Док сам председник, неће бити признавања Косова

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић јасно је ставио до знања да, док је он председник, до избора 2022. године, неће бити признавања Косова и да тај став неће мењати.

"Не знам шта би морало да се деси, па да се то промени. Ми смо дали све од себе. Водили смо паметну политику, сачували смо Србију од сукоба, не јуначећи се сачували животе оних који желе да остану на КиМ. Улагали смо у њихов опстанак, не угрожавајући мир. Знам хиљаде људи који једва чекају неки нови сукоб и нашли би безброј разлога зарад правде и правичности због чега би то волели. А када би их упитали да ли би да се њихов брат или дете сутра врати у ковчегу, онда је то другачије", рекао је Вучић за Вечерње новости.

"Водили смо тешку политику, српску политику, штитили националне интересе и водили рачуна да не уђемо у сукоб са целим светом и да не дође до било каквог оружаног сукоба. Не зато што смо слабији, већ зато што то није потребно. Србији је потребан развој", рекао је Вучић.

Председник Србије указује да је "тешко са Албанцима и разговарати".

"Све што видите је кампања на дневном нивоу против Срба, Србије и њеног председника. Срби би били добри уколико би признали независност Косова, а само дан после би кренули захтеви за наплату ратне штете, два дана касније би било: признајте да сте починили геноцид. И онда видите да разговарате са људима који не желе да вас убеде да можемо нешто заједнички да радимо", казао је Вучић.

Њихови сви разговори, истакао је, своде се на "међусобно признавање", а 100 пута сам им рекао да ме то не интересује.

"Шта Србија добија тиме? Код њиховог руководства мора да дође до промене свести, као што је потребан притисак из ЕУ да се испуни оно што је потписано, а зашта је гарант управо ЕУ", оценио је Вучић и додао да док се то не испуни, не верује да ће било ко имати велико поверење у веродостојност разговора, у озбиљност, одговорност и могућу испоруку било каквих озбиљнијих резултата.

На питање да ли страхује од ојачања осовине Берлин - Вашингтон после победе Џоа Бајдена и да ли ће они бити на линији “или признавање Косова или ништа од ЕУ“, председник је рекао:

"То је њихова линија била и раније и немам сумњу да ће сада бити израженија. Опет, морам да кажем да сам имао веома добар разговор са председником (Француске Емануелом) Макроном и фер разговор са канцеларком (Ангелом) Меркел. Пред нама нису лаки дани, али то неће бити први пут".

Вучић подсећа да у претходних осам година нисмо имали погром, ни прогон нашег народа нигде.

"Са друге стране, Косово је пре тога било стављено ад акта, посебно после пресуде Међународног суда правде, а после тога су постављени гранични прелази на Јарињу и Брњаку. Онда је неко успео целу причу да врати на међународну сцену. Да ли је издајник онај за чије време 90 земаља призна независност Косова или онај за чије време 18 земаља повуче признање? Где су то плате увећане за готово 60 одсто? Када је Србија имала исти курс према евру осам година? Када смо изградили више ауто-путева, пруга...Србија се много променила. Немци кажу - семафор показује све резултате", нагласио је Вучић.

Хоће од мене да направе Милошевића по сваку цену

Председник Србије Александар Вучић каже да верује у надлежне органе и унутрашњу контролу у МУП-у, поводом чињенице да је прислушкиван дуже од годину дана, наводећи да "хоће од њега да направе Слободана Милошевића по сваку цену".

"Неки људи са којима обично разговарам о фудбалу, буквално о томе ко како шутира лопту, означени су да имају везе са дрогом, да би могли да буду прислушкивани, а заправо су слушани моји разговори са њима. Ти људи, наравно да немају везе са дрогом, нити за њих постоји оптужни предлог", објаснио је Вучић за Вечерње новости.

"Они који су учествовали у овом послу користили су овај метод да би се тобож законски покрили, али су правили крупне фаулове. За то сада постоје докази и сведоци који потврђују да се све радило без завођења и да се архивирало, мислећи ваљда да ће тиме некога моћи да уцењују", рекао је Вучић.

На спекулације да су у ову аферу уплетени људи из врха власти, одговорио је следеће.

"Све ћемо да сазнамо. Пустите да то испитају државни органи. Закони морају да се поштују и уверен сам да ће сви који су умешани морати да одговарају. Као човек трудим се да разумем свачије пориве. Намицање закона да бисте могли да остварите своје прљаве циљеве, и то неретко разумем. Не зато што полазим од себе, већ зато што разумем и слабије људске стране и то да неко може да помисли да може да учини све. Међутим, када слушате председника или, како би неки рекли ''упецате га'', онда о томе морате да га обавестите истог секунда и да то склоните из архиве, а не да нешто архивирате годину и по", казао је Вучић.

Председник  је додао да "нико нема право да архивира разговоре председника Србије".

"Друго, ево процурило је до мене јер је било часних полицајаца који су ми то донели. На снимцима има разговора и са оцем, сином...Тражени су људи са којима бих могао да будем у контакту како би ''ухватили'' мене. Нећу да улазим у то из којих је све разлога рађено. Не мислим да је ово највећи проблем Србије, то говори да неки људи не разумеју шта је држава", навео је Вучић.

Председник Србије указује да "када почнете све да увезујете" ко је све и како тражио да неко говори против њега и његове породице, "онда схватите да постоји и шири политички контекст".

"То су вам приче попут оне да је Андреј Вучић купио ресторан ''Франш'' и хектаре и хектаре у Војводини, а на крају, нити једног ара, ни ресторана, ни пекаре. За све то је потребно време да људи увиде колико је то неистина, али је неко то намерно урадио са циљем мог политичког урушавања, прављења паралела са покојним председником Милошевићем по сваку цену, тамо где их нема. Све то, међутим, не сме да одвуче фокус са онога што је ваш посао и зато на то реагујем много мирније него већина људи. Временом све дође на своје", оценио је председник Вучић.

Сматра да Србија није "избушена земља" због тога што неко прислушкује шефа државе.

"Сматрам да смо једна од ретких земаља која није у том смислу уништена. Сигуран сам да је Србија по том питању много снажнија од већине земаља у нашем окружењу, па и неких које су у ЕУ и које дефакто немају свој безбедносни систем. Није, међутим, лако одупрети се различитим спољним утицајима, зато што сви у неком тренутку постају политичари и тргују. Немам сумње да је и део страног фактора уплетен. Али да не кривим странце, када су пре свега замешали наши. Изаћи ћемо и из тога", рекао је Вучић.

Са две просечне плате може да се живи пристојно

Просечна плата у Србији је 60.300 динара, а председник Србије Александар Вучић сматра да са две такве плате може да се живи пристојно.

"Нисам ја неко ко живи мимо света и добро знам да није лако ако породица има само једну плату и када је она 80.000. Али мора да се има у виду да смо у прошлости имали стопу незапослености од 26 одсто, а да је она данас између осам и девет одсто, што значи да у највећем броју породица имамо више од једне плате. Мислите ли да бих предлагао да свима исплатимо по 100 евра да не знам колико то људима значи? Наравно да је тешко, али не може Србија за шест година да сустигне Немачку", рекао је Вучић за Вечерње новости.

Председник Србије је додао да се полако приближавамо том стандарду и да ће то да траје.

"Плате ће на крају 2025. године да буду близу 900 евра, мада све зависи и од короне, која нас је прошле године упропастила. Ни тада то неће бити довољно добро, али ће бити три пута више него 2014. године. То показује да се крећемо у добром правцу. Ако неко каже да може да повећа плату за 150 евра на годишњем нивоу, тај је ноторни лажов,  јер би нам за то била потребна стопа раста која не постоји ни у Азији, а камо ли у Европи", казао је Вучић.

Он поручује наредним генерацијама да треба да се концентришу на останак у Србији.

"Разлика се драстично смањује између онога како је напољу и онога што имамо у својој земљи. Вратио се Стефан Миленковић, враћају се инжењери, други успешни људи, који овде имају високу плату. Али зато морамо да водимо рачуна да им не оставимо висок јавни дуг и да имају посао", оценио је председник Србије.

На питање како би оценио стање демократије на скали од 1 до 10, Вучић је рекао да не може он да даје оцене, али да је у Србији свакоме дозвољено да говорио, пише и јавно исказује ставове.

"Не знам, неки би рекли да сам и горе од аутократе, неке то не занима, а неки трећи би рекли да никада нисмо имали више слобода и неодговорности у изговарању најодвратнијих могућих гадости против људи из власти. Свакако да има и ствари које морамо да поправљамо, као што има и претеривања у причи о непостојању демократије, зарад политичких притисака", казао је он.

Вучић открива да ради на поправљању изговарања немачког и руског језика.

"Не мучим са толико са немачком граматиком колико са речима, а чак мислим да је руска граматика нешто тежа. Руски сам учио у школи и био сам међу најбољима, али ми је посебно тешка промена акцента", рекао је он.

Председник Србије похађа и Високу тренерску школу.

"Положио сам колоквијуме и стварно сам се мучио са антропомоториком и анатомијом. У јануару имам пет испита. Схватио сам да сад гледам кошаркашке утакмице много више него фудбалске", казао је Вучић.

Председник Србије је открио и у којем клубу би највише волео да ради.

"Као младић највише времена сам провео у земунској Младости. Тамо се шале и кажу ми да ме чека место за пионире или кадете, а мени не би ништа лепше било него да их тренирам испред хале Пинки", рекао је Вучић.

Отац боље, није се на време јавио лекару

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да његов отац, који је хоспитализован због корона вируса, има обострану упалу плућа, али да му је стање боље, као и да је његова мајка, која је такође оболела од ковида-19, добро.

"Знате како је када се неко са 80 година не јави на време лекару, него чека пет, шест дана са температуром, а то није знао нико од деце. Сада је боље, али са овом опаком болешћу се никада не зна. Још бринемо", рекао је Вучић у интервјуу за божићно издање "Вечерњих новости".

Присетио се и да се радовао када је речено да је патријарху Иринеју боље и да су му запаљенски параметри нижи.

"Одлично се осећао, а онда се све окренуло наопачке", подсетио је Вучић.

Навео је да његов отац жели да прими само руску вакцину и додао да он спада у групу од 80.000 људи који први треба да приме вакцину, јер је старији од 75 година.

"Иначе, нико од нас Вучића није примио ниједну вакцину. Толико о онима који говоре да смо крали вакцине", рекао је Вучић у интервјуу у празничном издању "Новости".

Антисрпска јавност судиће нам због Даре из Јасеновца

Председник Србије Александар рекао је да раније нико није хтео, а ни смео, да прави филм о Јасеновцу и оценио да ће због филма "Дара из Јасеновца" који је гледао на посебној пројекцији, режисеру Драгану Антонијевићу и свима који су помагали тај пројекат судити, како је навео, антисрпска јавност.

"Веома је важно што је такав филм направљен и поносан сам што је држава у њега уложила озбиљан новац. Уверен сам да ће и Антонијевићу и нама који смо помагали тај пројекат судити део овдашње антисрпске јавности, а у региону и у свету да не говорим", рекао је Вучић у интервјуу за божићно издање "Вечерњих новости".

Додао је да је филм верно приказао догађаје из Јасеновца и да је више него јасно на ком месту се радња дешава.

 "Хвала Гаги Антонијевићу што је ово урадио храбро и отворено и што га није срамота да и у Холивуду покаже - ово смо ми Срби страдални. Срећан сам што ће наша деца која у школама не уче довољно о Јасеновцу, макар кроз један филм моћи да виде колика је била трагедија нашег народа", навео је Вучић.

Неморално бити на власти и приходовати 600 милиона евра 

Да приходи нечијих компанија током обављања власти буду више од 600 милиона евра, и то само они који су доступни, не рачунајући ћерке компаније, толико је неморално да немам речи, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

"Неки поступци се воде, а зашто по различитим стварима тужиоци нису подизали оптужнице, то је питање за њих. То је и питање реформи правосуђа и тужилачког система изведених 2009. године", рекао је Вучић за Вечерње новости, на питање зашто Драган Ђилас не одговара ако је заиста стекао енормно богатство под сумњивим околностима, како се тврди.

На констатацију да из свега произилази да је највећу штету нанео бивши министар Саша Драгин, јер је једини у затвору, председник Србије одговорио је следеће.

"Свакако да није тако. Ту постоји лицемерје, јер када дирнете у било кога од њих, каже се да то радите само зато што су ваши политички противници. Друго лицемерје је спољног фактора који врши притисак на тужилачке органе да се не гоне они из претходног режима, већ они из садашњег. Погледајте, рецимо, чиме се хвали председник Вишег суда у Београду. Тиме чиме се он односи, као човек бих се стидео. То је слика и прилика оних који до данас одлучују у нашем правосуђу и ту нема велике филозофије", рекао је Вучић.

Једно од питања Вучићу било је и да ли ће се обрачунати са олигарсима блиским његовој странци.

"Свако ко је починио кривично дело, неће бити заштићен. Ово што је урађено у протеклим месецима и то што су се иза решетака нашла опасна имена од Владе Јапанца до Елеза и других, ново је и охрабрујуће за државу и грађане", рекао је он.

Вучић је свестан и да има људи који се крију иза његовог имена да би завршили "комбинације".

"То је велики круг и има их у целој Србији. На дневном нивоу, одлазе код неког и кажу: ово је Вучић рекао, а ја их нисам чуо ни видео једно три године. Да се убијем због тога не могу, осим да замолим људе да не верују никоме и да раде по закону", нагласио је председник Србије.

Неистинама о Лончару некога крију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није истинита тврдња лидера радикала Војислава Шешељ да је министар здравља Златибор Лончар, индиректно преко(Александре) Бибе Шекуларац, одавао тајне црногорској служби.

"Знам да је то неистина јер је заправо прикриван неко други. Не говорим овде о љубавним односима, нити ме те ствари занимају, већ о обавештајним. Постоје неки други из врха државе који су у том смислу повезани са поменутом госпођом и неким другим људима који су везани за црногорску службу", рекао је Вучић одговарајући на питање Вечерњих новости.

Председник наводи да зна и ко је јавио Шешељу, "желећи да он по сваку цену то каже".

"Реч је о човеку из политичких структура. Рачунали су на Шешељеву нетрпељивост према Лончару, а разлог је био да се прикрију неки други. Шешељ је, с разлогом имајући поверење у човека који му је ту информацију донео, изашао у јавност и изговорио нешто што није истинито. Мада, није тајна да је нама црногорска служба држала пола МУП, пола БИА, значајније позиције у Министарству одбране. Сада се то драматично смањило", казао је Вучић.

Остале вести