Србија способна да се носи са свим безбедносним изазовима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић уручио је данас одликовања припадницима Војске Србије уз поруку да је земља данас спремна да се носи са свим безбедносним изазовима, захваљујући и својој војсци и својој економској снази.

Извор: Taнјуг

"Србија, јака и модерна, своју економску снагу усмериће на додатно јачање безбедности грађана", рекао је председник.

Председник је истакао да су претходни период обележила значајна улагања у одбрамбени систем, те да је материјални статус војске данас нешто бољи, али свакако бољи него икада раније.

"Србија је способна да се носи са свим безбедносним изазовима и зато се свима вама захваљујем, и кажем вам - врло добро", рекао је Вучић на свечаности, која је одржана уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Председник је подсетио да је јуче био Дан Kопнене војске, те указао да је сваки дан у 365 дана важан дан за војнике, јер они морају да буду на бранику отаџбине, увек, у сваком тренутку, не бирајући време, тренутак и прилике.

Указао је да се у Kолубарској бици, по којој се слави Дан Kопнене војске, Србија, у духу своје традиције, бранила и никога није нападала.

Председник Србије Александар Вучић са члановима Војске Србије.
Извор: Танјуг

Нагласио је да је генерал Живојин Мишић, генијални тактичар, исписао славну историју.

"У знак сећања на наше претке, почетак те битке славимо као Дан Kопнене војске, симбол наше победе у Првом светском рату. Ви који сте данас награђени достојни сте потомци наших славних војсковођа, а у исто време на вама је одговорност за будућа поколења српских војника да успоставе моралну вертикалу са херојима Цера, Kолубаре, Мораве и Kајмакчалана", поручио је Вучић.

Kако је рекао, када говори о бици на Kолубари, не може, а да не подсети на једну историјску неправду.

Наиме, он је указао да је историјски период, који је претходио ослободилачким ратовима 1912-1918. године, био је период реформе српске војске, који су започели краљеви Милан и Александар Обреновић, али и данас заборављен Димитрије Цинцар Марковић, кључна особа за тај значајан процес.

"Он је творац аутентичне српске војне доктрине, човек чији је рад суштински допринео будућем тријумфу у балканским ратовима, али и највећим победама у Великом рату", рекао је Вучић.

Истакао је да је он први стратег устројио српску војску по савременим европским и светским стандардима организовања оружаних снага и први који је одбацио француску и пруску војну доктрину, направивши од њих амалгам, који је хируршки прецизно прилагодио менталитету нашег човека.

Основа те доктрине било је јачање одбрамбене моћи која је у сваком тренутку могла ефикасно да се претвори у офанзивну.

Данас, и када на Сретење, али и на Дан копнене војске додељујемо ордење и одликовања, важно је да увек спремно чекамо прави тренутак за контранапад и против пандемије ковида 19, за који верујем да ће ускоро доћи, рекао је Вучић и додао речи упућене одликованима и свим припадницима српске војске:

"А, вама се посебно захваљујем, на улози коју је војска имала од почетка епидемије, а која је била готово пресудна за здравље нације", рекао је Вучић.

Председник је и данас поновио, с поносом, како каже, да је Србија по параметрима економски шампион Европе, а да се до таквих резултата стигло уз много одрицања и напора.

"Наш посао је да служимо Србији", закључио је Вучић.

Председник је данас уручио четири златне медаље за заслуге и шест златних медаља за ревносну службу припадницима Министарства одбране и Војске Србије, по основу Указа о додели одликовања поводом Дана државности

На свечаности је истакнуто да није потребно посебно наглашавати значај Војске Србије, као институције која има највеће поверење грађана, али да треба с времена на време подсетити на значај који имају појединци чији је дугогодишњи рад допринео боље функционисању система и безбедности државе и грађана.

Вучић уручио ордење официрима и подофицирима Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања - златне медаље за заслуге и за ревносну службу припадницима Војске Србије.

За изузетне заслуге и резултате постигнуте у области безбедности Златном медаљом за заслуге одликовани су генерал-мајор Младен Вуруна, генерал-мајор Бојан Зрнић, пуковник Жељко Обрадовић и потпуковник Синиша Маринковић.

Председник Србије Александар Вучић на церемонији одликовања официра и подофицира Војске Србије.
Извор: Танјуг

Златна медаља за ревносну службу додељена је пуковнику Ненаду Бачкоњи, пуковнику Драгану Станковићу, пуковнику Мићи Сувајцу, потпуковнику Радославу Арсенијевићу, капетану фрегате Душку Жујовићу и заставнику прве класе Предрагу Чеперковићу за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности.

Церемонији уручења одликовања присуствовали су министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Остале вести