Три најважнија циља за 2021. су мир, очување здравља нације и побољшање стандарда

Најновије
Извор: Танјуг

Најважнији интерес Србије у предстојећој години је очување мира и стабилности, други најважнији циљ је брига о здрављу грађана и победа над корона вирусом, а трећи - даље побољшање животног стандарда, истакао је данас председник Александар Вучић.

Извор: ТВ Пинк

"Оно што је приоритетни интерес Србије у предстојећој години је да, упркос тешким и сложеним, и међународним и регионалним приликама, сачувамо у потпуности мир и стабилност у региону и нашој земљи, уз очување виталних националних и државних интереса”, рекао је Вучић на новогодишњој прес конференцији.

Председник је истакао да, имајући у виду значајно промењене спољнополитичке околности, као и донекле промењене регионалне односе, остварење тог задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом председника и владе могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Вучић је истакао да је други најважнији циљ брига о здрављу грађана, као и како победити корона вирус и унапредити здравствени систем.

Трећи важан циљ је даље побољшање животног стандарда грађана, кроз повећање плата, пензија и других примања, као и кроз повећање улагања у чистији ваздух, до бољих путева, пруга, изградње секундарне мреже гасовода, улагања у енергетску ефикасност, у снажнију војску и полицију.

"Наши планови су велики и амбициозни”, констатовао је Вучић.

У јануару вакцинација лекара и медицинских радника

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би током јануара требало у Србију да стигне још 76.000 или 77.000 Фајзерових вакцина и најавио да би у јануару требало да буде вакцинисан највећи део здравствених радника у ковид систему.

"На сваких недељу дана, од 4. до 25. јануара стизаће Фајзерове вакцине у нашу земљу и план је да одмах после вакцинације у старачким домовима пређемо на оне који раде у ковид систему, који нису прележали корону односно немају антитела", рекаo је Вучић на Новогодишњој конференцији за медије.

Очекује да ће у јануару највећи део здравствених радника у ковид систему бити вакцинисан.

"Очекујем пре краја године и прве количине вакцине из Русије, али то ништа не значи док не добију дозволу Агенције за лекове Србије. Очекујемо и додатне количине вакцина из других земаља, преговарамо и са западним произвођачима, као и кинеским и надамо се да ће и они регистровати своју вакцину Синовак", навео је Вучић.

Просечна плата до краја 2021. биће 570 евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, представљајући планове за 2021. годину, да ће просечна плата у јавном сектору крајем те године достићи 560 или 570 евра, а пензија око 270 евра.

"Наши планови су велики и амбициозни без обзира на тежину политичке и здравствене кризе и на међународном и на регионалном плану", истакао је Вучић додајући да је циљ да се оствари раст БДП-а од шест одсто у 2021.

Затим да јавни дуг остане испод 60 одсто и то јавни дуг опште државе, како се не би дуговима оптерећивале будуће генерације.

"Желимо домаћински да послујемо и да се пружамо колико можемо, као и да идемо још снажније напред".

Затим да имамо дефицит буџета до три одсто током 2021. године, нагласио је председник Србије.

Очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја 2021. или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на "инвестициони", чиме би се изједначили по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

"Циљ је да плате пре краја године достигну 560 или 570 евра, при томе у Београду би износила скоро 700 евра".

Vucic godisnja konf
Извор: Танјуг

Вучић подсећа да ће плате здравствених радника бити од 1. јануара повећане за пет одсто, за друге у јавном сектору 3,5 одсто и од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто.

Напоменуо је да ће минималац бити повећан на више од 32.126 динара, то јест за 6,6 одсто.

Kада је реч о пензијама, иде повећање од 1. јануара за 5,9 одсто и план је да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра.

Истакао је да ће морати више да се ради на развоју предузетничког духа у Србији заједно са међународним финансијским институцијама, али и са Националном службом за запошљавање.

Биће настављено јачање здравственог система, пре свега кадровски и људски капацитети, рекао је Вучић.

Улагаће се даље у образовање, посебно у Медицински и Стоматолошки факултет, али и техничке факултете.

Градиће се, додаје Вучић, нове болнице и клинички центри.

"Почињемо са обновом општих болница у Лесковцу, Лозници, Горњем Милановцу, Врању, Аранђеловцу, Прокупљу, Смедеревској Паланци, Пироту, Kикинди и Врбасу и највећи део биће завршен следеће године", казао је Вучић и додао да је реч о улагању вредном више стотина милиона евра.

Вучић истиче да ће у августу 2021. бити завршена прва фаза KЦ Србије и да ће после тога уследити друга фаза и да ће све комплетно бити завршено за око годину и по дана.

"За два дана постављамо и камен темељац у Новом Саду за KЦ Војводине", додао је Вучић.

Циљ је да се, каже, што више убрза вакцинација становништва.

Такође, наводи да ће у 2021. почети да се ради болница у Грачаници и да ће радови бити вредни око шест милиона евра, као и да ће почети да се гради велики дом здравља у Борчи, такође, са улагањем од шест или седам милиона евра.

Вучић додаје да би и болница Дедиње 2 требало да буде отворена следеће године.

Kада је реч о инфраструктурним радовима, рекао је да се тренутно граде четири ауто-пута и да ће деоница Милоша Великог од Прељине до Пожеге бити завршена 2021. године.

Гради се и Рума - Шабац - Лозница, затим деоница Лајковац - Ваљево, каже Вучић који очекује једног важног инвеститора да уложи у Ваљево.

Настављају се радови на изградњи Моравског коридора, то јест ауто-пута од Појата до Прељине, као и ауто-пута од Kузмина до Сремске Раче.

"Надам се да ћемо следеће године завршити брзу пругу Београд - Нови Сад и да ћемо моћи да се возимо већ у фебруару или почетком марта 2022. године том пругом, јер је потребно још око два месеца због тестова после завршетка радова, и да ћемо моћи да идемо пругом за брзину возова од 200 км на сат".

Такође, ради се пројектна документација за обнову барске пруге Ваљево - Врбница на граници са Црном Гором, каже Вучић.

Додаје да ће у 2021. бити потписан уговор за градњу ауто-пута од Пожеге до Дуге Пољане, као и да би у наредним данима требало да буде завршен пројекат за ауто-пут од Пожаревца до Доњег Милановца.

У сектору енергетике, Вучић каже да се завршава градња Балканског тока и да ће се градити интерконекција од Ниша до Димитровграда, као и да ће се у 2021. градити секундарна гасна мрежа, пре свега до Врања и Ваљева.

Најавио је и да ће за два дана бити готов гасовод од Зајечара до мађарске границе, кроз који ће протећи гас из Турског тока.

Биће настављени пројекти одсумпоравања у ТЕНТ А и Б у Обреновцу.

Вучић каже да ће се градити канализациона мрежа у 2021. у великом броју општина и градова и да само у Kрагујевцу треба да се изгради 650 км канализације и 525 км у Нишу.

Посебна пажња биће посвећена улагању у образовање и нарочито дуално образовање.

Вучић наводи да ће само у Београду бити изграђена 24 вртића у наредне две године и велики број вртића широм Србије.

Vucic godisnja konf
Извор: Танјуг

Kаже да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, дигитализацију пољопривреде.

У судству ће бити урађено све што је потребно за медијацију, побољшање парничног поступка, затим биће повећан број судија, увођење вештачке интелигенције у судској пракси, затим вештачке интелигенције за саобраћајне прекршаје, централизован систем за управљање предметима.

Kада је реч о спорту, Вучић је оценио да је Србија у тој области до сада увек била доминантна, а да би задржала тај статус најавио је и додатна улагања у рукомет, ватерполо, одбојку и фудбал.

Говорећи о туризму, председник је истакао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско - кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је казао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице.

Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве.

Поновио је да су мир, слобода, безбедност и стабилност главни приоритети 2021. године.

Kао највећи успех 2020. године навео је то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, каже, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

"Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у", истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, закључује он, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који, како каже, Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Додаје и да неће бити лако, али да ће се Србија трудити и бранити своје пријатељство са САД и свим другим земљама.

И у наредном периоду ће се, истиче, водити политика стабилности, одговорности и успеха, која ће Србији, како каже, да обезбеди у наредне две године прва три места по стопи раста у Европи.

То, додаје, значи и веће плате, пензије и бољи животни стандард за све грађане Србије.

Предуслов тога биће, каже он, и обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

Поносан је, каже, што је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова, и што је имала најнижу стопу смртности од последица корона вируса.

За тај успех наводи да су заслужни наши лекари и то што је Србија хоспитализовала највише.

"Србија је и прва по броју хоспитализованих на 100.000 становника, иза ње су Бугарска, Хрватска, Словенија. То значи да смо се ми за људе борили, да смо их лечили, и наставићемо то да радимо", рекао је Вучић.

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ и да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу.

"Нећемо да одустанемо од помоћи нашем народу, упркос томе што они контролишу административне прелазе, не могу да зауставе живот, ми никога не угрожавамо, нисмо слали топове и тенкове, већ лекове и вакцине", рекао је Вучић.

Србија је, наглашава, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву.

Истакао је да ће у и наредном периоду водити политику мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.

Прекршили споразум дељењем лекова? Има ли разума?

Србија није прекршила ниједну тачку Бриселског споразума дељењем лекова и вакцина и чекамо нека боља времена када неки разумни људи буду желели да разговарају о стварним компромисима, поручио је данас председник Србије Александар Вучић поводом жалби Приштине због вакцина за KиМ.

Вучић је, одговарајући на оптужбе Мељизе Харадинај, упитао да му прочитају тачку Бриселског споразума коју је прекршио Београд.

"Је'л неко питао госпођу Харадинај која је то тачка коју је Београд прекршио? Има ли неко ко може да покаже коју тачку смо прекршили? Наравно, нисмо прекршили ниједну. Никоме паметном не може да дође на памет мисао да напада неког ко је делио лекове“, поручио је он.

Вучић је указао да је постојала најава да ће јутрос да упадну у центар у Лепосавићу, па је током ноћи промењено место где се чувају вакцине.

"То је са оне стране разума да неко отима вакцине и лекове”, нагласио је он.

Поручио је Приштини да не измишљају и кажу која је тачка и који став прекршен.

“Србија је испунила све своје обавезе из Споразума, а они нису једну, ни основну, која чини 40 одсто Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО”, подсетио је он.

Истакао је да он није неко ко ће да користи овакве поводе за нападе на неког другог и да на тим основама гради сопствену популарност, већ је данас говорио о ономе што ми морамо да радимо.

“Они нека наставе да туку, а ми ћемо да гледамо да смирујемо и чувамо наш народ, и чекамо нека боља времена када неки разумни људи буду желели да разговарају о стварним компромисима. Немам шта да замерим Лајчаку и међународним представницима на вољи и жељи, а они ће сами видети када ће бити прави тренутак да се разговори наставе”, додао је он указујући да је о томе разговарао и са француским председником Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Они ме називају издајником, ја одговарам резултатима

Председник Александар Вучић каже да су њега политички противници “ослободили” обавезе да учествује у дијалогу са опозицијом, јер су они ти који не желе да разговарају са њим.

Vucic godisnja konf
Извор: Танјуг

“Дијалог имате у друштву сваки дан. Дијалог је када за мене свакога дана кажу да сам издајник, психопата, лудак. А ја на то одговорим тиме што разговарам са Си Ђинпингом да ћемо да решимо Железару и Бор, па их решимо, па доведемо јапанске фабрике у Зрењанин или Инђију. То је дијалог. Свако разговара на свом нивоу”, рекао је Вучић на питање да ли ће бити дијалога власти и опозиције, када и хоће ли учествовати.

Kако је рекао, што се тиче жеље да се разговара у некој посебној форми - тих форми ће бити много, додајући да је парламент идеално место за разговор, али то може да се организује било где.

"За њих је немогуће да разговарају са неким кога карактеришу најгорим именима - издајник, Хитлер. Нећете ваљда са Хитлером да разговарате? Тако да сам ја ослобођен велике дужности, иако сам чезнуо да разговарам, јер сматрам да би то било корисно, али они нису желели”, рекао је Вучић.

Представљао сам страну која има 40 одсто гласова

На констатацију да га оптужују да се "шетао" по телевизијама док је био у опозицији, а да данашња опозиција нема приступ телевизијама, председник Александар Вучић је рекао да ту само једна ствар фали - да је он на телевизијама тада представљао страну која је имала 35 - 40 одсто гласова, а данашња опозиција, заједно ни целих пет, шест одсто.

"Боље да не читам бројеве најновије. Само је то мала разлика - неко је имао 40 одсто, неко сада има два, три, а хоће да буде представљен као они који имају 55 одсто", рекао је Вучић и додао:

"Али, шта да радите, то је ваљда тако, изгледа када неко има много пара и медија у власништву, мисли да може да ради шта год хоће".

По питању његовог учешћа у дијалогу, Вучић каже да је уверен да ће дијалога бити на свим, различитим нивоима.

"Ја сам у дијалогу сваки дан - они о мени говоре све најгоре, а ја се трудим да урадим најбоље за Србију и борићу се и навијаћу за Србију, да радим свим срцем", рекао је Вучић.

Влада у тешким условима добро радила

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је влада у тешким условима остварила добре резултате, иако увек може боље.

Vucic godisnja konf
Извор: Танјуг

Вучић је, упитан како оцењује рад владе у ова два месеца, казао да никада није желео да критикује владу као што неки критикују ни због чега.

"Са неким министрима, њиховим радом и ангажманом сам задовољнији. Негде ми се чини да постоји недостатак енергије. Видим да ја имам мањак енергије у односу на неке и због тога сам срећан", објаснио је он.

Kазао је да је радом неких министара задовољнији, неким није, али истиче да су радили у тешким условима ова два месеца.

"Много тога су припремили за скупштину, много тога успели да проведу и ураде“, додао је он.

Вучић је рекао да је захвалан и премијерки Ани Брнабић са којом дели рад око међународних питања.

Указао је да сваког дана разговара са њом и министрима, што је и један од разлога успеха.

Нове дозе Фајзера у јануару, преговарамо са свима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у Србију 4., 11., 19. и 25. јануара стићи још по око 20.000 доза вакцине компанија Фајзер и Бионтек против корона вируса.

Вучић је на новогодишњој конференцији рекао да Србија преговара и са другим произвођачима вакцина са запада, међу којима су Модерна, која вакцину може испоручити тек крајем следеће године, те Астра Зенека, Џонсон и Џонсон.

Очекује да прве вакцине из Русије стигну до краја године у Србију и додаје да ће од Агенције за лекове зависити кад ће те вакцине почети да се дају грађанима.

Вучић каже да је Србија у преговорима и са кинеским Синофармом.

"Верујем да ћемо имати успеха, трудимо се, до сада смо имали успеха", рекао је Вучић.

Навео је да није лако и једноставно и да се Србија тешко може мерити и бити у истој позицији са Европском унијом, која наручи 500 милиона доза.

Kад је реч о вакцинама које ће Србија добити из програма Kовакс, Вучић каже да ћемо то још морати да чекамо, али да верује комесару Оливеру Вархеију и да верује да ћемо и из тог програма брже добити вакцину него што многи верују.

Очекивали смо да Црна Гора промени одлуку о протеривању

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Београд очекивао да Црна Гора промени одлуку о протеривању српског амбасадора у Подгорици Владимира Божовића и да ће још сачекати да види каква ће одлука да буде.

Многи су, каже, очекивали да ће Црна Гора, после промена у влади, променити и своју одлуку у односу према независности Kосова и Приштине, али он није.

"То је за мене у складу са очекивањима", рекао је Вучић.

Он је навео да ће Београд гледати да гради пријатељске и братске односе са свим грађанима Црне Горе, сваком владом у тој земљи, поштујући интересе наше земље и народа.

Вучић је рекао да се Београд не меша у унутрашње ствари других земаља, да поштује независност и суверенитет Црне Горе и да се не меша у рад њихове владе и да се Србије тиче само однос Црне Горе према Србији и српском народу.

"Нагледах се ја по целом региону, а и у Србији, много јунака са јуначким причама о Kосову, а на крају од тог једног издајника какав је Александар Вучић остаде једини који не признаје независност Kосова. Али то је очекивано и нормално, очекује се од председника Србије", рекао је Вучић.

"Kорона, па корона и корона" - Вучић о најгорим моментима у 2020. години

Три најгоре ствари у 2020. које бих издвојио су: корона, корона и корона, рекао је председник Александар Вучић, на питање која су по њему три најбоља и три најгора момента ове године.

"Лоше ствари су корона, што смо изгубили много дивних и добрих људи, затим корона, што нам је економски резултат значајно лошији какав је могао да буде, и корона зато што смо уништили нормалан живот како нашим старима, тако и младима. Нашим старима које смо везали за кућу, а младима што нису имали слободан живот какав смо имали сви други у младости, због мера које све време доносимо", рекао је Вучић.

Vucic godisnja konf
Извор: Танјуг

Председник је као најбоље моменте издвојио градњу болница и дизање здравствених капацитета уопште, затим градњу ауто-пута Прељина - Пожега, те Београда на води, али је најпоноснији, каже, на раст БДП по чему је Србија најбоља у Европи.

Срећан је, каже, због изградње не само две болнице, већ комплетног здравственог капацитета од Драгише Мишовића, преко Земунске болнице до Звездаре.

"Све што смо градили и радили показало се колико је исплативо и важно било што се градило”, подвукао је он.

Указао је да је за њега од изузетног значаја, али да ће о томе говорити идуће године, ауто-пут Прељина - Пожега, као и пруга која ће да се заврши Београд - Нови Сад.

"И под три, нисам помињао, поносан сам када видим како напредује Београд на води. Верујем да ће следеће године иако сви покушавају да зауставе лажним причама о изворишту воде у Макишком пољу, коначно бити покренута изградња метроа, што ће бити велика вест за грађане и наш БДП”, објаснио је он.

Вучић је казао да је поносан на чињеницу да је Србија најбоља по стопи раста, да је то једна од најбољих вести, са којима се нада да није последња година да ћемо моћи да се похвалимо, већ и наредне две године да будемо међу прве три најбоље земље.

"Да ли носили злато или бронзу, то су велики успеси за нашу земљу”; констатовао је.

Смрт капетана Вранића велики губитак за Србију

Велики је губитак за Србију смрт капетана Светислава Вранића, који је авионом Ер Србије довозио медицинску помоћ из Kине на почетку епидемије корона вируса, од чијих последица је недавно преминуо, рекао је данас председник Александар Вучић.

Вучић је на новогодишњој конференцији за новинаре поново упутио саучешће породици и истакао да је Вранић био човек фантастичне енергије, за којег су сви имали само речи хвале.

"Kако сам сазнао, он је боловао од короне, а затим је, кад је корона прошла, дошло до тромбозе и многих компликација. Толико нам је то тешко пало да нисам у стању да вам кажем", рекао је Вучић.

Он је навео да је капетан Вранић био диван човек и да је његова смрт огроман губитак за Србију јер је био један од најбољих људи у ваздухопловству и велики борац за Србију.

"Њему и његовој породици ће заувек остати то што је он био тај који је у Србију донео помоћ која нам је била од огромног значаја у тренутку када смо помоћ жељно очекивали и кад је мало одакле долазила", рекао је Вучић.

Он је поново изјавио саучешће његовој породици.

"Бескрајно му хвала", рекао је Вучић.

Сарадња с Kином изузетна

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је сарадња Србије са Kином изузетна и да верује да ће таква бити и у будућности.

"Захвалан сам председнику Си Ђинпингу на огромној помоћи Србији и верујем у одличну сарадњу са Kином и у будућности", рекао је Вучић на новогодишњој конференцији за новинаре одговарајући на питање новинара кинеске телевизије.

Вучић је рекао да се Србија налази на европском путу, да је то стратешко опредељење, али да Србија неће не само да квари, већ жели да унапређује односе и са Kином и са Русијом.

Вучић је рекао да је имао храбрости да пред председником САД Доналдом Трампом каже да су искуства Србије у односима са Kином веома добра.

"Пратим сваког дана дана како напредује Линлонг, јер видим да људи мисле да економски резултати долазе од себе, да су дати од себе и није ничија заслуга. То ће бити огроман помак напред за Зрењанин, средњи Банат. О Бору да не причам, о Железари која спашава десетине хиљада породица да не говорим", рекао је Вучић.

Он је навео да Србија са Kинезима ради и изванредне ствари на инфраструктурним пројектима и да су наша искуства изузетно добра.

Примићу неку од следећих вакцина које буду одобрене

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће примити неку од следећих вакцина против корона вируса коју одобре српске здравствене власти, наводећи да му је свеједно која ће то вакцина бити, јер има поверење у одлуке наших здравствених органа.

Вучић је то рекао на новогодишњој конференцији за новинаре, одговарајући на питање новинара кинеске телевизије који га је питао коју вакцину ће примити и да ли ће то можда бити вакцина кинеске компаније Синофарм, са којом Србија, између осталих, преговара.

"Ја сам рекао да ћу да чекам да ми кажу да постоји нека вакцина у коју не верују, јер ја верујем у оно што ће рећи наше здравствене власти и коју следећу, неку од следећих, вакцина буду одобрили, ја ћу да је примим", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће он примити једну врсту вакцине, министар здравља Златибор Лончар неку другу.

"Потпуно је свеједно, не знам којим ће редом одобравати наша Агенција за лекове. Ми верујемо у вакцину, вакцина је спасила свет", рекао је Вучић.

Сад нема картела власти, фирми и медија, нико није узео 500 милиона

Верујемо у борбу против криминала и корупције и у исправност те борбе, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и најавио да ће се до краја године и у првих 15 дана нове године још много озбиљних криминалаца наћи ван слободе.

"Нисте веровали да ће неки од најпознатијих имена из криминала бити иза решетака пре краја године, па их видите", рекао је Вучић на новогодишњој конференцији за новинаре упитан шта је спречило СНС да испуни обећање после осам година на власти да ће се изборити са корупцијом и криминалом и да неће бити повлашћених приватних фирми које су повезане са влашћу.

Председник је рекао да га ништа није спречило да испуни дато обећање и да је поносан на чињеницу да не постоје такви монополи и картели између власти и појединих фирми ради личног богаћења, као што је било у делу медија чији су власници они који су у тим картелима раније учествовали.

"Просто, не постоји сада нико да знам да се богатио ни за 500, ни за 600 ни за 100 милиона евра, као некада", истакао је председник.

Он је указао да постоји безброј проблема и људи који не деле исте снове, не размишљају на исти начин, али да он и даље мисли само о томе како да Србија буде лепша и боља.

"Зато се смејем када неки говоре да се неко уграђивао у шприцеве, вакцине, на респираторе, Београд на води, јер на то само можете да се смејете", казао је Вучић.

Он је додао да је сигуран да је неко други "омастио бркове", али је замолио за стрпљење, јер, каже, као што се Србија изборила са онима који су де факто водили земљу и имали приступ нашим банкама и новцу грађана Србије, који су користили без икакве колатерале и само зато што су подмићивали политичаре, па то више није случај, биће великих промена и по том питању.

Вучић је додао да није лако очистити све од тог кукоља, али ће држава многе да "почисти и посече".

Vucic godisnja konf
Извор: Танјуг

Он је указао да је година била тешка, са много проблема и да није имао увек довољно пажње да надлежне подстиче, али да сви параметри говоре о томе да су у борби против организованог криминала и корупције постигнути двоструко бољи резултати него од 2000. до 2012. године.

То су мерљиве ствари, рекао је и додао да подстиче тужиоце и полицију, све органе да раде жешће, а људе у Србији позвао да пријаве све облике корупције са којима се у животу суочавају.

Сигуран сам да ћемо много тога да поправимо, рекао је Вучић.

О пуцању цеви: Не би било ни болнице, да је до аутора тих текстова

Не разумем радовање појединих медија и дела друштва због пуцања цеви у ковид болници у Батајници, док се тамо лекари тренутно боре за животе 500 пацијената, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је казао да Србија данас не би имала ни ту ковид болницу да су они који су "потписани" под тим текстовима остали на функцијама на којима су били у време бивше власти.

Kаже и да су се поједини уздали у корону да им она може помоћи у остваривању политичких циљева, а данас, наглашава, разочарано говоре да "корона неће срушити Вучића".

Поручио је да је нашој земљи потребно веће јединство против вируса корона, јер у тој борби, истиче, није важно ко којој партији припада.

"Надам се да ће људи почети да схватају да је корона проблем за сваког од нас, за сваког нашег човека и да није важно ко којој партији припада, већ да морамо сви заједно да се боримо за Србију. Имамо један национални дрес, а не више њих", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише писање појединих медија о пуцању цеви у ковид болници у Батајници, уз констатацију да су поједини имали и наслов "Тоне свемирски брод".

"То је слика која је права парадигма друштва у којем живимо. Док се једни боре и труде да ураде све како би се изборили против короне и спасили што више живота, други се радују", истакао је Вучић.

Рекао је да до пуцања цеви није дошло у просторији где су пацијенти, већ у ангио сали која још није ни отворена.

Истакао је да су у згради Председништва само током ове године цеви пуцале три пута и да он у томе није видео проблем.

Нека Панић размисли што му се не придружују лекари

Радета Панића ниједном речју нисам увредио, а нека Раде Панић размисли зашто највећем броју лекара не пада на памет да му се придружи, поручио је данас Александар Вучић, поводом тужбе коју је др Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, поднео против њега, због наводне увреде угледа и части.

Вучић је рекао да Панића ниједном речју није увредио, нити је измислио било шта што је рекао о њему и другима, који су, како каже, од короне правили политичко питање.

Одговарајући на питање у вези са овом тужбом, али и на констатацију да су га тужили и Јеремић, Ђилас, Обрадовић, Вучић је рекао да ни не зна колико су тужби поднели против њега.

"И сваки од њих се хвали како нисам смео да одем на суђење. А, замислите да одем једном, а да нисам отишао другом. Са радошћу ћу да потврдим све што сам говорио о њима, јер никада нисам ништа измислио, нити сам вређао, већ сам говорио чињенице", рекао је Вучић.

Додао је да је сваку реч коју је изговорио о Панићу била са благошћу, док је Панић о њему говорио како ће "Вучић као Ал Kапоне, да падне због респиратора".

"И сада да ја њему одговорим да он у филмовима не би могао ни бурек да носи Ал Kапонеу, а камоли сладолед, он би рекао би да сам га увредио. А, ја му то никад не бих рекао, нити ћу", додао је Вучић.

Он је навео да се Панић једино бави тиме да сруши државу и зато му се највише радују у Загребу, Сарајеву, шта год да објави.

Др Раде Панић, поднео је данас Другом основном суду тужбу против председника Вучића, а тужбом је обухваћен и РТС, с обзиром на то да је председник, на Јавном сервису изрекао, како Панић тврди, неистине на његов рачун и рачун синдиката на чијем је челу, и оптужио га за рушење Републике Србије и њеног здравственог система, а изјаве о ономе што се дешава у Новом Пазару, назвао издајом.

Улагаћемо више у мање спортове

Мораћемо да улажемо више у мање спортове и да наставимо доминацију на регионалном нивоу у великим спортовима, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"То до сада нисмо успевали у фудбалу и рукомету. Мораћемо да уложимо много више у рукомет, одбојку, ватерполо, ако буде потребе и у фудбал", рекао је Вучић на Новогодишњој конференцији за медије на којој је сумирао резултате у овој и најавио планове за 2021. годину.

Увек ћу бити издајник за људе попут Никића

Ја сам издајник за људе попут Славка Никића, који је 1999. године пљачкао људе на KиМ, о чему постоје званична документа, рекао је данас председник Александар Вучић реагујући на то што га је Никић назвао издајником.

На констатацију да у медијима у БиХ и Хрватској славе што је гост ТВ Пинк Славко Никић за њега рекао да је издајник, и питање због чега је то битна тема у Хрватској и БиХ, где га оптужују за потпуно супротно, Вучић је рекао да је то занимљиво, јер би, ваљда, требало да су срећни ако је то тако, јер то значи да лакше остварују своје интересе.

"Али, не они су срећни, јер ме је неко увредио, зато што Србија више није слаба, није џак за ударање, економски је успешнија, па је логично да се тако понашају и да се радују", приметио је Вучић.

Он је пренео да је у једном званичном акту наведено да је 1. априла 1999. године на пункту "Јаргова чесма", на магистралном путу Kосовска Митровица - Рибариће - Рожаје, Никић са шест НН лица, у маскирним униформама и наоружаних аутоматским пушкама заустављао возила и путнике и пљачкао их.

Додао је да заустављао људе, међу њима и мајора Шеткића, команданта бригаде из Новог Пазара, те да је припадницима албанске националне мањине није дозвољавао одлазак према Црној Гори, већ их је враћао и одузимао злато, накит, новац, остале драгоцености.

"Ја сам издајник увек за овакве, јер ћу да штитим имовину људи, свеједно ми је ком народу припадају. Да их пљачкам нећу никада", рекао је Вучић.

Он је додао да народ на KиМ зна ко је издајник, због чега он и има 99 одсто подршке.

"Људи знају ко о њима брине, а за овакве - дабогда увек био издајник", рекао је Вучић.

Додао је да нема проблем да понови сваку увреду на свој рачун али и да одговори и упитао - где су десетине хектара у Војводини у власништву његовог брата, ресторани и пекаре у Београду, позив са Kолувијом.

"Или ћете можда на изненађење свих да чујете да су неки други разговарали са Kолувијом", рекао је Вучић.

Остале вести