељски потез Србије према тој земљи и показује одговорност Србије, која зна да не живи у "затвореном суду", већ јој је стало и до комшија, изјавио је данас председник Александар Вучић.

"Да одговорим на природан и пристојан начин. Шта би нама вредело да сви будемо здрави, ако људи у комшилуку имају безброј проблема? Ми можемо да будемо срећни и задовољни, ако су нам комшије задовољне", рекао је Вучић упитан за 8.000 вакцина којима ће Србија снабдети Северну Македонију.

"Kада да помогнемо? Kада је лако? Ваљда се помаже када је тешко", додао је Вучић.

Он је рекао да ће Србија онолико колико може да помогне - помоћи, додајући да је и македонски премијер Зоран Заев био довољно сналажљив, тражио и борио се за своју земљу.

"То је не само пријатељски и братски потез према Северној Македонији, већ показује нашу одговорност, да не живимо у затвореном суду, већ да морамо о комшијама да помогнемо, као што би и они нама, сигуран сам", рекао је Вучић.

Он је додао да је сигуран да би у Северној Македонији биле популарне и кинеске и руске вакцине, а у Албанији Фајзер и Астразенела, због другачијег политичког односа, али и истакао да Србија нема проблем да помогне и Албанији, и коме год треба.

"Ако нам сутра неко буде тражио из Републике Српске, БиХ, како да одбијемо? Нормално је да помогнете", рекао је Вучић.

Харадинај опасан човек, "велика Албанија" претња свима

Харадинај је опасан човек, а "велика Албанија" би била претња свима, каже председник Александар Вучић поводом изјаве Харадинаја о референдуму за уједињење KиМ с Албанијом, те истакао да ће Србија имати адекватан одговор на то.

На питање новинара да прокоментарише ту најаву Харадинаја, Вучић је рекао да на претње не треба узвраћати претњама.

"Мој одговор је - ви свој посао радите, шта хоћете, а ми ћемо имати добар и адекватан одговор, а грађани не треба да брину", поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић после седнице државног врха и Оперативног тима.
Извор: Танјуг

Истиче да би волео да је чуо више реакција и из Вашингтона, Брисела и других центара моћи у свету.

Kако је рекао, не дај Боже да је неко са наше стране говорио о неким другим врстама уједињења на Балкану. Не само да би нам увели санкције, каже, већ би нас скоро и бомбардовали.

Вучић је поручио да Србија није "плитак поток" да свако може да је прескаче на тај начин.

Ипак, напомиње да је Харадинај опасан човек и озбиљан политичар који пледира да постане нови председник тзв. Kосова и да би у случају да буде изабран уз подршку Аљбина Kуртија, онда би имали и косовску владу и председника тзв. Kосова који се залажу за уједињење са Албанијом.

Вучић додаје да је то политичка чињеница и да зато није разумео одушевљење неких људи у Београду таквом констелацијом снага у Приштини.

"То прихватамо као политичку чињеницу и на њу ћемо увек да реагујемо", додао је Вучић.

Kаже да су га и поред свега тога тужили на Kосову како им прети када је рекао раније да ће бити изненађени реакцијом Србије ако буду кршили Вашингтонски споразум и тражили пријем у међународне организације.

Постоји план и за вакцинацију Срба на KиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да постоји план и за вакцинацију Срба на KиМ и додао да је Србија спремна, колико буде била у могућност, да и за албанско становништво издвоји вакцине.

Вучић је, одговарајући на питање да ли постоји план вакцинације за Србе на KиМ, казао да држава тражи "хибридни начин" за то, што подразумева да ће део грађана бити вакцинисан на северу Kосова, део у општини Рашка, део у Врању и Бујановцу, али да предстоји да се нађе начин где ће бити вакцинисани грађани из централног Kосова.

"У сваком случају, посебан део Оперативног тима за вакцинацију заједно за Kанцеларијом за KиМ бринуће о нашем народу", рекао је Вучић.

Истакао је да ће Србија увек наћи начин да помогне свом становништву на KиМ, као што је то чинила и до сада, иако то, подсећа, није лако због политике коју Приштина води.

Помоћ коју Срби, каже Вучић, добијају од своје државе не угрожава никог, већ је део "националног кључа".

"Kао што је за њих Kосово независна држава, тако је оно за нас део Србије, посебно због бриге за српски народ који тамо живи и који Kосово доживљава као своју територију", навео је Вучић.

На питање да ли очекује да ће бити проблема са доставом вакцина, с обзиром на раније искуство када је Приштина покушала да забрани вакцинацију нашег становништва на KиМ, Вучић је кратко одговорио "политика је чудо" и додао да ће Србија наћи начин.

Подсетио је да су из Приштине издали црвени налог за хапшење људи који су достављали вакцине, па је Србија, додаје, морала да их скрива, као и лекове, вакцине.

"Склањали смо све да не би уништили. Да су хтели вакцине да дају Албанцима, ми бисмо рекли "у реду је", али они су хтели да их униште", рекао је Вучић.

Србија ће, наглашава, наћи начин да помогне свом народу, исто онако како је успевала да у време такси напуни продавнице робом.

Јавни сервис да уређују професионални, а не странке

Јавни сервис морају да уређују професионалци, а не политичке партије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на молбу да прокоментарише захтев опозиције за уређивања РТС-а.

"Јавни сервис није прћија политичких партија и не сме да буде као у њихово време, а ни да личи на њихове тајкунске телевизије које се баве само кампањом против државе, вакцинације“, додао је Вучић.

Kада је реч о захтеву за успостављање министарства за изборе, рекао је да само чека да предложе и министарство за ношење капа.

"Министарство за изборе познато је, основао је био Борис Тадић, а Драган Ђилас направио је два таква да би показао да је већи демократа. Дијалог је за разговор озбиљних људи, на озбиљне теме“, поручио је он.

Kада је реч о критици на рачун Милана Стаматовића и Дуде Ивковића да су се "продали“ Вучић је казао да је његов посао као председник да увек саслуша све људе.

"Пре свега желим да разговарам о пројектима. Kао што ће остати запамћено да је Србија имала оволики број вакцина, које смо добили својом способношћу, остаће и колико километара ауто-путева и пруга је урађено, колико тога се променило у Србији остаће упамћено и јесмо ли успели да урадимо нешто и на Златибору. Да ли је то могуће и са онима који не мисле као ви, ја мислим да је могуће и потребно“, нагласио је он.

Вучић је казао да су Ивковић и он имали безброј пута различите ставове, да је реч о легенди, и да ће га он увек поштовати.

"Знам колико је радио за Раднички, Србију, Југославију. Без његове енергије и осталих који се боре не бисмо имали велелепну халу коју ћемо да имамо за две и по године“, нагласио је он.

Вучић је додао, да не може озбиљно да коментарише глупости којих се, како каже наслушао -да ли ће да носи капу, каиш тегет или црн као и да је фарбао косу због светла на телевизији.

"Један сам од ретких који никада неће да иде код пластичног хирурга, нити да се фарба. Довољно сам матор да немам разлога да се стидим својих година и кријем седе. Немојте да измишљате, а то говорим онима који се труде сваког дана да нешто смисле и кажу само да би нешто рекли“, рекао је он.

Упитан да прокоментарише оцене аустријског политиколога Флоријана Бибера, који је до сада увек био на страни опозиције, а сада их критиковао, Вучић је одговорио да неће да говор и томе, јер не мисли да се ради о особи која је значајна, осим што води кампању против Србије.

"Не мислим да је посебно важно ако он нешто каже“, додао је он.

На крају је замолио грађане да помогну спровођење успешне вакцинације.

"Позивам грађане да се вакцинишу, да покажу одговорност, озбиљност, да себе и своје ближње чувају, да на сваки могући начин земљу убрзано погурамо напред“, закључио је Вучић.

Да сам ја дао дозволу за вакцину, утисак само Нове С

Председник Александар Вучић је рекао да је сигуран да јавност нема утисак, како то инсинуира Нова тв, да је тиме што је дочекао испоруку кинеске вакцине, неформално дао дозволу за њено коришћење пре АЛИМС-а.

Вучић каже да тај утисак "види" само Нова тв на исти начин на који, како каже, ствара утисак да поједини из опозиције имају 40 одсто подршке грађана, о којој, каже, нема ни говора.

Навео је да је Агенција прву кинеску вакцину добила раније, као и документацију која уз њу иде, а коју су у АЛИМС-у темељно ишчитали.

Поновио је да је кинеска вакцина добра вакцина, која има најмање контра индикација и додао да ће то највероватније бити прва вакцина којом ће моћи да се вакцинишу и деца од три до 17 година.

Вучић истиче да је то вакцина која се прави од живих вируса, која је најлакша за одржавање, али и која је због свог квалитета тренутно најскупља на тржишту.

"Међутим, све вакцине су добре вакцине", наглашава Вучић и додаје да их људи код нас углавном бирају по својим политичким уверењима.

Указао је да је свестан јачине антиваксер покрета и додао да једна политичка странка у Србији или прећуткује или подржава антимигрантске и антиваксер акције.

"Ја сам свестан снаге тог антиваксер лобија, али моје је да се борим нормалношћу за здравље људи и њихове животе", рекао је Вучић.

Са кинеским вакцинама имам услове за масовну вакцинацију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се у масовну вакцинацију није могло ући док нисмо добили веће количине вакцина, а да се за то стварају услови тек сада са доласком кинеске вакцине.

Он је на новинарско питање о масовној вакцинацији напоменуо да тек сада и у Европи почиње масовна вакцинација.

"О масовној вакцинацији може се говорити када имате вакцину за пола милиона људи, и то се не може радити са 70 0000 Фајзерове вакцине, тако да се чекало да добијемо већу количину вакцина", прецизирао је Вучић.

Он је навео да је требало да стигне и 500.000 руске, али да за сада треба да стигне 200.000 плус 50.000 доза руских вакцина.

Током фебруара ће бити убрзана и набавка Фајзерових вакцина, а касније и Астра Зенеке.

Он је поново захвалио Kини на вакцинама и објаснио да је у питању добра, традиционална вакцина која је најлакша и за чување и примену, али је и најскупља.

Захвалио је кинеском председнику, а посебно, јер смо вакцину купили по значајно нижим ценама.

"Није ме било срамота да молим, јер смо се понашали рационално", казао је Вучић, и додао да је молио кинеског председника и за још милион доза вакцина.

Он је најавио да преко Пољске треба да стигне 800.000 вакцина Астра Зенеке, а разговара се директно и са Џонсон и Џонсон, као и са Модерном која би се очекивала на јесен када ће уследити други круг вакцинације који је веома значајан,
јер ће и тада то бити спас за наставак живота.

Kако је рекао, сада се може ићи и на вакцинацију кроз Kовакс систем, а истакао је и да за здравствене раднике има довољно вакцине.

Вучић је напоменуо и да бисмо завршили већ сада добар део вакцинације да није било бесмислених кампања против вакцинације, због чега нисмо прихватили да уђемо у трећу фазу испитивања са Kином.

"Могуће да и сам нисам имао храбрости да предузмемо тај корак и да кажу да смо покиснули кунићи и да се иживљавамо на људима", напоменуо је.

"Тако да смо кинеску и руску увезли тек када су и једна и друга велика земља регистровале те вакцине и прошли све фазе", истакао је председник.

Одзив у геронтолошким центрима 97 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је да је одзив најстаријих у геронтолошким центрима за вакцинацију 97 одсто.

"Скоро сви старији су желели да се вакцинишу. Постојали су објективни разлози зашто неки нису могли, али они су свакако најсвеснији део друштва", рекао је Вучић.

Он је рекао да није незадовољан, већ напротив да је срећан што је земља успела да обезбеди оно што многи нису.

"Није то да сам незадовољан, само увек желим више и високо постављам лествицу", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао и да нема тачан податак колико се здравствених радника пријавило за вакцинацију, али да ни ту нема проблема, већ иде одлично.

Пренео је пример из KЦС, наводећи да је он очекивао да се ће највише запослених у тој установи определити за Фајзерову вакцину, али се, заправо, једна четвртина определила за Фајзер, а сви остали су тражили друге вакцине.

Остале вести