Бројеви не падају, али здравство је под контролом

Најновије
Извор: Танјуг

"Корона" бројеви не падају, али успевамо да држимо под контролом, колико је то могуће, здравствену негу и заштиту, истакао је данас председник Александар Вучић.

Извор: Пинк тв


Како је рекао, здравствени систем помаже свима којима је помоћ потребна, уз захвалност 
свим лекарима, здравственим радницима, који, каже, трпе огромне притиске, "ни криви, ни дужни".

"Свака им част на томе што раде", рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће 17. децембра бити отворена нова ковид болница у Крушевцу, што ће додатно да оснажи здравствене капацитете и да помогне људима.

Вучић је приметио и да, када види бројке у Краљеву, где је сваког дана 220-250 заражених, то изгледа као да је "свако у Краљеву имао корону".

"Зато ће та болница у Крушевцу знатно помоћи и Расинском, али и Рашки, Нишавски, Шумадијски, Моравички округ...", истакао је Вучић.


Председник Републике Србије Александар Вучић одржао је састанак са министрима у Влади Републике Србије и директорима јавних предузећа задужених за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде у Републици Србији.
Извор: Танјуг


Трудићемо се да вакцине добијемо кад и чланице ЕУ

Око набавке вакцина разговарамо са свима, и билатерално и у оквиру европског Ковакс плана, а у оквиру којег ћемо се трудити да вакцину добијемо дан или два након што је добију чланице ЕУ, рекао је данас председник Александар Вучић.

"Гледаћемо да вакцине добијемо и раније, ако можемо, које ће бити регистроване у европским земљама, како би дошле на одређени временски период код наших стручњака у Торлак", рекао је Вучић.

Истиче да ће на крају наши стручњаци проценити да ли Србија може да прихвати ту одређену вакцину или не.

Заједно да пронађемо најбоље решење за економски раст и бољи живот грађана

Председник Александар Вучић пренео је да је министре и директоре јавних предузећа из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде информисао о досадашњим разговорима са представницима ЕУ, Кине, Русије, САД и њиховом интересовању за економску ситуацију у Србији.

"Информисао сам их и о разговорима које сам водио са представницима ЕУ, Кине, Руске Федерације, САД, по питању различитих пројеката", рекао је Вучић.

Како је рекао, известио је министре и директоре, јер је, каже, његово да "изнесе" рапорт о интересовању споља за економску ситуацију у Србији, те о сарадњи или потенцијалној сарадњи између држава.

"Обавестио сам их о великим пројектима, за које је заинтересовано више земаља", рекао је Вучић.

Председник је додао да је било речи и о кључним инфраструктурним пројектима у земљи.

"Суштина и јесте да покушамо заједно, кроз активности председника и владе, да пронађемо најбоље могуће решење за економски раст и бољи живот грађана", рекао је Вучић.


Председник Републике Србије Александар Вучић одржао је састанак са министрима у Влади Републике Србије и директорима јавних предузећа задужених за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде у Републици Србији.
Извор: Танјуг

Ставови изнесени у Конгресу нам не иду на руку

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после свега што се јуче по питању КиМ чуло у америчком Конгресу, да је сада јасно да је био у праву када је говорио о последицама избора у САД на Србију, те додао да се нада да ће администрација Џозефа Бајдена имати другачији став од онога што је изнето у Конгресу.

Енгел, председник Комитета за спољне послове америчког Представничког дома, рекао је јуче да Србији неће бити одобрено чланство у ЕУ, све док не призна Косово.

"Није само Енгел, сви су то рекли. Сада се види колико сам био у праву, када сам пре неколико недеља говорио, не скривајући ништа, без личних симпатија (о изборима у САД). Овакви ставови нису нешто што иде на руку Србији", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да води рачуна, јер су то важни људи у САД и да на одговоран и озбиљан начин мора да одговори.

"Надам се да ће нова администрација имати другачији став и политику у односу на оно што је изнето у Конгресу. Наше је да водимо своју политику", рекао је Вучић.

Јасно је да ће нам бити теже

Председник Александар Вучић оцењује да је јасно да ћемо се суочавати са највећим притисцима и да ћемо бити у тешкој ситуацији.

Тај коментар изнео је поводом дебате у америчком Конгресу, у којој се чуло да се од нове администрације у Вашингтону очекује да приволи Србију да призна независност тзв. Косова, те подсећа да САД имају економске и дипломатске инструменте утицаја.

Велике притиске председник очекује и око Републике Српске, као и Косова, иако ти притисци, истиче, нису били слаби ни раније. 

"Сад ће бити још теже", закључује.

"Оно што ми смета, не могу да кажем да ме брине, је да се у Србији неки радују мислећи да је то уперено против мене. Није. То је уперено против свакога у Србији", додаје.

Каже и да је његова обавеза да чува ову земљу, и да због тога неће рећи ружну реч о Елиоту Енгелу и Медлин Олбрајт. 

"Да потпишем акт независности Косова гарантујем да бих добио Нобелову награду за мир", додаје.

Верујем да ћемо решити проблем у градњи пруге Стара Пазова - Нови Сад

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас разговарао са надлежнима о реализацији великих пројеката у Србији и томе шта компаније из појединих страних земаља би желеле да учине у нашој земљи користећи политички утицај и шта би требало да буде наш одговор како би се најбоље поставили и превазишли политичке препреке.

Вучић је рекао да постоје велики проблеми на деоници брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада (где су ангажовани Руси), али да верује да ће та деоница бити завршена у року односно до краја следеће године, можда евентуално са закашњењем од неких месец дана.

Биће ту мука и томе ће говорити ресорни министар у наредним данима или неко други, али верујем да ћемо имати снаге и успети да решимо те проблеме, нагласио је Вучић после разговора са министрима и директорима јавних предузећа из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде.

"Разговарали смо о томе шта неке компаније из појединих страних земаља користећи политички утицај би желели да учине у нашој земљи, а шта би требало да буде наш најбољи одговор и како да се понашамо у условима подељеног света, јер када радите са једнима као да сте урадили нешто против других. Желимо да покушамо да превазиђемо све те политичке преке а да за нашу земљу донесемо најбољи резултат", рекао је Вучић у Палати Србија.

Каже да је замолио људе да са још више енергије раде на реализацији инфраструктурних пројеката како би имали још бољи БДП земље.

Вучић је истакао да се тренутно граде четири ауто-пута.

Каже да Азербејџанци граде моста на Сави код Шапца на ауто-путу Рума - Шабац, затим да се гради мост на Сави на деоници Сремска Рача - Кузмин, мост на Морави на деоници Моравског коридора код Појата и Ћићевца, као и да се увелико ради на ауто-пут од Прељине до Пожеге који би требало да буде завршен до краја следеће године, то јест 19.децембра 2021. године.

Вучић додаје да у енергетици треба убрзати градњу електране у Костолцу која би требало да буде завршена до друге половине 2022. године, уместо до 2023.

Истакао је да је циљ да се спроведу озбиљне реформе ЕПС-а и Србијагаса, као и да верује да ћемо пре краја године завршити гасовод Балкански ток кроз нашу земљу.

Такође, додаје да би требало да градимо и секундарну мрежу за гас од Ниша до Димитровграда.

Циљ је, истиче, да се повећа животни стандард грађана реализацијом програма развоја Србија 2025.

Додао је да није задовољан планирањем, што нам је бољка у последњих 30 година и да и сада локалне самоуправе планирају веће приходе а потцењују расходе.

Ипак, Вучић истиче да је задовољан како су планирани велики пројекти.

Има проблема са експропријацијом, на пример, на обилазници око Београда и расејавању Рома на територији Вождовца и Раковице, затим у експропријацији на деоници Чачак - Пожега...

Казао је да ћемо сад пробати Србија да врати азербејџански кредит од 170 милиона евра узет 2011. године када је камата због лошег рејтинга наше земље била чак четири одсто.

Истакао је да ће то смањити јавни дуг наше земље за 0,4 одсто додајући да наш јавни дуг сада износи око 57,9 одсто БДП, што је значајно ниже него у земљама Европе.

Вучић је истакао да Србија са европским компанијама, Развојном банком Савета Европе (CEB) и Немачком развојном банком ради на пројекту изградње фабрика за пречишћавање отпадних вода и обнављању канализационе мреже у 28 локалних самоуправа.

Поред тога, навео је и да ће се са кинеским партнерима радити на завршетку недостајуће водоводне и канализационе мреже и пречишћавање отпадних вода у око 65 или 70 локалних самоуправа у централној Србији.

Тема разговора са министрима и директорима јавних предузећа, додаје Вучић, била је и реструктурирање битних предузећа, међу којима су, додаје Петрохемија, Симпо, Јумко, Ласта...

За Петрохемију, каже Вучић, и даље је важан међународни фактор, и да не могу да нађу партнера, а да то нису Руси.

Истакао је да је јако битно реструктурирати та државна предузећа, како држава због њих не би "крварила", односно губила новац, већ да како би од тих предузећа обезбедила више прихода.

Вучић наводи да су разговарали и о рударству, са посебним акцентом на Јадар и додао да би производња литијумских батерија за нашу земљу значила "милијарде више на годишњем нивоу".

"Тиме бисмо направили огромну разлику у односу на све друге земље у региону", каже Вучић.

Биће још већих притисака на Србију

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да очекује велике притиске на нашу земљу око Косова, али и Републике Србије, притиске који ће бити још тежи него до сада.

 Ми семо водити своју политику и водити рацуна о својој земљи. Осекујем велике притиске и око РС и око Косова, али ти притисци нису били мали ни раније, а биће сада још тежи", каже председник и истиче да свакако неко на тој позицији, када се кандидује, не може да очекује само лепо, већ и безброј проблема са којима мора да се суочи.

Тако је одговорио на питање о јучерашњем "хиерингу" у америчком Конгресу, који је личио на повратак САД на 90-те, и где је речено да би Бајденова администрација требало да приволи Србију да призна тзв. Косово.

Казао је да би му било лакше да им одговори да није на месту на којем је претпоставља.

"Али, сада се види колико сам био у праву када сам говорио не скривајући ништа од народа, не говорећи о личним симпатијама, да познајем Бајдена боље од Трампа, а сасвим сигурно смо у лично бољим односима. Наравно да овакви ставови нису нешто што иде на руку Србији", оценио је он изјаве Олбрајтове, Сервера и Енгела.

Вучић је казао да Србија мора да води рачуна и зна да су то важни људи, да мора да одговара на одговоран начин.

Изразио је наду да ће нова америчка  администрација сама имати нешто другачији став и политику у односу на оно што је изнето јуче у представничком дому америчког Конгреса.

"Наше је да водимо своју политику, да добро разумемо. Видели сте и изјаву посланице у Европском парламенту Виоле фон Крамон, њен предлог резолуције да од свих земаља ЕУ које то још нису урадиле тражи признање Косова. То значи - суочаваћемо се са најтежим могућим притисцима. Бићемо несумњиво у најтежој ситуацији“, објаснио је он. 

Рекао је да је већа штета што се у Србији многи томе радују, мислећи да је то уперено против њега, а уперено је против сваког ко би чувао и бринуо о Србији.

"Не мислим само што су они говорили. Већ и многе речи које долазе из региона, уперене против Србије, који би волели да Србија буде поново неважна, слаба, као пре 10 или 12 година, да нас врате у период када је једина наша функција била да се три пут у два дана извинимо и не добијемо ништа, понижавамо наше грађане, киднапујемо их да би их хапсили", додао је он.

Вучић је рекао да је срећан што данас размишљамо које ћемо фабрике да отварамо.

Указао је да ће Србија по директним страним инвестиција бити прва не само у региону, него и пропорционално по броју становника и у Европи.

Указао је да очекује отварање бројних фабрика у Зрењанину, Нишу, Инђији, Старој Пазови, Панчеву, Зајечару…

"Србија многима у региону одговара само када је слаба и понижена. Зато водимо рачуна данас да нико с правом не може у региону да се осећа угроженим од Србије, али не желимо да будемо слаби, да би они били срећни, већ да будемо партнери, да имамо најближе односе. Не желимо да дозволимо да Србија не сме да говори о својим жртвама, поштујући туђе. Не желимо да нам мењају историју, убеђују нас да су Срби били окупатори Црне Горе 1918. Нећете нас убедити да су Срби били највећи зликовци током Другог светског рата и да Јасеновац није постојао, и уз све то показаћемо највећи пијетет према жртвама других знајући да нисмо безгрешни", нагласио је он.

Вучић је указао да нигде не могу да се прочитају табеле о стању БДП-а, јер би сви морали да напишу да је Србија број 1.

Само је једна лист у Сарајеву, како је додао, то објавио и нико више.

"То је тако јер мора свима да се каже тамо је луди диктатор Вучић, они су најгори у свему, а објавом би морали да покажу да смо ипак најуспешнији. Ово су прецизне бројке, нема игре, нема тумачења", истакао је Вучић.

Нагласио је да неће рећи ниједну лошу реч о Олбрајт, Северу и Енгелу. 

"Нека они говоре о мени лоше. Ја о њима нећу. Не зато што не могу лично да им одговорим, то могу у сваком тренутку. Наше је да чувамо наше интересе и да будемо пристојни, водимо рачуна о свему“, закључио је он.

Крамон најострашћенија у борби за независно Косово

Известилац ЕП за Косово Виола фон Крамон је најострашћенија у борби за независно Косово, каже председник Србије Александар Вучић поводом њених изјава, али и њеног нацрта извештаја о Косову.

"Реч је о резолуцији у којој се тражи од пет земаља које нису признале Косово да то учине, и да се тако изврши додатни притисак на Србију. А, о личним нападима нећу да говорим", рекао је Вучић.

Коментаришући њену оцену да власт у Србији угрожава демократију, Вучић је рекао да и Аљбин Курти каже да у Србији нема демократије, те иронично додао "нека је у Пришини много демократије, важно да је у Београду нема."

Он је истакао да је Србија кренула у озбиљне реформе у области владавине права и уверен је да ће сви морати да признају резултате, јер су постављене конкретне ствари и критеријуми, које ће, напомиње, Србија у кратком року да испуни.

"Видећемо реакцију. Али, то је постало политичко средство за разне притиске", рекао је Вучић.

У том смислу, приметио да је да би, када би као председник, без сагласности владе и скупштине, потписао независност Косова, добио "Нобела" за мир и постао највећи демократа у овом делу света.

"Или да кажем да РС нема подршку Србије и да неће добити финансијску инјекцију из Србије, тек бих тада био поштован, демократа највећи на свету. Немојте да имате заблуда да политички интереси нису повезани и са тим критеријумима", рекао је Вучић.

Он је упитао и да ли је можда било више демократије 2012. године, када, каже, ни у једном медију опозиција није могла да се појави, а сада је нема.

"Нема одговора на сва питања и зато ће људи разумети зашто оволики притисци и зашто се све ово ради", рекао је Вучић.

Пад БДП-а биће мањи од прогноза ММФ и Светске банке

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија несумњиво бити најбоља по расту, односно најмањем паду БДП-а у Европи и навео да ће тај пад бити минус један.

Вучић истиче да је то бољи резултат од онога који су прогнозирали ММФ и Светска банка, а које су наводиле да ће пад српског БДП-а бити минус два или минус два и по.

"Србија ће бити несумњиво најбоља у Европи, ми се надамо да ће наш минус супротно од онога што су говорили ММФ и Светска банка минус два или минус два и по, бити мањи од минус један", рекао је Вучић.

Навео је да ће у овој и наредне две године Србија по расту БДП-а бити најбоља у Европи, што би, истиче Вучић, било "чудо за нашу малу земљу".

Вучић каже да је Србија добијала златне медаље у одбојци, кошарци, тенису, али не и у расту БДП-а.

"Верујемо да ове године, а још две најмање и више од тога, можемо да направимо такав резултат", закључио је Вучић.

Куповаћемо злато из Чукару Пеки за наше резерве

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Кинези рудник злата Чукару Пеки отворити у априлу или мају следеће године, а да ће држава највећи део производње тог злата куповати за своје резерве.

 Истиче да се куповина злата показала као добра стратегија нарочито у време кризе изазване пандемијом вируса корона.

"Данас имамо највеће резерве злата у историји. Ми ћемо те резерве злата да повећавамо и у наредном периоду", рекао је Вучић.

Спремни смо и да повећамо удео власништва у Ер Србији

Не разумем зашто је проблем кад Србија помаже своју авио-компанију у корона кризи, а није кад то чини Немачка и спасава Луфтханзу, каже председник Александар Вучић и поручује да ће држава не само  помоћи Ер Србији у овим кризним временима, већ, ако буде потребно, и докапитализовати националну авио-компанију. 

"Што се тиче Ер Србије, не само да ће да опстане, него ћемо имати довољно снаге и знања, ако буде потребно да ми докапитализујемо и преузмемо већи проценат (власништва). То није никакав проблем. Ер Србија ће бити успешна авио-компанија и понос Србије на сваком месту у свету", истакао је Вучић одговарајући на питања новинара.

У Ер Србији 51 одсто је власник држава, а 49 одсто компанија Етихад из УАЕ.

"Слушам данима напада око Ер Србије и то углавном долази из наше земље. Мени није јасна мржња према свему што је наше", истакао је Вучић и подсетио да Немачка помаже своју Луфтханзу са девет милијарди евра и то уз услов да отпусте 25.000 људи.

Одакле потреба тих људи да буду против свега што је наше, запитао је Вучић.

"Замислите да смо ми рекли да ћемо да отпустимо 1.000 људи. И ми ћемо морати да поднесемо неки план реструктурирања пошто смо под директном контролом ЕК за државну помоћ", навео је Вучић.

Истакао је да ће Србија урадити само оно што раде и друге европске земље по питању државне помоћи својој авио-компанији.

Председник наводи да је Ер Србија боља од других авио-компанија у региону и да једина у региону има директан лет за Њујорк.

Напомиње да је Ер Србија добила најбоље услове на једном од најпрестижнијих аеродрома "Џон Ф. Кенеди" у Њујорку, нову позицију и то захваљујући успешном преговарању.

Нагласио је и да то што Србија лети за Њујорк и користи тај аеродром је велика реклама за нашу земљу.

Ер Србија није имала ниједан инцидент у овом тешким временима и за разлику од других летела све време током ове кризе као национална авио-компанија једне мале земље, рекао је Вучић.

"Одакле потреба да уништимо све оно што је наше. Министар Мали је пре неки дан растурио у парампарчад Фискални савет око Ер Србије. После тога више нису имали ни реч да кажу по том питању", нагласио је Вучић.

Поједини у нашој земљи, додаје Вучић, навијају да нам све пропадне, као што навијају и за корону и да имамо што више мртвих и чуде се како Србија има мање мртвих него друге земље.

"За њих би било најбоље да Србија има 10 пута више мртвих да би могли то да злоупотребе за кампању против власти у Србији. Баш их брига за животе људи, већ само хоће да се дочепају фотеље", каже председник.

Стопа раста ће бити између 5 и 6 одсто

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас критике бившег гувернера НБС Дејана Шошкића и истакао да је сигуран да ће стопа раста следеће године у Србији бити између пет и шест одсто.

Коментаришући оцену бившег гувернера НБС Дејана Шошкића да не постоје услови да стопа привредног раста следеће године достигне шест одсто и да неће прећи преко три одсто, Вучић је навео да плус три јесте недостижна бројка али за Шошкића и његово време и власт.

Како је рекао, Шошкић је постао гувернер НБС када је евро био 75 динара, а када је отишао, после само три године, евро је био 118 динара, док је динар од 2012. године, када је дошло до промене власти, до данас стабилан, на 117 динара за евро.           

"Плус три је недостижна бројка за Шошкића и његово време и власт, а сигуран сам да ће бити између пет и шест. То само од нас зависи, колико вредно будемо радили и енергично приступили свим пројектима", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Каже да је Шошкић био гувернер земље која је имала најнижу стопу привредног раста од минус 3,1 до плус 1,6, што је био максимум.

Вучић је рекао да су ММФ и Светска банка рекле да ће Србија завршити ову годину на минус 3 одсто, па поправиле на -2,5 одсто, а да ће, како је рекао, Србија годину завршити боље од минус један.

"На крају се резултати мере, резултати се виде. То само говори да им никада струка није била важна, већ политика и острашћеност и мржња.... Онда ће да кукају за 2022. годину, онда ће рећи неће бити плус пет, него плус три. Губитници ће увек да проналазе изговоре и ствари представљају лошим и ружнијим", рекао је Вучић.

Пензионерима 17. децембра 5.000 динара

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пензионери 17. децембра добити помоћ од 5.000 динара.

“Они то заслужују, а Србија то себи може да приушти. Знам колико то њима много значи посебно онима који имају пољопривредне или најмање пензије, они који имају пензије до 30.000, испод просека републичке пензије”, указао је он.

Вучић је истакао да је то подршка и помоћ пензионерима, којима је, иначе, захвалан што су се дисциплиновано и одговорно понашали, као и на свему што су, истиче, увек чинили - што су најпре изградили земљу и што се данас понашају тако и толико одговорно.

“Молим све нас да мало више водимо рачуна о њима. Погледао сам бројке од последњих седам дана, годишта људи који су преминули. То су три четвртине или четири петине наших родитеља, старији људи. О њима морамо да посебно водимо рачуна”, апеловао је он.

Ускоро конкурс за директоре јавних предузећа

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Влада Србије ускоро расписати конкурс за директоре јавних предузећа.

Вучић је подсетио да је статус "вршилаца дужности директора" једна од сталних примедби у извештајима Европске комисије и додао да је уверен да ће Влада Србије добро завршити тај посао.

"То је једна од аномалија која се помиње у извештају Европске комисије и зато сада радимо на томе. Ускоро ћемо ићи на конкурс за све директоре јавних предузећа, то је била моја молба члановима владе и сигуран сам да ће влада то да спроведе", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на констатацију новинара да 22 предузећа још увек имају статус "вршилац дужности директора", упркос критикама из ЕУ.

На питање упућено министарки рударства и енергетике Зорани Михајловић да ли се сусрела са директорима "Србијагаса" и "Транспортгаса", Вучић је одговорио да их је данас обоје позвао на састанак и да је замолио директоре јавних предузећа да имају коректан однос према министру.

"Не мора да буде љубави и најближих односа, већ да функционишу на професионалан начин, јер ако тако не буде, онда ћемо прибегавати другим мерама", рекао је Вучић.

Одликовања нисам делио по партијској линији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није делио одликовања и ордење по партијској линији, већ да се руководио тиме да као председник државе некоме укаже поштовање због његовог рада.

Вучић је, на питање да ли зна прави разлог зашто је инфектолог из Зајечара вратио одликовање, истакао је да је то за њега највећа похвала, јер показује да медаље и одликовања није делио водећи се партијском припадношћу одликованих.

"Нисам питао људе из Зајечара који припадају СНС шта они мисле о човеку за којег знам да је био у ЛДП Чедомира Јовановића и за којег знам да је мој политички противник. Нисам ја њему дао орден за његово иначе лоше политичко деловање годинама, није он од јуче", каже Вучић.

Наглашава да је инфектолог који је вратио одликовање то искористио да би могао поново да се кандидује на предстојећим изборима, као што је био на претходним са групом грађана.

"Није то спорно. То је све дозвољено. Али, ја се нисам руководио тиме. Ја сам се руководио радом у одређеној сфери", наглашава председник Србије и додаје да је тиме желео као представник државе, као председник државе да некоме због његовог рада укажем поштовање.

Међутим, додаје он, некоме је било важније да каже "еј, па није ми важно поштовање државе, јер ја то могу да искористим и да нападнем људе из странке председника Републике на локалном нивоу, које сматрам кривим што су објављивали некакве фотографије бизарне или не знам ни ја већ шта". 

"Ви стварно мислите да је то оправдање? Мислите да је требало да се осећам лоше због тога? Не, ја сам поносан на то, јер је и то показало разлику између мене и оних који су наши политички противници. Јер ја функцију председника Републике доживљавам на такав начин да се односим према грађанима који доприносе напретку Републике Србије, који се боре за грађане Србије у својим областима а не по томе којој партији припадају", наглашава Вучић.

Не мислите ваљда, додаје он, да ћу да зовем председника локалног СНС и да га питам: "шта ви мислите о томе?".

"Исто такво мишљење имао сам у Новом Саду, где су звали, позивали и рекли да не би било добро неки људи, а није Вучевић, да неки добију одликовања. Ја сам та одликовања доделио. Зато што сам се руководио интересима државе и народа, а не интересима партије", објашњава Вучић.

Због тога сам ја поносан, истиче.

"А, локалне политичке битке ко је коме какве слике на фејсбуку објавио или на некој другој друштвеној мрежи ко Бога вас молим да не увлачите председника Републике", каже председник.

И при томе, закључује он, нећу уопште да кажем да су ови под знацима навода моји у праву или неки други су у праву, јер ме уопште ме то не интересује.

Људи дали све од себе да у готово немогућим условима заврше болницу у Батајници

Кажу политички противници да нема грејања на Инфективној клиници, иако има, али, и да нема - да нам нисте ви оставили грејање или модерну Инфективну клинику - упитао је данас председник Александар Вучић у одговор на све критике на рачун нове ковид болнице у Батајници, али и других установа, које долазе из једног дела опозиције.

Вучић је истакао да су људи дали све од себе у готово немогућим условима да заврше болницу у Батајници за четири месеца и два дана, да ураде оно што Србија није никад, у тренутку када нас је то "буквално спасило", и то по свим стандардима.

"Је л' у Клиничком центру, после деценија постојања, функционише све перфектно? Не. А, како да очекујете да све функционише перфектно после једног или два дана? Али, то нам спашава животе", поручио је председник.

Он је додао да су у батајничку болницу дошли онколози, кардиоваскуларни хирурзи, неурохирурзи, пулмолози, анестезиолози, који се боре да спасавају животе људи, док други говоре да то не ваља.

"Питам политичке противнике: Шта хоћете? Да их примимо у ваше куће? Да кажете да ћете да срушите ту болницу, или да смо ми уништили неку болницу коју сте ви изградили?", упитао је Вучић и наставио:

"Госпођа која је променила шест политичких партија, и то све које су биле на власти, каже да нема грејања на Инфективној. Има. Али, и да нема - што, да нам нисте ви оставили грејање? Да нам нисте оставили модерну Инфективну клинику, изграђену 1926, коју нисте ни обновили".

Истакао је да је актуелна власт започела обнову Инфективне клинике КЦС, и пре ковид кризе, те пита - шта им се тачно замера?.

"Све болнице, у којима смештамо људе, ми смо обновили, ''Мишовић'', Земун, Звездару, Панчево, Чачак, Нови Пазар, Лесковац, Врање, КЦ Ниш... градимо 19 општих болница. А, шта сте то ви изградили? Одговор је - ништа. Ни болницу, гама, икс нож....", рекао је Вучић.

Одбацује и критике да не ваљају руски респиратори, који су инсталирани у Батајници, те додаје да су му рекли да је реч о одличним апаратима.

"Зар стварно мислите да је могуће да неко тако води земљу, да критикује сваког зато што му се може, ко ништа не ради и никад нигде ничим није допринео", упитао је Вучић.

Како је рекао, напад на политичаре који су на власти је у реду, али не и на лекаре, јер је то недопустиво:

"Хајде да оцрнимо свакога, јер нико није добар, осим ако не припада тајкунском лобију,  који треба да их врати на власт да би могли да поново да пљачкају новац грађана", рекао је он.

Додао је да је много пута одговарао на питања у вези наводних 24 стана Синише Малог, којих, каже, нема већ само један, док они који, наводи, имају 35 станова, најављују тужбе иако су готово сви регистровани на њихове компаније.

"О томе не пишу ништа, него је то хајка", констатовао је Вучић и поновио да могу да нападају њега лично, али не и по здравственим радницима, јер нам од њих зависе животи десетине хиљада људи.


Ја не тужим медије...

Председник Александар Вучић каже да никада није тужио медије од када је на власти јер, како објашњава, то би био притисак на медије и притисак на људе које другачије мисле, иако није увек лако направити разлику између слободе изражавања и увреда.

"Нисам тужио, без обзира на то што нема никакве сумње да сам појединачно најизложенији најбруталнијој кампањи од свих људи, што је негде и нормално, налазим се на највишој државној функцији и логично је да најпрљавија кампања иде против мене", каже Вучић.

То је рекао на питање да ли је било када тужио медије, с обзиром на то што се поједини опозициони лидери хвале колико су дане провели на суђењима против медија и колико имају тужби, Вучић је нагласио да сматра да никада то није урадио док је на власти, те да мисли да није то урадио чак ни док је био у опозицији, али да није сигуран и да мора да провери.

Навикао је већ на кампању против њега, мада сматра да није баш нормално да таква кампања иде против његове деце, нити укусно да се каже да ће да одговара дете од три и по године, а још мање има укуса када неко старије дете стави на слику са правоснажно осуђеним мафијашима, а да није починио ни једно кривично дело, осим што га не воле јер је његов син.

Додаје да не одговара на увреде, али одговара и увек ће на неистине и да увек каже да је нешто лаж, као што је лаж, наглашава, да су медији некада били много отворенији него данас.
Подсетио је да су, када је Стефановић тужио НИН, неки говорили како је то језив и страшан притисак.

"То су биле једна или две тужбе. А ови који подносе стотине тужби, па видите како је то лепо, што је то дивно, стотине тужби и сви ће морати да плате казне. А, тада, када је била првостепена пресуда у корист Стефановића, био је ужасан притисак, који ће да затвори НИН. Ово је само да вас подсетим, како имају различите аршине, како се лицемерно понашају и како говоре неистине", закључио је Вучић.



Остале вести