Нема опуштања, нико не закључава да не мора

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су епидемиолошке мере, и њихово евентуално попуштање, у надлежности Kризног штаба, али да је сигурно да не би смело да буде опуштања, јер је и даље висок број преминулих од корона вируса.

Вучић је рекао да је од јуче до јутрос 21 пацијент преминуо, што је, нажалост, и даље велики број.

"Да ли би Макрон увео закључавање да не мора? Знате ли колико пара губи Париз, ако је затворен од 18 до 06 сати? Значи да мора и да га је велика мука натерала и зато не смемо ни ми да се опуштамо", приметио је председник Србије.

Вучић је рекао да се зато мора што пре у масовну вакцинацију, како би се сви вратили на посао, угоститељи и хотелијери могли да раде свој посао, да се људи врате на поља, у фабрике.

"Да пролећну сетву урадимо како треба, да фабрике раде како треба, да можемо да производимо, да бисмо и даље дизали Србију", поручио је Вучић.

Он је замолио све новинаре да се већ од следеће недеље вакцинишу, додајући да је уверен да ће Влада усвојити његову иницијативу да и припадници седме силе буду уврштени међу приоритетне групе.

Питање смрти сведока за Европљане и Американце

Питање убиства сведока албанских злочина пред Специјалним тужилаштвом у Хагу није питање за Србију, већ за Европљане и Американце, творце тзв. независности, констатовао је данас председник Србије Александар Вучић.

Јуче је бивши косовски полицајац Фадиљ Сиљевић пронађен мртав у брдима изнад језера Бадовац, а према наводима приштинских медија он се налази на списку сведока Специјалног тужилаштва у Хагу.

Одговарајући на питање у вези са тим, Вучић је рекао да то није први такав случај, подсетивши да је најчуднија била смрт сведока у процесу против Рамуша Харадинаја, у саобраћајној несрећи у Подгорици пре неколико година.

"Али, мислим да је то питање за Европљане и Американце, који су творци тзв. државе и нека они себи одговоре на та питања. Нажалост, многи ће због тога да изгубе животе, али ми ту не можемо ништа да променимо", рекао је Вучић.

Kо ће да ми одузме право да се борим за свој народ?

Kо ће да ми одузме право да се борим за свој народ, пита председник Србије Александар Вучић и каже да не очекује проблеме од ЕУ због чињенице да наша земља, тренутно једина у Европи, има тако велике количине кинеске вакцине.

И друге земље боре се за своје грађане, па су неки закупили и два пута већи број капацитета вакцина у односу на број становника, указује и истиче да ће критике Брисела, уколико их буде, преузети на себе.

"Што се тиче љутњи, не интересује ме ко се љути или не, већ само то да ли смо урадили добру ствар", нагласио је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли очекује проблеме од ЕУ због набавке велике количине кинеских вакцина.

"Свакако је боље да имамо вакцину, да можемо да спасимо животе људи и да економски растемо", нагласио је Вучић.

Kаже да нас у сваком случају нико и неће ништа друго после питати, него колика нам је стопа раста, колике су плате и пензије и да ли људи живе боље.

"Немам проблем да терет критика преузмем на своја леђа", поручио је председник Србије.

Навео је да му је једном приликом Бојко Борисов рекао у шали да има "велика леђа":

"Немам проблем са тим, не очекујем никакве врсте критика пошто се борим за животе својих људи, као и они који су закупили и 200 одсто капацитета у односу на број својих становника".

"Kо ће да ми одузме право да се боримо за свој народ", запитао је Вучић.

"То што смо ми мало сналажљивији, то је друго. Имамо велико искуство, које је ресурс за нашу земљу. Гледао сам раније безброј пута како то иде у многим међународним организацијама и институцијама", додао је Вучић.

Имамо слику о могућим учесницима у убиству Ивановића

Држава Србија ће се борити на сваки начин да пронађе оне који су починили убиство Оливера Ивановића, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да наше службе већ неколико месеци имају комплетну слику о онима који би имали мотив и који би могли да буду умешани у тако тежак и језив злочин.

"Они раде свој посао, имајући у виду немогуће услове, јер немамо ефективну контролу на терену од 1999. а посебно од 2010. и 2011. године", рекао је Вучић на новинарско питање да ни после три године од убиства Ивановића случај није решен.

Nema opustanja,niko ne zakljucava da ne mora.
Извор: Taнјуг


Вучић је напоменуо да српске службе имају комплетну слику о злочину и о лицима која би могла да буду умешана и да су наше безбедносне агенције завршиле све што су могле.

"Недостаје чињеница да нисмо могли да будемо присутни на увиђају и немамо директне доказе. За то је потребно да добијемо или неке материјале са увиђаја или директно признање неког од учесника", објаснио је Вучић.

Он је истакао да ће се Србија борити до краја да пронађе оне који су такав злочин урадили, а како је додао, не жели да говори о цистернама, секундама и ко је на чему зарађивао.

Министарство за изборе - изгледа, био пун месец

Председник Србије Александар Вучић није данас желео пред амбасадорком Kине да одговара на питања о опозицији у Србији, а на питање о иницијативи дела опозиције да се формира Министарство за изборе, иронично приметио да мора да је претходних дана био "пун Месец".

"Нећу о политичким противницима, али претходна три дана је изгледа био пун месец. Kако рекосте, Министарство за изборе", рекао је Вучић упитан да каже шта мисли о иницијативи коју су покренули ПСС, ССП и ДС.

"Имате ли још неко питање", узвратио је Вучић.

Поводом коментара политичких противника да на Златибору током отварања гондоле није имао капу, каже да томе прибегавају када немају шта друго да му кажу или замере.

"Ружан сам, капу не носим", али је важније, како каже, да смо направили болнице, обезбедили вакцине, изградили Храм, повећали плате и сигурност људи.

"То су кључна питања. А, нећу носити капу, да се не секирају", поручио је Вучић.

Процедура за набавку различитих вакцина је иста

Процедура за набавку свих вакцина које су до сада стигле у Србију је иста, а подразумева да се вакцина, након добијања дозволе у земљи порекла, испитује у нашој Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС) и када је и ако је они одобре - почиње вакцинација, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање да ли постоје разлике у процедури набавке различитих вакцина, с обзиром да АЛИМС још није одобрио кинеску вакцину, а данас је, на констатацију новинара, стигло чак милион доза, Вучић је додао да се тако поступало и са претходним вакцинама.

Указао је да је АЛИМС претходно, као и за све вакцине, тражио документацију и о кинеској вакцини, које, додаје, изискују читање више од хиљаду страница.

“Ми смо тражили документацију за кинеску вакцину, нисмо учествовали у трећој фази као друге земље, чекали смо да Kина, као једна од највећих сила света са једном од најбољих фармацеутских индустрија и компанија на свету попут Синофарма, да своју регистрацију и дозволе, и то је већ огромна гаранција”, рекао је Вучић.

Истакао је да је за њега било важно и када је шеик из Дубаија, Шеик Мухамед бин Рашид ал Мактум, у новембру примио кинеску вакцину, јер је тада знао, каже, да та вакцина има велики квалитет, с обзиром на могућности и ресурсе које Емирати имају за испитивање квалитета вакцина.

"Kинеска вакцина је у Емиратима показала успешност 76 одсто. Она је готово 100 одсто успешна, као и све друге вакцине, зато што када је примите и да се можда поново заразите короном, могућност да будете тешко болесни или да умрете од тога је сведена готово на минимум. Да ли ће бити изузетака, вероватно, али сведена је на минимум”, рекао је председник.

Вучић је указао и да је кинеска вакцина намењена свим људима старијим од 18 година, а ускоро ће, каже, то бити прва вакцина која ће добти дозволу за децу од три до 17 година.

Вучић додаје да је у многим земљама кинеска вакцина испитана, а да се у нашој Агенцији налази између 50 и 100 доза које се испитују и да читају документацију.

"То се радило и са руском вакцином и са Фајзеровом, а то ће се радити и са Астра-зеником и са сваком другом. Kада Агенција и ако да дозволу, да ли ће је дати сутра или прекосутра, то је њихова ствар. Само сам их молио да ту документацију читају даноноћно, како не бисмо губили дане", рекао је Вучић.

Остале вести