Телеграм саучешћа поводом смрти патријарха Иринеја

Најновије
Извор: Српска православна црква

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас Светом архијерејском синоду Српске православне цркве телеграм саучешћа поводом смрти Његове светости патријарха српског г. Иринеја.

У телеграму се каже:

"У име грађана Републике Србије, као и у своје лично име, изражавам искрено саучешће поводом смрти Његове светости патријарха српског господина Иринеја.

Данас тугује Србија и цело српство. Упокојио се наш патријарх, тих и миран, добар и мирољубив човек, наш одговорни духовни пастир. Умро је човек какви бисмо сви волели да будемо и онакав како нас наша вера учи да будемо.

Само велики народи могу да дају велике људе. Велики се роде и живе у свом народу, никад виши од њега и у свему покорни његовом добру и напретку. Велики људи не господаре, они служе. Њихов избор није било која страна него цео народ. Они су стрпљиви на сумње, смирени у напетости и миротворни у свакој подели и разлици. Спори на речи и брзи у доброти. И када их не видимо, знамо да су ту, осећамо снагу њихове припадности своме роду, отаџбини и својој вери.

Наш српски народ је имао велике патријархе и људе, а патријарх Иринеј је био један од њих. Онакав каквог је тражило ово време и каквог је желео наш народ. Зато је, ношен поштовањем свога народа, и он бивао сваким даном све већи, све ближи и све милији сваком нашем домаћину, свакој Српкињи и Србину, ма где живели. Патријарх Иринеј је био велики човек српске цркве, православља и нашег српског народа.

Наш народ може да буде поносан на таквог духовног пастира, као што је он увек био поносан на свој народ и своју Цркву.

Бог да му душу прости и да његовој души рајско насеље”, наводи се у телеграму саучешћа председника Александра Вучића.

Остале вести