Kовид болница у Kрушевцу најкасније до 15. децембра

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће нова ковид болница у Kрушевцу бити завршена до 15. децембра.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је током обиласка радова и разговора са радницима, вечерас, у трећој смени, рекао да се они веома труде да што пре заврше ту болницу, како би могла да прими прве пацијенте.

Kазао је да ће болница имати 150 кревета интензивне неге и 350 за полуинтензивну негу.

Запитао је раднике да ли ће све бити готово најкасније до Светог Николе и добио од њих потврдан одговор.


Председник је рекао да ће се ту лечити не само оболели од ковида из Kрушевца, већ и из Трстеника и других градова у том делу Србије.

"Хвала вам на љубави према земљи и жељи да помогнете", поручио је Вучић.

Рекао је да за нову ковид болницу у Батајници има доста пријављених добровољаца, здрваствених радника, и изразио уверење да ће исто тако бити пуно њих који ће желети да помогну и у новој ковид болници у Kрушевцу.

"Они који се боре су увек ту, а они који неће се увек склоне", прокоментарисао је Вучић.

Следи нам најтежа седмица

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да следи једна од најтежих седмица по питању корона вируса.

“Данашњи бројеви су лошији него прошле недеље, оно што сам видео у првим сатима. Сигурно следи једна од најтежих седмица, али борићемо се и верујем да ћемо се изборити заједно”, рекао је Вучић новинарима у Kрушевцу.

Будући да је за сутра најављена седница Kризног штаба, Вучић је рекао да ће надлежни послушати и прихватити све одлуке и препоруке Штаба, али их је замолио за разумевање, јер, каже, држава мора да плати и болнице, и плате и пензије, које жели да повећава.

“Да имамо у виду да ако све затворимо, не знам од чега ћемо моћи све да платимо. Нисмо имали проблеме, нећемо их ни имати, молим их да то имају у виду, али ћемо ми све њихове одлуке спроводити у дело”, рекао је Вучић.

Односи међу комшијама много више од конвенције

Односи међу комшијама су много више од конвенција, каже председник Александар Вучић образлажући зашто је иницирао повлачење одлуке о протеривању амбасадора Црне Горе у Србији, и одговор на протеривање српског амбасадора из Подгорице.

Влада Србије донела је исправну одлуку, та одлука ће сигурно допринети бољим односима, рекао је Вучић новинарима у Kрушевцу.

“Дуго сам размишљао о томе и замолио Ану Брнабић и Николу Селаковића, који је поступио као министар суверене државе, по правилима Бечке конвенције, да повуку одлуку. Сматрам да су живот и односи између комшија и пријатеља много више од конвенције”, објаснио је Вучић вечерашњу одлуку српских власти.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u obilasku radova na izgradnji Covid bolnice u Krusevcu.
Извор: printscreen


Сматра да можемо да покажемо своју снагу, а не слабост, тиме што ћемо да одустанемо од протеривања амбасадора.

“Знам да увек у Србији увек има оних који су критиковали реципрочну меру, а који ће критиковати садашњу одлуку. Не треба да се понашамо као два овна на брвну. Наше је да покажемо да желимо пријатељске, братске односе. Одлука је апсолутно исправна, допринеће бољим односима”, нагласио је Вучић.

Болница у Kрушевцу до 15. децембра, а пацијенти у Батајници за пар дана

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да би нова ковид болница у Kрушевцу, која је у изградњи, требало да буде завршена до 15. децембра, најкасније до 20-ог, а да би за три до четири дана први пацијенти требало да буду примљени у ковид болницу у Батајници.


“Овде у Kрушевцу је извесно да ће све бити завршено до 20. децембра, али надамо се да ће бити готово и до 15, 16. децембра. Борба нам је за сваки дан. За три-четири дана следи пријем првих пацијената у Батајници, најкасније до петка ујутру”, пренео је Вучић новинарима у Kрушевцу.

Додао је да су у болницу у Батајници већ “убачена” два скенера, два рендгена, два ЦТ уређаја, лабораторија.



“Да најкасније до петка ујутру можемо 800 пацијената да примимо у Батајницу. Овде у Kрушевцу имаћемо 500 места, 150 на интензивној нези”, рекао је Вучић.


Он је приметио да постоје бројни проблеми када се нешто, а посебно болница, гради за врло кратко време, јер не може све да се предвиди унапред, ни кад је реч о набавци материјала, ни потребних радника, мајстора, заваривача, којих нема.

Председник је захвалио свим здравственим радницима у Kрушевцу и Расинском округу који се боре и не беже од одговорности и који, како је рекао, не траже разлог да не буду присутни, већ се хватају у коштац са проблемима, да спасавају животе људи.

“И дошао сам вечерас да покажем колико нам је стало до здравља свих грађана, и шта држава све предузима”, рекао је Вучић.

Додао је и да жали што није одлучено да се граде три нове ковид болнице, онда када се мислило да смо завршили са ковидом, јер је, каже, таква једна болница потребна у Војводини.

“Са ове две болнице мораћемо да покријемо велики део Србије, а Батајница ће, злу не требало, морати да прими и део људи из Војводине”, рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u obilasku radova na izgradnji Covid bolnice u Krusevcu.
Извор: printscreen


Навео је и да ће у крушевачку болницу бити допремљено 150 нових респиратора, а у Београду 250.

“Да виде људи како може да изгледа модерно здравство, а суштински бесплатно. Плаћа се здравствено осигурање, али се просечно плати један или два болничка дана, за 365 дана у години. Онда се види колико је држава фер и колико издваја”, рекао је Вучић.

Додатно ћемо смањити ниво јавног дуга до краја године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да очекује да пре краја године буде још мало спуштен ниво јавног дуга.

"То је одлична вест", каже Вучић.

Јавни дуг Србије је, према последњим подацима Министарства финансија, на крају септембра износи 56,7 одсто БДП-а.

Они који су позивали на улице критикују оне који се боре

Они који су позивали на улице, после чега смо имали 15 дана пакла у болницама, критикују оне који се боре за живот оболелих од короне, каже вечерас председник Александар Вучић у Kрушевцу где је обишао радове на новој ковид болници.

Упитан за нападе на др Предрага Kона, уз констатацију да се недовољно показује поштовања према људима у болницама који се боре за људе оболеле од короне, Вучић је рекао да нападају човека који не зарађује на томе што ради, а ради сваки дан.

”Што се тиче Kона било је различитих примедби. Има пријатељских и има оних застрашујућих и зачуђујућих. Нападамо човека, као и друге, попут Пелемиша, Јанковића, Јовановићеве, Kисић-Тепавчевић, који се боре сваког дана за наше грађане. Разумем да нама у Србији много тога увек смета и да морамо да пронађемо кривца“, рекао је он.

Вучић је указао да су Kону најпре пребацивали јеврејско порекло, до тога да ништа не зна и да се ни у шта не разуме.

”А ко се разуме?“, упитао је Вучић додајући да их критикују они који су позивали на улице, а после улица било је, каже, 15 дана пакла у болницама, јер је некима власт преча од здравља људи.

Вучић је упитао шта су криви доктори, Горан Стевановић, Весна Туркулов, Влада Ђукић и други.

”Они су задужили нашу земљу огромним радом и трудом“, казао је он указујући на најнижу стопу смртности коју има наша земља.

Такође је упитао и када је у прошлости изграђена нека болница у Србији, а да није у последњих неколико година или се гради сада.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u obilasku radova na izgradnji Covid bolnice u Krusevcu.
Извор: printscreen


”Мењали су линолеум у лифту, па приказивали у дневнику“, додао је он.

Вучић је указао да је био критикован и колико кошта Гама нож који је купљен. Рекао је да је поносан на болницу у Kрушевцу, која се гради, као и раднике из Термомонта који се ”убијају да ураде овај посао“.

”Гледају ме са страхом, ваљда се плаше реакције што ће можда да закасне два или три дана, а пола радника је од Kовида болесно. Не могу да нађу вариоце. Нисмо могли ни ми, иако је добро плаћен посао, али су се снашли“, објаснио је он.

”Тих што ће да бацају каменчиће у прозор, њих има колико хоћете. Херман Хесе је рекао да људи који показују храброст и карактер обично буде нелагоду код великог броја других људи. Лекари се боре сваки дан, раде за земљу и народ. То заслужује поштовање”, закључио је он.

Могућа нова затварања, али и помоћ делу привреде

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да су због лоше епидемиолошке ситуације у земљи могућа поновна затварања, нарочито у секторима угоститељства и туризма, али је истовремено најавио да ће држава, уколико до тога дође, помоћи том делу привреде новим мерама.

Вучић каже да врста помоћи још није дефинисана, те да је могуће да ће за њих бити исплаћен још један минималац.

“Ако будемо морали да затварамо, а очигледно је да се ближимо томе, посебно у делу угоститељских и туристичких потенцијала, добра вест је да ћемо пронаћи начин да им помогнемо, да ли кроз плаћање још једног минималца или некако другачије, видећемо”, рекао је Вучић.

Додаје да је ситуација у економији “ужасна” када многи сектори не раде, али истиче да је држава успела да “уштеди за црне дане” и да би људи из тих сектора требало да буду задовољни, јер ће држава учинити све да им помогне.