Одликовања херојима у борби против корона вируса

Најновије
Извор: printscreen

Заслужни појединци и институције, који се на првој линији фронта боре против ковида 19, одликовани су највишим државним признањима за свој допринос у тој борби, а председник Александар Вучић тим поводом је поручио да су они својим радом, чашћу и одговорношћу заслужили да постану пример свима нама.

Извор: РТС

На листи добитника одликовања је 101 име, али су их епидемиолошке мере заштите  спречиле да се тим поводом сви окупе на једном месту, већ ће им председник уручити ордење када епидемиолошка ситуација то дозволи.

У обраћању, председник Вучић је честитао данашњи празник, Дан примирја у Првом светском рату, истичући да се данас обележава време српске трагедије, али и величанствених победа.

"Данас је тренутак да се захвалимо онима који су дали све што су имали, положили животе за отаџбину, али и онима који данас раде све што могу да сачувају животе нашим људима", поручио је Вучић.

Он је рекао да је част огромна и непроцењива обвезница, коју друштво признаје појединцу, али и дуг који појединац осећа према друштву.

"Бити частан није ништа друго него непрестано давати безрезервно све што неко има и више од тога онима којима је то давање неопходно да преживе. Зато ми је данас немогуће да покушам да вратим дуг који имамо према свим лауреатима", рекао је Вучић.

Зато се захвалио свима њима јер су они изузетни, часни људи који су знали колико треба да дају, а да им нико није тражио, и врате свој дуг друштву, држави и народу.

"Дали су као никад нико, много више него што су дужни, да већини нас то буде довољно да настави да живи. Питам се како сте могли да пронађете ту снагу у себи, да вам ништа није тешко, да тихо и без кукања пружите грађанима све што им је било потребно", рекао је Вучић.

Могли су, констатовао је, јер су часни и одговорни људи, бољи од осталих, посебни и изузетни.

"Заслужујете да заувек останете пример", поручио је председник Србије.

Они су, каже, знали да од малог броја њих, зависимо сви ми остали, који бисмо, без наших хероја на првој линији одбране, могли само да сагнемо главу и чекамо да нас невидљиви непријатељ истреби.

Имена свих добитника прочитана су данас у згради Председништва Србије, у којој су се, поред председника Вучића, данас нашли још и премијерка Ана Брнабић и епидемиолог др Предраг Кон, члан Кризног штаба, један од лауреата, одликован Орденом Карађорђеве звезде првог степена.

Вучић Церемонија 0012
Извор: printscreen

Србија се са корона вирусом бави већ осам месеци, од првог случаја ковида 19, регистрованог 6. марта ове године.

У том периоду, укупно је оболело 66.888 особа, а преминуло је 915 пацијената. У Србији је од тада тестирано 1.442.642 људи.

Вучић је казао да је покушао као председник Републике да се бар делимично захвали неким људима који су огромну енергију уложили и борили све време не хајући често и за своје здравље и животе.

"Вама др Кон, др Пелемишу и свим другим људима који добијају највише могуће ордене који могу да добију, желим да се захвалим и кажем да знам колико вам није било ни лако ни једноставно. Да знам да сте знали да радите најтежи посао у држави у којој ће мало ко имати поштовање. Када кажемо да нешто треба да затворимо онда ће рећи ће да не треба, када кажемо да треба нешто да се отвори, рећи ће да не треба, када кажете да је нешто лепо, рећи ће ружно је. Увек је тако. Мало ко жели да поштује оне који знају боље и више. Срећан сам што смо имали људе који су различито мислили у Кризном штабу, што сте доносили најбоље одлуке", рекао је Вучић.

Он је указао да је данас најтежи дан и по питању броја умрлих и заражених за Србију.

Међутим, додао је, да и са свим тим, када се погледа број пропорционално по броју становника наша земља је међу првих пет најбољих у Европи.

"Захвалан сам што сте веровали у наше здравство, у државу, и нисте тражили довољни разлог само да се нападне држава, јер теорије завере и критике, када год је тешко, најлакше пролазе, већ сте стали на линију одбране народа, грађана и са много дигнитета штитили вредности које сте бранили и људе", казао је Вучић.

Нагласио је да то није био само њихов стручни посао, јер су морали да преживе највеће увреде, додајући да је бескрајно захвалан што су на то пристали.

"Бескрајно сам захвалан и многим малим херојима, а међу награђенима имамо награђене и чистачице. Имамо и жену која је била на стубу срама, Муамеру Турковић, коју су покушали да осуде што је прегледала девојчицу испред болнице како се дете не би заразило. Овде су људи који су се свакодневно борили, ризиковали своје животе, а који су на сваки могући начин одбранили нашу земљу и људе. Пред вама је још много посла, проблема које ћете морати да решавате, али апсолутно сам сигуран да ћете у томе успети", нагласио је он.

Вучић је казао да је донео одлуку да награди и неке новинаре, додајући да некима није дато признање и да је тиме можда направљена грешка, која ће бити исправљена за Сретење.

Објаснио је да су се неки новинари истицали свакодневним извештавањем, улазили у Црвену зону, облачили скафандере и трудили се да обавесте јавност на истинит и правовремени начин с каквим проблемом се суочавамо.

"Ово је за све који добијају орден велика част, не зато што сам указе потписао ја, већ што то даје наша држава и то ће остати на понос породицама, њиховој деци, да увек могу да покажу како су њихови преци били достојни презимена и имена који носе и шта су у најтежим тренуцима радили за отаџбину", рекао је он.

Вучић је захвалио награђенима што су сачували "много, много живота".

"Знам да ми Срби неретко не умемо да кажемо хвала, не умемо да покажемо ту врсту емоције да осетите колико поштујемо што сте урадили за нас. На крају ово признање остаје као доказ и показатељ времена, јер ако нисмо имали довољно слоге и јединства да се усагласимо око обичног аплауза за оне који чувају наше животе, добро да је постоји прилика да добијете награду од државе. Ово вам је још једна обавеза више да још одговорније и напорније, снажније, успешније радите и градите будућност наше Србије", истакао је он.

Указао је да лауреати данас нису искључиво они који су се борили против ковид-а већ да има међу њима и људи који су спашавајући животе ризиковали своје.

"Сматрао сам да је важно да пре Сретењског додељивања одликовања укажемо им част тиме што ће добити одликовање за дела која су учинили", објаснио је он.

Данас ће, према његовим речима, орден добити један од људи који је најзаслужнији за величанствен изглед Храма Светог Саве, Николај Мухин, који је, како је објаснио, направио од нашег храма најлепшу богомољу на целом свету.

Данас је, како је додао, лауреат и Гзавије Бетел, премијер Луксембурга, управо зато што је Дан примирја обележавао на начин где је увек истицао значај улоге Србије у Првом светском рату, и све оно што је наша земља допринела величанственој победи у Великом рату и величанственом успеху свих савезника.

"Наравно реч је о великом пријатељу Србије који на сваком месту помаже европски пут и економски развој наше земље", објаснио је он.

Вучић уручио Орден Карађорђеве звезде др Кону

Председник Александар Вучић уручио је данас Орден Карађорђеве звезде првог степена епидемиологу др Предрагу Кону.

Вучић Кон Одликовање 0001
Извор: Танјуг

Кон је један од 101 одликованог за изузетне заслуге и допринос у спровођењу активности на спречавању ширења заразне болести ковид 19, а једини који је данас лично примио одликовање од председника.

Наиме, епидемиолошке мере заштите спречиле су све награђене да се данас тим поводом окупе на једном месту, па ће им председник уручити ордење када епидемиолошка ситуација то буде дозволила.

Иначе, Србија наставља борбу са вирусом корона, а, како је и сам Вучић најавио, нова признања ће бити додељена и за Дан државности Србије, на Сретење.

Остале вести