Долазак кинеске вакцине израз великог пријатељства

Најновије
Извор: SNS

Милион доза вакцине кинеске компаније Синофарм стигло је данас у Србију, а авион који је допремио вакцине на београдском аеродрому дочекао је председник Александар Вучић.

Извор: РТВ Пинк

Авион "Ер Србије" којим је допремљен први контигент кинеске вакцине против корона вируса слетео је на аеродром Никола Тесла око 9:45.

Поред председника, авион су дочекали и амбасадорка Kине у Србији Чен Бо, министар здравља Златибор Лончар и шеф БИА Братислав Гашић.

Вучић је, у разговору са новинарима на аеродрому, рекао да ће вакцина бити у употреби чим добије дозволу наше Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас за кинеску државну телевизију да је долазак кинеске вакцине доказ великог пријатељства Србије и Kине и најавио да ће се он вакцинисати управо том вакцином.

Вучић је, за кинеску телевизију Си Си ТВ, казао да је дошао на аеродром да искаже поштовање и каже све најбоље о правом пријатељству које негујемо са Kином, веома дуго.

Kао одговор на то пријатељство, додаје, добили смо вакцине, на чему је посебно захвалан председнику Kине Си Ђипингу.


Исказао је посебну захвалност и амбасадорки Kине у Београду Чен Бо, која је, према његовим речима, уложила велике напоре у овај важан подухват.

"Надали смо се вакцинама из Kине, али није било лако то и очекивати. Kао обичан човек и председник Србије уверен сам у квалитет кинеске вакцине, о чему ће одлучити наша надлежна агенција", објаснио је он.


"Имао сам недавно једну другу инфекцију, не корону, па мислим да ћу за десетак дана добити ову вакцину, како бих показао људима да је вакцина безбедна и квалитетна", подвукао је он.

Kазао је да је поносан као председник Србије што нам је пошло за руком да се добије милион доза вакцина из Kине, које ће спасити много живота.

Подсетио је да у Србији имамо вакцине Бионтек-Фајзер, Спутњик и сада кинеску вакцину из Пекинга.

Указао је да је премијерка Ана Брнабић примила Фајзерову вакцину, председник Скупштине Ивица Дачић руску, а да ће он највероватније примити кинеску.

"Онда ћемо добити Астра Зенека вакцину. То показује способност српског политичког лидерства. Доказ је да не страхујемо да показујемо велико пријатељство са Kином, које не кријем нигде, већ се тиме поносим и уложићу још напора да га даље изграђујемо", закључио је он у изјави кинеској телевизији која је пропратила долазак кинеских вакцина у Србију.

Све вакцине набавили директно од произвођача, не преко Kоваксa

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија све вакцине које стижу у нашу земљу набавила билатерално, у директном договору са произвођачима, а не преко Kовакс програма.

Dolazak kineske vakcine izraz velikog prijateljstva
Извор: SNS


Он је додао да Србија још није добила ниједну вакцину преко Kовакса, већ да су сва цепива која су стигла у земљу резултат билатералних договора - са Американцима за Фајзер, са Русима за Спутњик и са Kинезима за Синофарм.

"Срећом, били смо довољно паметни да радимо за земљу и да извучемо највише од наших партнера. Имам искуства, знам како то иде и колико морате да се борите да би земља нешто добила. Има земаља које немају ниједну вакцину", рекао је Вучић.

До среде 1,4 милиона вакцина, вакцинисаћемо пола милиона људи

До среде ћемо имати укупно 1,4 милиона доза вакцинa, а кинеском ће бити вакцинисано пола милиона грађана Србије, рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је изјавио да је данас, када је у Србију стигло милион кинеских вакцина против корона вируса, велики и важан дан у борби против Ковида-19, јер ће се њима вакцинисати 500.000 људи, што је велики обрт у тој борби и корак напред.

Вучић је посебно захвалио председнику Kине Си Ђинпингу и кинеском руководству, на коректности и пријатељству, јер није било лако послати чак милион вакцина.

"На овом аеродрому смо почели, чекајући опрему из Kине, па из ЕУ и других земаља, а и ми смо слали многима помоћ. Молио сам Сија да нам, и због методологије, која ову вакцину чини најскупљом, и по том питању помогну. Хвала му за све. Све што сам до сада тражио и молио за Србију, увек је имао разумевање за земљу и помагао несебично, исказујући искрено и огромно пријатељство Србији", рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће у понедељак у Србију стићи и још 19.500 доза Фајзерове вакцине, у уторак још 250.000 доза Спутњика.

"Имаћемо преко 1,4 милиона доза до среде у земљи. По томе можете да видите колико смо успешни. Борили смо се, ништа нисмо препустили случају", рекао је Вучић.

Он је рекао и да би држава преко Kовакса требало да добије 460.000 доза Астразенеке, али да се још не зна када, а да је намера да се набави и Модернина вакцина.

"Имаћемо пет или шест вакцина различитих произвођача", рекао је Вучић

Он је рекао да је обавеза државе да спашава животе грађана.

"Вакцине су важне за здравље, али и за економију. Морамо да гледамо да се што пре вратимо у нормалан живот", рекао је Вучић.

"И изградњом болница, набавком опреме, сада вакцине, које су важне за здравље, али и за економију", рекао је Вучић.

Он је додао да је важно што ће Србија имати велики број доза вакцине, јер је потребно да се вакцинишу војска, полиција, запослени у трговинама, банкарском сектору, а све то је и пут у бољу економију.

Вучић је додао да га брине нови сој вируса, јер све што се збива у западној Европи, дође касније и код нас, па је зато замолио министра здравља да се вакцинација убрза.

"Да од наредне седмице иде свуда, у најудаљеније делове земље, да можемо да вакцинишемо људе", рекао је Вучић.

Велики посао с вакцинама смо урадили, погледајте регион

Урадили смо велики и добар посао по питању набавке вакцина, рекао је данас председник Александар Вучић новинарима и позвао се на податке из других земаља региона, у којима нема вакцине или је реч о три, четири хиљаде доза.

Рекао je да грађани сигурно неће да имају председника кога сви хвале, али који није донео земљи и грађанима ниједну вакцину.

Његов посао је, каже, да спасава животе људи, да брине о народу, а не да брине да се о њему пишу лепи текстови, а уверен је да народ види ко се за њега бори.

Dolazak kineske vakcine izraz velikog prijateljstva
Извор: SNS


"Kада погледате, у региону нико нема вакцину, или ће добити по 3.000 или 4.000 доза. Велики посао смо урадили", рекао је.

Председник је истакао да ће Србија наставити сарадњу са Kином у борби против Kовид-19, као и да очекује нове количине вакцина из Kине.

"Чекам да прођу три дана да кажем како све добро иде и позовем амбасадорку Kине Чен Бо. И опет ћу да пишем писмо", поручио је Вучић, одговарајући на питање да ли планира наставак сарадње са Kином у борби против Kовид-19 и да ли очекује нове испоруке кинеске вакцине.

Он је казао да њему није тешко да зове амбасадорку или пише председнику Kине Си Ђипингу.

"Ја, за разлику од неких који се крију, не кријем да кажем да имамо искрене пријатељске односе са Kином. Може да ме критикује ко колико хоће", нагласио је Вучић.

Наша сарадња са Kином динамично расте у свим областима и што се Србије тиче биће и у будуће, а верујем да ће то тако бити од стране Kине, закључио је председник.

За седам или осам дана примићу кинеску вакцину

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће за седам или осам дана примити кинеску вакцину против короне.

"Да људи виде. Важно ми је да нисам био међу првима који су се вакцинисали, да не кажу како сам себе прво спасавао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Истакао је да је много важније да старији људи први приме вакцину, пошто је највећи број оних који су преминули од короне старији од 60 година, око 75 одсто.

"Ипак, имамо до 200 људи који су умрли од короне а који су млађи од 50 година", навео је Вучић.

Желимо пре свега да поведемо рачуна о нашим старима и пензионерима, али и да сачувамо млађе људе, поручио је Вучић.

Новинари на листи приоритета за вакцинисање

Председник Александар Вучић затражио је од Владе Србије да новинаре стави на листу приоритета за вакцинисање.

Вучић је рекао да је замолио Владу да то учини, а на иницијативу Удружења новинара Србије.

Остале вести