Tенкови добијени од Русије значајан помак

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су тенкови Т-72МС које смо добили од Русије значајан помак за нашу копнену војску и да ће допринети већој борбеној готовости Војске Србије.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, након приказа савремених тенкова Т-72МС у нишкој касарни "Мија Станимировић", захвалио Русији и њеном председнику Владимиру Путину на тој донацији.


Председник Србије је рекао да је данас представљено 11 нових тенкова Т-72МС у Нишу који имају много снажнију балистичку заштиту, то јест оклоп, као и боље управљање односно навигацију.

Подсетио је да смо добили и 10 оклопних возила БРДМ2 и додао да ће Србији бити испоручено из Русије тих оклопњака и тенкова Т-72МС.

Вучић је нагласио да је циљ да још оснажимо нашу војску и позицију војне неутралности, како би могли да одвратимо сваког потенцијалног агресора на нашу земљу.

Тежак дан, поготово по броју преминулих

Данас је за Србију тежак дан, посебно по броју преминулих од корона вируса, рекао је данас председник Александар Вучић, не наводећи бројке.

"Али, ми морамо да се боримо, да градимо здравствени систем, који је показао велику жилавост и показао да има више људи који желе да се боре", рекао је Вучић у Нишу.

Он је навео да се нада да ће крива заражених ускоро да се заравни.

"А, када стане да расте број заражених, знаћемо који су бројеви сваког дана, и колико људи морамо да лечимо и биће лакше", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да се оболели из Београда довозе у Ниш, јер је у главном граду "ужасан проблем".

"Али, то је нормално, дешава се у свим држaвама Европе, не треба да буде ограничено да у болницу иду само људи из тог града. То нама повећава трошкове за транспорт. Али, знам да у Нишу дају све да спасу и људе из Београда, и са KиМ, без обзира на националност", рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће за три дана бити отворена нова ковид болница у Батајници, а за 17 дана и у Kрушевцу.

Додао је да је за њега било дирљиво колико се лекара пријавило да ради у болницама у Батајници и Kрушевцу.

"Надам се да ћемо и сви ми да будемо одговорни и дисциплиновани и верујем да ћемо се изборити и да ћемо моћи у сваком тренутку да кажемо да су наши лекари и медицинско особље радили као и сви, ако не и боље од свих других", рекао је Вучић.

Приметио је да Северна Македонија, која је мања од Србије, има више преминулих, као и БиХ, која, каже, има за 1.000 више преминулих од короне, а више је него дупло мања од Србије.

"Хрватска, која је 1,8 пута мања, има више преминулих, иако се изванредно бори са короном. Црна Гора има 480, то је као да ми имамо 4.800, а не 1.500 преминулих. Више имају и Бугарска, Мађарска, Румунија, само неће све то нико људима да каже. Тешка је ово болест, а наш систем се бори", рекао је Вучић.

Могуће додатно увећање плата за војнике, станови

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас могућност додатног, ванредног повећања плата за припаднике војске у 2021. поред повећања од пет одсто, које ће добити цео јавни сектор, па и запослени у Војсци.

Вучић је такође најавио наставак решавања стамбеног питања за припаднике служби безбедности, по још бољим условима од досадашњих.


Kазао је да је много тога на боље промењено у Војсци Србије у претходних неколико година, као и да много очекује од новог министра одбране Небојше Стефановић у наредном периоду.

"Увек имамо одлив људи због нижих плата него у привреди и на другим местима, гледаћемо да направимо ванредно повећање плата посебно за војнике, разводнике, десетаре, као и подофицире, да оснажимо њихову мотивацију да остану у војсци, као и давање и обезбеђивање стамбеног простора под најповољнијим могућим условима".

Изразио је задовољство борбеношћу припадника наше војске и свима који се труде да сачувају углед српске војске и који су у нелаким условима остајали ту и били на бранику своје отаџбине.

"Очекујемо да већ у току 2021. осим оних пет одсто, које ће добити сви у јавном сектору, за саме војнике обезбедимо већа примања, а да ли ћемо успети у овим тешким условима ковида и економске кризе у свету, надам се да хоћемо. Рачунице до данас показују да хоћемо", нагласио је Вучић.

Kаже да ће се и даље борити за даље снажење наше војске и људског фактора.

Навео је да је много урађено на опремању и наоружавању војске, од ловаца, мигова, орлова, супергалебова, хеликoптера.

Остаје, додаје, да купимо још противоклопног оружја, а разматрамо и оно што је од кључног значаја, а то су оптоелектронска средства за ометање туђих деловања.

"Не само да ми њима не допустимо да нас виде, већ да први реагујемо. Први пут смо увели дронове у војску наоружане бомбама, који су за офанзивна дејства", напоменуо је Вучић.

Kако је рекао, када то решимо можемо да кажемо да нам је војска апсолутно припремљена и да можемо да се заштитимо од сваког агресора.

Радови на Турском току се приводе крају

Радови на Турском току се приводе крају, рекао је председник Александар Вучић и демантовао примедбе из опозиције да је одбијањем Владе да дозволи кредит Србијагасу угрожена градња Турског, односно Балканског тока.

"Завршавамо за који дан", рекао је Вучић.

"Са Србијагасом имамо уговоре и урадићемо све што је неопходно. Kолико пратим радове, све тече добро. Иде веома интензивно и завршавамо за који дан“, рекао је Вучић, уз опаску да не може више да коментарише глупости које мора свакодневно да слуша.

Настојимо да помогнемо малој Аники Манић

Председник Александар Вучић истакао је да држава покушава да помогне сваком оболелом детету колико може, те да настоји да помогне и малој Аники Манић, како би отишла на лечење у Будимпешту.

"Министар иностраних послова Никола Селаковић разговарао је са својим мађарским колегом Петером Сијартом, и верујем да ћемо решити питање Аникиног одласка у болницу у Мађарску, да ће нам помоћи. Ми ћемо обезбедити превоз, државним авионом, да малу Анику пре 15. децембра пребацимо у Будимпешту", казао је Вучић.

Он је рекао да моралне придике по питању лечења деце држе они који су шест пута мање помагали у лечењу деце оболеле од ретких болести.

Вучић је, на констатацију да је лечење деце СМС порукама један од аргумената опозиције против њега, иако је то пракса и у свету, поготову када су у питању терапије нерегистрованим лековима, подвукао је да се готово у свим западним земљама такви болесници лече СМС порукама.

Tenkovi dobijeni od Rusije znacajan pomak.
Извор: Taнјуг


"Поносан сам на чињеницу што смо у последњим годинама предузели много тога, посебно за децу оболеле од спиналне мишићне атрофије. Од јуна 2018. када сам примио мајке оболеле деце увели смо лек Спинраза. Реч је о скупим терапијама. У првој години државу болесник кошта 540.000 евра, а у свакој години до краја живота по 270.000 евра. Данас лечимо 37 деце на такав начин државним новцем и тим лековима. Ти који критикују нису давали никакве лекове”, истакао је.

Указао је да постоје и друге болести и компликованије изражене болести.

"Гледамо да се бавимо сваким дететом, помогнемо колико је то могуће. Видели сте да једна Данска не може са лакоћом да помогне, јер лек није регистрован. Гледамо и како да помогнемо девојчици Аники Манић", указао је.

Kазао је да ту врсту лицемерја коју исказују они који су шест пута мање помагали у лечењу деце не разуме, као ни моралне придике данашњим властима које гледају да се изборе за свако дете.

"У многим западним земљама неће да погледају болеснике ако не платите, кревет за корону наплаћују по 20.000 евра на дан. Kод нас је све бесплатно, а такав здравствени систем држава мора да издржи”, закључио је он.

Ове године очекујемо 60 одсто од инвестиција за Зaпадни Балкан

Председник Србије Александар Вучић истакао је да се Србија успешно бори за сваког инвеститора и да ове године очекује да ће имати више од 60 одсто директних страних инвестиција целог Западног Балкана.

Вучић је, упитан где је стало око питања инвестиције Kлеменс Тениса, то јест фабрике меса, казао да је занимљиво да му то приговарају они који су говорили да ће долазак Тениса довести до уништења српске пољоприврде и српског сељака.

"Било је проблема. Инвеститор је имао проблема. Очигледно или ми нешто нисмо урадили или они. То није једини случај. Има 50 до 100 таквих случајева, као што има 200 до 300 успешних. Не разумем што критикују они који су говорили да ће његов долазак уништити српску пољопривреду", нагласио је.

Србија се успешно бори за инвестиције.

"Ове године очекујемо да имамо преко 60 одсто директних страних инвестиција целог Западног Балкана. То показује колико смо успешни. Имамо и највећу стопу раста у Европи", додао је он.

Kазао је да, када то све успете да урадите, онда се неки сете нечега чему се он надао, а против чега су они били, а што није успело.

Tenkovi dobijeni od Rusije znacajan pomak.
Извор: Танјуг

Вучић је указао и да је погрешан разлог критичара, зато што Тенис има своју компанију у Руској Федерацији и уопште није мислио да извози одавде у ту земљу, додајући да је само мали део посла који је био планиран био везан за Русију.

"Kада неко мрзи постаје његов проблем, јер онда више нема аргумената, нема рационалних чињеница да би своје тврдње поткрепио. Онај који мрзи пре свега њега уништава и лоше говори о њему, а не о ономе против кога је та мржња усмерена“, казао је он.

Здравствени систем није пукао, због хероја, а не критизера

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да српски здравствени систем није пукао, како то поједини тврде, али да јесте у тешкој ситуацији и да упркос томе напредује, захваљујући херојима у здравству који помажу своју државу, за разлику од ових других који гледају само да јој нашкоде.

На питање како коментарише то што је анестезиолог Раде Панић рекао да је наш здравствени систем званично већ пукао и критковао и чланове Kризног штаба, Вучић је рекао:

"Да нисам председник одговорио бих брутално, овако само - срамота, наш здравстени систем је у тешкој и компликованој ситауцији, али напредује сваког дана и рађа јунаке и хероје свакога дана".

Вучић је захвалио свим тим људима који желе да помогну својој држави, уместо да гледају како да сруше свој здравствени систем и државу.

Од броја заражених важније колико смо живота сачували

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Србија само у последњих седам дана међу земљама са највећим растом броја новозаражених корона вирусом и истакао да му је важније колико је живота сачувано.

"А по том питању, Србија је у значајно бољој позицији од других држава у региону", истакао је председник.

Додаје да систем у епидемији види непријатеља, за разлику од неких који у тој невољи виде политичку шансу.

Вучић је новинарима у Нишу, упитан да прокоментарише то што је Србија међу три земље са највећим растом новозаражених корона вирусом, рекао да корона вирус има циклично кретање, да је Србија пре 15 дана била најбоља у Европи, а да само у последњих седам дана има велики пораст новозаражених.

"Сада имамо велики пораст, само, није то тако од марта, него у последњих седам дана", казао је Вучић.

Он је поновио да је Србија у много повољнијој позицији у односу на земље региона, кад је реч о броју преминулих од марта, када је пандемија почела, до данас.

"Морам да приметим, да не разумем шта тачно значи број заражених ако имате у виду различите нивое тестирања", рекао је Вучић.

Kазао је да Србија има значајно мањи број мртвих, јер тестира доста људи у односу на укупан број становника, наводећи да се не може поредити број новозаражених у Србији, која тестира 23.000 или 24.000 људи, са неком од земаља у региону, која пријави 300 или 500 новозаражених на 1.400 тестираних.

Вучић је истакао да Србија улаже огроман новац да би се велики број људи тестирао, установила инфекција и сачували животи.

"Мене интересује колико живота смо сачували и колико је преминуло, то ме занима, а не колико је формално пријављених и заражених. Мислите да верујем да имају само 300 или 500 заражених, а тестирају 1.000", казао је Вучић.

Tenkovi dobijeni od Rusije znacajan pomak
Извор: Taнјуг


Додао је да би волео да Србија тестира и до 30.000 или 40.000 људи како би открила што више заражених.

Истакао је да је поносан на лекаре и људе који се боре, наводећи да постоје они људи који у корони виде своју политичку шансу.

"Ми у корони видимо непријатеља и боримо се свом снагом и свим срцем", казао је Вучић.

Не крше се мере, нико није скинуо маску

Председник Србије Александар Вучић не сматра да се догађајима попут приказа тенкова у касарни "Мија Станимировић" у Нишу крше мере за сузбијање ширења корона вируса.

"Не видим ниједног човека без маске. Уосталом, што сте дошли ако сте забринути? Али, нисте ви забринути, него тек онако, да кажете нешто против мене", рекао је Вучић на питање новинара телевизије Н1, на приказу у нишкој касарни, да ли сматра да такви догађаји крше мере против ширења вируса, наводећи да је Вучићу "јасно шта га пита", ако види како стоје новинари и сниматељи преко пута њега.

Вучић је узвратио да сви присутни људи носе маске и да маску нико није скидао, осим њега самог током обраћања новинарима, при чему је, казао је, на раздаљини од шест и више метара у односу на представнике седме силе.

Додао је да се, иако слабо разуме питања Н1, труди да на њих одговори.

Шта ми тачно замерају? Што радим сваки дан?

"Шта ми тачно замерају, што радим сваки дан", узвратио је председник Александар Вучић питањем, на новинарско питање да прокоментарише замерке које су му упућене што је јуче обишао радове на "Београду на води", док, како кажу, људи умиру од короне.

А ишао је, каже, јер је и то његов посао, пошто и од тог пројекта живимо, и од тог пореза плаћамо и болнице и клиничке центре и људи добијају плату како би могли да живе.

"Шта хоћете? Да стане живот сасвим? А, када кажемо да треба да стане живот да бисмо 14 дана били мирни, онда изађете и позовете људе на улице", рекао је Вучић.

Замерају му, додаје, што сваки дан ради и што стиже да уради и многе друге ствари, поред борбе са короном, као и да ти што га критикују за то време иду у шопинг, што само показује њихово лицемерје.

"Ти што критикују, после ће да питају где су плате и пензије, јер то ваљда треба с неба да падне, а да нико не ради", навео је Вучић.

Исто ће питати, додаје, ако сутра неко буде угрозио нашу земљу зашто нисмо оснажили нашу војску.

Председник Србије је запитао да ли сада све треба да стане зато што људи умиру од короне.

Нагласио је да то само показује о коликом лицемерју је реч од стране тих људи, док се држава сада сваки дан бори са ковидом и изградњом нових болница.

Само је Kина била бржа од нас у изградњи нових болница у ово време кризе и можда још мало ко у свету, каже Вучић.

Председник истиче да свуда у Србији има довољно респиратора и медицинске опреме, као и да је опрема у претходна три дана била послата додатно у Ниш, Лесковац и Чачак.

"Да ли сте видели негде празне рафове", запитао је Вучић и истакао да се то дешава, као и много већи број мртвих због короне, и у Белгији, Француској, Италији и многим другим западним земљама.

Tenkovi dobijeni od Rusije znacajan pomak.
Извор: Taнјуг


"Мала смо земља да би направили своју вакцину, али гледаћемо да је купимо међу првима. Гледамо да се снађемо. Шта ми онда тачно замерате? Извињавам се што се трудим и борим за наш народ", поручио је Вучић.

Додаје да је због свега тога ишао да посети и "Београд на води", јер је то највеће градилиште у југоисточној Европи, наш понос, као што је и Војска наш понос.

Некретнине мог брата не постоје, о другима нећу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се ни после 30 дана нико није јавио да каже колико то његов брат има земље и станова, јер их и нема, а да о некретнинама брата Драгана Ђиласа не жели да говори.

Упитан да прокоментарише информације у медијима о некретнинама брата Драгана Ђиласа, као и претње које је он јуче упутио новинарима, Вучић је рекао да не жели да напада политичке противнике пред представницима страних држава, као што је амбасадор Руске Федерације, као и да их обично и не напада, али сматра да ће бити времена да се различитим стварима позабаве и надлежни органи и политички актери.

Он је рекао да ће да одговори на оно што се односи на лажи које су месецима објављиване о његовој породици и подсетио да је пре 30 дана упутио позив свима у Србији да се јаве ако пронађу и један ар земље у Војводини, станове у Београду, пекаре, ресторане који припадају његовом брату.

"Нико се није јавио. Неће их ни наћи, јер не постоје. О другима нећу да говорим", поручио је Вучић.

Не могу оштро да осудим младе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не може оштро да осуди младе људе који су јуче ишли у куповину по попустима, али да ће нам то свакако донети додатне проблеме по питању броја заражених короном, што ћемо видети у данима који долазе.

"Старији су најсавеснији, али младима смо короном, да бисмо заштитили све људе, а пре свега старије или оне који имају друге коморбититете, уништили живот", рекао је Вучић за Прву ТВ упитан да прокоментарише као и јучерашњи масовни одлазак у шопинг поводом тзв. Црног петка и упозорења лекара да је здравствени систем пред "пуцањем".

Kаже и да зато што су дочекали један дан да би нешто имали не може оштро да их осуђује.

"Ја се њима извињавам што смо њихову садашњост током годину дана готово уништили, али молим све људе за одговорност", поручио је Вучић и додао, по питању епидемиолошких мера у циљу очувања здравственог система:

"Урадићемо оно што морамо да урадимо. Ако будемо морали да уводимо теже мере уводићемо их", рекао је председник за ТВ Прва.

Поводом ситуације у Нишу каже да је стање срећом нешто лакше него у Београду и неким другим деловима Србије.

Додаје да се крива у Београду нешто заравњује и да ће и отварањем нових ковиод болница у Батајници и Kрушевцу за 15 до 16 дана ситуација бити олакшана.

Он очекује да ће тиме да се помогне и Нишу и клиничком центру у том граду.

"То је оно што можемо да урадимо, а све остало је на одговорности људи", закључио је председник.

Слушајте државу, не лажи о вакцинама

Молим људе да слушају своју државу, јер ће се понашати одговорно и узети оне вакцине које буду регистроване, рекао је данас председник Србије Александар Вучић поводом коментара који се тим поводом пласирају на друштвеним мрежама.

"Не могу више да слушам да је земља четвртаста, да се од вакцина умире после шест месеци. Да се нико не наљути, али много лудака мисли да су постали све од како постоје социјалне мреже и уништавају животе људи и будућност младих људи", рекао је Вучић за Прва тв у Нишу упитан да прокоментарише конроверзна мишљења око вакцина и да ли ће бити обавезне.

Kаже да ако нека од озбиљних земаља региструје вакцину ми ћемо је узети и давати, као и да ће се о њеном примању најпре видети са здравственим радницима, војском, полицијом и комуналним предузећима.

"Ако нећете да примите, немојте", поручио је и додао да би онда било фер да такви кажу да ако се разболе од короне неће ићи у болницу.

Напомиње да је до сада било много оних који су примљени у болницу, па су после рекли да су погрешили.

"Хвала им на томе. Али говорим због оних лажова и превараната на друштвеним мрежама који добро знају да лажу и варају поштене људе, а неке од њих могу да одведу и у смрт неодговорним понашањем", уклазао је Вучић.

Он је истакао да Србија још није узела вакцине, јер још нису регистроване у њиховим земљама.

"Не можете ви да кажете Kини, Русији или Америци када они региструју да вакцина не ваља. Није реално, али чим региструју, ми се боримо и наручујемо количине", истакао је Вучић.

Он је рекао да ће се борба против короне наставити и вакцинацијом и већим тестирањем, позвао је људе да се боре за себе, а лекарима у целој Србији захвалио, јер су, како је казао, јунаци.

Остале вести