Чека нас боља година

Најновије
Извор: Принтскрин

Верујем да нас чека боља година од претходне, поручио је вечерас председник Александар Вучић, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

Извор: Тв Хепи

"Много тога смо урадили у прошлој. Имајући у виду шта се све збивало, прошла није била толико лоша, осим што смо због пандемије изгубили много људи", рекао је Вучић у Ћирилици.

“У наредних 10 дана, верујем да ћемо обезбедити значајне количине вакцина и да ћемо моћи да вакцинишемо грађане, да победимо болест и да јој се супротставимо”, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија.

Пренео је и да се данас, када је почела пријава грађана за вакцинацију, до 19 сати чак 63.000 људи пријавило.

“Верујемо да ће бити стотине хиљада за два, три дана”, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

У економском смислу, навео је да је много урађено у 2020. години, која у том погледу није била лоша, имајући у виду светске околности, иако је, истакао је, ужасна чињеница што је више хиљада људи преминуло од ковида 19.

“Мораћемо мало да се вратимо раду, мало смо се улењили, навикли на рад од куће. Мораћемо да радимо још више, да имамо још боље резултате и верујем да може да буде још боља година”, рекао је Вучић.

Указао је да градимо шест ауто-путева и најављује нову помоћ грађанима и привреди.До Сретења нови пакет помоћи привреди

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће до Сретења бити донет додатни пакет помоћи привреди.

Како је рекао, то неће бити издашна помоћ као први пакет, али ће бити нова ињекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња, па и велика предузећа, што је, каже, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, што је, каже, огромна помоћ и подршка.

Биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију.

Симболично, пензионери би до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, каже Вучић, ситнице, али показују део бриге да се изборимо за здравље.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је навео да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ вредни 300 до 400 милиона долара.

“Ако бисмо могли још 1 милијарду за предузећа да обезбедимо преко гарантних шема, то је оно што могу да обећам, а размишљамо на који начин током године да помогнемо грађанима не бисмо ли подстакли општу потрошњу”, рекао је Вучић.

Додао је и да је најтеже питање мораторијум на порез.

“Рачунајте да ћемо у кешу помоћи са више од 1 милијарду евра. То нико није очекивао. Желимо да имамо плус 5,5 одсто раста”, рекао је Вучић и подсетио да следе и велики инфраструктурни пројекти у оквиру програма “Србија 2025”.

Извор: Принтскрин

Србија 1. у Европи по расту, тај резултат никада нисмо имали

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то, како је додао, било је могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014.године и брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Вучић је, на ТВ Хепи, указао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто.

У другом кварталу Србија је имала раст од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

Указао је да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

"То је све било могуће јер смо чекали, затворили земљу на месец дана, што је било паметно, јер смо тиме савладали велики први талас, и онда брзо отворили земљу. Код нас су фирме радиле, иако не пуним капацитетом, али су радиле. Не смемо да затворимо привреду, јер на крају ће неко рећи од чега ћемо да живимо када прође корона", казао јe Вучић.

Казао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је требало, да је током читаве пандемије само недостајао на осам дана грашак, а свега је било.

Такође су грађене и обновљене болнице, две су изграђене за само четири месеца.

Указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014. године, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

Говорећи о смањењу пензија, рекао је да се његов отац, за којег се нада да ће за који дан изаћи из болнице, пошто има велику пензију жалио што много губи, али сада, додаје, има већу разлику у плусу него што је имао у минусу и "више не кука".

Похвалио је пензионере рекавши да су они веровали у земљу и да су могући велики успеси.

"Када морате да урадите нешто тешко, боље да је прогутате жабу одмах, а не да давите десет година“, рекао је он.

Казао је да грађани виде ко се бори за њих, указујући да они који критикују да не ваља, на пример болница у Батајници, заћуте после два дана, иако, како додаје, њиховој срећи нема краја када пукне цев у некој болници.

"Ово су резултати које Србија никада није имала. Када је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. Не знам једино како ће да рачунају Ирску, која има компаније које извозе паре у Америку. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Указао је да ћемо ове године имати чак шест аутопутева који ће се радити у исто време.

С тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити ауто-пут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље, и чиме се избегло да будемо слепо црево.

У 2020. години 3 милијарди евра директних страних инвестиција

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у 2020. години, тзв "корона години", наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра.

"Да саопштим један ексклузиван податак, ниво инвестиција у Србији прошле године био је нето 2,9 милијарди евра, а бруто три милијарде, што је апсолутно невероватно имајући у виду ситуацију са короном", рекао је Вучић гостујући у Ћирилици на Хепију.

Казао је да то значи да су многе стране компаније и у години кризе улагале у Србији, попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа, итд...

Извор: Принтскрин

Србија по платама 1. у региону, од фебруара просечна 535 евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра.

Вучић је гостујући у Ћирилици на Хепију рекао је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Каже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава.

Истакао је да смо били на 329 евра са просечном платом и са јавним дугом од 78 одсто БДП-а, а ЦГ на 510 евра, док је сада ЦГ на 509 евра.

Председник каже да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље.

Тако је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто, додао је он.

Писао сам Сију,очекујем и вакцине и попуст

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине.

Вучић је за ТВ Хепи рекао да је кинеска вакцина “изузетно квалитетна”, али да је верованто и најскупља.

Казао је да је писао и кинеском председнику Си Ђинпингу, где је навео да је Србија заинтересована за њихову вакцину, али и да је замолио за попуст за нашу земљу.

Упитан да прокоментарише поједина питања у јавности, не само нашој, већ и широј, како је Србија успела да набави Фајзерову вакцину међу првима, док многе европске земље нису, Вучић је кратко одговорио да је наша земља набавила вакцину јер је платила.

“Хвала и Американцима што су одлучили да нам продају вакцину. Нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио вакцину сем Србије. Ми смо је платили, да је нисмо платили, не бисмо је ни имали”, рекао је Вучић.

Истакао је да се наша држава “ослањала на себе и сопствене снаге” и да је наш државни врх негде “предосећао” да ће вакцине у оквиру европског Ковакс плана стићи касно.

“Имамо поверење у ЕУ и комесара Оливера Вархељиа, али знали смо да ћемо на вакцине чекати мало дуже. Неће их бити ни у јануару, а видећемо касније”, навео је Вучић.

Упитао је, како би наш народ реаговао када би се сви у региону вакцинисали, Хрвати, Мађари, Бугари, а да ми немамо вакцину.

Изразио је наду да ће Србија ускоро кренути у набавку Астра-зеника вакцине, Модерном, али и осталима који је производе.

“Све су одличне вакцине. Ми смо једна од ретких земаља која је омогућила право на избор својим грађанима”, поручио је Вучић.

Додатне субвенције за набавку трактора

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће држава ове године додатно улагати у обнављање пољопривредне механизације на селу и повећати субвенције за куповину трактора.

"Уложили смо између 50 и 65 одсто од цене трактора и других пољопривредних машина и тако субвенционисали 2.600 нових трактора", рекао је Вучић гостујући на Хепију.

Морамо тај број да повећамо у наредним годинама на 20.000 нових трактора, јер желимо да мотивишемо људе да остану на селу, поручио је председник.

Србија има најмању смртност од короне у региону

Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да Србија има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бугарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.

Стопа смртности у региону је Бугарска 3,9, Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48, Словенија 2,15, Хрватска 1,99, Црна Гора 1,4 а Србија 1,0.

То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре, истакао је Вучић.

Када се говори о преминулим лекарима, Вучић је рекао да је то зато што се велики број људи хоспитализује, што се боримо за све животе. Болнице су биле препуне, било је 10.000 људи, а сада око 6.000 људи.

Можда ће поново бити ако дође нови сој, казао је Вучић, али је оценио да смо се добро борили, да грађани имају поверења у државу, док неки хоће само нешто лоше да кажу.

Указао је и да је Србија до сада кроз Ковакс програм дала 6 милиона евра и да је све то веома скупо, али да ће вакцине бити и даље бесплатне.

"Здравље људи је број један, а одмах затим економија и стандард, морамо да се боримо за сваки сваки радни дан", истакао је Вучић и додао да ми не можемо себи да дозволимо да се на пример недељом не ради, јер ми немамо море или нешто слично што би нам доносило милијарде.

Извор: Принтскрин

Стефановић тражио да САД одложе признање КиМ због избора

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је политички директор Министарства спољних послова Борислав Стефановић 2017. године затражио од представника Стејт Департмента Роберта Силберштајна да САД одложе признање Косова за неколико дана, да не би "пореметили" Бориса Тадића у предизборној кампањи.

Вучић се у емисији Ћирилица на Хепи тв позвао на документ од 17. децембра 2007. године у којем то стоји.

"Ти људи су званично тражили да се помери признање Косова на неколико дана, због избора. Њима је било у реду признање Косова, само да се не поремети кампања и њихов избор", рекао је Вучић.

То су, каже, тобожње велике патриоте, људи који сада говоре да је он издајник, а у чије време је Косово прогласило независност.

"Сви ти који воде хајку у њихово време је 90 земаља признало Косово, а у моје 18 повукло", рекао је он.

Вучић је казао да неће да лаже народ да је лака ситуација, да је све наше, и да хоће да грађани виде ко се колико бори.

"Верујем у наш народ, у његов суд. Неколико великих људи рекло је да је бесмислено окретати се за сваким ко камен за вама баци, посебно не у ери друштвених мрежа. Други великани говорили су да ниси много урадио ако ниси нападан. Они који нису нападани, чиме су се истакли да буду нападани? Неко се истакне својим радом, делима, неко лоповлуком па народ нека суди", закључио је он.

Забрана путовања земљама са руском вакцином - нереално

Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас поједине тврдње да Европска унија неће дозволити улазак грађанима земаља које користе руску или кинеску вакцину.

Вучић је упитао да ли то значи да пола света неће моћи нигде да путује, зато што су узели руску вакцину.

На питање новинара да прокоментарише реакцију ЕУ да Мађари нећи моћи да путују у ЕУ јер користе руску вакцину, Вучић каже да то није чуо, већ да је чуо да нападају мађарског премијера Виктора Орбана зато што користи руску вакцину и руши европска правила.

“Он им је рекао да има проблем са европским правилима, зато што није добио довољно вакцина”, рекао је Вучић.

Истакао је да то није могуће извести и упитао да ли то значи да ниједан грађанин и инвеститор из Русије, Кине, Пакистана, Емирата, Бахреина, Турске и осталих земаља неће моћи да уђе у ЕУ.

“Мислите да је то реално, такву лудост још нисам чуо”, рекао је Вучић.

У Грчкој вакцинисано 0,49 одсто популације

У Грчкој је до сада вакцинисано нешто мање од 50.000 грађана, што је 0,49 одсто популације, рекао је данас генерални секретар примарне здравствене заштите Мариос Темистоклеус.

Он наводи да је влада је договорила набавку 26. милиона вакцина, што је довољно за 15.4 милиона становника, преноси АНА.

План вакцинације напредује и неколико болница је завршило вакцинисање медицинског особља првом од две дозе, рекао је он.

Вакцинација у Грчкој почела је 27. децембра када и у Европској унији.

Ако се Приштина пријави чекаће их велика изненађења

Председник Србије Александар Вучић поручио је привременим властима у Приштини да поштују споразуме, и да ће их, ако се буду пријавили за чланство у међународним организацијама, чекати велика изненађења.

На најаву политичара из Приштине да ће поднети захтев за учлањење у међународне организације казао је:

"Они немају појма, не читају споразуме које потписују. Не смеју да се пријаве у међународне организације. Ако се буду пријавили, чекаће их велика изненађења", подвукао је он.

Вучић је казао да се том поруком не обраћа политичарима у Приштини, већ њиховим менторима, онима који су им правили такозвану државу.

"Ако се не будете држали споразума, ја вас обавештавам - суочићете се са бројним изненађењима, позитивним за српски народ, али не и за вас", нагласио је он не говорећи о детаљима.

Србија жели мир, градимо духовно и национално јединство

Ранијих година ничему нисмо придавали значај, само смо кукали и говорили да смо у свему најгори, а ми смо желели да ствари преокренемо, да земљу економски извучемо, да свима поручимо да хоћемо мир и најбоље односе са свима, али да Србију више нико не може да гази, рекао је вечерас председник Александар Вучић.

“Наш циљ је био да глад, беду и очај који смо наследили, лоповлук и тајкунску владавину зауставимо, да реформама земљу економски подигнемо, да се зна да Србија може да буде најбоља по стопи раста, а не само у спорту. Тиме смо могли да помогнемо нашем народу у региону”, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Како је рекао, захваљујући економском јачању Србије, обновљене су везе са Србима у Црној Гори, Северној Македонији, а држава помаже народу у БиХ, РС, више него икада.

“У том ранијем периоду, само смо кукали, говорили о себи све најгоре, свима смо се извињавали, и за шта треба и за шта није потребно, али суштински нисмо поштовали ни своје, ни туђе жртве”, рекао је Вучић и подсетио да се тек од пре неколико година званично обележавају годишњице “Олује” или НАТО агресија.

Вучић је приметио и да постоји нешто што чини национално и духовно јединство, што је оличено у Храму Светог Саве, манастиру Бањска.

“Да нисмо уложили велики новац у Храм Светог Саве још 100 година бисмо га градили, а то је нова светска Аја Софија, најлепши православни храм на свету”, рекао је Вучић и додао да је то и захваљући преминулом патријарху Иринеју и његовој енергији.

На питање о боравку на Хиландару током Божића, Вучић је рекао да је то била званична посета, а за њега лично велико искуство, да је много научио и захвалио игуману Методију, оцу Теодосију и свима који су њега, и министра Ненада Поповића, на диван начин дочекали.

Пренео је да је у Хиландару присутан другачији однос према историји и појединим питањима, примера ради, према Александру Обреновићу, који је, у време када је Хиладар “де факто” већ био у бугарским рукама, 1986. исплатио све дугове и сачувао Хиландар у српским рукама, а који је седам година касније убијен.

Александар Обреновић је, каже, уз краља Милутина, Стефана Немању и Светог Саву најважнији за постојање Хиландара.

Како је рекао, Хиландару је потребно три милиона евра, да се обнови до краја, што није велики новац, и држава ће помоћи, као што жели да помогне и обнову цркве коју је подигао краљ Милутин, и то ове године, када се обележава 700 година од његове смрти.

“Ми ничему нисмо придавали значај, кукали да смо у свему најгори, и за све нам је било потребно 100 година”, приметио је Вучић.

На критике на рачун споменика Стефану Немањи, који ће бити откривен на Светог Саву, каже да је то један величанствен споменик, који је радио један од највећих светских вајара, руски уметник Александар Рукавишњиков.

На питања у јавности последњих дана, зашто Стефан Немања држи мач, а не крст, како је првобитно замишљено, Вучић је рекао да се размишљало о томе да ли да се инсистира на националној идеји или на светости, и да држи мач зато што је Немања мачем створио Србију, кроз борбу.

“Србија жели да чува мир, никоме не прети. А, сваки дан слушам саопштења и претње, некад из Сарајева, Подгорице, Загреба, из Приштине сваки дан. Ми хоћемо мир и најбоље односе са свима, али Србију да газите не можете. То што сте тако научили кроз историју, више не може. А, ми ништа туђе нећемо, само да будемо своји на своме”, рекао је Вучић.


Костић показао храброст и одговорност,Григорије ме не занима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не разуме хистерију која се повела због речи председника САНУ Владимира Костића по питању КиМ, пошто је Костић показао храброст и одговорност да изнесе став који није већински прихваћен.

Вучић је на питање у емисији Ћирилица на Хепију како види нападе на Костића, од стране владике Григорија, неких боксера и других, казао да га не интересује владика Григорије, али да је ово што се дешава са Костићем веома важна тема.

"Иако нисмо сагласни Костић и ја, готово ни у чему, и имамо много размимоилажења, желим да кажем прво да морамо да разговарамо и толеришемо једни друге, а не да псујемо мајку неком ако мисли другачије".

Вучић истиче да је Костић показао храброст и одговорност да изнесе став који није већински.

"Као што су на мене кренули напади када сам говорио да је потребно разграничење, напади са свих страна, а нико ми никада није понудио алтернативу. Осим чекај, шта ћемо да чекамо не знам ни сам. Што се тиче замрзнутог конфликта исто мислим као и Костић, то је само питање ко ће да извуче први сабљу из корица, без обзира да ли ће да буде за пет, десет или 20 година", истакао је председник Србије.

Запитао је: Да ли бисте ви волели да ваше дете учествује у томе, ја не бих волео ниједног сина било ко да ми врати сутра у сандуку.

"Као што не бих волео да кажем да је КиМ њихово или било шта слично, зато морамо да седнемо и разворамо и да будемо коректни и фер и кажемо шта је компромисно решење. Ако немамо једно да пронађемо 10 варијанти и сачувамо мир ако је то могуће. То је рационалан и озбиљан приступ".

Наводи да то што ћемо да вичемо на председника САНУ јер смо, као, велики родољуби не води нигде.

Вучић пита у чему су то неки од нас бољи, да ли зато што неки имају више џипова, масератија или ферарија.

"Костић глуп, а ми паметни", пита Вучић.

Додаје да има истине у томе што је говорио Костић, али и ствари за које мисли да можемо више да добијемо.

"Не могу да се сагласим у потпуности, нпр, ово поређење са Црном Гором. Што Црна Гора кад смо одбранили све у Црној Гори, то јест када је црква одбранила све у Црној Гори. Свом снагом сам подржавао све што је црква тражила и као предсендик Србије и лично. Али, што Црна Гора није повукла признање Косова? То је остављено ''велеиздајнику'' Вучићу да се са тиме бори. Не разумем ту врсту негативне кампање", нагласио је председник Србије.

Такође, истиче да је срећан ако је нечим допринео да свако има право да каже шта мисли.

"При чему нити би Костић рекао да је са мном у нечему сагласан, нити бих ја то лако изустио. Али, то не значи да нећу да браним његово право на мишљење и право да износи аргументе. Не могу да кажем да су му сви аргуметни глупи и нетачни. А, да ћемо да се боримо да добијемо више од тог ништа, свакако ћемо да се боримо да добијемо више од тог ништа, па и много више", поручио је Вучић.

Примећује да знају сви у Србији само се праве блесави како стоје ствари по питању КиМ.

"Сви би хтели да нађу неког новог кривца, као да се није нешто десило у прошлости. Као да нисмо 1961. године имали 27 одсто Срба на КиМ, па смо од тада кренули да губимо процентулано наше становништво. Као да, де факто, нисмо изгубили још крајем 19. века, али све то није важно, не значи да ми треба њима да предамо нешто што није њихово, али само ми морамо да разумемо да смо успели да вратимо КиМ за преговарачки сто".

Вучић истиче да наша борба за КиМ мора да траје, као и за наш народ на КиМ.

"Али, не сме да уђе крв у мозак да не можемо да размишљамо и да не будемо реални и рационални. И да не лажемо себе како је ситуација лака и једноставна - не ужасна је. То људи треба да знају какве су опасности од замрзнутог конфликта", поручио је он.

Председник Србије каже да је наш проблем што Албанци и Европљани нису спремни на суштински компромисно решење, сви они хоће пораз Србије. Сви они хоће на овај или онај начин, посебно Албанци, јер немам шта да замеримо Лајчаку ни ЕУ, сви хоће пораз и понижење Србије. Зато видим да се наставља замрзнути конфликт".

Вучић објашњава свој став по питању разграничења:

"Шта је била идеја разграничења и поделе? Идеја је да знам да не можемо да добијемо све, али да будемо једнако задовољни као Албанци, а да они буду једнако незадовољни, као и ми. Они нису спремни да разговарамо о спектру разноврсних тема. Они би одштету да им платимо, да одговарамо за геноцид", константовао је председник Србије.

Не стичем поене, већ желим добре односе са регионом

Не желим да стичем поене у Србији одговарајући оштро на саопштења Странке демократске акције (СДА) из Сарајева, већ желим да са Бошњацима, као и са свима осталима у региону имамо најбоље могуће односе, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

Вучић је за ТВ Хепи рекао да готово никада не одговара на саопштења СДА, јер, како каже, “српска снага не сме да значи српску бахатост, већ мудрост и рационалност”.

На констатацију новинара да је план СДА да се укине Република Српска, Вучић је истакао да он говори о опасности тог плана, али да никад не говори о представницима СДА.

“Нећу на тај начин да стичем поене, јер желим да са Бошњацима имамо најбоље односе”, поручио је Вучић.

Једнога дана, додаје он, и представници СДА увидеће да из Србије нису стизали оштри одговори, а можда, каже Вучић, и то да Влада Србије издваја велика средства за део наше земље који они зову Санџак.

Навео је да се средствима нашег буџета издваја за изградњу пута Нови Пазар-Тутин, а када буде потписан уговор о изградњи пута Пожега-Ариље-Ивањица-Дуга пољана, грађани Новог Пазара и Сјенице, каже Вучић, стизаће у Београд за два сата и 15 минута.

Исто толико времена, указује председник, требаће и грађанима Сарајева када буде завршен ауто-пут Београд-Сарајево.

“То су велике ствари за људе, градимо путеве, улажемо тамо где никада није улагано. О томе размишљамо, а не о томе да се са неким сукобљавамо”, закључио је Вучић.

Дуго нисмо имали овако добар тим у Немањиној

Председник Александар Вучић рекао је да је много посла пред владом, али да одавно нисмо имали овако добар тим у Немањиној.

Вучић је, у интервјуу за Хепи тв, најавио да ће држава значајно подржати привреду ове године, али је замолио грађане да раде више и да не очекују да држава обезбеђује све.

Он сам, како је рекао, има огромну енергију да да допринос да наставимо да побеђујемо као земља.

"Радујем се успеху. Много сам срећан када побеђујемо у свим областима. Када се Стефан Миленковић вратио у земљу радовао сам се. Какав је то успех за Србију"; каже председник и додаје да ће позвати и друге наше људе да дођу у Србију, јер је Србија све боља.

"Нема повратка уназад у време пљачкашких приватизација, где онај који се бави политиком може да има стотине милиона евра. Нема повратка у то време", подвукао је он.

Побеђује се, каже, резултатима, не лажима.

А резултати не могу да се "избришу" као гумицом:

"Хоћете ли моћи да избришете ауто-пут од Ниша до границе са Бугарском, ауто-пут од Лесковца до македонске границе, после 75 година изграђени ауто-пут Београд-Чачак, хоће ли моћи гумицом да се избрише ауто-пут Рума-Шабац-Лозница, Кузмин-Сремска Рача, Моравски коридор, пруга Београд-Нови Сад где ћете ићи 200 на сат", запитао је у емисији "Ћирилица".

"Хоћете ли моћи да избришете чињеницу да смо у наше време подигли храм Светог Саве, споменик Стефану Немањи, што ћемо да обновимо Хиландар, да дамо улицу Александру Карађорђевићу, коју није имао, а његов атентатор је имао. То су ствари које остају. Хоће ли остати колико су плате и пензије биле и колике су данас? Колико болница и клиничких центара смо изградили?", запитао је Вучић.

Поштујем одлуку Вулина, али...

Одлука министра унутрашњих послова Александра Вулина да смени начелника саобраћајне полиције у Нишу је можда исправна и ја је поштујем, рекао је вечерас председник Александар Вучић, мада, како истиче, лично увек има резерву да се реагује на захтеве демонстрација, јер је то увек реакција срца.

Начелник полиције је смењен данас, након саобраћајне несреће у којој је двоје људи изгубило живот, дванаестогодишњи дечак и мушкарац (48), а део Нишлија изашао на протест.

Вучић је рекао да је то била стравична несрећа, да је народ ужаснут и шокиран размером трагедије, и зато би да се нешто уради, али да су политички противници почели да измишљају како се "крије мамин и татин син", иако је реч о породици пореклом из Мерошине, која се после много година рада преселила у Београд, где имају пристојну фирму, никакви криминалци.

“Полиција је обавила одличан посао, момак је ухапшен одмах, иза решетака је”, рекао је Вучић.

Он је пренео да му је Вулин рекао да је одлуку о смени донео након што је видео каква је атмосфера у Нишу.

“Ја сам њему рекао да имам поверење у њега, да уради шта мисли шта треба, само да има у виду да увек имам резерву да се реагује на демонстрације, на захтеве демонстраната, јер је то увек реакција срца, емоција", рекао је Вучић.

Његов став је, каже, да мора да се сачека, па да се реагује.

“Али, Вулин је донео можда исправу одлуку, ја нисам у стању да проценим, али поштујем ту одлуку”, рекао је Вучић.

Додао је да је слична ситуација са полицајцем којег прогоне, зато што је на приватном профилу написао све најгоре о онима који су протестовали у Београду за здравље људи, у сред корона вируса.

“А, изашли и директно угрозили животе људи, јер ће се они вратити кући. Кога лажете да сте изашли због здравља? А, онда су дошли пред владу, а предводе их најгори носиоци лоповског дела у Србији, од Лутовца, до оних што се хвале да су финансирани споља, попут "Не давимо Београд”, рекао је Вучић.

Део опозиције би да их Фајон доведе на власт

Из изјава појединих представника дела опозиције, међу њима и њиховог лидера Драгана Ђиласа, схватили смо да они желе да их посланица Европског парламента Тања Фајон доведе на власт, рекао је вечерас Александар Вучић.

Додаје и да ће избори 2022. године бити тешки због жеље многих из региона и Европе да успоре раст Србије.

"Засниваће се кампања и на огромном тајкунском новцу који ће бити уложен, а наше је да се боримо. Када вам је чиста савест и када знате шта сте све урадили за земљу и народ и да знате колико енергије и труда улажете и кад имате резултате, нема чега да се плашите", рекао је Вучић.

Председник је за ТВ Хепи истакао да ће избори 2022. године бити тешки и с обзиром на то да се на две телевизије, које се налазе на првом и другом каналу у 50 одсто домаћинстава, како каже, може чути само кампања против њега и његове породице.

Наводи да су у те телевизије уложене стотине милиона евра за кампању против њега.

Поред тога, Вучић наводи да се међу медијима који су на страни политике Ђиласа, а против њега, налазе и бројни недељници, а подсећа да су недавно купили и дневни лист Данас.

“Из онога што је Ђилас рекао, он уствари каже ''хоћемо да нас Тања Фајон доведе на власт''. У реду, схватили смо, пошто им није довољно медија”, рекао је Вучић.

Бери Калебо отвара у априлу фабрику чоколаде у Новом Саду

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће швајцарска компанија "Бери Калебо" (Barry Callebaut) отворити у априлу у Новом Саду највећу фабрику чоколаде у Југоисточној Европи.

"То ће бити фантастична фабрика. У свету се 75 одсто чоколаде прави од њихове сировине чоколаде", рекао је Вучић гостујући на Хепију у емисији Ћирилица.

Бери Калебо је највећи произвођач чоколаде у свету, додао је Вучић.

Каже да је планирани годишњи извоз чоколаде из фабрике у Новом Саду 95,7 милиона евра годишње.

Коментаришући бројне стране инвестиције у Србији, Вучић је рекао да кинески Линглонг у Зрењанину улаже чак 800 милиона евра.

Вучић је рекао да ће ускоро отворити и седму фабрику у Нишу, Сингју за производњу светала за аутомобиле.

"Чекамо да се отвори МТУ у Старој Пазови, као и Континентал и Нидек у Новом Саду. То су важне инвестиције које значе велики извоз и велико запошљавање", нагласио је председник.

Остале вести